Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Antena automatyczna alden

MAWI - 2020-06-15, 11:47
Temat postu: Antena automatyczna alden
Witam kolegów , użytkowników anten automatycznych.
W szczególności mam pytanie do użytkowników anten . ALDEN. Od kilku dni moja antena nie może namierzyć satelity Hordnerd. Byłem nad morzem w Ustroniu a tam gorzej z sygnałem. Sądziłem ,że popowrocie do Kutna sprawa się rozwiąże . A tu nie . Antena skanuje niebo , ale bezskutecznie. Zadzwoniłem Do Mariusza z MTM. Ale on zaganiany . Podobno ktoś już mu niedawno zgłaszał podobny problem z ALDENEM. ON będzie miał czas za kilka dni , a może tygodni.
Sprawdźcie jak w Was z ALDENEM . A może ktoś zna kogoś od ALDENA z serwisu , lub miał podobnie. Piszcie lub dzwońcie do mnie 605697603. Z góry dziękuję za szybką reakcje .

szkl - 2020-06-15, 12:03

mój Alden 85 był ślepy w Dziwnówku pomimo super nieba. Kombinowałem z ustawieniami wyszukanymi w sieci - Klaja publikuje na Youtuba filmik ze zmianą transpodnerów ale to nie pomagało - tzn. niemal natychmiast znajdował hotbirda 13 ale nc+ nie chciało ruszyć na tych ustawieniach. Podobał mu się tylko transponder 1 (Klaja pokazuje na przykładzie zmiany na 2) którego nie potrafił namierzyć. OK. Urlop weekendowy nie będę płakał bez TV parę dni przecież. Po powrocie do domu (Wrocław) - działa. Wyjazd na wschód - Podkarpacie działa, Okolice Kalisza działa. Zapomniałem o temacie. Teraz jadę w następnym tyg. zobaczę czy morze mu będzie służyć czy też nie.
kaimar - 2020-06-15, 12:30

Mam u siebie dwa kampery klientów z antenami alden - identycznymi. Pierwsza montowana na początku 2019 o druga koniec 2019. Różnią się wersją oprogramowania. Ta starsza przestała znajdować Hotbird-a. Sprawdziłem ustawienia transponderów - są takie same. Zadałem pytanie do firmy Alden ale na razie brak odpowiedzi.
szkl - 2020-06-15, 13:03

ooo - zatem pytanie czy do starej można wgrać nowy software???
MAWI - 2020-06-15, 13:56

Mariusz(KAJMAR) bardzo dziękuję za odzew. Daj znać ja coś się wyjaśni. :kwiatki: :kwiatki:
MAWI - 2020-06-15, 15:05

Już wiem więcej. Kilka dni temu zmienili w ALDEN cyferki i tyle.
szkl - 2020-06-15, 15:52

MAWI, a coś więcej
Track222 - 2020-06-15, 16:00

Moja tez nie działa. Z tego co wiem na dzień dzisiejszy zmienili ustawienia. Na stronie Aldena jeszcze nie ma nic napisane co trzeba zrobić i co zmienić w sterowniku by wyszukiwał satelity.
szkl - 2020-06-15, 16:26

Track222, aż sprawdzę dzisiaj pod domem - przedwczoraj niedaleko Ciebie (Solina - Jawor), wczoraj (okolice Kielc) działało jeszcze
ZEUS - 2020-06-15, 17:31

Podpinam się do tematu... u mnie również nie zawsze lub dopiero za którymś razem znajduje sygnał... obserwuję co będzie dalej...
MAWI - 2020-06-15, 17:42

U mnie ruszyła. Jest ok. To prawda ALDEN zmienił kody. Czy jak tam te cyferki ponazywać. Powiem tak.
Ja wpisałem to sobie do sterownika sam i działa. Kajmar ma zdecydowanie większe doświadczenie z ALDENem. i pewnie większą cierpliwość ( wiem to po mojej osobie :bukiet: Mariusz szacun) :bukiet: :bukiet:
Pewnie lepiej to wytłumaczy.
Ale można samemu.

