Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Motoryzacja - A ja to chcę

joko - 2020-06-08, 22:59
Temat postu: A ja to chcę
https://www.youtube.com/watch?v=7FZrqPanMRA

Zamiast pontonu, łódki, skutera,quada, buggy i czego tam jeszcze .......
Z czymś takim na pokładzie to ja mogę bez marudzenia ciągać przyczepkę za kamperem :ok

Cyryl - 2020-06-09, 06:23

to nie lepiej?

historycznie:

zrób to sam:

lub współcześnie:

szkl - 2020-06-09, 07:10

Cyryl, ale Twoje to poważne auto do którego zabraknie paliwa w dystrybutorze na stacji. Natomiast joko, zaproponował prezent bożonarodzeniowy :)
Banan - 2020-06-09, 09:35

W te klocki Rosjanie przodują :diabelski_usmiech

Sherp mi się podoba, bo jest na PMS-ach, czyli lata jak mały czołg :ok

marek230482 - 2020-06-09, 10:43

Bardzo ciekawe. Zwłaszcza na radzieckie warunki :D pytanie czy w polskich warunkach ma to sens? Nie lepiej dobrze z liftowana terenówka? Masz homologację na drogi, nie musisz ciągać tego na lawecie.
Gdyby nie brak homologacji to by było na prawdę ciekawe. Ciągnięcie tego kamperem chyba i tak odpada ze względu na DMC.
Jako aktywny offroad`owiec przegryzałem temat nie raz. Jak tu kempingować w ludzkich warunkach (prysznic, kuchnia itd) wjechać tam gdzie terenówka i nie być wielkości tira :) gdyby nie to ostatnie to nawet by się dało :)
Może kiedyś w przyszłości będzie mnie stać na przerobienie jakiejś ciężarówki 6x6. Na razie musi wystarczyć kamper i terenówka osobno.

Cyryl - 2020-06-09, 11:06

szkl napisał/a:
Cyryl, ale Twoje to poważne auto do którego zabraknie paliwa w dystrybutorze na stacji. Natomiast joko, zaproponował prezent bożonarodzeniowy :)

Mówisz, że takie coś dają jako breloczek do dużego auta?

szkl - 2020-06-09, 11:55

Cyryl, jego auto przy Twoim to zabawka
joko - 2020-06-09, 15:55

Nie widziałem nic bardziej mobilnego.
Zobaczcie na to:

https://www.youtube.com/watch?v=RNtZb4vWNLA

Muskularne terenówki zostały tutaj objechane przez Sherp'a jak zabawki, wręcz ośmieszone .

To idzie po wszystkim , po głazach , po wodzie, bagnie i lodzie , a największą zaletą jest to że pływa , dzieki czemu prześlizguje się po terenie zamiast w nim grzęznąć .

Jest lekki, tylko 1300kg. Ten system pompowania spalinami tez jest super pomyślany . Dzieki niemu opony wręcz oklejają się wokół przeszkód i nie ma afektu slizgania.

Banan - 2020-06-09, 16:44

:haha: :haha: :haha:
joko napisał/a:
Muskularne terenówki zostały tutaj objechane przez Sherp'a jak zabawki, wręcz ośmieszone .

W zasadzie tylko Sherp pokonał ten kanał i żeby było śmieszniej, zwrot o 180° i powrót kanałem :diabelski_usmiech

Cyryl - 2020-06-09, 22:04

tutaj jest mały problem, bo SHERP jest najlepszy dla kogoś, kto podróżuje mając przy sobie tylko kartę płatniczą, a podróżując po bezdrożach taka karta jest bezużyteczna.

jadąc w takie odludzie musi się mieć wszystko do przeżycia, więc więcej bagażu niż w standardowym kamperze.

i dlatego pojazd terenowy musi mieć sporo miejsca na bagaż, więc jeżeli nie startujemy w zawodach (od punktu do punktu), jeżeli poważnie myślimy o pokonywaniu trudnego terenu, to taki SHERP nie jest najlepszym rozwiązaniem.

