| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Który solar wybrać
BOGI - 2020-06-10, 08:22 Temat postu: Który solar wybrać Mam prośbę, muszę pilnie dokonać wyboru który z tych paneli będzie lepszy na mój dach. To kamper Weinsberg MQH601, czyli wysoki blaszak z nadbudową plastikową, razem we wnętrzu wysokość 2,45 cm na zewnątrz aż 3,25 cm. Szukałem długo solara najmocniejszego, mogącego się zmieścić w odległość pomiędzy oknami dachowymi, a tam tylko 143 cm. Z uwagi na wysokość nie chciałem montować sztywnego o wadze ok.12 kg, a najmocniejsze flex o wadze ok.3 kg na rynku są te ETFE 110W Prestige, które mają 106 cm, mocniejsze 160W już mają długość 148 cm.
Ale znalazłem w firmie ECOsystem panel idealny dla mnie. Czyli o mocy 150W107x81 cm i grubości 2 mm, który da się przykleić, ważący - i tu problem który i zagwozdka, bo mają dwa takie giętkie, ale różnej konstrukcji, choć o podobnych parametrach:
1. SARONIC SR150_FLEX (foto 1 i 2), napięcie maks.1000V, panel składa się jakby z warstwy grub. 2 mm, w której zatopione są cele i warstwy filii miękkiej grub.0,5 mm, trochę rozwarstwiającej się na rogach, trochę sztywniejszy niż ten drugi, panel jakby lepiej działa w słabszym oświetleniu i jest na tabliczce, że technologia ogniw sunpower;
2. SARONIC SR150-36M Flexible (foto 3 i 4), napięcie 60V, panel w przekroju jednorodny grub ok.2 mm od spodu lekko ryflowany, bardzo elastyczny, wydaje się, że bardziej wrażliwy na zacienianie nawet jegoo fragmentów.
Nie ma nic w internecie o tych panelach ani nie za wiele o samej firmie SARONIC, oprócz tej informacji na jednej z tabliczek, że GmBH niemiecka z Hamburga i że ich panele są pokryte nie ETFE (folią fluoropoliurenową, produkcjiSaint Gobaint Performance Plastics) a folią TEDLAR (PVF), taką jak stosuje się w lotnictwie.
Moja prośba, który pnel polecacie z tych dwóch na przyklejenie i czym do dachu. Regulator MPPT MT1550EU 15A, Lumiax.
Sprawa pilna, bo umówiony jestem na montaż.
rakro1 - 2020-06-10, 19:17
Wydaje się,że w Twoim przypadku podstawowa sprawa to wymiary panelu ( jeśli nie chcesz zmieniać układu wywietrzników na dachu a warto byłoby aby zwiększyć moc elektrowni).
Obydwa są z bardzo dobrej firmy.Strach myśleć,że jeden już teraz rozwarstwia się.Co będzie później?Jeden ma technologię SunPower.To inna znana,z dobrą opinią ,z kolei z USA.Ten może lepszy ale ogólnie to nie bardzo widać różnice.Do klejenia Sikaflex 221 ,chyba.Ciężko dociskać panel bo jest to gęsta masa i można wałkiem malarskim aby nie uszkodzić panela.
Masz podany telefon do producenta.Znajdź jakiegoś "Niemca" aby w Twoim imieniu zapytał.
No i cena.Jeśli różnią się ceną to może droższy?
andi at - 2020-06-10, 20:16
Nie klej bezpośrednio na dach tylko na coś np.podwójna plexi .
Chodzi o prace dachu i przewiew powietrza pomiędzy panelem a dachem .
BOGI - 2020-06-11, 07:25
Ten SR-150-FLEX (grubszy 1000V z sunpower, nie wiem czy ten drugi z MONO-SI też nie ma tego typu ogniw) w przekroju składa się z dwu warstw. tej właściwej grubości ok.2 mm, gdzie zatopione są ogniwa oraz od spodu białej grubej i miękkiej folii grub. ok.0,5 mm. Obie warstwy są połączone oczkami metalowymi w rogach i w na środku długości na bokach. Ale zauważyłem, bo na rogu nie były zwarte, że te warstwy nie są związane, bo kiedy rozchylałem trochę tę szparę na rogu, widać było w głębi, że oddzielają się, bo są tylko do siebie przytknięte. Może zatem to jedynie zabezpieczenie od spodu panela, może jest to "zdylatowanie" połączenia z podłożem kiedy ma być przyklejony (biała miękka folia będzie przyklejona, zaś ta warstwa wierzchnia, była by luźno zamocowana do podłoża i trzymała się jedynie na tych metalowych kółkach (6 szt.). Ale moim zdaniem nie można przykleić takiej konstrukcji do dachu auta, bo panel tak naprawdę będzie trzymał się jedynie na tych metalowych oczach. Moim zdaniem nie daje to bezpieczeństwa w użytkowaniu i jeśli folia zostanie przy oczku przecięta, to amen w butach, panel odfrunie i może jeszcze zrobić nieszczęście. Ale to są moje jedynie przypuszczenie. Nie mam sposobu skontaktować się z producentem, czy projektantem takiego patentu. Może Wy macie jakieś pomysły.
rakro1 - 2020-06-11, 17:02
Te oczka na pewno utrzymają,nie robili by przecież,gdyby nie sprawdzało się.Zawsze możesz resztką kleju przejechać po przedniej krawędzi do kierunku jazdy aby powietrze nie próbowało oderwać panelu w trakcie jazdy.
Masz fajnie,że musisz wybierać między dwoma tylko...Strach pomyśleć gdyby było kilkanaście z tym wymiarem.Działaj,nie analizuj i nie sprawdzaj w przyszłości aby się nie gryźć.
