|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Grecja wyjazd 1 lipca
Staszek II - 2020-06-24, 20:59 Temat postu: Grecja wyjazd 1 lipca Czy ktoś jechał do Grecji po otwarciu granic. Wstępnie planujemy wyjazd 1 lipca. Przeglądam internet i z tego co widzę to Słowacja, Węgry i Serbia otwarte a Macedonia tranzyt 5 godzin i przejazd tylko autostradą.
Andrzej 73 - 2020-06-24, 22:02
Dowiedziałeś się czy jak wyjedziesz z Unii na Węgrzech , to wjedziesz do Grecji bez kwarantanny?
spanian - 2020-06-24, 22:11
Od 15 czerwca obowiązek kwarantanny dotyczy tylko pasażerów przybywających z lotnisk położonych w szczególnie zagrożonych regionach. Niezależnie od tego wszyscy turyści są poddawani wyrywkowym testom.
xbartman - 2020-06-24, 22:52
Macedonia od 26/06 będzie otwarta dla wszystkich bez kwarantanny.
Do Grecji wjazd tylko z Bułgarii, wyrywkowe testy. Z Macedonią i Albanią granica nadal zamknięta. Planowane otwarcie 01/07. Jednak 100% pewności nie ma bo planowali na 15/06 i przełożyli. Trzeba czekać do pierwszego na info.
My planujemy wyjazd w piątek 03/07 mam nadzieję że przez Macedonię. Ewentualnie pojedziemy przez Bułgarię, ale dla nas to dookoła.
spanian - 2020-06-25, 01:18
https://podroze.onet.pl/aktualnosci/otwarcie-granic-w-dobie-koronawirusa-lista-krajow-gdzie-mozna-wyjechac/2nqmj86?srcc=ucs
spanian - 2020-06-25, 01:21
https://podroze.onet.pl/aktualnosci/otwarcie-granic-w-dobie-koronawirusa-lista-krajow-gdzie-mozna-wyjechac/2nqmj86?srcc=ucs
Staszek II - 2020-06-25, 07:53
Czyli jest problem z Macedonią. Wybieramy się na Chalkidiki to najwyżej pojedziemy przez Serbię i Bułgarię. Choć przez Macedonię byłoby szybciej i tanie tankowanie. Dzięki za informacje. Jak będą jakieś informacje to zamieszczajcie. Ja obiecuję zdać relację z podróży.
spanian - 2020-06-25, 11:28
Staszek, przecież można tranzytem przez Macedonię, tylko masz 5 godzin na to. Wystarczy.
Staszek II - 2020-06-25, 11:43
spanian napisał/a: | Staszek, przecież można tranzytem przez Macedonię, tylko masz 5 godzin na to. Wystarczy. |
Tak pewnie pojadę, tylko xbartman pisze, że wjazd do Grecji tylko od Bułgarii ale skoro piszą o tranzycie autostradą i wymieniają przejścia graniczne to pewnie jeszcze to sprawdzę. Poza tym od 1.07. mają jeszcze poluzować w różnych krajach. Na razie skupiam się na przygotowaniach, bo jak decyzja zapadła to człowiek nie może się doczekać Pozdrawiam
xbartman - 2020-06-25, 12:14
spanian napisał/a: | Staszek, przecież można tranzytem przez Macedonię, tylko masz 5 godzin na to. Wystarczy. |
Niestety granica zamknięta do końca miesiąca:
15 June to 30 June ... LAND The land border with Turkey, Albania and North Macedonia is open only for goods transportation services.
The land border with Bulgaria is open, also for Serbian citizens, and visitors are subject to sample testing.
1st July onwards ... LAND Land border arrivals from Albania, North Macedonia and Bulgaria are allowed.
