| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Piekarnik gazowy SMEV 211 - gaśnie
AREX - 2020-06-02, 21:14 Temat postu: Piekarnik gazowy SMEV 211 - gaśnie Witam wszystkich,
Mam problem z piekarnikiem gazowym SMEV 211.
To mały piekarnik gazowy z grillem - czyli ma palnik z tyłu i drugi u góry jako grill.
Miałem nowy - leżał od dawna w kartonie to postanowiłem zainstalować. Zamontowany - podłączony - 12V też. Wszystko super - piezo odpala od jednego cyknięcia - piękny płomień - tylko po puszczeniu pokrętła - gaśnie :-(
Czyli nie ma podtrzymania... Próbowąłem różnie - przytrzymać dłużej - wygrzać go żeby był ciepły, puszczać powoli, puszczać szybko, obracając w różne moce - jakby nie zrobić to odpala pięknie ale puszczając pokrętło gaśnie..
Pomóżcie czy jest coś co mogę zrobić - sprawdzić, naprawić? Może kto s miał podobny problem...
Może w transporcie się coś od wstrząsów przestawiło?
Bo jak nie to musiałbym go wymontować :-( i szukać jakiegoś specjalisty...
Pozdrawiam
marek230482 - 2020-06-02, 21:21
Pewnie to samo co w innych sprzętach gazowych. Ta świeczka co się nagrzewa i podtrzymuje dopływ gazu padła.
wlodo - 2020-06-02, 21:22
Sprawdź termoparę, to ona odpowiada za podtrzymanie. Jak jest uszkodzona, poszukaj , kosztuje parę zł.
AREX - 2020-06-02, 21:29
Ale gdzie jej szukać? bo na zewnątrz przy rurkach palników widzę tylko zapalacz elektryczny.
Muszę do tego wyciągnąć piekarnik i go rozkręcić?
A jak sprawdzić czy jest sprawna i gdzie można kupić takie ustrojstwo?
AREX - 2020-06-02, 21:31
Coś jeszcze mi przyszło do głowy... A czy jest możliwe że jest za małe ciśnienie gazu?
Mam końcówkę gazu w butli (nie wiem ile ale raczej niedużo) bojler i piecyk działają ale tak sobie myślę czy to może być przyczyną?
Ale to w końcu nie truma combi tylko zwykły piekarniczek ;-)
Świstak - 2020-06-06, 07:16
Teoretycznie możliwe (szczególnie gdy używałeś butli gazowej z mieszanką w zimie) ale raczej mało prawdopodobne. Możliwe też że masz niewłaściwe dobrany reduktor, piekarnik może wymagać wyższego ciśnienia niż nominalne w Twojej instalacji - sprawdź na tabliczce znamionowej.
scuter0 - 2020-06-06, 08:37
Witaj, nie wiem czy wiesz ze piecyk będzie działał wyłącznie z otwartymi drzwiami. Pozdrawiam
|
|