Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomoc koleżeńska - problem z przetwornicą w trasie po Warmi i Mazurach

jestem47 - 2020-07-09, 19:41
Temat postu: problem z przetwornicą w trasie po Warmi i Mazurach
Witam kolegów. Jeżdżę sobie po mazurach swoim mini camperkiem ,mam z tyłu na podeście rower elektryczny Ładuję go z solara po przez regulator i przetwornicę No i kłopot ,dwa tygodnie temu ładowarka dedykowana do tej baterii rowerowej przestała ładować.Przetwornica obsługuje laptop baterie komórek, tablet i jeszcze pomniejsze rzeczy a baterii rowerowej nie może Mruga dioda czerwona i nie możne załapać ładowania Nadmieniam że przez trzy sezony ładowała bez problemu a jeździłem po Polsce po trzy cztery miesiące Nie wysiadła bo ładuje pozostałe odbiorniki ,napięcie z przetwornicy + - 230V .Kupiłem nową, kurier dostarczył in post
500W/1000W pełny sinus, ten sam problem napięcie + - 230 ładowarka nie chce wystartować
Po podłączeniu do gniazdka z sieci ładuje bez problemu
Proszę o jakaś radę w temacie bo po to mam solar żeby zabezpieczał mi tyle prądu ile potrzebuję

Roberto - 2020-07-09, 21:53

Po Twoim opisie, pierwsze co mi przychodzi do głowy to niedoładowany akumulator.
Przy małym poborze z przetwornicy (ładowanie laptopa lub komórki), nie stanowi to problemu.
Podejrzewam, że ładowarka od elektryka pobiera więcej mocy i w przypadku pustego aku może być taki problem.

Podłącz przetwornicę pod akumulator rozruchowy i wtedy sprawdź :bajer

Warto też sprawdzić jakie w ogóle masz ładowanie z tego solara :chytry

HENRYCZEK - 2020-07-09, 21:54

Mam rower elektryczny, gdzie aby naładować baterie najpierw muszę podłączyć ładowarkę do roweru a następnie do sieci, w odwrotnej kolejności nie wystartuje.
Edit:
Albo odwrotnie, :?: nie używałem go kilka lat.

andi at - 2020-07-09, 22:47

U mnie podłaczam aku a potem komputer DELL i nie ubywa prądu ale nie ładuje go .Przez przetwornice 230 Laduje Della w kamperku . :spoko Ładowarka 230 orginał na 12 coś tam
Brodacz77 - 2020-07-10, 14:24

andi at napisał/a:
U mnie podłaczam aku a potem komputer DELL i nie ubywa prądu ale nie ładuje go .Przez przetwornice 230 Laduje Della w kamperku . :spoko Ładowarka 230 orginał na 12 coś tam

Jeżeli na sieciowej Dell działa ale nie ładuje baterii - % naładowania nie ubywają a na samochodowej ładuje - na 100% masz uszkodzony przewód sygnałowy w kablu od ładowarki. Czy to stara wtyczka della grubsza, czy to nowsza - wewnątrz masz taką "igiełkę" - tym przewodem ładowarka dogaduje się z laptopem, jaką ma moc i ile prądu może dostarczyć. Bardzo często pęka ten przewód sygnałowy. Laptop nie wie, co to za ładowarka i dla bezpieczeństwa tylko działa, ale nie ładuje baterii.

jestem47 - 2020-07-10, 18:38

Dzięki panowie za odzew. Roberto witaj ziomku Sytuacja przedstawia się tak , jak może pamiętasz mam Tracera i on kontroluje stan akumulatorów, być możne że akumulatory które dostarczają mi prąd mają zbyt małe napięcie w czasie gdy chcę podładować akumulator rowerowy. Nigdy się nie zdarzyło żeby stan naładowanych akumulatorów był mniejszy niż 12.4V ( odczyt z regulatora ) jeśli przeczytasz uważnie mój pierwszy wpis zauważysz to właśnie że stan naładowania akumulatorów ( solar 200W aku 2szt po 100ah fakt trzeci rok zwykłe kwasowe marina) jak na razie jest zadowalający.Jako mało wiedzący w dziale elektroniki za chiny nie moge zrozumieć co jest przyczyną tego stanu rzeczy Akumulator rowerowy ma parametry 36V 10S6P ~ 20Ah 720Wh z ładowarką 36V 3A
np. teraz mam laptopa podłączonego do przetwornicy i wskazania naładowania aku pokładowych są 12.8 0.4 ładuje z solara bo jest pochmurno trochę kropi Uf.

andi at - 2020-07-10, 18:40

Sorki może zle napisałem .Wtyczka okrągła w środku z igiełką i orginał ładuje w domu i w kamperku przez przetwornice 1000 .Natomiast ta na 12 China ma też w środku igiełke i nastawiona jest na19V a orginał ma 19,5V -6,7A
China ma DC 15,16,18,19,20,22,24 V
Brodacz 77 dzięki za zainteresowanie :spoko

jestem47 - 2022-07-24, 19:30

Panowie,poratujcie jestem w trasie , przetwornica przy niedużym obciążeniu piszczy Tracer wskazuje naładowanie z solara nawet 13,3 mamy pełne słońce podłączam ładowarkę laptop komurka i po chwili zaczyna gwizdać . Podmienilem przetwornice na inną to samo. Tracer pokazuje parametry ok .Dwa miesiące w trasie wszystko działało.
Andrzej 73 - 2022-07-24, 19:49