Źródło
Jeśli sytuacja nie pogorszy się drastycznie od pierwszego wjazd będzie możliwy.
spanian - 2020-06-25, 22:12
Niczego nie .ożna być pewnym. Tylko nie wiem z której to granicy. https://m.facebook.com/groups/149120452203883?view=permalink&id=938707366578517
spanian - 2020-06-25, 22:19
Ale https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=963071694137438&id=172233376554611
Staszek II - 2020-06-25, 23:55
Czyli jednak jest problem z Macedonią. Zobaczymy czy od 1.07. coś się zmieni.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-26, 15:31
Na Halkidiki blisko jest przez Bułgarie.
bułgaria disel ale szukanie taniej stacji 1,55e.
grecja halkidiki 1,1euro,natomiast Peloponez było nawet 0,90euro
ufolz - 2020-06-26, 19:42
Potwierdszam wjazd do Grecji tylko od strony Bułgarii. Takie info dostałem na piśmie (maila) z ambasady greckiej. My też ruszamy 01.07 popołudniu i bacznie obserwujemy informacje...
spanian - 2020-06-26, 23:19
Macie tutaj info bezpośrednio z placówek dyplomatycznych https://www.gov.pl/web/dy...ciowe-i-zdjecia
Staszek II - 2020-06-27, 16:24
Dziękuję wszystkim za informacje. Przygotowania trwają. Tak czy siak jedziemy. Słowacja, Węgry, Serbia i albo Bułgaria albo Macedonia. Po dotarciu na miejsce zdam relację.
ufolz - 2020-06-28, 09:23
https://travel.gov.gr
od pierwszego lipca coś takiego wymagane..
wszystko jest opisane w dokumentcie...
ale od 1.07 jest już wskazane przejście Macedonia - Grecja.
zobaczymy poczekamy...
Staszek II - 2020-06-29, 06:49
ufolz napisał/a: | https://travel.gov.gr
od pierwszego lipca coś takiego wymagane..
wszystko jest opisane w dokumentcie...
ale od 1.07 jest już wskazane przejście Macedonia - Grecja.
zobaczymy poczekamy... |
Na razie nie da się tego wypełnić, poza tym chcą adres pobytu. To zamach na nasz styl życia
Ale nie można się poddawać.
ufolz - 2020-06-29, 07:58
Wssystko sie da wypełnic. Zamach tak ale w przypadku naszej społecznosci wystarczybraz wjechac na kemping i go podac.. my juz czekamy na kod qrcode..
Staszek II - 2020-06-29, 15:47
ufolz napisał/a: | Wssystko sie da wypełnic. Zamach tak ale w przypadku naszej społecznosci wystarczybraz wjechac na kemping i go podac.. my juz czekamy na kod qrcode.. |
Próbowałem wczoraj i się nie udało. Dzisiaj też poszło. Czekamy
Staszek II - 2020-06-29, 17:05
A jak nas w Grecji nie będą chcieli to na Węgrzech rzucimy monetą i albo Chorwacja albo Bułgaria. I powiem Wam, że to w kamperowaniu najbardziej mi się podoba. Wolność
spanian - 2020-06-29, 17:50
Ale ten formularz to dla przylatujących samolotem jest. Jak sądzę. https://fly.pl/komunikaty/grecja-koronawirus-otwarcie-granic-dla-turystow-aktualne-informacje/
Staszek II - 2020-06-29, 18:14
Niestety nie. Trzeba podać środek transportu, jeśli samochód to jego nr rejestracyjny i miejsce przekroczenia granicy lądowej.`
spanian - 2020-06-29, 19:31
No a co z miejscem docelowym. Przecież my się przemieszczamy.
Staszek II - 2020-06-29, 19:52
spanian napisał/a: | No a co z miejscem docelowym. Przecież my się przemieszczamy. |
Po prostu adresy campingów najlepiej 2 w jakiejś odległości od siebie(ja tak zrobiłem)
futro2606 - 2020-06-30, 13:07 Temat postu: przejazd do Grecji - luz!!! Witam serdecznie
26 czerwca wyjechaliśmy z domu t.j okolice wrocławia. Jechaliśmy przez Boboszów następnie Brno, Bratysława na granicy węgiersko - serbskiej stalismy 20 min potem nie ryzykowaliśmy i od razu w Nisz i skręciliśmy na Sofię tam też max 20 min i bułgarsko - grecka bez zatrzymywania przejechaliśmy jedyne co chcieli to vinietę bułgarską. Pod salonikami byliśmy 27.06 wieczorem.
Polecamy, spokój fajna droga bez przeszkód.