Powodzenia.
BOGI - 2020-06-11, 19:50
Dzięki rakro1, ale taka konstrukcja jest moim zdaniem nie do przyklejania ale do montażu poprzez te otwory z metalowym okuciem. Gdyby to nie dotyczyło dachu auta, gdzie nie ma możliwości częstej kontroli mocowania pod kątem czy się coś nie odrywa to oczywiście , że brałbym ten z sunpowerami. Ale moim zdaniem panel ten nie jest przystosowany do "mobilności", przekonuje mnie też i te maksymalne napięcie systemu 1000 V, czyli jakby do farmy lub dachu z baterią 43 takich solarów połączonych (chyba szeregowo 1000 : 22,89 = 43,7). Ten 60V bardziej pasuje do instalacji w kamperach. Ale jest to ciekawostka, która nie daje mnie spokoju. Może uda mnie się znaleźć znajomego, który biegle mówi po niemiecku i zadzwoni do Saronica w Hamburgu, bo przecież oni muszą znać odpowiedź. Ponieważ goni mnie czas, niestety muszę wybrać ten cienki SR150-36M Flexible, chociaż gorzej ładuje (zauważyłem, że musi mieć więcej światła aby wytwarzać podobną do tamtego dwuwarstwowego moc w danych warunkach).
Wybieram też pewność i bezpieczeństwo przyklejenia na dachu, chociaż może i masz rację rakro1 ale jednak boję się jakiegoś rozerwania czy wysunięcia się z oczka metalowego z przyklejonej folii i oderwania się w tym miejscy zewnętrznego panela, dalej to już pójdzie lawinowo aż do całkowitego oderwania. Za bardzo też nic nie da przyklejenie od czoła, bo pęd powietrza usiłuje oderwać taką powierzchnię od dachu w górę, a prędkości powyżej 100 km/godzinę generują już znaczące siły odrywające. Może ktoś biegły w fizyce nawet może je obliczyć. Z drugiej strony byłoby to rozwiązanie likwidujące naprężenia w zamocowanych panelach tworzące mikropęknięcia i awarie. Ale jeśli tak, to chyba coś o tym byłoby w instrukcji albo reklamie, a tu nic.
Jak się coś dowiem w temacie, to dam oczywiście znać.
Trzymajcie się wszyscy zdrowo.
izola - 2020-06-11, 20:46
Mam taki Panel przyklejony od roku 2014, na płaskowniki aluminiowe , nic się nie obrywa . Używalam Sikaflex 252 jak dobrze pamiętam,
Te oczka są jako dodatkowa możliwość mocowania np. na persingach na Łodziach, gdzie te panele są linami przez te oczka mocowane.
Przy klejeniu powierzchniownym nie spełniają te oczka żadnego zadania.
BOGI - 2020-06-11, 21:10
Czołem izola. Rozumiem, że masz ten "dwuwarstwowy" z dodatkową białą miękką folią od spodu na sunpowerach, czyli SR150-FLEX 1000V. Ponieważ zamierzam bez dodatkowej konstrukcji przykleić do dachu plastikowego, widzę, że dobrze wybrałem ten drugi jednorodny SR150-36M Flexible 60V. Możesz dla mojej i może innych ciekawości coś napisać o tym palelu, który użytkujesz, jak się sprawdza oraz czy ta folia spodnia u ciebie też nie była zgrzana z warstwą wierzchnią.
izola - 2020-06-11, 21:30
Postaram się cos rozsądnego napisać
Moj solar kupiłam w Anglii, Jak przyszedł cały był oklejony jakąs folią , byłam zdania że to do celow transportowych , górę i spod zdjąlismy ,,,od dołu została tylko płyta aluminiowa.
W opisie pisało też, tą warstwę plastykową- /cienka folia / trzeba zdiąć.
Te rozwartswianie sie tego plastyku to nnormalka - to jest tylko osłona po produkcji - to się ściąga.
Kupiłam wtedy monokrystaline są drozsze ale lepsze,
Edit,
na innym PC mam gdzieś Foty z danymi do tego solara , jak znajdę podam,ale juz nie dzisiaj.
BOGI - 2020-06-11, 22:12
No to chyba myślimy o dwu różnych panelach. Jak napisałem na początku w tym, który miałem Saronic SR150_FLEX, kiedy zajrzałem pomiędzy te warstwy (tą grubszą 2mm z ogniwami zewnętrzną górną i tą z tyłu białą 05 mm, czyli nie taką znowu cienką) po rozchyleniu ich przy narożu i trochę do środka z 5 cm, to nie było tam żadnej płyty aluminiowej ani żadnej aluminiowego powierzchni, jedynie widoczny ten laminat górny i folia spodnia tylna, połączone w narożach i w połowie długości metalowymi przelotkami, jak już wiem dla mocowanie liną na jachcie. Gdyby ta spodnia była do usunięcia, nie zostałaby przecież związana okuciami, czyli tymi przelotkami metalowymi. Jeszcze jedno w panelach z aluminiowymi "plecami" wyjście kabli (czyli puszka, najczęściej kwadratowa) jest właśnie z tyłu na tych plecach. W moim panelu była po stronie wierzchniej, tej gdzie ogniwa i podłużna wąskiej.
