Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Problem z jakością gazu w instalacji LPG

M4rio - 2020-06-21, 20:10
Temat postu: Problem z jakością gazu w instalacji LPG
Hej , zwracam sie do Was koledzy z taki oto zapytaniem. Posiadam instalacje LPG ( Butla umiejscowiona pod samochodem) .Mam problem ze swoim gazem bo nie chce sie palic ( tankowałem latem wiec mieszanka letnia) i teraz Truma mi nie odpala . Jesli chodzi o kuchenke i lodowke to zauważyłem ze jak jest zimno tak ok 12 stopni to jest bardzo słaby płomień. Zima pewnie wypalilem propan a teraz zostało samo gowno... tak sobie to wyobrazam. Jak jest cieplo tak ok 15 i wiecej to kuchenka i lodowka smiga ale truma nie. Wiec wychodzi na to ze mieszanka jakas gowniana i przy niskich temperaturach nie moze sie rozpreżyć.... Truma jest bardziej czuła na jakośc paliwa . Co o tym myslicie? Gdzie tankować gaz ? Wiem ze zimowy ma inna zawartosc Propan/Butan a ja nabijałem letnim. Teraz musze to zużyć i zobaczyć jak będzie gdy zatankuje zimowy. Czy może cos sie polepszy?
Socale - 2020-06-21, 20:23
Temat postu: Re: Problem z m jakością gazu w instalacji LPG
M4rio napisał/a:
Hej , zwracam sie do Was koledzy z taki oto zapytaniem. Posiadam instalacje LPG ( Butla umiejscowiona pod samochodem) .Mam problem ze swoim gazem bo nie chce sie palic ( tankowałem latem wiec mieszanka letnia) i teraz Truma mi nie odpala . Jesli chodzi o kuchenke i lodowke to zauważyłem ze jak jest zimno tak ok 12 stopni to jest bardzo słaby płomień. Zima pewnie wypalilem propan a teraz zostało samo gowno... tak sobie to wyobrazam. Jak jest cieplo tak ok 15 i wiecej to kuchenka i lodowka smiga ale truma nie. Wiec wychodzi na to ze mieszanka jakas gowniana i przy niskich temperaturach nie moze sie rozpreżyć.... Truma jest bardziej czuła na jakośc paliwa . Co o tym myslicie? Gdzie tankować gaz ? Wiem ze zimowy ma inna zawartosc Propan/Butan a ja nabijałem letnim. Teraz musze to zużyć i zobaczyć jak będzie gdy zatankuje zimowy. Czy może cos sie polepszy?

Rozumiem że tankowałeś latem ub roku i przez zimę propan poszedł w palniki a butan został w zbiorniku.
Nawet jeśli tak, to od 0stC w górę nie powinno być problemu z paleniem się Butanu, przy 12stC Butan ma już wysoką zdolność do przechodzenia z fazy ciekłej do lotnej.
Teraz tak:
Lodówka nie ma czujnika ciśnienia gazu, ma znikome zapotrzebowanie na gaz a o jej pracy decyduje termopara. Gazu jej wystarcza.
Palniki kuchenki potrzebują trochę większej ilości na jej zasilaniu (nie mylić z ciśnieniem) i dostrzegasz brak osiągania mocy palnej, czyli jest na granicy poprawnej pracy.
Zatem jest to sygnał że za mało gazu jest palnikom dostarczane.
Truma ma czujniki ciśnienia gazu i największe zapotrzebowanie na gaz szczególnie podczas rozgrzewania, one zapewne widzą zbyt małe ciśnienie i nie pozwalają na odpalenie gdyż grozi to niepoprawną pracą - tak jak uboga mieszanka w silnikach spalinowych.
Mi nasuwa się wniosek, że reduktor nie jest zdolny do poprawnego zasilania urządzeń pokładowych.
O ile nadąża za małym zapotrzebowaniem na gaz, to na większe już się ledwo wyrabia a na największe utracił zdolność.
Zatem: Filtr jeśli jest na drodze gazowej lub reduktor.
Innej opcji nie widzę.

lepciak - 2020-06-21, 20:29

Może masz brudny zbiornik i zatkał się filtr przed reduktorem lub dysze w tym ta z najmniejszym otworem czyli od trumy. Myślę że czeka Ciebie demontaż wielozaworu i dokładne wyczyszczenie zbiornika. Ja mam już drugi zbiornik i żadnych niespodzianek z gazem. LPG tankuję na wszystkich możliwych stacjach; ulubionych nie mam. Jazda na mieszance gazów lub na jednorodnym zimowym nie ma tu nic do rzeczy.
M4rio - 2020-06-21, 20:52