Za Salonikami spotkaliśmy ekipę ze śląska, która próbowała przekroczyć granicę macodońsko - grecką i zostali zawróceni. Musieli pojechać przez bułgarię i przejść dezynfekcję auta.
Grecja spokojna mało ludzi kamperów też. Nasz cel to Peloponez.
futro2606 - 2020-06-30, 13:10
I jeszcze... nic nie wypełnialiśmy, nic nie deklarowaliśmy, stoimy na "dzikiej plaży" już drugiej i nikt się nie czepia. Wszyscy bez maseczek wakacyjny luz.
Staszek II - 2020-06-30, 18:55 Temat postu: Re: przejazd do Grecji - luz!!!
futro2606 napisał/a: | Witam serdecznie
26 czerwca wyjechaliśmy z domu t.j okolice wrocławia. Jechaliśmy przez Boboszów następnie Brno, Bratysława na granicy węgiersko - serbskiej stalismy 20 min potem nie ryzykowaliśmy i od razu w Nisz i skręciliśmy na Sofię tam też max 20 min i bułgarsko - grecka bez zatrzymywania przejechaliśmy jedyne co chcieli to vinietę bułgarską. Pod salonikami byliśmy 27.06 wieczorem.
Polecamy, spokój fajna droga bez przeszkód.
Za Salonikami spotkaliśmy ekipę ze śląska, która próbowała przekroczyć granicę macodońsko - grecką i zostali zawróceni. Musieli pojechać przez bułgarię i przejść dezynfekcję auta.
Grecja spokojna mało ludzi kamperów też. Nasz cel to Peloponez. |
Tak jak piszesz jest do dzisiaj. Od jutra trzeba mieć te kody. Właśnie mi je przysłali. W informacji piszą, że należy je mieć na granicy w formie papierowej lub elektronicznej. Bez nich nie będzie wjazdu.
alekug - 2020-06-30, 22:09
Stanisław dzięki za informację odnośnie kodów .Ponadto planujesz podróż do Grecji przez Macedonię ? Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa
Roza - 2020-07-01, 05:13
alekug napisał/a: | Stanisław dzięki za informację odnośnie kodów .Ponadto planujesz podróż do Grecji przez Macedonię ? Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa |
Niestety, Grecja dopuszcza ciagle tylko przejscie graniczne w Bulgarii (Promachonas) dla turystów jadacych ladem. Pozostale przejscia dostepne sa tylko w wyjatkowych przypadkach (przypuszczam, ze zdrowie lub praca np).
Zrodlo: https://greekcitytimes.com/2020/07/01/travelling-to-greece-heres-what-you-need-to-know-now/
Staszek II - 2020-07-01, 08:14
alekug napisał/a: | Stanisław dzięki za informację odnośnie kodów .Ponadto planujesz podróż do Grecji przez Macedonię ? Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa |
Tak wpisaliśmy w deklaracji przejście Evzoni i tylko tam nas wpuszczą do Grecji.
Staszek II - 2020-07-01, 09:49
Patrzyłem dziś na ten grecki formularz i rzeczywiście w słowniku jest tylko przejście w Bułgarii (wcześniej był wybór) Postanowiłem wypełnić jeszcze raz z datą wjazdu na 3.07. Pewnie trzeba będzie jechać przez Bułgarię.
Staszek II - 2020-07-01, 09:52
W tym układzie spróbujemy wjechać przez Bułgarię z tymi kodami co mamy 02.07. lub poczekamy na granicy do 03.07. na nowe kody a jak dalej nas nie wpuszczą to pozostaje morze czarne.
emek - 2020-07-01, 10:19
ok, fajnie że dajesz info będę jechał twoim śladem aby tylko sytuacja się nie zmieniła.
Gorczański dziad - 2020-07-01, 12:36
Dziękuję wszystkim za informację. Planowałem dotrzeć na Korfu przez Chorwację, Czarnogórę i Albanię. W tych okolicznościach zostaję dalej w Chorwacji. Jeśli mnie tam nie chcą, to zostawię pieniądze i koronę w Chorwacji
Jelsa - 34 st, mało ludzi, kemping w większości zacieniony, woda w morzu cieplutka - mogę tu zostać.
