|   | 
								Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
  | 
								  | 

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Akumulator 

krzysmoc - 2020-06-07, 22:03 Temat postu: Akumulator Muszę zmienić akumulator i prośba, proszę podpowiedzcie jaki akumulator do zabudowy.

Zastanawiałem się między rozwiązaniem:

- tanio: kwasiak

https://allegro.pl/oferta/akumulator-centra-futura-100ah-900a-ca1000-8038667884

- AGM

https://allegro.pl/oferta/akumulator-100ah-agm-deep-cycle-trakcyjny-110-zel-7858797637

- żel

https://www.4sun.eu/akumu...m-100-100ah-12v

Pierwsze dwa oprócz ceny mają dodatkowy plus że mają normalne przyłącze. Natomiast żel korci mnie jako teoretycznie najlepszy ale konieczne będzie pogmyranie przy klemach a elektryk ze mnie jak z koziej du----.

Jakieś podpowiedzi?
												 andi at - 2020-06-07, 23:49
  Najlepszy i wskazany to 100-130 ah LiFePo4 z BMS cena od 3000 do 4000 zł
												 dudusie34 - 2020-06-08, 06:54 Temat postu: akumulator witam. mam jenoxa 100ah hobby. zielone napisy. rewelacja.koszt ok.500zł. polecam.   
												 dziwaczek - 2020-06-08, 07:35
  Po pierwsze to sprawdź czy elektroblok obsługuje ładowanie akumulatorów typu AMG/ żelowych - bo jak nie to je bardzo szybko zabijesz.     

Kwestia min. w napięciu ładowania.

Jak był kwasiak to wstaw kwasiak - i to nie musi być jakiś rewelacyjny - zobacz czy jest rurka do odprowadzani gazów z akumulatora w trakcie ładowania.

Prąd rozruchowy nie ma dużego znaczenia, najlepiej jak jest klasyczny i ma korki aby dało się wodę dolać.
												 krzysmoc - 2020-06-08, 08:07
  Mam jeszcze większe dylematy. 

Co do elektroniki to może być kicha - mój kamperek rocznik '90 więc dużych oczekiwań nie mam. Ale muszę sprawdzić. Jakie powinno być napięcie ładowania dla AGM i żelu żeby było OK?
												 smok_wawelski - 2020-06-08, 09:35

| dudusie34 napisał/a: | 	 		  | witam. mam jenoxa 100ah hobby. zielone napisy. rewelacja.koszt ok.500zł. polecam | 	  Też sie nad nim zastanawiam - jak długo go użytkujesz ?

Cena jest duzo niższa - obecnie to 380zł

| krzysmoc napisał/a: | 	 		  | Jakie powinno być napięcie ładowania dla AGM i żelu żeby było OK? | 	  

Tutaj masz podane: https://techtron.pl/blog/jak-prawidlowo-eksploatowac-akumulatory-zelowe-i-agm/
												 dziwaczek - 2020-06-08, 10:12
  W tym roczniku kamperka to o AMG i żelowych- zapomnij    

Kwasiak i jest oki  - ten jenox jest spoko. Ja mam 2x100Ah podobne do jenoxa też było po chyba ok 360zł - i już trochę działają.
												 Rumburak - 2020-06-09, 11:14

| krzysmoc napisał/a: | 	 		  Mam jeszcze większe dylematy. 

Co do elektroniki to może być kicha - mój kamperek rocznik '90 więc dużych oczekiwań nie mam.... | 	  

Również mam weterana z tego rocznika i z tego co się zorientowałem zabudowa korzysta z obu akumulatorów jednocześnie. Są połączone, ale w jaki sposób? Nie wiem. Na pewno jest ograniczenie w ilości przepływającego prądu. Napięcia na jednym i drugim jest zawsze bardzo podobne. U Ciebie równiez może być podobnie. Intuicja mi podpowiada, że w tym przypadku wymieniać należy parami. dziwaczek ma racje - w tym roczniku bez ingerencji w instalację najlepsze będą zwykłe kwasiaki.

Tak na marginesie. Prosisz o radę w doborze akumulatora, a nie piszesz jakie masz odbiorniki? Jakie zapotrzebowanie na prąd? Czy masz fotowoltaikę na dachu?  Bez tego wszelkie porady to trochę wróżenie z fusów.
												 dziwaczek - 2020-06-09, 15:02
  Zabudowa nie powinna "używać" akumulatora silnikowego. Energo blok go widzi, nadzoruje - sygnalizuje rozładowanie i ładuje także ale NIE winien z niego pobierać prądu- to taki standart. Akumulator silnikowy jest jak "szalupa"ma być zawsze sprawny i pod kontrolą   
												 rjas - 2020-06-09, 18:10
  Ja mam 2 takie - https://allegro.pl/oferta/akumulator-yuasa-9000-95ah-850a-p-ybx9019-agm-9359384431.