Rozumiem ale w takim razie dlaczego przy wysokich temperaturach wszystko działa ? Nasuwa mi sie jeszcze jedno, mam elektrozawór przy butli i być może jest tak , że jest na nim za male napiecie? Zawór pobiera ok 1A i moze jest tak , że nie otwiera sie do konca ? Jedno co mnie w tym wszystkim zastanawia to dlaczego ten gaz przy wiekszych temperaturach pali sie w kuchence a przy nizszych ledwo plomien widac... Być moze jak jest pochmurno a ostatnio bylo i mialem malo pradu w aku to moze sie ten elektrozawor nie otwierał do konca?? Prad ładuje z solara a elektrozawor musi byc caly czas włączony i pobiera energie.
rosomak - 2020-06-21, 21:39

....kolego jedż i dotankuj choćby kilka litrów świeżego LPG,problem powinien zniknąć, sam to miałem,myślałem już o wymianie silnika w osobowym. Powodzenia
M4rio - 2020-06-21, 21:48

No tak myslalem zeby to zrobic ale chyba poczekam do zimy a teraz bede sie meczyc z butlami ...
M4rio - 2020-06-23, 09:35

Z moich obserwacji wynika ze jest za male cisnienie gazu , płomień na kuchence jest slaby i zapewne dlatego Truma nie odpala. Pytanie co z tym zrobić? Przeczyściłem filterek, był czysty. Moze reduktor popsuty? Znacie kogos z kolic Wrocławia - JElenia Grora kto mogl by sie podjąć tego zadania i usunąć usterkę
Socale - 2020-06-23, 09:51

M4rio napisał/a:
Z moich obserwacji wynika ze jest za male cisnienie gazu , płomień na kuchence jest slaby i zapewne dlatego Truma nie odpala. Pytanie co z tym zrobić? Przeczyściłem filterek, był czysty. Moze reduktor popsuty?
...

Toż pisałem :)
Socale napisał/a:
Zatem: Filtr jeśli jest na drodze gazowej lub reduktor.
Innej opcji nie widzę.

Wymiana reduktora to prosta czynność, wystarczy kolega który wie co to klucz płaski 13mm :idea
Cieszę się że diagnoza potwierdza się.
Miłego :spoko
.
Edit: I upewnij się czy reduktor jest prawidłowy bo są instalacje gazowe na 30mBar oraz na 50mBar.

M4rio - 2020-06-23, 13:57

Hej chyba powoli dochodze do sedna albo i nie.... Wiec co zauwazyłem dzisiaj: Po namowie jendego z uzytkownikow zatankowałem dzisiaj gaz i o dziwo dzisiaj wszystko smiga... Tak tez mialem latem tamtego roku. Jak byla pelna butla i cieplo to dzialalo wszytko bo cisnienie bylo ok. Im wyższa temperatura tym cisnienie w butli jest wyzsze, jak gazu wiecej to tez zapewne cisnienie wyższe. To logiczne. No ale w zasadzie problem jest dalej nie rozwiazany bo jak bedzie mniej gazu w butli i zimno to czy Truma odpali?? W tamtym roku nie paliła. W tym momencie mam założony reduktor 37 bar zwykly- nie przystosowany do instalacji kamperowej. Truma i lodówka sa na 30 bar wiec musze zmienić na 30 bar. Czy ten reduktor może jakoś wpływać na prace całej instalacji?? Jak jest zepsuty to tak ale jak jest dobry to na moj rozum chyba nie?? Raczej jest dobry bo po przełączeniu na zwykłe butle Truma działała bez problemu wiec to nie wina reduktora Tak czy siak zmienie go na reduktir 30 bar bo tak jest przewidziane w specyfikacji Trumy i lodowki. Tak wiec sam nie wiem co dalej robić. Zmieniam reduktor na 30 i czekam co bedzie dalej.
Na moj rozum po wykluczeniu filterka i reduktora( wedlug mnie jest dobry) wina zostaje po stronie instalacji albo zlej jakości gazu. Jest za małe ciśnienie na wyjsciu z butli. Przy niskich temperaturach i niepełnej butli Truma nie działa . Jestem tego pewien na 99%

wędrowiec - 2020-06-23, 15:05

Jeśli na zwykłej butli jest ok to może w zbiorniku jest syf i woda, a gazu po zatankowaniu wchodzi mało.
Ciśnienie gazu powinno być podobne w fazie lotnej. Przy zbiorniku około 30 litrów nie ma znaczenia czy jest 25 czy 15 litrów gazu w zbiorniku. Ja bym wyciągnął zbiornik i sprawdził co tam w środku siedzi i jak działa wielozawór.

