Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Pomoc w podłączeniu lodówki i kuchenki gazowej

Rychu214 - 2020-06-22, 17:50
Temat postu: Pomoc w podłączeniu lodówki i kuchenki gazowej
Witam :spoko Jestem nowy na forum i proszę o wyrozumiałość jeśli ten temat był poruszany. Przejrzałem sporo tematów i niestety nie znalazłem odpowiedzi, dlatego zwracam się do Was🙂 Jestem na etapie tworzenia instalacji gazowej. Posiadam lodówkę oraz płytę gazową i chciałbym oba urządzenia podłączyć pod butle 3kg. Lodówka wymaga 30mbar natomiast kuchenka 20mbar lub 50mbar w zależności od ustawienia. Chciałbym, aby lodówka pracowała 24h, również podczas jazdy. Wiem, że muszę kupić reduktor( coś w stylu Gok Caramatic drive one lub Trume. Nie mam pojęcia jak wykonać instalacje, aby zredukować ciśnienie na kuchenkę. Czy z butli muszę wyjść giętkim przewodem—> później na sztywno—> trójnik z wyjściem na lodówkę I przed lodówką reduktor z czujnikiem zderzeniowym a przed kuchenką zawór szybkozamykający—>reduktor np.50mbar? Nie wiem czy dobrze myślę, a jak wiadomo z gazem nie ma żartów, więc wole zapytać. Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam
andi at - 2020-06-22, 20:49

Lodówkę na 12 i spoko :spoko
Rychu214 - 2020-06-23, 07:23

Myślałem o tym, ale niestety nie będę miał aż tyle prądu :idea
wędrowiec - 2020-06-23, 07:29

Jedź do komisu gdzie stoi przyczepa albo kamper i pooglądaj instalacje gazowe. Ciężko opisać jeśli jesteś zupełnie zielony. W kuchence możesz wymienić dysze na 30 mbar.
Rychu214 - 2020-06-23, 09:06

wędrowiec napisał/a:
Jedź do komisu gdzie stoi przyczepa albo kamper i pooglądaj instalacje gazowe. Ciężko opisać jeśli jesteś zupełnie zielony. W kuchence możesz wymienić dysze na 30 mbar.

Bardziej mam na myśli to, czy mój schemat jest poprawny. Butla—>przewód giętki—>na sztywno—>trójnik itd. Z połączeniem sobie poradzę, martwi mnie tylko czy gdzieś po drodze nie popełnię babola🙂 Mógłbym jechać i obejrzeć przyczepy, ale nic mi to nie powie. Z kuchenką faktycznie można powalczyć na 30mbar, dzięki👍

DarekK - 2020-06-23, 21:40

Butla - reduktor - przewód giętki - trójnik- 2 zawory i dalej kuchenka i lodówka za zaworami. Zredukuj ciśnienie gazu do wymaganego dla lodówki - z kuchenką dasz radę dostosować dyszami.
bercik - 2020-06-23, 22:11

Butla 3.kg wydaje się ciut mała,poza tym nie wymaga reduktora.
A tak po kolei to butla przewód giętki do reduktora np.Truma rurka stalowa od reduktora do zaworów do kuchenki i lodówki podłączenie tych urządzeń też na sztywno rurką stalową fi.8 ze stożkiem samozaciskowym i nakrętkom m16x1,5 do nabycia w sklepie z hydraulikom siłową

Rychu214 - 2020-06-24, 08:06

DarekK napisał/a:
Butla - reduktor - przewód giętki - trójnik- 2 zawory i dalej kuchenka i lodówka za zaworami. Zredukuj ciśnienie gazu do wymaganego dla lodówki - z kuchenką dasz radę dostosować dyszami.

Dzięki serdeczne za podpowiedź👍 Pozostaje mi teraz poszukać tylko dysz.

