Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Wentylatory na 12V: jakie polecacie?

Rowaw - 2020-06-03, 20:47
Temat postu: Wentylatory na 12V: jakie polecacie?
Lato za pasem a wraz z nim - upały. Zmora kierowcy. W autach bez klimy montujemy wentylatorki na 12V.
Czy ktoś ma pewny i sprawdzony produkt, czy odpalamy alledrogo i za 16-18 zeta kupujemy jaki tam jest? Warto?

Socale - 2020-06-03, 21:56

Wiatrak im wolniej się kręci tym lepiej. Zatem wybierz w miarę największe śmigło i wolniejsze obroty.
Wysokoobrotowy będzie wył a'la młynek do kawy czy jak "Chonda" a małym śmigiełkiem dmuchał bardzo kierunkowo.
.
Inna opcja:
Masz przetwornicę 12/230V? Wykorzystaj wiatrak domowy.

Rowaw - 2020-06-04, 11:53

Socale napisał/a:
Wiatrak im wolniej się kręci tym lepiej. Zatem wybierz w miarę największe śmigło i wolniejsze obroty.
Wysokoobrotowy będzie wył a'la młynek do kawy czy jak "Chonda" a małym śmigiełkiem dmuchał bardzo kierunkowo.
.
Inna opcja:
Masz przetwornicę 12/230V? Wykorzystaj wiatrak domowy.

Dzięki za cenne uwagi. Mnie przede wszystkim chodzi o wentylator chłodzący kierowcę w czasie jazdy. Na rynku jest dużo takich po kilkanaście złotych. Nie znam nikogo, kto by taki miał, ale widzę często w kamperach, busach i tirach, że kierowcy ich używają. Pewnie sa jakieś sprawdzone modele, stąd moje pytanie.
PS. Przetwornicy nie mam. Mam dwie wykonane instalacje na 230 i 12V, wykonane kiedyś przez producenta zabudowy REIMO.

yamah - 2020-06-04, 13:15

W poprzednim kamperze takie zamontowałem i bardzo fajnie dmuchały :ok a co najważniejsze to w miarę ciche :spoko tzn. nie przebijały dźwięku silnika :szeroki_usmiech
https://allegro.pl/oferta/wiatrak-samochodowy-wentylaror-12v-przyssawka-8941277396

Rowaw - 2020-06-04, 17:02

yamah napisał/a:
W poprzednim kamperze takie zamontowałem i bardzo fajnie dmuchały :ok a co najważniejsze to w miarę ciche :spoko tzn. nie przebijały dźwięku silnika :szeroki_usmiech
https://allegro.pl/oferta/wiatrak-samochodowy-wentylaror-12v-przyssawka-8941277396

O, widzisz: natężenie dźwięku. Dzięki, zaraz się nimi zainteresuję, bo to też ogromnie ważna właściwość.

rigg - 2020-06-04, 18:47

Ja mam dwa takie, na pierwszym biegu dmuchają B dobrze, na drugim urywa głowę :-P :spoko
Posiada opcję oscylacji obrotowej, która się fajnie sprawdza w upalne dni i ciepłe noce...
https://allegro.pl/oferta/wiatrak-samochodowy-wentylator-12v-6-klips-8008474104?fromVariant=8008484742

dziwaczek - 2020-06-04, 20:09

rigg napisał/a:
Ja mam dwa takie, na pierwszym biegu dmuchają B dobrze, na drugim urywa głowę :-P :spoko
Posiada opcję oscylacji obrotowej, która się fajnie sprawdza w upalne dni i ciepłe noce...
https://allegro.pl/oferta/wiatrak-samochodowy-wentylator-12v-6-klips-8008474104?fromVariant=8008484742

Mam taki sam w zabudowie - działa trochę głośny ale się sprawdza. W trakcie jazdy nie jest źle da sie wytrzymać bez klimy - alkowa chroni przed słońcem :lol:

Rowaw - 2020-06-04, 21:05

rigg napisał/a:

A jak ocenisz głośność podczas pracy na poszczególnych biegach? W słuchaniu radia podczas jazdy nie przeszkadza?

rigg - 2020-06-04, 21:15

Rowaw napisał/a:
rigg napisał/a:

A jak ocenisz głośność podczas pracy na poszczególnych biegach? W słuchaniu radia podczas jazdy nie przeszkadza?