andi at - 2020-06-23, 16:23

A ile ma lat kamperek
A kiedy ostatnio było czyszczenie instalacji przegląd itd.
Piszesz tylko ze masz problem haha :spoko

rosomak - 2020-06-23, 16:38

...M4irio, zadzwoń to powiem Ci moją historię z moim LPG
zastosujesz i na pewno pomoże bez żadnej ingerencji w układ zasilania

Bajaga - 2020-06-23, 20:44

Ja bardzo rzadko zmieniam butle (nie za wiele gotowania i ogólnie brak użytkowania poza miesiącami letnimi) ale z naszych obserwacji wynika że gaz z butli w kamperze jest jakiś "lepszy" niż ten który mam w domu. Tzn szybciej gotuje taki sam garnek wody niż w domu. Nie wiem czy to jakiś głupi efekt wmawiania sobie ale serio tak to wygląda i żona także to potwierdza.
Socale - 2020-06-23, 21:52

Bajaga napisał/a:
...
z naszych obserwacji wynika że gaz z butli w kamperze jest jakiś "lepszy" niż ten który mam w domu. Tzn szybciej gotuje taki sam garnek wody niż w domu. Nie wiem czy to jakiś głupi efekt wmawiania sobie ale serio tak to wygląda i żona także to potwierdza.

A w domu masz gaz z butli, czy zbiornika zewnętrznego, czy sieciowy ziemny?

andi at - 2020-06-24, 10:23

Socale napisał/a:
Bajaga napisał/a:
...
z naszych obserwacji wynika że gaz z butli w kamperze jest jakiś "lepszy" niż ten który mam w domu. Tzn szybciej gotuje taki sam garnek wody niż w domu. Nie wiem czy to jakiś głupi efekt wmawiania sobie ale serio tak to wygląda i żona także to potwierdza.

O jejku czepiasz się .Ma gaz i ty masz się domyślić jaki .
Niestety większość tak pisze :haha: :spoko

M4rio - 2020-06-27, 19:39

Problem powrócił po 2 dniach używania gazu, coś.jest chyba z instalacją. Truma nie odpala... zbiornik prawie pełny, nie wiem o co chodzi. Zna ktoś w okolicach Wrocławia człowieka znającego się na montażu instalacji Lpg do kamperow
andi at - 2020-06-27, 21:35

Na pewno tu naprawisz ale koło Poznania
https://www.google.com/ma...868741?hl=pl-PL

M4rio - 2020-06-27, 22:53

Ok, dzięki . Będę dzwonić jak bliżej nie znajdę
Bajaga - 2020-06-28, 01:47

Socale napisał/a:
Bajaga napisał/a:
...

W domu mam gaz sieciowy, ziemny. Firma PGNiG przysyła mi za niego faktury. W kamperze mam butlę z firmy BP. Wszystkie urządzenia działają jak trzeba a kuchenka z palnikami raczej lepiej niż domowa z PGNiG. Jest chyba coś takiego jak kaloryczność gazu. I ten kamperowy jest jakiś lepszy. Może jakiś spec od spraw gazowych by zajął stanowisko czy to możliwe jest.

Robold - 2020-06-28, 09:34
Temat postu: Re: Problem z jakością gazu w instalacji LPG
M4rio napisał/a:
Mam problem ze swoim gazem bo nie chce sie palic ( tankowałem latem wiec mieszanka letnia) i teraz Truma mi nie odpala . Jesli chodzi o kuchenke i lodowke to zauważyłem ze jak jest zimno tak ok 12 stopni to jest bardzo słaby płomień. Zima pewnie wypalilem propan a teraz zostało samo gowno... tak sobie to wyobrazam. Jak jest cieplo tak ok 15 i wiecej to kuchenka i lodowka smiga ale truma nie.