Rychu214 - 2020-06-24, 08:11

bercik napisał/a:
Butla 3.kg wydaje się ciut mała,poza tym nie wymaga reduktora.
A tak po kolei to butla przewód giętki do reduktora np.Truma rurka stalowa od reduktora do zaworów do kuchenki i lodówki podłączenie tych urządzeń też na sztywno rurką stalową fi.8 ze stożkiem samozaciskowym i nakrętkom m16x1,5 do nabycia w sklepie z hydraulikom siłową

Myślisz, że butla będzie za mała? Przy standardowym użytkowaniu na jaki czas powinna wystarczyć? Wg.producenta lodówka zużywa 14g gazu/h, ale obstawiam że wartość jest 2x wyższa. Dzięki za podpowiedź🙂

Bim - 2020-06-24, 08:22

Rychu214 napisał/a:

Myślisz, że butla będzie za mała? Przy standardowym użytkowaniu na jaki czas powinna wystarczyć? Dzięki za podpowiedź🙂

Przy włączonej lodówce non-stop i używaniu kuchenki i butla 11 kg starcza ponad 3 tygodnie:-)

Socale - 2020-06-24, 14:05
Temat postu: Re: Pomoc w podłączeniu lodówki i kuchenki gazowej
Rychu214 napisał/a:
...
chciałbym oba urządzenia podłączyć pod butle 3kg. Lodówka wymaga 30mbar natomiast kuchenka 20mbar lub 50mbar w zależności od ustawienia.
...

3kG butla to trochę mało.
5kG to już weekend spokojniejszy.
Na czy polegają owe "ustawienia" ciśnienia w kuchence? W każdej nowo zakupionej gdy kupowałem do kamperów, w komplecie miałem różne dysze. Trzeba je po prostu wymienić ale nic nie regulować bo to dopiero tu może zrodzić się niebezpieczeństwo.
Droga od butli do odbiorników w zasadzie jest dowolna wg własnych koncepcji, rozważ doprowadzenie wężami Faro z zastosowaniem np trójzaworu który umieszcza się w dyskretnym ale łatwo dostępnym miejscu. Dedykowane pod przewody metalowe.

Rychu214 - 2020-06-24, 15:31

Bim napisał/a:
Rychu214 napisał/a:

Myślisz, że butla będzie za mała? Przy standardowym użytkowaniu na jaki czas powinna wystarczyć? Dzięki za podpowiedź🙂

Przy włączonej lodówce non-stop i używaniu kuchenki i butla 11 kg starcza ponad 3 tygodnie:-)

Miałem nadzieję, że chociaż na tydzień mi wystarczy😂

Rychu214 - 2020-06-24, 15:40
Socale napisał/a:
Rychu214 napisał/a:
...
chciałbym oba urządzenia podłączyć pod butle 3kg. Lodówka wymaga 30mbar natomiast kuchenka 20mbar lub 50mbar w zależności od ustawienia.
...

3kG butla to trochę mało.
5kG to już weekend spokojniejszy.
Na czy polegają owe "ustawienia" ciśnienia w kuchence? W każdej nowo zakupionej gdy kupowałem do kamperów, w komplecie miałem różne dysze. Trzeba je po prostu wymienić ale nic nie regulować bo to dopiero tu może zrodzić się niebezpieczeństwo.
Droga od butli do odbiorników w zasadzie jest dowolna wg własnych koncepcji, rozważ doprowadzenie wężami Faro z zastosowaniem np trójzaworu który umieszcza się w dyskretnym ale łatwo dostępnym miejscu. Dedykowane pod przewody metalowe.

Jestem coraz bardziej przekonany, żeby jednak wrzucić 5kg. Myślałem, że trójka wystarczy mi na tydzień😂 Ustawienia polegają na wymiane dysz, które są w zestawie- tzn. Aktualnie kuchenka ma fabryczne dysze na 20mbar, ale dodatkowo są dorzucone na propan-butan 50mbar. Czy dobrze rozumiem, żeby dostosować kuchenkę pod 30mbar, muszę kupić dysze pod takie ciśnienie na propan-butan? Odnośnie trójzaworu, to właśnie o czymś takim myślałem. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, droga z butli do kuchenki i lodówka do odcinek około 1500mm, a czytając różne fora, sporo osób zaleca stosowanie węży ( faro). Czy to ze względów bezpieczeńtwa? Chciałbym się upewnić, czy po prostu jest sens się bawić, czy można zastosować inne rozwiązanie?

Socale - 2020-06-24, 19:21
Rychu214 napisał/a:
...