Na pierwszym biegu podczas jazdy nie słychać go praktycznie w ogóle.
U mnie dmucha na córki w tylnym rzędzie w trybie oscylacyjnym.
I często w upałach na postoju zasuwa nonstop...
Generalnie na upały najlepsze jest całkowite zaciemnienie wnętrza kampera,
a na pewno okien dachowych.
Drugi bieg jest naprawdę mocny i nie używam go, w tej opcji trochę go słychać
bo naprawdę szybko kręci i mocno dmucha, za mocno.

Rowaw - 2020-06-04, 21:26

rigg napisał/a:
Rowaw napisał/a:
rigg napisał/a:

Na pierwszym biegu podczas jazdy nie słychać go praktycznie w ogóle.
U mnie dmucha na córki w tylnym rzędzie w trybie oscylacyjnym.
I często w upałach na postoju zasuwa nonstop...
Generalnie na upały najlepsze jest całkowite zaciemnienie wnętrza kampera,
a na pewno okien dachowych.
Drugi bieg jest naprawdę mocny i nie używam go, w tej opcji trochę go słychać
bo naprawdę szybko kręci i mocno dmucha, za mocno.

OK, dzięki, to w takim razie kupuję i testuję. Pozdrawiam! :spoko

Comsio - 2020-06-05, 13:46

:kawka:
Z praktyki, są to jedno-sezonowe.

Trafi się że i przeżyje i dwa. :spoko

W kabinie mam PRL-lowski, mały biały, hula że ho ho :spoko

dziwaczek - 2020-06-06, 10:26

W kabinie to wystarczy włączyć nawiew - ustawić nawiewy na kierowce i jest dobrze, okna zamknięte lub lekko uchylone :spoko
Rowaw - 2020-06-06, 11:23

dziwaczek napisał/a:
W kabinie to wystarczy włączyć nawiew - ustawić nawiewy na kierowce i jest dobrze, okna zamknięte lub lekko uchylone :spoko

Myślisz, że jak na zewnątrz są 34 stopnie w cieniu, a słońce grzeje przez dużą szybę prosto w kierowcę, to nawiewy wystarczą? Nie mam jeszcze doświadczenia podróżowania takim autem w upale. Cyrkulacja powietrza jest na pewno inna niż w osobówce, gdzie bez klimy w takich warunkach nie dałoby się wytrzymać. W kamperkach i tirach wszędzie widzę dodatkowe wentylatory. :spoko

Socale - 2020-06-06, 13:54

Rowaw napisał/a:

...
W kamperkach i tirach wszędzie widzę dodatkowe wentylatory. :spoko

Chodzi o ciszę.
Nawiew by skutecznie wiał musi się mocniej kręcić = hałas.
Szyba uchylona to hałas x2
Duży wolny wiatrak to cisza i skuteczność.

dziwaczek - 2020-06-06, 15:27

Rowaw - ja kamperami jeżdżę już długo - nie myślę - a wiem :spoko
Alkowa chroni przed słońcem i to podstawa, nawiew na dwa i jest oki i szyby zamknięte ew. troszkę uchylone. W Ducato I były takie małe trójkątne szybki - uchylanie ich dużo daje ew. można uchylić szyby na 1-2cm wtedy mniej wieje i jest ciszej.

Dokładamy owiewki https://allegro.pl/oferta/owiewki-przod-fiat-ducato-1994-2006-9220128840 i jest ciszej
Ty masz alkowę czy blaszaka? Blaszak to jest już gorąco - przez szybę daje

ew. można klimę dołożyć ok 3.5-4tyś

Rowaw - 2020-06-07, 14:45

dziwaczek napisał/a:
Alkowa chroni przed słońcem i to podstawa, nawiew na dwa i jest oki i szyby zamknięte ew. troszkę uchylone. W Ducato I były takie małe trójkątne szybki - uchylanie ich dużo daje ew. można uchylić szyby na 1-2cm wtedy mniej wieje i jest ciszej.