Pozdrawiam
BOGI - 2020-06-11, 22:16
Przepraszam za błędy, tak to jest jak się pisze całkiem na trzeźwo w weekend albo święto, mówią niektórzy.
izola - 2020-06-12, 07:06
Masz rację, dzis i ja widzę że mowa jest o różnych produktach,
BOGI - 2020-06-17, 19:12
Ok, mam ostatecznie solar ten Saronic SR150-36M Flexible (ten cienki ok.2 mm i wadze 2 kg. "Zakumulowałem" wszelkie porady co do zamocowania na moim plastikowym dachu, takim jak robi się łódki czy była przyczepa Niewiadów N-126. Wykluczam mocowanie na wkręty, bo podobnie jak w tej niewiadowskiej przyczepie od środka do wierzchniej warstwy plastikowej od środka przyklejona jest materiałowa wygładzina z gąbką izolacyjną grub.ok1 cm, i nie chcę aby wkręty wystawały z wykłądziny sufitu. A więc przyklejenie!!! I tutaj są różne szkoły, od na wieki Sikka 252 d poprzez Sikka 211 i na poliwęglan aby nie zrywały się ścieżki elektryczne panela. Zrobiłem doświadczenie i rzeczywiście w pełnym słońcu, panel dając przeszło 20 V i prąd około 7 A bardzo się nagrzał, był wręcz gorący i od zewnętrznej strony czarnych ogniw i od białego plastikowego spodu. Ale myśłę, że producent niemiecki Saronic wie o tym i odpowiednio zaprojektował połączenia ogniw, bo inaczej poszedłby z torbami wymieniając panele co sezon klientom. Czyli kleję Sikka 211 bez poliwęglanowej przekładki (tam przecież w tych komorach powietrznych powstawałby brud i nawet chyba pleśń). Dowiedziałam się jednak, że należy silikon lub klej nakłądać szpachlą metalową jako równą warstwę, wtedy grad nie uszkodzi panela. I chyba to jest logiczne, bo nie będzie się uginał przy uderzeniach i zrywał połączenia ogniw.
papamila - 2020-06-17, 21:38
z tym gradem i szpachelką to pojechałeś po bandzie😁
to nie prom kosmiczny
Wszak obie powierzchnie sa bardzo gładkie,
klej nakładaj cienkimi paskami, na panel co 3-5cm.
zewnetrzny pasek kladz blisko krawedzi tak aby po przyłożeniu
leciutko wypłynął z każdej strony,
przed aplikacją wystaw tube na słońce, klej bedzie bardzo plastyczny i sie ładnie rozleje pomiedzy powierzchniami
Neno - 2020-06-18, 06:15
| BOGI napisał/a: | | Ok, mam ostatecznie solar ten Saronic SR150-36M Flexible (ten cienki ok.2 mm i wadze 2 kg. "Zakumulowałem" wszelkie porady co do zamocowania na moim plastikowym dachu, takim jak robi się łódki czy była przyczepa Niewiadów N-126. Wykluczam mocowanie na wkręty, bo podobnie jak w tej niewiadowskiej przyczepie od środka do wierzchniej warstwy plastikowej od środka przyklejona jest materiałowa wygładzina z gąbką izolacyjną grub.ok1 cm, i nie chcę aby wkręty wystawały z wykłądziny sufitu. A więc przyklejenie!!! I tutaj są różne szkoły, od na wieki Sikka 252 d poprzez Sikka 211 i na poliwęglan aby nie zrywały się ścieżki elektryczne panela. Zrobiłem doświadczenie i rzeczywiście w pełnym słońcu, panel dając przeszło 20 V i prąd około 7 A bardzo się nagrzał, był wręcz gorący i od zewnętrznej strony czarnych ogniw i od białego plastikowego spodu. |
Ja mam elastyczne tego producenta już jakiś czas, +/- 20 m-cy może już będzie - i między innymi stały przez 3 tygodnie w Senegalu (pełna lampa, zero cienia), temperatura w cieniu 38-43*C i nic im nie było! Klejone na Sikę ( nie pamiętam którą) bezpośrednio do dachu.
Będę na dniach próbował to odkleić (zmiany na dachu auta) ;( To będzie ciężka robota...
Zastanawiam się jednak czy następne klejenie nie zrobić dla świętego spokoju na poliwęglan komórkowy jak większość radzi.
dziwaczek - 2020-06-18, 08:52
Bogi - sika 221 i tak jak papamila pisze:
0. Wymień przewody na porządne solarne 4mm2, trzeba dolutować do diody w skrzynce czarnej (otwiera się od góry i z boku) - potem zalać siką i zamknąć
1. Odrysuj panel na czystym dachu (otłuści nitro - papier 260-320 na całej powierzchni i nitro przemyć) tylko ostrożnie aby nie zedrzeć lakieru i go nie zmyć (ciemna szmatka)
2. Tubę nagrzać na słoneczku (będzie płynniejszy) po obwodzie daj silikon i potem paseczki lub ślimaczka tak aby nie było za dużo a równo, miedzy paskami po jakieś 5 cm
3. panel od dołu zmatowić papierkiem ściernym i przemyć nitro
4. panel położyć i delikatnie docisnąć (packa do fugi, styropianowa paca - grosze kosztuje a jest dobre - duża powierzchnia docisku)
5. przestrzeń między krawędzią panela a dachem musi być wypełnia silką - powinno wypłynąć - jak brakuje to dołóż i krawędź robimy szpachelką do fug silikonowych a jak nie mamy to paluchem tak aby skos był - szczególnie od przodu pojazdu - opływ powietrza
Tu macie dwa panele starszy 3 lata (grubszy) i ten nowszy cienki 1 rok - taki matowy. Oba działają.