Może pomogę, mam podobny problem z Trumą - nie zapala, a kuchenka i lodówka działają ale mają zdecydowanie mniejszy płomień. Trwa to już trzeci rok i próbowałem chyba wszystkiego ( płukałem zbiornik gazu,"przedmuchałem" całą instalację, dodałem filtr gazu, i nic to nie pomogło. Dopiero jak wymieniłem reduktor na nowy problem znikł, wszystko działało super przez jeden sezon ( około 4 miesiące użytkowania ) a w następnym sezonie znów miałem ten sam problem.
Teraz profilaktycznie, przed sezonem wymieniam reduktor i dodatkowo wożę jeden zez sobą.

Suliki - 2020-06-28, 11:33

Witam

Filtr przed reduktorem, a nie za pomaga bardzo, sprawdzone

M4rio - 2020-06-28, 12:12

Dzięki, reduktor już mam i wymienię jak wrócę z wakacji. Zobaczymy czy coś to da ale to raczej nie bo na zwykłej butli śmiga ( jak by reduktor był popsuty toteż by nie dzialalo)a na Lpg już nie. Jest za małe ciśnienie gazu, sprawdziłem i ledwo gaz leci ze zbiornika Lpg. Filtr jest czysty więc to według mnie wina źle zrobionej instalacji...
pawpawelek - 2020-12-07, 14:08
Temat postu: Problem z rozgrzaniem pieca Truma Combi 4E - zły gaz?
Koledzy,
Proszę o pomoc w poniższym temacie. Mam problem z Trumą Combi 4E z 2008. Po uruchomieniu ogrzewania (na 1/2) piec załącza się bez problemu i czuć, z wywietrzników nadmuch ciepłego powietrza. Na niskim biegu wszystko pracuje poprawnie. Po zwiększeniu na potencjometrze temperatury (z 2 np na 4), słychać jak w piecu zaczyna "cykać" iskrownik, a po chwili na sterowniku wywala czerwoną lampkę (czyli błąd) i piec gaśnie. Mruga sobie następnie przez kilkadziesiąt sekund (pewnie się wychładza) i po ponownym włączeniu sytuacja się powtarza. Na niskiej temperaturze nadmuchu (1/2) działa poprawnie, natomiast zwiększenie ogrzewania powoduje każdorazowo wywalanie błędu. Udało może mi się ze dwa razy rozgrzać piec i wtedy na 4/5 dmuchał tak jak powinien, natomiast większość prób kończy się "błędem pieca"
- latem piec działał właściwie, problem pojawił się niedawno przy temperaturze zewnętrznej (-3 do +5)
- butla z tradycyjną z mieszanką propan butan, na nowej wymienionej butli sytuacja jest analogiczna
- akumulator pokładowy jest naładowany (kamper jest pod prądem)
- piec udało mi się właściwie odpalić, kiedy był odpalony silnik w aucie (może to był jednak przypadek, nie wiem czy miało to wpływ)
- piec właściwie grzeje wodę
Proszę o informację, gdzie ewentualnie szukać przyczyny problemu? Myślicie, że wina tkwi w gazie, czy przyczyna może być gdzie indziej?

Dziękuję za pomoc!

koko - 2020-12-07, 14:12

Na 99% wadliwy reduktor ja tak miałem wymieniłem na37 atm i jest O.K.
Suliki - 2020-12-07, 14:19

Cześć

Miałem podobny problem, ale ponieważ mam elektroniczny wyświetlacz wywalało informację o braku gazu. Okazało się, że reduktor padł i przy większym wymaganym poborze gazu Truma raportowała brak gazu. Reduktor sprawdziłem przecinając go na dwie części ( jedyna możliwość ) okazało się gumka zamykająca zaworek się rozwarstwiła i dysza wylotowa była nie do końca otwarta. Jak mało gazu było potrzeba wszystko było było OK, a jak potrzebowałem więcej to padało. Możesz włączyć gaz w kuchence i patrzeć czy przy włączeniu Trumy płomień wyraźnie się zmniejszy, jak tak to masz podobny problem - z jakiegoś powodu gazu brakuje

pawpawelek - 2020-12-07, 14:30

Ok, dziękuję za pomoc. Dam info zwrotne po wymianie reduktora, mam nadzieję, że w nim tkwi problem.
dziwaczek - 2020-12-07, 16:29

koko napisał/a:
Na 99% wadliwy reduktor ja tak miałem wymieniłem na37 atm i jest O.K.

