|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Zasilanie grzałki podgrzewającej wodę.
Rowaw - 2020-06-05, 17:41 Temat postu: Zasilanie grzałki podgrzewającej wodę. No to tym razem takie zagadnienie dla fachowców. Mam w zabudowie grzałkę, która podgrzewa zbiornik zimnej wody zasilaniem 12V. Nie wiem, czy grzałka jest zasilana instalacją 230V. Po włączeniu czerwona kontrolka zasilania grzałki świeci się zarówno, jak jest 12V, jak i po podłączeniu kampa do 230.
Czy można w jakiś prosty sposób, sprytny myk, sprawdzić, czy woda grzana jest napięciem 230V w momencie, gdy kamperek jest na 230V? Nie chciałbym rozwalić kwasiaka, pobór prądu jest pewnie duży.
Nie mam dokumentacji do tej instalacji. Nie ma tu przetwornicy. Instalacja 12V jest zasilana aku 100Ah,a ten - panelem fotowoltaicznym. Instalacja 230V tworzy osobny układ. Całość - zabudowa Reimo z 1998 roku.
Dojście zarówno do pompki 12V jaki i tej grzałki 80-litrowego zbiornika jest bardzo trudne (producent zabudowy wszystko to pracowicie pochował).
Douczycie amatora?
zyga63 - 2020-06-05, 23:11
Zostaw tylko na akumulatorze i podłącz miernik woltomierz lub amperomierz załączaj grzałkę i sprawdź czy obciąża akumulator
Rowaw - 2020-06-06, 11:08
zyga63 napisał/a: | Zostaw tylko na akumulatorze i podłącz miernik woltomierz lub amperomierz załączaj grzałkę i sprawdź czy obciąża akumulator |
O, super. Wielkie dzięki.
nikita55 - 2020-06-11, 23:08
Widziałem takie grzałki tylko na 12 v ale to logiczne by można było je zawsze używać bez względu na to czy jest 230 v.
Rowaw - 2020-06-12, 18:28
nikita55 napisał/a: | Widziałem takie grzałki tylko na 12 v ale to logiczne by można było je zawsze używać bez względu na to czy jest 230 v. |
No właśnie, na to liczę, że ona jest na napięcie uniwersalne, priorytetowo - na 230V. Ale muszę wykluczyć, czy w tym czasie aku nie jest obciążony.
|
|