Powodzenia
wędrowiec - 2020-06-18, 09:17
Na poprzednim kamperze też tak kleiłem. Tylko bez matowienia, papieru itp. Wytrzymało 8 lat. Panel już był trochę stary, prądu coraz mniej, a oderwać nie szło. To sprzedałem kampera. Teraz przykleiłem na taśmę dwustronną. Jeździ dopiero 3 miesiące, prędkości do 120 km/h i jest ok. Zobaczymy jak będzie dalej.
rakro1 - 2020-06-18, 09:24
Do odrywania przyklejonego panelu używa się struny gitarowej.To patent ŚP.Bronka chyba.
dziwaczek - 2020-06-18, 09:26
| rakro1 napisał/a: | | Do odrywania przyklejonego panelu używa się struny gitarowej.To patent ŚP.Bronka chyba. |
dokładnie - taki patent z technologi "do wycinania szyb przednich" - można kopić za grosze.
wędrowiec - 2020-06-18, 09:48
Tylko jaki jest sens klejenia panelu o wadze 2 kg tubką kleju, która utrzyma 1000 kg. No chyba, że ktoś będzie podnosił kampera za panel do góry przy wymianie koła.
BOGI - 2020-06-18, 10:11
Dziękuję wszystkim za porady. Jeśli Neno ma podobny solar i nie wypaliła się dziura w dachu (rozumie, że buda plastikowa), to jestem uspokojony. Sęk w tym, że to nie ja będę przyklejał panel i robił instalację tylko umówiłem się na to w serwisie w Tomicach, gdyż uważam tę firmę za godną zaufania. Jedyne co mogę to chyba zasugerować i umówić się na sposób klejenia, ale nie będę przy tym i będzie tak jak to oni zrobią. Oczywiście, o ile zauważę, że moje uwagi będą irytować, to nie będę mógł przekazać uzyskanej wiedzy na tym forum. Ale nie chciałbym jednak aby było jak na budowie, czyli "będzie Pan zadowolony". W tej rozpoczętej dyskusji nie idzie już o mój solar, ale aby inni uzyskali cenną Waszą (i trochę nieskromnie i moją) wiedzę w temacie. Bo przewiduję, że solar w kamperach to będzie normalka jak WC czy kuchenka i ogrzewanie. Póki co musimy zdawać się na przyjacielskie porady, zanim serwisy opanują temat. Co do nakładania równej warstwy szpachlą stalową co zapobiega uszkodzeniom w czasie gradobicia, to taki sposób przekazał mnie p.Marcin, który instaluje solary i robi instalacje elektryczne w kamperach i ma dużą w tym praktykę. Myślę, że trochę jest w tym racji, bo tak równomiernie przyklejony do równej powierzchni cienki solar, łatwiej będzie przekazywał energię uderzenia na podłoże i nie uginał się, czyli "łamał" połączenia, dawniej lutowane były elastyczne, teraz bardziej kruche...
Neno - 2020-06-18, 10:34
| BOGI napisał/a: | | Jeśli Neno ma podobny solar i nie wypaliła się dziura w dachu (rozumie, że buda plastikowa), to jestem uspokojony. |
VAN/BUS, kleiłem na metal.
rakro1 - 2020-06-18, 22:18
Już niewiele prostszych rzeczy do zrobienia własnoręcznie,nie tylko w aucie ,znajdziesz do zrobienia własnoręcznie.Wiedza tak zdobywana okazuje się bezcenna w sytuacjach awaryjnych zdarzających się zwykle daleko od zaufanego serwisu.Nie masz w dodatku gwarancji,że "zaufany warsztat" zrobi to porządnie.Zrób sam,najwyżej zepsujesz.Nauka też kosztuje.Substancję klejącą rozprowadź czymkolwiek i zrób wzorki jakie przyjdą Ci do głowy.Krawędzie ważne,zwłaszcza ta od frontu ale bez obaw.Nie uszkodzisz,przykleisz,będzie działał.
Problemem z jakim się borykamy to marzenia o serwisie idealnym ale w takich są kolejki przeogromne( ja czekałem dwa lata aby Nowosądecki Duni zrobił mi łazienkę) i ceny nie dla wszystkich akceptowalne.Szukamy taniej - tańsze auto,tańsze części/np.solary i tańszy montaż.I nie udaje się.Z różnych względów.Zrób sam,bardzo Cię proszę.
Andrzej 73 - 2020-06-18, 22:36
| rakro1 napisał/a: | | To patent ŚP.Bronka chyba. |
Bronek żyje , więc nie pisz bzdur.
Co do patentu na strunę , to sposób stary jak świat.
rakro1 - 2020-06-18, 22:48
Wiem przecież.To jego nick na CT i jako Bronek nie pojawia się.Jako Robert funkcjonuje zapewne całkiem nieźle.Wspomniałem go z tęsknoty bardziej..
SlawekEwa - 2020-06-19, 05:12
| rakro1 napisał/a: | | Jako Robert funkcjonuje zapewne całkiem nieźle |
Raczej Darek
rakro1 - 2020-06-19, 13:12
No Darek.Ma on sobowtóra,mojego kolegę z Wadowic.Ta sama profesja co Bronek i wygląd.Nie ten na żywo a ten w avatarze.I ten kolega ma zamiennie Robert/Jacek.Gdy się późno pisze to i głupoty wychodzą.Faktem jest,że brak Bronka i jego zaangażowania w każdy temat.I jestem przekonany,że u niego czytałem o tej strunie.Nie wycinam szyb zawodowo lub amatorsko i nie słyszałem wcześniej o takiej metodzie a chciałem podpowiedzieć koledze z forum.
zbyszekwoj - 2020-06-20, 15:34
Mialem dwa solary ,a wlasciwie jeszcze mam.Jeden przyklejony sika221 wytrzymal 3 lata, drugi na poliwęglanie ok 2 miesiace.
zbyszekwoj - 2020-06-20, 15:35
Mialem dwa solary ,a wlasciwie jeszcze mam.Jeden przyklejony sika221 wytrzymal 3 lata, drugi na poliwęglanie ok 2 miesiace.
sławek w. - 2020-06-20, 21:17
Pierwsze solary kleiłem na sikaflex 221, oderwać cholernie ciężko. jeden padł już po roku, reklamowany przykleiłem na klej do szyb - dobrze trzyma ale znacznie łatwiej oderwać, ten też padł po dwóch niespełna latach - na szczęście bo mogłem jeszcze reklamować. Następne w maju 2019r. kleiłem też na klej do szyb - na razie działają ale nie tak jak szklane o porównywalnej mocy.