wstaw taki jaki był (30 lub 50 mbar typu GOK) - 37 atm - to byś w kosmos wyleciał :idea:

37mbar - stosowane są w instalacjach domowych do kamperów nie bardzo.

wędrowiec - 2020-12-07, 17:56

Ale czemu zaraz w kosmos :haha:
Jedno i drugie jest do takiego samego gazu, tylko redukuje ciśnienie gazu do innej wartości. Pewnie większość użądzeń będzie działać.

koko - 2020-12-07, 18:00

wędrowiec napisał/a:
Ale czemu zaraz w kosmos :haha:
Jedno i drugie jest do takiego samego gazu, tylko redukuje ciśnienie gazu do innej wartości. Pewnie większość użądzeń będzie działać.

wszystkie będą działać

Socale - 2020-12-07, 22:35

Dziwaczku, Brawo TY!
koko napisał/a:

...
wymieniłem na37 atm i jest O.K.

:shock: Noooo przy starcie z ziemi w kosmos to jest ok :mrgreen:
Sprostuję by inni w kosmos nie wylecieli, zapewne chodziło o 37 mBar. To są ważne, bardzo ważne parametry.
.
Wracając do starego nie wyjaśnionego problemu, sądzę że wadliwe działanie urządzeń na pokładzie w tytułowym przypadku wynika z niewłaściwego ciśnienia.
Być może wymieniona była kuchenka, być może Truma, być może inne urządzenia gazowe. Czy wymienione były na jednakowe i takie same ciśnienie gazu?
Będzie wariacja, jak pod patelnią są dysze dla 30mBar, a w Trumie dla 50mBar i vice versa.
To trzeba dokładnie sprawdzić bo niebezpieczeństwo jest tuż obok, duże niebezpieczeństwo które może być frajdą dla kosmitów.

koko - 2020-12-08, 11:23

Wielkość płomienia na urządzeniach daje wielkość dyszy a nie ciśnienie. Ciśnienie to na jakie zbudowana jest instalacja i 30 czy 37 to naprawdę nic zresztą sprawdzone empirycznie i działa
podpis-- długoletni pracownik fabryki kuchenek gazowych

wędrowiec - 2020-12-08, 11:59

Nic dodać, nic ująć. Wypowiedź fachowca potwierdza moje obserwacje.
dziwaczek - 2020-12-08, 14:37

Pamiętajcie nie tylko ciśnienie 30 lub 50 mbar ale i wydajnosć reduktora ma znaczenie najczęściej to jest 1.5kg/h :idea:
Ktoś ma fabrycznie założony reduktor 37mbar w kamperze?

Socale - 2020-12-08, 21:10

koko napisał/a:
Wielkość płomienia na urządzeniach daje wielkość dyszy a nie ciśnienie. Ciśnienie to na jakie zbudowana jest instalacja i 30 czy 37 to naprawdę nic zresztą sprawdzone empirycznie i działa
...

Brakowało tu takiego wpisu, sama racja. Trzeba ją jednak rozumieć a nie każdy te sprawy kuma.
Dysze są bardzo różne i zastosowane są optymalnie do przewidywanego ciśnienia, jeśli gaz np w kuchence nie pali się tak jak powinien koryguje się to dyszami. Zazwyczaj są dysze dodatkowe w komplecie przy zakupie kuchenek.

007jędruś - 2020-12-08, 22:22

Socale napisał/a:
koko napisał/a:
...

Brakowało tu takiego wpisu, sama racja. Trzeba ją jednak rozumieć a nie każdy te sprawy kuma.
Dysze są bardzo różne i zastosowane są optymalnie do przewidywanego ciśnienia, jeśli gaz np w kuchence nie pali się tak jak powinien koryguje się to dyszami. Zazwyczaj są dysze dodatkowe w komplecie przy zakupie kuchenek.

Przy założeniu że reduktor jest na 100% sprawny

A dodatkowe dysze przy zakupie kuchenki są po to gdyż kuchenkę można zasilać dwoma rodzajami gazu . Propan butan z butli lub gaz ziemny z rury i w zależności który gaz użyjemy takie stosujemy dysze. Dysze do rodzaju gazu i palnika w kuchnie dobiera producent i nie są zamienne na inne o innych parametrach.

lepciak - 2020-12-09, 07:02

Socale napisał/a:
koko napisał/a:
...

I dysze powinny być czyste.