Oczywiście to nie to samo co w Grecji tj. pełna wolność i swoboda w doborze miejsc noclegowych jednak i tutaj spędziłem dwie noce nad rzekami poza kempingami w Krainie i Dalmacji. Fajny klimat z miejscowymi wypoczywającymi nad wodą w pobliżu swoich wiosek.
Po drodze chłodzenie się w Balatonie, też super.
futro2606 - 2020-07-01, 20:47
Witam. Nasz kolega który do nas dojeżdża właśnie przed chwilą przekroczył granicę bułgarsko-grecką bez żadnych deklaracji. W Grecji spokój i cisza stoimy już na 3 miejscówce. Pozdrawiamy w drodze na Peloponez.
futro2606 - 2020-07-01, 20:51
Jak widać kody nie są potrzebne. Kolejny kamper dojeżdża do serbi i jutro będzie na granicy. Napiszemy jak on przekroczy. Pozdrawiamy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-07-01, 21:58
Roza napisał/a: |
Niestety, Grecja dopuszcza ciagle tylko przejscie graniczne w Bulgarii (Promachonas) |
ale dodajcie jeszcze Kulata bardziej znana nazwa.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-07-01, 22:00
futro2606 napisał/a: | Grecji spokój i cisza stoimy już na 3 miejscówce. Pozdrawiamy w drodze na Peloponez. | ,a możesz podać te miejscówki,ja też lubie od kolegów informacje,a nie tylko dla Was odemnie,Barbara
tomiy - 2020-07-02, 07:19
Z Sofii w stronę Grecji jaka jest droga? Zwykła czy jakaś ekspresówka?
Spax - 2020-07-02, 07:50
tomiy napisał/a: | Z Sofii w stronę Grecji jaka jest droga? Zwykła czy jakaś ekspresówka? |
Autostrada A3 + kawałek krajówki - wystarczy zerknąć na mapę hmm.
Track222 - 2020-07-02, 08:15
tomiy napisał/a: | Z Sofii w stronę Grecji jaka jest droga? Zwykła czy jakaś ekspresówka? |
Bardzo dobra nowa.
futro2606 - 2020-07-02, 09:12
Witam i wywołana przez Basię umieszczam nasze miejsca postojowe w oczekiwaniu na dojazd znajomych.
Pozdrawiamy ciepło
slawwoj - 2020-07-02, 09:56
a jaka temperatura w dzień ?
spanian - 2020-07-02, 11:52
Jestem w Grecji. Nie puścili nas na Macedonię na wracaliśmy na Bułgarię. Droga tam tragiczna technicznie. Relacjonuję tutaj bo mi łatwiej ze zdjęciami. W Serbii próbowali nas zatrzymać trzykrotnie na fikcyjną naprawę podczas jazdy na autostradzie. Jesteśmy za Salonikami. https://www.facebook.com/...1395/?ref=share Śledzę też wasz wątek. Macedonia jest wolna dla wszystkich. Można się tamtędy dostać do Albanii. Kierunek Ateny i Peloponez. Było cholernie ciężko Stoimy na marinie za Salonikami.
spanian - 2020-07-02, 12:03
Na granicy wyrywkowe testy na Covid. Jak padnie na ciebie. Siedzisz do uzyskania wyników w miejscu gdzie zadeklarowałeś. Badają na krzesełku. Wszyscy widzą. Paranoja. Formularz sprawdza jeden, a drugi dowody. Długie stanie. Ja miałem kod w telefonie pdf
JaroW - 2020-07-02, 13:26
slawwoj napisał/a: | a jaka temperatura w dzień ? |
Almyros
32 stopnie C
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-07-02, 16:14
futro2606 napisał/a: | Witam i wywołana przez Basię umieszczam nasze miejsca postojowe w oczekiwaniu na dojazd znajomych.