EwaMarek - 2020-06-23, 13:42
Możesz opisać czemu padły? W domu mam 12v z 10 lat, szklane w ramie alu i działają do tej pory. W kamperach były szklane a w ostatnim mam elastyczny i działają bezproblemowo
sławek w. - 2020-06-23, 21:19
Nie mam pojęcia dlaczego padły. W ubiegłym roku dzień przed wyjazdem zorientowałem się, że dwa nie działają, czyli już w sumie trzy wymieniłem. W poprzednim kamperze miałem szklany kilka lat i działał bezproblemowo.
Nie tylko u mnie padły, kolega Grzegorzalex wymieniał elastyczne na szklane w ubiegłym miesiącu. Nie ma co porównywać wydajności elastycznych do szklanych. Szklane 3x80 Wp dawały 16A, moje 3x100 Wp 13A. Kampery stały obok siebie. Przepaść.
rakro1 - 2020-06-23, 21:47
Natężenie prądu naprawdę nie zależy od tego czy panel elastyczny czy sztywny.Nie można porównywać paneli w ten sposób,zwłaszcza,że są już kupione,zamontowane.Warto zwrócić uwagę przed zakupem na parametry i renomę producenta.
I ta zasada obowiązuje już chyba nie tylko w dziale panele solarne.Kupowanie najtańszych,no name i nieraz używanych to proszenie się o kłopoty i na to mogą sobie pozwolić najbogatsi,którzy bez żalu wyrzucą szmelc i założą kolejny.
P.S.Mam na dachu szklany i trzy elastyczne.Działają.Nie sprawdzam co produkują dopóki mam nadmiar prądu.Przykro czytać kolejne ataki na panele elastyczne.Różnice będą w zakresie wagi,ceny a nie produkcji prądu i trwałości.I to niestety na niekorzyść tych sztywnych szklanych.
sławek w. - 2020-06-23, 22:12
Takie panele montowałem, szklane maja podobne parametry.
Nie mów, że przykro czytać, przykro to wymieniać co dwa lata bo to kosztuje. Nie były kupowane noname u chińczyka, tylko w polskiej firmie, dlatego uznano reklamację.
rakro1 - 2020-06-23, 23:11
Być może jest to technologia nie dopracowana jeszcze lub usterki mają prawo się zdarzać.
Ja nawet nie kontroluję czy wszystkie moje są sprawne.Chodziło mi o atmosferę nieżyczliwą elastycznym a przecież to te same ogniwa tylko inaczej zabezpieczone.
Być może należałoby stworzyć zasady jak dbać o nasze panele.Popytać fachowców."Co im lubuje a co im szkodzi".Miałem podobnie z lampami ledowymi,które z oszczędności prądu wymieniałem wielokrotnie i dziwiłem się widokiem konkretnych marek samochodów z fabrycznie montowanymi ledami.Aż dokupiłem panele i agregat i dałem sobie spokój z ledami.
eroxxx - 2020-06-26, 01:16
| rakro1 napisał/a: | | Aż dokupiłem panele i agregat i dałem sobie spokój z ledami. |
Nie wiem o jakich ledach piszesz ale się domyślam: najtańszych. Mam 10 żarówek led pod 230 w domu i wszystkie działają dobrze, każdy po 200lm. Chyba 5 rok będzie. Ale jak kupowałem osram po 30/szt to się ludzie śmiali ze mnie że przepłacam i brali x razy tańsze z napisanym 10000lm na etykiecie, świecące dwa razy gorzej.
W nowym civiku jak włącze kierunkowskaz to się znaki 200m dalej świecą. Nie słyszałem o awariach ale fakt - dopiero 3 lata. Dukatem przejechałem 500 km i płaczę że mnie nie stać na nową wersję z ledami. Nic nie widać a i tak wszyscy Cię przeklinają że świecisz po oczach.
zbyszekwoj - 2020-06-26, 12:59
Podejrzewam, ze chodzi orozciągalność plastiku. Moje padły w Maroku gdy temp dochodzila do 40st.
BOGI - 2021-05-22, 22:28
Odzywam się w temacie po roku, dlatego, że panel właśnie padł 12.05.2021r. Wskazuje napięcie 1,5V, natężenie 0,0 A a regulator wyświetla półksiężyc i brak ładowania. Przez moment jak ruszylem autem i trochę jechałem nierówną drogą zaczął ładować 18-20V i 1-1,8 A ale przestal i mam tylko te 1,5V. Ponieważ montowałem w serwisie w Tomicach, ktoś miał rację pisząc o tz."fachowych usługach" (nie zauważyli, że w kamperze we wnęce pod stołem w podłodze z urządzeniami elektryki jest przygotowane okablowanie z napisem zum Solar oraz drugie zum SatAntene, no i podłączenie wykonali nie tak jak przewiduje energoblok ale po swojemu na sztywno do B2 przez dodatkowy bezpiecznik, też niby dobrze). Tak czy inaczej panel działał aż niecały rok, montaż był 9 czerwca 2020.