Po dwóch latach użytkowania w zabudowie - 100% sprawności, ale całą zimę trzymam je na podtrzymaniu.
												 Andrzej 73 - 2020-06-09, 18:27

Nic się nie wyświetla , aukcja uciekła.     

rjas - 2020-06-09, 18:59
  No u mnie się wyświetla, ale nic to.

Andrzejku  - to jest takie coś - YUASA 9000 95AH 850A - 750 zł.

Andrzej 73 - 2020-06-09, 19:56
  Takie coś?

https://www.google.com/se...=3UlParDYb1BMqM
												 rjas - 2020-06-09, 20:48
  Wygląda, że tak. Parametry są takie same ale widzę że szata graficzna jest nieco inna. 

krzysmoc - 2020-06-10, 08:41

| Rumburak napisał/a: | 	 		  

Tak na marginesie. Prosisz o radę w doborze akumulatora, a nie piszesz jakie masz odbiorniki? Jakie zapotrzebowanie na prąd? Czy masz fotowoltaikę na dachu?  Bez tego wszelkie porady to trochę wróżenie z fusów. | 	  

Proszę o pomoc w wyborze rodzaju akumulatora a nie doborze. Zapotrzebowanie jest różne w zależności od rodzaju wyjazdu, lecz nieustannie rośnie. Gdyby to auto było lżejsze (miałbym zapas ładowności) to z przyjemnością założyłbym fotowoltaikę ale.......

Przekonali się mnie do wyboru między Jenoxem, Yasu... albo jakiejś mariny z możliwością głębszego rozładowania. Teraz tylko znaleźć dobrą ofertę i zakup.
												 rjas - 2020-06-10, 08:59
  Odnośnie Jenoxa, to jako rozruchowy miałem taki - http://www.sklep.akba.pl/...36-p-1181.html. Po dwóch latach zostało mu 70% sprawności. Ale tak jak piszę to był rozruchowy, a nie w zabudowie. Przy dłuższym postoju bez ruszania kampera - 3 tygodnie, widać było, że kręci rozrusznikiem z dużym bólem    
												 krzysmoc - 2020-06-10, 16:17
  Tak więc docelowo zakupiłem akumulator Marina 105Ah za 420 złociszy. Zobaczę jak się będzie sprawował.

https://allegro.pl/oferta/akumulator-marina-x-pro-105ah-950a-8928029487
												 dziwaczek - 2020-06-10, 17:16

dobry wybór i dobra cena   
												 krzysmoc - 2020-06-10, 18:38
  Dzięki za dobre słowo.
												 fan - 2020-06-15, 06:43
  podepne sie do tematu

moj problem to aku zabudowy

pierwszy wyjazd -kierunek swinoujscie.

poprzyjezdzie na miejsce padly aku zabudowy (sa 2)

elektro zawor spuscil wode z bojlera pompa wody i oswietlenie przestaly dzialac.

Szybki przejazd na kamping podlaczenie do pradu i wszystko wrocilo do normy.

W czasie pracy silnika tez wszystko jest ok.

Moje pytanie jak zmierzyc ktory aku padl ?

Czy moge rozpiac akumulatory jak sa podlaczone do solara ?

przepraszam za brak polskich znakow pisze z kalegi kompa.
												 dziwaczek - 2020-06-15, 08:57
  Można odpiąć - inaczej się nieda. To dwa różne akumulatory - one są spięte? Trzeba sprawdzic oba - pidjedz do punktu co sprzedaja aku. - sprawdzą ci stan obu.
												 fan - 2020-06-15, 08:59
  tak są spięte
												 dziwaczek - 2020-06-15, 09:04
  Spięte równolegle? Dwa różne akumulatory? Bezpośrednio kablami czy przez regulator? 

Akumulatory do spięcia musza być takie same i naraz wymieniane - inaczej źle to działa.

Trzeba zmierzyć oba - jak jeden będzie w miarę to go zostaw a drugi do wywalenia.

Potem dwa nowe takie same wstaw.
												 fan - 2020-06-15, 09:52
  nie mam pojęcia ale chyba równolegle i jest tam też jakieś ustrojstwo ,

właśnie pożyczyłem miernik do akumulatorów z obciążeniem ,

wieczorem sprawdzę.

Puki co dzięki za pomoc i jeszcze jakie kwasiaki byś polecił a może AGM w tym temacie brak pojęcia
												 chemik - 2020-06-15, 10:27
  My używany akumulatorów Jenox - linia zielona,100 Ah Hobby już 6 rok. Starczają na 4 lata, potem wymieniam na nowe, gdy pojemność spada do około 1/2 pojemności nominalnej
												 adaml61 - 2020-06-15, 16:45

| fan napisał/a: | 	 		  | zy moge rozpiac akumulatory jak sa podlaczone do solara  | 	  Najpierw odłącz solary od regulatora , potem akumulatory bo spalisz regulator . Podłączenie odwrotnie , aku. solar .
												 fan - 2020-06-15, 17:59
  dzieki
												 dziwaczek - 2020-06-15, 18:09

| adaml61 napisał/a: | 	 		   	  | fan napisał/a: | 	 		  | zy moge rozpiac akumulatory jak sa podlaczone do solara  | 	  Najpierw odłącz solary od regulatora , potem akumulatory bo spalisz regulator . Podłączenie odwrotnie , aku. solar . | 	  

szczerze - wiem że tak "teoretycznie" trzeba ale nigdy tak nie robiłem a jakoś mi regulator działa (w instrukcji było ze ma zabezpieczenia przed "głupotą" użytkownika).