marek230482 - 2020-06-09, 22:22

Właściwości ma na prawdę świetne. Tylko że właśnie to tylko zabawka do zawiezienia lawetą. Czyli najpierw w polsce trzeba takie miejsce znaleźć (a nie będzie łatwo) a potem tam zrobić wyprawę prawdziwym dużym autem z lawetą :diabelski_usmiech
w dodatku tak jak cyryl pisze pojeździmy troszkę w kółko i koniec zabawy :)
To taka świetna alternatywa (a w zasadzie lepsze) dla zmotki. Z tym też jest ekstra wyprawa tylko w jedno konkretne miejsce żeby w kółko pojeździć.

Ale trzeba przyznać że chłopaki bawią się przednio :D nawet Ci co nie dojechali :)

Banan - 2020-06-09, 22:49

marek230482 napisał/a:
Tylko że właśnie to tylko zabawka do zawiezienia lawetą.

Marku, zdecydowana większość tych zmot na filmiku jeździ tylko na lawecie :mrgreen:

marek230482 - 2020-06-09, 22:59

Zgadza się :) to drogi sport :) moja terenówka nie potrzebuje lawety ale nie daje takiej frajdy jak te z filmu :lol: polecam każdemu trochę zabawy w błocie :diabelski_usmiech
Comsio - 2020-06-09, 23:11
Temat postu: Re: A ja to chcę
joko napisał/a:
https://www.youtube.com/watch?v=7FZrqPanMRA

Zamiast pontonu, łódki, skutera,quada, buggy i czego tam jeszcze .......
Z czymś takim na pokładzie to ja mogę bez marudzenia ciągać przyczepkę za kamperem :ok

Toć to Bobek.

Z demontowana hydraulika, większe laczki, troszkę tapicerki.

Banan - 2020-06-09, 23:13

Comsio napisał/a:
Toć to Bobek.

Z Bobkiem łączą go tylko PMSy :diabelski_usmiech

Cyryl - 2020-06-10, 05:06

marek230482 napisał/a:
...najpierw w polsce trzeba takie miejsce znaleźć (a nie będzie łatwo)...

Nie przesadzaj, we Wrocławiu po każdej większej ulewie masz takie warunki pod wiaduktami na Reymonta, Trzebnickiej, Osobowickiej, Rychtalskiej.

marek230482 - 2020-06-10, 10:02

hehehehe - w sumie racja :) Ale nie chodzi mi o kałużę, tylko warunki nie przejezdne dla pojazdów terenowych (nie mylić z suvami). Poza tym pisałem już, że na drogach publicznych tym nie wolno jeździć.
Sam offroaduję i wiem że o teren do fajnej zabawy czymś takim nie jest łatwo znaleźć. Nie mówię o jakimś poligonie czy błotnistej piaskowni bo w tym każda terenówka da radę. Ale o takie trasy jak na wspomnianym filmie, albo bagna, błotniste lasy (u nas jak występują to są po ochroną i nie wolno tam wjechać).
A jeżdżenie po polnej drodze czymś takim lub po wrocławskim poligonie to nie frajda. To jakbyś powiedział, że jazda skodą octavią 4x4 po łące to offroad :haha:
to się nadaje właśnie do wywiezienia lawetą na zorganizowane rajdy jak przykładowo można na terenwizji obejrzeć.
Albo dla mieszkańców rosji :D

Cyryl - 2020-06-12, 00:55

No to jedź do hurtowni cegły, dachówki, kostki brukowej w Kłodzku, Jeleniej Górze, Wałbrzychu i zobacz, miejsca gdzie trzeba je dowieść w czasie deszczu, po ulewie lub do firmy kateringowej obsługującej budowę dróg i już będziesz miał prawdziwy off-road.

Gdy pracowałem w budownictwie drogowym, zdarzały się sytuacje, że sprzęt na gąsienicach trzeba było wyciągać.

Marzenia są bliżej niż myślisz, na wyciągnięcie ręki.