Zgłosiłem na podstawie rękojmii do sprzedawcy żądanie wymiany bądź naprawy (chyba się nie naprawia, tak poinformował papamobile) i zobaczymy co będzie, mają ponoć 14 dni na odniesienie się do zgłoszenia. Póki co we wstępnej rozmowie powiedzieli aby dostarczyć solar. A ja uzyskałem informację, że art.561 Kodeksu cywilnego mówi, że wszelkie koszty związane z roszczeniem w ramach rękojmii pokrywa sprzedawca. Zatem w zgłoszeniu oficjalnym poinformowałem, ile w Tomicach życzą za demontaż i montaż nowego lub oczywiście sprzedawca dla weryfikacji może przyjecać do Warszawy albo za zwrotem kosztów ja do nich z panelem na dachu się zjawię. Bo odklejenie kosztuje. Najgorzej, że nie mają już tego typu paneli. Podobnych co do wymiarów i mocy nie mogę znaleźć, są ale 110W. A z Chin nie chcę kupować, same kłopoty ponoć.
Dla dobra innych i ciekawości innych będę zdawał relację z toku sprawy. "A taki był piękny, amerykański, szkoda".
Dziwię się, że na Marsa latają a trwałego solara tu na Ziemi nie potrafią wyprodukoać, jakaś paranoja chyba.
zbyszekwoj - 2021-05-23, 16:24
| BOGI napisał/a: | | chyba się nie naprawia, tak poinformował papamobile) |
To jakieś auto papieża?
BOGI - 2021-05-23, 20:05
Masz rację, że błąd. Oczywista oczywistość, że chodzi o papamila, za co strasznie przepraszam wchodząc pod stół...
zbyszekwoj - 2021-05-24, 06:49
| BOGI napisał/a: | | Masz rację, że błąd. Oczywista oczywistość, że chodzi o papamila, za co strasznie przepraszam wchodząc pod stół... |
Nie przejmuj się, moja żona zawsze Jarka tak nazywa.
BOGI - 2021-05-24, 08:31
Dlatego pozdrów serdecznie i uściskaj żonę ode mnie. Już Ją lubię...
EwaMarek - 2021-05-24, 09:50
Wtrącę się bo piszesz o tym że podczas jazdy solar działał. Ja kupiłem sobie ultra lekki solar na razie nie mam odwagi go zakładać bo jak siego lekko przegnie to wydaje mi się że cos w nim puka jakby krzem pękał. Bawiłem się w podświetlanie lampą ale nie da się tego tak sprawdzić. Panel niby prąd daje ale nie wiem czy cele nie są uszkodzone...
BOGI - 2021-05-24, 10:23
Skorzystaj z moich doświadczeń. Tego typu solar kiedy wystawiłem na słońce i zmierzyłem to dawał (nie wiem jaki konkretnie to typ i producent) ale około 1-5A i 16-20V. Jeśłi panel oczywiscie na instalację 12V a aucie. To był kolejny przysłanypanel, bo poprzednie albo były uszkodzone mechanicznie albo prąd łądowania był poniżej 1 A w podobnych warunkach pogodowych. Teraz zastanowilbym się głęboko czy zaufać jak to zrobiłem firmie zajmującej się serwisem kamperów. Zrobili to moim zdaniem źle i póki co przy wymianie nie wiem czy nie zniszczą dachu. Będę pilnowal tym razem na miejscu. Muszą być w temacie, bo zgłoszona rękojmia do sprzedawcy ma uwzględniać wszelkie koszty, w tym wypadku demontażu uszkodzonego i montażu nowego a wystawili niezłą kwotę. Ale tym razem dopilnuję i nie odbiorę jeśli nie zrobią tego jak trzeba z nieuszkodzoną powierzchnią dachu. Co do mocowania, jeśli nie zależy Tobie jak mnie aby nie dziurawić dachu, to ja bym zamontował na poliwęglanie 0,5-1 cm oblecialbym Sikka 252 wokół i zamocowaniu śrubami w narożach i środku na obrzeżu. Bez klejenia samego solara. Wtedy łatwo wymienisz panel. Jest też patent, są to ramki dedykowane do solara Prestige 110W w firmie 4Sun czy SunTrack z Warszawy tel.(22) 646 46 92. Taką ramkę z wentylacją przyklejają i mocują śrubami (4 szt) do dachu a w ramkę wkłada się panel i mocuje kątowniczkami na specjalne śruby. Pozostają szczeliny na wentylowanie przestrzeni pomiędzy spodem panelu a dachem. Panel można sobie w każdej chwili odkręcić. Zadzwoń. Oni też montują, może lepiej niż ta, które mnie źle nakleiła i zrobiła instalacje.
BOGI - 2021-05-24, 10:34
Jeszcze słowo może pomocne Tobie. Oczywiście nie wiem jaki Ty masz panel, bo mój to Saronic SR150-36M (jeśłi nie ma literki E to jest panel pokrytyfluoropoliureanem , czyli folią Tedlar (PVF-ponoć stosuje się na szyby w samolotach). Z E to wówczas ETFE, niby ta najlepsza warstwa. jak będziesz zakładal instalację, to pamiętaj aby regulator nie był dalej niż 1,5 m od akumulatora, odleglość od panela mniej ważna. W razie czego dawaj grubsze przewody do aku, nie 4 a 6 mm. Regulator koniecznie MPPT nawet jeśli nie masz znacznie większego napięcia solara niż 18-20V.
