| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - PC100 i DS304SR schemat
Brodacz77 - 2020-07-06, 13:02 Temat postu: PC100 i DS304SR schemat Witajcie.
Przez koronaferie kamperkowi tak się spodobało przy domu, że jak usłyszał, że o wyjeździe, to powiedział - NIE.
Miesiąc temu żona zaglądając do środka usłyszała jakieś "pykanie" w szafie - jest tam energoblok i kociołek Truma. Myślała, że to przez przypadek włączone ogrzewanie, wyłączyła, włączyła energoblok i przestało. Weekendowy wyjazd się udał, wszystko działało.
Wczoraj po zajrzeniu okazało się, że nic nie działa w zabudowie a na panelu PC100 (PC-100) świeci się litera G - jakoby akumulatory były ładowane z alternatora.
W szafie aromat spalenizny
Zdjęcia przedstawiają wczorajsze walki ale niestety bez pozytywnych rezultatów. Co prawda - po naciśnięciu włącznika na CP100 nic się nie dzieje to można sprawdzić poziom naładowania akumulatorów. Załącza się także pompka w układzie.
Cała płyta zwie się Distribution Box DS-304SR ale nigdzie nie mogę zlokalizować schematu. Pionowa kostka dwupinowa J1 - podłączamy do niej sygnał z alternatora oraz z ładowarki. Wszystkie fotki jakie udało mi się znaleźć są z inną wersją tego modułu - Kostka jest czteropinowa i różnica w ścieżkach jest dokładnie w miejscu, które mnie interesuje.
Czy posiada ktoś z Was Koledzy schemat ewentualnie może zdjęcia przebiegu ścieżek?
andi at - 2020-07-06, 13:58
Ja mam taki ale obok widzę PC 100
https://www.google.com/se...iw=1093&bih=474
I jest
https://www.google.com/se...x-b-d&q=DS304SR
Brodacz77 - 2020-07-09, 15:41
No i po paru dniach walki udało się ogarnąć temat.
Pierwotne odtwarzanie ścieżek było poprawne. Rozebrałem wszystko jeszcze raz - odciąłem ścieżki biegnące przez zwęglony laminat, inaczej poprowadziłem mostki.
Niestety - żadnych zmian - nie włączają się obwody z napięciem wewnątrz, da się z panelu PC100 sprawdzić poziomy napięć i włączyć pompkę.
No to kolej na PC100. I tu znalazłem kolejnego winowajcę a może ofiarę zwęglenia laminatu. Prościutki układzik z siedmioma parami Darlingtonów - ULN2004 - wypalone dwie dziurki w układzie . Część układu jeszcze działała stąd te nieliczne działające funkcje.
Wymiana uzdrowiła kamperka
Koszta - 6zł za układy (pakowane po 3szt - kupiłem też w ciemno tego 74HCxxx obok) i 20 przesyłka. Zależało na czasie No i kilka zarwanych wieczorów. O nerwach nie wspomnę.
andi at - 2020-07-09, 20:40
Jak działa to brawo elektronik artysta
DK-Tadeusz - 2020-07-09, 20:57
@ Brodacz77
To jest prawdziwy "Reverse engineering". Piwo dostałeś.
|
|