Pozdrawiamy ciepło |
naszukałam się bo nie znam wszystkich plaz na pamięć,ale to sa plaże poniżej Volos,my bardzo lubimy Agios Georgios,potem teraz jak byliśmy to na Farsale bo chcieliśmy być jak najszybciej na Peloponezie a to był marzec
Przypomnialam sobie jak myśleliśmy o powrocie w czerwcu to pani konsul w Grecji mówila że graanica z Bułgarią nie była wogóle zamknieta,i tak widze jest obecnie teraz.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-07-02, 17:07
spanian napisał/a: | Droga tam tragiczna technicznie | to jest droga przez wioski oraz Strumicę,po drodze jest kilka wodospadów ale nie do pośpiechu .Po drodze miałeś Halkidiki,z cudownymi plażami i najpiękniejszym piachem w Grecji.Do Peloponezu ze 300km,ale nie wiem czy ci się spodoba Wyb.olimpijskie.my jadąc tam przejechaliśmy koło Olimpu droga nr13 na Elassone,Larise,Lamia,przepiekna droga przez Delfy.Przeciez część młodzieży masz w wieku szkolnym.Potem zat,koryncka z przepięknymi plazami,Pozdrawiam,pisz coś więcej ale normalnie tak że i ja zrozumie
przemo.d - 2020-07-02, 21:49
Witam, podsumujmy bo i ja na Peloponez się wybieram
Czyli Serbia , Macedonia i Grecja tą drogą na razie nie da się przejechać bo Grecja nie wpuszcza od strony Macedonii tak to wnioskuje z tych opisów...
Czyli wszyscy wjechaliście Serbia, Bułgaria i Grecja z jakimś śmiesznym formularzem z netu ? Tak to mam rozumieć ? niektórzy jeszcze przez Rumunię , Bułgarię i do Grecji.? Te dwie ostatnie drogi są przejezdne na tą chwilę do Grecji?
Pozdrawiam Przemek .
Staszek II - 2020-07-03, 07:58
Witam. Dotarliśmy o północy w okolice Olimpiady. Granica Węgry Serbia bez kolejki. Potem zaczēły się schody. Granica Serbsko Bułgarska ok pół godziny a na granicy Greckiej niespodzianka. 2 godziny czekania. 20 kosmitów w maskach hepa, przyłbicach i fartuchach robi testy na covida. Nam też nie darowali. Kazali przez dzień być w odosobnieniu na podanym adresie.
rakro1 - 2020-07-03, 12:40
Czy to nie jest logiczne,że gdyby okazało się,że jesteście zakażeni to będąc w odosobnieniu nie macie możliwości zakazić kolejnych osób??? Tak rozprzestrzenia się ten wirus i przez podobne zachowania robisz nam też krzywdę.Puścili Cię ale następnych niewspółpracujących po prostu skoszarują na granicy na dobę i tyle.I będziemy sterczeć w syfie myśląc o Tobie i Tobie podobnym bez cienia sympatii.
Brawo Brawo..
Spax - 2020-07-03, 13:50
rakro1, Nie chciało mi się dzisiaj rano pisać - ująłeś dokładnie to co ja sobie o tym poście pomyślałem.
przemo.d - 2020-07-03, 17:16
Staszek II napisał/a: | Witam. Dotarliśmy o północy w okolice Olimpiady. Granica Węgry Serbia bez kolejki. Potem zaczēły się schody. Granica Serbsko Bułgarska ok pół godziny a na granicy Greckiej niespodzianka. 2 godziny czekania. 20 kosmitów w maskach hepa, przyłbicach i fartuchach robi testy na covida. Nam też nie darowali. Kazali przez dzień być w odosobnieniu na podanym adresie ale ich polewamy. Realizujemy swój plan. |
Dzieki za świeże info
Powodzenia bo pogody życzyć Wam nie trzeba ..:)
ZbigStan - 2020-07-03, 17:41
rakro1, Spax. Myślę podobnie.
Staszek II - 2020-07-03, 20:31
rakro1 napisał/a: | Czy to nie jest logiczne,że gdyby okazało się,że jesteście zakażeni to będąc w odosobnieniu nie macie możliwości zakazić kolejnych osób??? Tak rozprzestrzenia się ten wirus i przez podobne zachowania robisz nam też krzywdę.Puścili Cię ale następnych niewspółpracujących po prostu skoszarują na granicy na dobę i tyle.I będziemy sterczeć w syfie myśląc o Tobie i Tobie podobnym bez cienia sympatii.