A teraz najważniejsze. Panele fotovoltaniczne Flex jak słyszalem można wyginać (do 20 stopni) ale jedynie na zewnątrz. Do wewnątrz grozi uszkodzeniem ścieżek! Pamiętaj o tym.
papamila - 2021-05-24, 11:18
Bogi,
z tymi kablami to przesadziłeś, 4mm2 w zupełności wystarczy
ale z wyginaniem masz 100% racji- ew wygięcie to tylko na zewnątrz,
celem dopasowania to powierzchni na jakiej montujemy
NIE ZGINAMY DO WEWNĄTRZ !!!!
Joko pokazał jak montował
najpierw folia wylewana a na to klej
w razie W zdejmie się bezśladowo, sam panel też specjalnie nie ucierpi
BOGI - 2021-05-24, 12:38
Dzięki Drogi papamila, jesteś jak zwykle gotowy do pmocy dla nas w poradach. Ja też staram się odwzajmniać ze zdobytej w bojach wiedzy praktycznej i teoretycznej. Napisałem o tych przekrojach kabli, bo gdzieś to znalazłem, a i jeden z naszych kamperowiczów miał w integrze problem ze spakiem napięcia w instalacji. Ale poradził sobie dając dodatkową masę. Nie wpadłbym na to i dążył do powiększanie grubości kabli zasilających. Dlatego tak cenne są nasze przekazywane doświadczenia.
Obecnie padł mnie jak wiesz przyklejony solar flex i zobaczę jak sprawa się zakończy. Póki co sprzedawcę skomunikowałem z montażystą. Jesteś fachmanem i jak napisałeś w razie zgłoszenia takiej awarii wysyłasz drugi panel. Ja niestety takiej propozycji nie mam póki co tylko rozpoczęte rozmowy pomiędzy stronami, czyli sprzedawcą-montażystą (ja niestety znajduję się pośrodku!) czy to panel padl czy padł, bo był źle zamocowany (przyklejony). Obie firmy są wiarygodne i myślę, że finał będzie dla mnie pozytywny. Nie wiem czy zauważyłeś moje zapytanie o Twoją ofertę na panel flex o wymiarach max.130x80 cm, kiedy napisałeś, że z tych które sprzedaleś tylko 3 czy 4 uległy zepsuciu i zostały wymienione. Oferta taka byłaby do rozpatrzenia jeśli sprzedawca zaproponuje jedynie zwrot kasy za panel.
papamila - 2021-05-24, 14:04
BOGI, nie kadż mi tyle,
jestem forumowiczem i tyle, czasem jak coś wiem to staram się pomóc
| BOGI napisał/a: | | czy zauważyłeś moje zapytanie o Twoją ofertę na panel flex o wymiarach max.130x80 cm |
zauważyłem i odpisałem na PW
....niestety nie mam nic w takim rozmiarze
100W - 121 x 51cm
180W -152 x 67 cm
BOGI - 2021-05-24, 14:30
Jakie tam kadzenie, stwierdzam tylko, że Twoje czasem to zawsze i wszędzie. Nie moja wina, że masz taką rozległą wiedzę. Ale dobra, już nie chcę pożyczyć tej kasy he,he. Trzymaj się zdrowo i ciepło.
szkl - 2021-05-24, 14:45
to ja inaczej zapytam
aby nie rozbierać kawałka deski - tam mam schowany regulator (nie pytajcie czemu - nie ja montowałem) to chyba mam padnięty solar. Mam 100W. Pogoda jaka jest taka jest ale moje 2x 80Ah gel ma szanse się w ogóle naładować czy nawet po tygodniu nic. Mam wrażenie że tylko z alternatora ładuje a solar albo padł (flex klejony do dachu 2 lata temu) albo ten typ tak ma
papamila - 2021-05-24, 16:01
| szkl napisał/a: | | Mam 100W. Pogoda jaka jest taka jest ale moje 2x 80Ah gel ma szanse się w ogóle naładować |
w słońcu Grecji to może w 2-3 dni by dało radę,
100W to naprawdę bardzo mało
przyjmuje się 180-200W na ok 100Ah
i nie kombinujemy z lodówką na prąd
reasumując solar może być sprawny i ładować (trzeba zmierzyć) ale poważnie pomyślałbym o rozbudowie 0 2 setki lub jeden 300
szkl - 2021-05-24, 16:11
papamila, ja bardzo chętnie tylko nie widziałeś mojego dachu. Szału nie ma ale 2x 100 lub 2x 110 by weszło uwalniając oczywiście miejsce po flexie 100
BOGI - 2021-05-24, 18:35
Podam moje spostrzeżenia z praktyki po założeniu solara 150W, który teraz padl po roku. Na pokładzie mam lodówkę kompresorową i tak jak napisał papamila, to jest główny akumulatorożerca. zakładam, że nie masz mikrofali, kuchni elektrycznej i piekarnika oraz tv plazmy. Czyli normalnie oświetlenie, czasem ogrzewanie no i ta lodówka. U mnie teraz jest fabryczny Dometic MDC065 (64litrów w tym zamrażalnik 10) z mocą 45W. Lodówka włącza się naco około 6-8 minut na około1-2 minuty (zależnie od zapelnienia i temeratury w kamperze, ponoć to normalnie). Załozyłem solar bo akumulator Bosch (fabryczny) L5 013 90Ah (20h) do taki do kampera wytrzymywał maksimum dwie doby bez podłączania się do sieci. Obliczyłem, tak na chłopski rozum, że na godzinę pracuje łącznie 15 minut czyli na dobę 6 godzin, zatem lodówka zużywa około 270W na dobę. A skoro starcza na 2 doby (bo napięcie akumulatora zbliża się wtedy niebezpiecznie do 10,8V) to znaczy zużywa sama lodówka 540W z tego aku 90Ah. Skoro silnik ma moc 45W a napięcie średnio jest 12,5V to znaczy lodówka pobiera prąd ok.3,7 A i te dwie doby dają pobór prądu: 2 doby x 6 godzin/dobę x 3,6A = ok.44 Ah, czyli aku pusty w połowie. Dlatego pomysł na solara. Aby solar zbilansował tę lodówkę powinien dawać na dobę te 270W, no i jeszcze trochę na oświetlenie i jakąś też nadwyżkę, czyli niech to będzie 300W. Z obserwacji mój solar 150 W dawał napięcie ok.18V a natężenie od 0 do maks.5A. Czyli daleko do 150W, w naszym klimacie gdzie parę dni może być zachmurzenie średnie. Kiedy kamper stoi na parkingu to akumulator naładowany jest po jednej dobie ze słonecznym dniem (SOC 99%), w zimie także.