Dokładamy owiewki https://allegro.pl/oferta/owiewki-przod-fiat-ducato-1994-2006-9220128840 i jest ciszej

Ani to, ani to, choć można powiedzieć, że to najkrótszy i najmniejszy blaszak z oryginalną zabudową zabudową Reimo. Nadbudówka trochę chroni kabinę ale nie tak, jak alkowa. Rocznik 1998, za klimę samochodową zaśpiewali mi tu i ówdzie średnio 5000 zł.
Pokazałbym auto chętnie, ale mi coś od jakiegoś czasu widzę zdjęcia w podglądzie a nie wchodzą jako załączniki po opublikowaniu posta.

Rowaw - 2020-06-07, 14:47

dziwaczek napisał/a:

O, udało się!

dziwaczek - 2020-06-07, 17:11

O to podobny rocznik jak mój, będzie ci świeciło i grzało to nie alkowa.
Zamówiłem owiewki do szyb ale takie w kształcie "L" - będę testował.
Jak jest upał i uchylasz okna to zawiewa, kiedyś się tak zaziębiłem w upały - zobaczymy co z tego wyjdzie :idea

andi at - 2020-06-07, 19:15

Mam półintegre i klimę silnikową której nie używam i jeżdżę :spoko
Rowaw - 2020-06-08, 17:32

andi at napisał/a:
Mam półintegre i klimę silnikową której nie używam i jeżdżę :spoko

No właśnie, tez spotkałem się z takimi opiniami. Wypróbuję, zamelduję :spoko

yamah - 2020-06-08, 22:49

Te małe wentylatorki są dobre z racji gabarytów i możliwość dowolnego montażu na przyssawkę..duże raczej w zabudowę..i jest to klekot a testowałem je w ciężarowych to wiem
Rowaw - 2020-06-12, 18:29

yamah napisał/a:
Te małe wentylatorki są dobre z racji gabarytów i możliwość dowolnego montażu na przyssawkę..duże raczej w zabudowę..i jest to klekot a testowałem je w ciężarowych to wiem

Tak, podobny model będę zaraz kupował.

dziwaczek - 2020-06-20, 18:11

Owiewki przetestowane - droga autostrada deszcz i gorąco dość. Okno uchylone na ok 10cm.
Nie wieje przy uchylonych oknach a jest przewiew - czuć na rękach.
Jest ciszej - nie hurgocze.
Nie pada do środka w czasie deszczu - a wentylacja jest, intryguje mnie zima :idea:
Słońce mniej świeci na ręce - są przyciemniane.
Trochę ciężko chodzą okna - przy elektrycznych moze być problem, ale przy korbkch da się - mam nadzieję że to się wyrobi z czasem.

Polecam wszystkim - naprawdę warto!!!

Rowaw - 2020-06-22, 12:43

dziwaczek napisał/a:
Owiewki przetestowane - droga autostrada deszcz i gorąco dość. Okno uchylone na ok 10cm.
Nie wieje przy uchylonych oknach a jest przewiew - czuć na rękach.
Jest ciszej - nie hurgocze.
Nie pada do środka w czasie deszczu - a wentylacja jest, intryguje mnie zima :idea:
Słońce mniej świeci na ręce - są przyciemniane.
Trochę ciężko chodzą okna - przy elektrycznych moze być problem, ale przy korbkch da się - mam nadzieję że to się wyrobi z czasem.

Polecam wszystkim - naprawdę warto!!!

Możesz wrzucić jeszcze jakieś zdjęcie - słabo tu widać - i link do sklepu? Zachęcony Twoim wpisem też zamontuję (szyby mam opuszczane korbkami).

dziwaczek - 2020-06-22, 14:34

Tu opisałem także https://www.camperteam.pl...=asc&start=4335

Wpisz na Allegro "owiewki fiat ducato 94" znajdzie Ci bo ten sprzedawca co ja brałem niema już na stanie, kosztują ok. 115zł producent Heko.