szkl - 2020-06-15, 19:46

W ustawienia wejdę tylko jakie cyferki????
szkl - 2020-06-15, 20:15

sprawdziłem (Wrocław) b.szybko znalazł i działa jak zawsze
Genek01 - 2020-06-21, 10:52
Temat postu: Re: Antena automatyczna alden
MAWI napisał/a:
Witam kolegów , użytkowników anten automatycznych.
W szczególności mam pytanie do użytkowników anten . ALDEN. Od kilku dni moja antena nie może namierzyć satelity Hordnerd. Byłem nad morzem w Ustroniu a tam gorzej z sygnałem. Sądziłem ,że popowrocie do Kutna sprawa się rozwiąże . A tu nie . Antena skanuje niebo , ale bezskutecznie. Zadzwoniłem Do Mariusza z MTM. Ale on zaganiany . Podobno ktoś już mu niedawno zgłaszał podobny problem z ALDENEM. ON będzie miał czas za kilka dni , a może tygodni.
Sprawdźcie jak w Was z ALDENEM . A może ktoś zna kogoś od ALDENA z serwisu , lub miał podobnie. Piszcie lub dzwońcie do mnie 605697603. Z góry dziękuję za szybką reakcje .
:pifko :pifko

Dzięki za pomoc Wiesiek. Wreszcie Alden znalazł to co miał znaleść. Należy się :pifko

ZEUS - 2020-06-23, 15:44

dzisiaj i ja powalczyłem (z dobrym skutkiem😜) z kodami Aldena, piękne podziękowania dla kol. Wiesława (MAWI) za pomoc :bukiet:
oczywiście zasłużone (niestety wirtualne😞) :pifko

MAWI - 2020-06-24, 20:14

Bardzo proszę. Cieszę się że mogłem pomóc. :spoko
yamah - 2021-04-19, 19:18

Panowie podepnę się pod temat.Jako że zostałem zmuszony przez małżonkę uruchomić antenę to zmieniam sterownik (używany) gdyż na starym nie dało złapać Hotbirda.Zakupiłem ten SSC..jeszcze nie podłączyłem aby coś nie sknocić :( moje pytanie ? Co to za gniazdo" RC" w lewym rogu ? oraz na starym sterowniku gniazdo "EXT IR" :( ..reszta widzę to samo..czy ruszy na starym talerzu ?
emkacar - 2021-04-20, 05:45

Gniazdo RC ( remote control ) i IR *infra red ) na ogół służą do podłączenia zewnętrznego odbiornika podczerwieni, pilota itd.....tam gdzie nie ma szans na "widzenie się ' pilota ze sprzętem........
Tak miałam w Marantz i w jakiejś karcie telewizyjnej czy tunerze TV w laptopie :-)

yamah - 2021-04-20, 08:39

Zmieniam jednak cały komplet tzn.z czasza 60tką ..szkoda :-/ gdyż po podłączeniu nowego pozycjonera stara czasza 70tka otwiera się tylko do połowy i byłby lepszy sygnał . :(
kaimar - 2021-04-20, 19:48

yamah napisał/a:
t;]gdyż po podłączeniu nowego pozycjonera stara czasza 70tka otwiera się tylko do połowy

Masz źle ustawiony typ mechanizmu. Musisz dojść do tego jaki masz mechanizm na dachu i na taki ustawić "nowy" sterownik S.S.C.

yamah - 2021-04-22, 09:36

kaimar napisał/a:

Masz źle ustawiony typ mechanizmu. Musisz dojść do tego jaki masz mechanizm na dachu i na taki ustawić "nowy" sterownik S.S.C.

Dzięki kaimar za odpowiedź :roza: ..nie kombinowałem tylko zmieniłem też czaszę i wszystko ok, (tzn.małżonka zadowolona) :-P