Zatem bilans jest taki, że panel 150W daje prąd 0-3A (od wschodu do zchodu), przyjmijmy 1,5A przez 6 godzin przy inapięciu 18V, to uzyskujesz około 160Ah, czyli bilans ujemny. Aby był dodatni solar powinien mieć mooc powyżej 300W. A takich nie ma typu FLEX i o wymiarach aby się zmieściły na mój dach. Zatem solar mój sprawdza się w okresie kiedy kamper stoi na jesieni i w zimie (akumulator wnętrza jest w pełni naładowany) ale na wyjazdach (oczywiście nie do Maroka tylko po Polsce jest jedynie wspomaganiem dla akumulatora. Kupiłem teraz mocniejszy 100Ah Jenox Hobby, zobaczymy czy może zacznie się bilansować pobór i dostawa prądu. No ale znowu muszę coś zrobićz tym padniętym solarem. I tak w kółko, ponoć mamy być zadowolenie bo właśnie dla przygód mamy kampery. Ja chyba jestem jakiś odmieniec czy jak, bo nie rajcują mnie tego typu "przygody".
Napisałem ten może prymitywny opis i obliczenia, bo liczyłem, że po montażu solara jak w Biblii stanie się jasność, a tu tylko trochę bździ. Są oczywiście pasjonaci, ktorzy na dachu zakładają twarde solary (ja niestety przez wysokość auta 3,25 m boję się takich ciężarów) i mają 1000W albo i lepiej i nie używają gazu, bo wszystko na prąd i kuchnie i ogrzewanie. Ale dla mnie to nie ta bajka. Ideałem byłby panel 200W Flex o wymiarach maks.130x80 cm ale takiego nie znalazłem (może tylko źle szukam). Jeśłi możesz zakładaj solar twardy o mocy 300W (w miarę tani) albo dwa takie i będziesz miał spokój. Nawet jak który padnie odkręcisz kilkaa śrubek i wymienisz samodzielnie. Takie jest moje zdanie po roku przygody z solarem 150W.
dziwaczek - 2021-05-24, 18:53
| BOGI napisał/a: | | Zatem bilans jest taki, że panel 150W daje prąd 0-3A (od wschodu do zchodu), przyjmijmy 1,5A przez 6 godzin przy inapięciu 18V, to uzyskujesz około 160Ah, |
No to Panie, żeś przeliczył
1,5Ax6h to daje 9Ah do akumulatora - a nie 160Ah
1Ah to prąd 1A przez 1h
żeby naładować akumulator 100Ah trzeba ładować 10h prądem 10A
suzu4x4 - 2021-05-24, 19:30
| szkl napisał/a: | to ja inaczej zapytam
aby nie rozbierać kawałka deski - tam mam schowany regulator (nie pytajcie czemu - nie ja montowałem) to chyba mam padnięty solar. Mam 100W. Pogoda jaka jest taka jest ale moje 2x 80Ah gel ma szanse się w ogóle naładować czy nawet po tygodniu nic. Mam wrażenie że tylko z alternatora ładuje a solar albo padł (flex klejony do dachu 2 lata temu) albo ten typ tak ma |
jak chcesz mogę podjechać z miernikiem i pomierzyć prądy ładowania, będziesz wiedział czy solar padł czy nie.
nie mniej jednak 100w to dużo za mało do aku 2x80Ah. Taki panel w sprzyjających warunkach da może z 5-6 A ładowania na akumulator przez kilka godzin dziennie więc zakładając że aku są rozładowane w 50 % to realnie potrzebował byś co najmniej kilku słonecznych dni bez poboru z innych odbiorników żeby aku naładowały się w 100%
Kompi - 2021-05-24, 19:31
...............................
BOGI - 2021-05-24, 20:07
Oczywiscie dziwaczek masz rację, mój błąd. Miaiło być 1,5A przez 6 godzin przy napięciu panela 18V to daje 160W, a nie jak błędnie naplisałem Ah. W tym czasie 6 godzin aku wzmocni się o 9Ah.
Wybaczcie, ale nie jestem elektrykiem i jak napisałem chciałem na chłopski rozum przekazać moje doświadczenie, że solar 150W jest za słaby na obsługę kampera z lodówką kompresorową.
szkl - 2021-05-24, 20:44
suzu4x4, super dzięki. Jak wrócę z CHR (wyjazd w piątek) to się odezwę i może ja do Ciebie podjadę to zobaczę twoje ostatnie elektryczne wypociny ;-)))
suzu4x4 - 2021-05-24, 21:11
| szkl napisał/a: | | suzu4x4, super dzięki. Jak wrócę z CHR (wyjazd w piątek) to się odezwę i może ja do Ciebie podjadę to zobaczę twoje ostatnie elektryczne wypociny ;-))) |
no możesz wpadać, coś tam porobiłem
|
|