|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Rozdzielnia gazu
bmalu - 2020-06-07, 18:32 Temat postu: Rozdzielnia gazu Dotychczasowe zawory LPG były umieszczone w niedostępnym miejscu. Przeniosłem je w dostępne wzbogacając układ o próbnik szczelności - tester szczelności 4071 CE 845 BT-0017 firmy ALDE.
Już zostałem skrytykowany za brak zamieszczenia zdjęć i schematów, ale ze smartfona jakoś się nie dało. Więc uzupełniam. Potrzebowałem nakrętki do rurki FI8 z gwintem wewnętrznym M14 x 1,5 z baryłkami do zaciskania połączenia. Można kupić w sklepach z pneumatyką, o wiele taniej. Również kątowniki, trójniki lub nyple. Potrzebna też jest rurka FI 8 z miękkiej miedzi. Odpowiednie łuki (R = 2,5 cm) uzyska się korzystając z giętarki. Kupiłem za 35 zł, bo jakoś znajomi nie mieli do pożyczenia. Przyda się innego wykorzystania gdyż jest do rur Fi 6, Di8, Fi 10. Na zdjęciach szczegóły. Miejsce nieszczelności można wykryć odpowiednio zamykając i otwierając zawory odcinające gaz. Tester ma tą zaletę, że można kontrolować szczelność codziennie, albo po długiej jeździe gdy może nastąpić niekontrolowane poluzowanie połączeń.
P.S. Proszę o usunięcie niepotrzebnego komentarza.
Socale - 2020-06-07, 19:36
No i...???
Zrobiłeś to pokaż, narysuj, daj innym. W tym dziale tak wypada
|
|