To co masz między akumulatorami to moze być separator ładowania, który dołącza drugi aku. po naładowaniu pierwszego, może dlatego masz różne akumulatory?

Odnośnie doboru akumulatorów ich rodzaju - to musisz wiedzieć jakie poza kwasowymi obsługuje elektroblok.
												 Id_ea - 2020-06-15, 20:14
  "To co masz między akumulatorami to moze być separator ładowania" 

Żadne aku nie będzie podłączone pod ten sam zacisk separatora więc to na bank nie separator. Separator miałby 2 zaciski "gorące"
												 adaml61 - 2020-06-16, 17:05

| dziwaczek napisał/a: | 	 		  | szczerze - wiem że tak "teoretycznie" trzeba | 	  A mi zaśniedziała klema i regulator szlag trafił .
												 adaml61 - 2020-06-16, 17:13
  Równolegle można łączyć różne akumulatory o tym  samym napięciu , pojemności się sumóją , szeregowo tylko takie same  bo jeden obciąża drugi .
												 dziwaczek - 2020-06-16, 20:53

| adaml61 napisał/a: | 	 		  | Równolegle można łączyć różne akumulatory o tym  samym napięciu , pojemności się sumóją , szeregowo tylko takie same  bo jeden obciąża drugi . | 	  

Zdecydowanie się NIE ZGODZĘ - to teoria i idealna droga do bardzo szybkiej śmierci akumulatorów proponuje poczytać https://www.elektroda.pl/...pic2968839.html

Równolegle tylko dwa nowe akumulatory i takie same!!!!!
												 fan - 2020-06-16, 21:22
  aku przebadane oba dwa na smietnik teraz kupno nowych (z forsa bida) i tu pytanie czy kwasiaki nie beda 

smierdzialy -gazowaly ? sa w srodku  mooze AGM ?

potrzebuje 2 szt.razem okolo 160 ah
												 adaml61 - 2020-06-17, 05:24

| Cytat: | 	 		  | Równolegle tylko dwa nowe akumulatory i takie same!!!!! | 	  Szeregowo tak . Elektroda nie jest wykładnią wiedzy fachowej , 2 lat pracowałem przy formowaniu i naprawie akumulatorów , zarówno kwasowych jak i zasadowych.  	  | fan napisał/a: | 	 		   i tu pytanie czy kwasiaki nie beda

smierdzialy -gazowaly | 	   Jeżeli ładowanie będzie ustawione prawidłowo ( maks 14,4 V) powyżej zaczyna się wrzenie elektrolitu i mocne gazowanie ,mogą być kwasiaki , dodatkowo węzyki odprowadzające gaz poza zabudowę .Można łączyć akumulatory równolegle różnej pojemności.

Najważniejszym wymogiem jest jak najbardziej zbliżone napięcie każdego z akumulatorów. Żeby nie płynęły prądy wyrównawcze.

Trzeba bardziej niż przypadku połączenia identycznych akumulatorów kontrolować stan każdego z nich.

Połączenie choć możliwe, to jednak nie zalecane. Zużywać się będą nierównomiernie. Lepiej łączyć identyczne.

Wymagania akumulatorów połączonych równolegle są znacznie niższe niż w przypadku łączenia szeregowego.
												 dziwaczek - 2020-06-17, 06:54

| adaml61 napisał/a: | 	 		  Trzeba bardziej niż przypadku połączenia identycznych akumulatorów kontrolować stan każdego z nich.

Połączenie choć możliwe, to jednak nie zalecane. Zużywać się będą nierównomiernie. Lepiej łączyć identyczne.

Wymagania akumulatorów połączonych równolegle są znacznie niższe niż w przypadku łączenia szeregowego. | 	  

No i w końcu napisałeś to co ja    teoria teorią a praktyka praktyką - przy łączeniu równoległym bardzo duża rolę odgrywają także przewody którymi są połączone - powinny być grube min 10mm2 i mieć zaciśnięte dobrze oczka!!!   

Odnośnie doboru aku. ja osobiście wolę kwasiaki klasyczne z korkami (w kamperku trzeba je kontrolować) tylko koniecznie z rurkami odprowadzającymi gazy poza zabudowę.

Z fotek wynika że masz kwasówki   

| 

|