Sprawdzałeś aku pokładowy?
Jaki masz? Kwasiaki od gorąca też padają.

jestem47 - 2022-07-24, 19:51

Jest godzina 20 -ta na wyjściu z solara 13,9 akumulator 12,8 i zwykła ładowarka tel. powoduje piski przetwornicy jakieś sugestie?
ZEUS - 2022-07-24, 19:54

Cytat:
akumulator 12,8

moim zdaniem akumulator pada, napięcie to nie wszystko, miałem podobnie...

orkaaa - 2022-07-24, 20:36

Jaki akumulator ???? Jak kwasowy to bez urządzenia do diagnostyki nie sprawdzisz jego stanu tzn pojemności. Prawdopodobnie jest tak jak sugerują koledzy akumulator już się wykończył i jest napięcie ale nie ma pojemności i jakiekolwiek obciążenie większe powoduje że wysiada. A jakie masz napięcie akumulatora bez solara przy obciążeniu ???? Jak wyjdzie np 10.5 tzn że akumulator padł !!!

A tak na marginesie zawsze warto założyć sobie niezależne urządzenie do mierzenia pojemności akumulatora czy to kwas czy tym bardziej lifepo4 . Wówczas wiemy jaka pojemność, jakie napięcie, jakie natężenie i obciążenie i wówczas łatwo diagnozować wszelkie problemy przy ładowaniu akumulatora i jego rozładowaniu.

jestem47 - 2022-07-24, 20:37

Mam rozumieć że solar doładowuje a zwykła ładowarka komurkowa po chwili wypompowuje całe napięcie bo akumulator padnięty?
jestem47 - 2022-07-24, 20:42

Rozumiem że nam odłączyć go od solara i sprawdzić przez przetwornice czy pociągnie jakieś urzadzenia i jak długo?
orkaaa - 2022-07-24, 20:49

Nie wiem gdzie stoisz ale o tej porze dnia nie masz żadnego prądu z solara !!!! W pełnym słońcu solar / zależy jakiej mocy / wytwarzać może na tyle dużo prądu że nie tylko doładuje akumulator ale także przejmie obciążenia. Można to sprawdzić jeśli masz miernik akumulatora. Wówczas widzisz wyraźnie że solar daje np 10 A a do akumulatora wchodzi 5 A bo resztę pobierają inne urządzenia.

Sprawdź jakie masz napięcie akumulatora przy obciążeniu !!!! Tak jak napisałem jak gwałtownie spadnie to akumulator do wymiany.

orkaaa - 2022-07-24, 20:54

Nic nie odłączaj od solara o tej porze nie nasz już znaczącego ładowania !!!! Trzeba po prostu zrobić test akumulatora. Daj obciążenie i badaj co się dzieje. Jak w kamperze zgasną światła , przestanie działać pompa albo nadmuch przy ogrzewaniu albo lodówka nie ma iskry .., to winny rozładowany akumulator . Podładuje go silnikiem a jutro kup nowy .
Socale - 2022-07-24, 21:04

jestem47 napisał/a:
...
na wyjściu z solara 13,9 akumulator 12,8 i zwykła ładowarka tel. powoduje piski przetwornicy jakieś sugestie?

Zmierz napięcie akumulatora podczas pracy przetwornicy czy nie spada poniżej progu a najlepiej to zmierz napięcie na samym wejściu do przetwornicy.
Nie wiem jaką masz przetwornicę, ale bywa, że jeden tranzystor lub dioda się upali (najczęściej przechodzi w stan zwarcia) i zamiast produkować, to pożera do masy część wysiłku innych tranzystorów.
Żeby to doraźnie potwierdzić, zastąp bezpiecznik główny bezpiecznikiem o wartości około 25% nominalnego. Tzn, jeśli masz zabezpieczenie np 100A, to wstaw 20...25A i uruchom przetwornicę i tylko tą ładowarkę, jak się natychmiast przepali, odłącz przetwornicę od prądu i nie oczekuj cudu.
Daj jakieś foty, mówią więcej i jaśniej bo ja tu w kosmosie lawiruję :idea
.
Edit: Orkaaa, pisaliśmy razem i podobnie, ja tylko nieco dłużej :)

jestem47 - 2022-07-24, 21:07

Dzięki koledzy jutro posprawdzam , jestem na dolnym Śląsku słońca w brud Czuje że Aku do wymiany ale dwa miesiące w podróży ładował aku rowerowe laptopa herbatkę i takie tam inne urządzenia.
Andrzej 73 - 2022-07-24, 21:19

Z mojego doświadczenia pada aku , tak miałem ostatnio (przed lifepo4)pomimo 2x100AH to przy większym poborze np. ekspres przetwornica piszczała .
AndyS - 2022-07-25, 02:28

Warto by jeszcze sprawdzić czy klemy i słupki akumulatora są "czyste" i maja dobry kontakt bo to też częsta przyczyna problemów przy dużym poborze prądu.