Jestem coraz bardziej przekonany, żeby jednak wrzucić 5kg.
.
Ustawienia polegają na wymiane dysz, które są w zestawie
.
kuchenka ma fabryczne dysze na 20mbar, ale dodatkowo są dorzucone na propan-butan 50mbar. Czy dobrze rozumiem, żeby dostosować kuchenkę pod 30mbar, muszę kupić dysze pod takie ciśnienie na propan-butan?
.
sporo osób zaleca stosowanie węży ( faro). Czy to ze względów bezpieczeńtwa?
...

1. Mam takie butle dwie, mogę Ci jedną wysłać extra, nabijesz sobie sam.
.
2. Tak, wymiana dysz, ale...
.
3. Masz w sumie 4 dysze w tym dwie wkręcone, np 0,57 / 0,63 / 0,76 / 0, 85 - to przykładowo dla zrozumienia.
Wykręć najmniejszą np 0,57, w jej miejsce wkręć 0,63, w miejsce 0,63 wkręć 0,76 itd.
lub zupełnie odwrotnie bo nie wiem jak masz aktualnie to wykręć największą 0,85, w jej miejsce wkręć 0,76, a w miejsce 0,76 wkręć 0,63.
Cała logika polega na przekładaniu.
Oczywiście z reduktora zamontowanego i to takiego jak potrzebuje lodówka i się dopasujesz bez problemu.
Wskazówka:
Płomień z żółtymi językami na max odkręceniu - niedopuszczalne..
Płomień niebieski z gasnącymi języczkami na max odkręceniu - też niedopuszczalne.
Płomień lekko szumiący, niebieski, stabilny na max odkręceniu - PRAWIDŁOWY.
.
Faro to bezpieczeństwo i łatwość doprowadzenia.
Przewody metalowe gięte są fabrycznie i raczej nie mają naprężeń ani rezonansów. Metalowy w czasie jazdy wpada w drgania i rezonanse, szczególnie jak się samemu doginało.
Faro ten efekt nie dotyczy.

Rychu214 - 2020-06-25, 22:24
Socale napisał/a:
Rychu214 napisał/a:
...

Jestem coraz bardziej przekonany, żeby jednak wrzucić 5kg.
.
Ustawienia polegają na wymiane dysz, które są w zestawie
.
kuchenka ma fabryczne dysze na 20mbar, ale dodatkowo są dorzucone na propan-butan 50mbar. Czy dobrze rozumiem, żeby dostosować kuchenkę pod 30mbar, muszę kupić dysze pod takie ciśnienie na propan-butan?
.
sporo osób zaleca stosowanie węży ( faro). Czy to ze względów bezpieczeńtwa?
...

1. Mam takie butle dwie, mogę Ci jedną wysłać extra, nabijesz sobie sam.
.
2. Tak, wymiana dysz, ale...
.
3. Masz w sumie 4 dysze w tym dwie wkręcone, np 0,57 / 0,63 / 0,76 / 0, 85 - to przykładowo dla zrozumienia.
Wykręć najmniejszą np 0,57, w jej miejsce wkręć 0,63, w miejsce 0,63 wkręć 0,76 itd.
lub zupełnie odwrotnie bo nie wiem jak masz aktualnie to wykręć największą 0,85, w jej miejsce wkręć 0,76, a w miejsce 0,76 wkręć 0,63.
Cała logika polega na przekładaniu.
Oczywiście z reduktora zamontowanego i to takiego jak potrzebuje lodówka i się dopasujesz bez problemu.
Wskazówka:
Płomień z żółtymi językami na max odkręceniu - niedopuszczalne..
Płomień niebieski z gasnącymi języczkami na max odkręceniu - też niedopuszczalne.
Płomień lekko szumiący, niebieski, stabilny na max odkręceniu - PRAWIDŁOWY.
.
Faro to bezpieczeństwo i łatwość doprowadzenia.
Przewody metalowe gięte są fabrycznie i raczej nie mają naprężeń ani rezonansów. Metalowy w czasie jazdy wpada w drgania i rezonanse, szczególnie jak się samemu doginało.
Faro ten efekt nie dotyczy.

Bardzo dziękuję za propozycje odnośnie butli, ale nie mógłbym przyjąć jej od Ciebie”Extra”🙂 Reszta tematu jest dla mnie już jasna- prościej tego wytłumaczyć nie mogłeś👍 Dzięki serdeczne🙏🙂 Jestem wdzięczny za pomoc🖐