Brawo Brawo.. |
Kazali nam być w odosobnieniu przez jeden dzień na adresie który podałem w ankiecie. W moim przypadku to adres na Peloponezie u moich przyjaciöł. Przejechałem wczoraj 1100km i dzisiaj odpoczywam bo nie jestem w stanie dalej jechać. Jeśli Cię to uspokoi to odpoczywamy przy swoim kamperze w odosobnieniu na prawie bezludnej plaży w konsultacji z lekarzem czyli moją żoną. Po prostu staramy zachowywać siē racjonalnie ale na Peloponezie dzisiaj nie jestem w stanie się znaleźć i w tym sensie to olewam, czyli nie jestem w stanie wykonać rzeczy niemożliwej. Może w poprzednim poście użyłem złego słowa i jeśli to kogoś uraziło to przepraszam.
rakro1 - 2020-07-03, 21:05
Nie chodzi o to czy uraziłeś ale wydźwięk był niefajny.Lekceważący przepisy.Taki "polski" w złym tego określenia znaczeniu.Walczymy/cierpimy wszyscy.I modlimy się o każdą istotę.Pamiętasz jak kiedyś Polski autokar spadł w przepaść w Alpach?Były zakazy ale kierowca był naszej nacji.Pewno doświadczony.Może nawet zaliczył Bieszczady czy Zakopiankę.Zginęło kilkadziesiąt osób,w tym na szczęście sam sprawca.Tacy jesteśmy i dlatego musiałem napisać.Czy jestem przekonany.że zakażacie?Absolutnie nie i za to trzymamy kciuki.Codziennie Sanepid poszukuje osób z kontaktu - kościół,pociąg czy sklepik osiedlowy.I to się dzieje naprawdę.Życzę Wam udanego wyjazdu i szczęśliwego powrotu.
Staszek II - 2020-07-03, 21:20
OK nie kłócę się jak nie mam racji. Byłem po prostu wczoraj sfrustrowany i zmęczony. Wydźwięk rzeczwiście nie dobry. Zmodyfikowałem post do czystych informacji. Pozdrawiam.
spanian - 2020-07-04, 18:17
Cholera, to miałeś pecha. Przykro mi. To jakaś paranoja jest. Mam nagrania z tego urywkami. Po powrocie zrobię film z wyprawy. Trzymaj się.
Staszek II - 2020-07-04, 18:49
spanian napisał/a: | Cholera, to miałeś pecha. Przykro mi. To jakaś paranoja jest. Mam nagrania z tego urywkami. Po powrocie zrobię film z wyprawy. Trzymaj się. |
Jest OK. Odpaliłem nasz ponton i wczoraj i dzisiejszy dzień spędziliśmy na bezludnych plażach Republiki Mnichów z widokiem na górę Athos tak więc kwarantanna się odbyła, telefonu od Greków nie było. Jutro Msza Św. w Salonikach i dalsza część wyprawy. Ja już nie komentuję tego co przeszliśmy, ale dzwonił do mnie przyjaciel ze studiów, który od 20 lat prowadzi biuro turystyczne w Grecji ale co powiedział jak mu przetestowali pół samolotu z Polski to tylko na priv. Pozdrawiam i życzę miłego pobytu.
yamah - 2020-07-07, 00:01
futro2606 napisał/a: | Witam i wywołana przez Basię umieszczam nasze miejsca postojowe w oczekiwaniu na dojazd znajomych.
Pozdrawiamy ciepło |
Na Alikon byliśmy w ub,roku..miejsce fajne do postoju w lasku a co do samej plaży to już nie polecam..dno muliste i woda zajeżdża od pobliskich hodowli
dalej to przegapiliście piękną plaże Papakosta którą Basia często wymienia : https://www.google.pl/map...d22.89381?hl=pl
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-07-07, 22:56
Dzięki ale ja sie pogniewałam,bo ostatnio nie było dla nas miejsca,zreszta złe zejscie do wody,natomiast sesja kamieni udana,no i wypływ wody do prysznica,mało kto tam zaglada a miejsce urocze i wodospad też
|
|