Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Jarosławiec

Wojciechu - 2020-06-03, 12:58
Temat postu: Jarosławiec
Czy ktoś - coś w temacie Jarosławiec(czytaj pas startowy - asfalt). Od pewnego czasu różne wieści dotyczące oficjalnego biwakowanie. Może jakieś aktualne wiadomości i czy gonią w nocy z pasa. ;)
scuter0 - 2020-06-03, 17:21

:spoko Byłem tam pod koniec kwietnia, znaki dalej są te same czyli zakaz nocowania. Można stać na dużym parkingu, zaraz na początku pasa. Od Jarosławca nowy chodnik i sciezaka rowerowa, a także nowe parkingi po obydwu stronach drogi do pierwszego zakrętu na Rusinowo. Pozdrawiam
adaml61 - 2020-06-03, 18:23

Byłem 24,05 ,znaki stoją . A tak jak wyżej kolega pisze można stać na parkingu , od strony Rusinowa też tutaj 54.518187, 16.488212
Wojciechu - 2020-08-07, 18:25

Witam po 4-tygodniowym wojażowaniu po Borach Tucholskich i Pomorzu.

Postanowiłem podzielić się wrażeniami z Jarosławca - a konkretnie o skandalicznym zachowaniu się Niemców - i wcale nie uogólniam. Miejscowość Łącko nad jeziorem Wicko. Pięć km. od Jarosławca. Normalnie - cisza, wiaty, woda w kibelkach - i przyjeżdżają Niemcy. Zaczyna się chlew i oszczędności - czyli "gów.. z pod siebie" - włamali się do skrzynek prądowych i kradli prąd. Policja, sołtys, wójt - i możliwość wykorzystania tego faktu - by zakazać wjazdu kamperem, zamknąć wodę i zlikwidować kibelki - noo ku.... aż mi się zagotowało.

Jestem osobą tolerancyjną - ale trzeba by robić tak, jak kiedyś mi się zdarzyło. Kilka lat temu dostałem od kolegi z grupy rekonstrukcyjnej opaskę biało czerwoną ze znakiem Polska Walcząca - powiesiłem na lusterku - rano wokół mnie nie było żadnego Niemca. Opaskę mam do dzisiaj i będę ją wieszał.

izola - 2020-08-07, 19:26

... na jagodziankach pewnie nie byłeś, boś taki spięty 😜

Mała uwaga, tabliczka rejestracyjna jeszcze o niczym nie swiadczy...

Pewnie to byli dawni uchodzcy co wykupili sobie pochodzenie "owczarka" albo i inni towarzysze... 🤣

Z flagami to radzę być ostrożnym, bo czasami pomysł leci jak bumerang...

Wojciechu - 2020-08-07, 21:29

izola napisał/a:
... na jagodziankach pewnie nie byłeś, boś taki spięty 😜

Mała uwaga, tabliczka rejestracyjna jeszcze o niczym nie swiadczy...

Pewnie to byli dawni uchodzcy co wykupili sobie pochodzenie "owczarka" albo i inni towarzysze... 🤣

Z flagami to radzę być ostrożnym, bo czasami pomysł leci jak bumerang...

Ja tych baranów później spotkałem - mieszkają pod holenderską granicą. Co do flagi - była skuteczna - no i trudno mieć obawy we własnym kraju, przed takimi od bumerangów... ;)

izola - 2020-08-07, 22:09

Może i dobrze myslisz, dla siebie... To ale koliduje z normalnym mysleniem, przecietnego podróżnika.

Ja mam wrazenie ze chcesz ognisko rozpalić... A nie masz czym.

Wojciechu - 2020-08-07, 22:25

Odcinam się od wszelkich "ognisk". Chciałem pokazać jak bardzo kurczy się teren do kamperowania na dziko. Lobby campingowe mocno utrudnia nam życie i tylko czeka okazji do tych utrudnień - a Niemcy nowymi Adriami, w ramach oszczędności kradną prąd - nadal mnie szarpie. Przez ich prostactwo i sknerstwo zniszczyli nam super miejscówkę - a w ramach "ogniska" sam osobiście bym im mordę obił - i to byłoby na tyle. :chytry :(
@ndrzej - 2020-08-08, 15:23

Wojciechu napisał/a:
Niemcy nowymi Adriami, w ramach oszczędności kradną prąd - nadal mnie szarpie. Przez ich prostactwo i sknerstwo zniszczyli nam super miejscówkę - a w ramach "ogniska" sam osobiście bym im mordę obił - i to byłoby na tyle. :chytry :(

Takich, którym należało by mordę obić znajdziesz w każdym kraju, nie tylko w Niemczech!

Myślę sobie, że procentowa ilość chamstwa i prostactwa jest u nas podobna, a może nawet większa. :evil:

kasia15 - 2020-08-13, 16:20

Dziękuję za porady, właśnie mieliśmy się wybierać, ale na razie sie chyba jeszcze wstrzymamy. Mieliśmy przypomnieć mi Jarosławiec z kolonii, ale poczekam. A co do wątku Niemców.. nie mam słów.
MILUŚ - 2020-08-13, 17:55

kasia15 napisał/a:
...... A co do wątku Niemców.. nie mam słów.

Niedawno widziałem francuzów w wypasionych kamperach spuszczających ścieki do studzienki na ulicy przed kampigiem 140 OSiR w Suchedniowie . Żal im było paru złotych na serwis na kempingu :gwm

Bim - 2020-08-13, 19:15

MILUŚ napisał/a:
kamperach spuszczających ścieki do studzienki na ulicy

Jak szara to przecież nie ma tragedii nauczeni ,że u siebie zawsze zleją to i u nas mogą :wyszczerzony: a że nie mamy innych kratek jak burzowe to o co kaman :shock: