| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Panel solarny na dachu, czy stacja typu Goal Zero.
outbraker - 2020-07-16, 16:59 Temat postu: Panel solarny na dachu, czy stacja typu Goal Zero. Witajcie.
Mam pytanie czy do weekendowych wyjazdów max 3 dni warto zakładać panel solarny z regulatorem, przetwornicą i aku agm? A może wystarczy taka stacja Goal Zero Yeti 400 jeśli będzie tylko potrzebna do zasilenia laptopa, oświetlenia wewnątrz czy przenośnej lodówki termoelektrycznej.
Jakie jest Wasze zdanie?
Pozdrawiam
Marcin
marek230482 - 2020-07-16, 19:34
Jeżeli mowa o laptopie, lodówce elektrycznej to choćbyś na jeden dzień jechał to prądu Ci zbraknie. Dlatego źródło jest konieczne. Panele są lepsze bo się "nie wyczerpią".
coolzizi - 2020-07-19, 09:40
Na 3 dni i więcej wystarczy dobry akumulator ładowany z alternatora.. Lodówka to lepiej na gaz.
Bim - 2020-07-19, 21:16
| coolzizi napisał/a: | | Na 3 dni i więcej wystarczy dobry akumulator ładowany z alternatora.. Lodówka to lepiej na gaz. |
Ty to chyba masz zawsze nastrojowy klimat w kamperku
Przy świeczce siedzisz i starcza to na więcej jak 3 dni
coolzizi - 2020-07-20, 06:56
Bim trafiłeś w punkt. Pod markizą zawsze świeczka. Światło daje Bazyl czyli Jaśko z Płocka .Ostatnio jakaś taśma led pod markizą . Ja mam 150 ah w aku i mnie starcza . Wożę przenośny solarek jakby co. Najważniejsze to klimacik. Pozdrawiam.
|
|