Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Złączki gazowe w instalacji.

Id_ea - 2020-07-18, 16:12
Temat postu: Złączki gazowe w instalacji.
Dzień dobry, mam dylemat związany z przyłączami gazu.
W zestawie była przejściówka na średnicę moich rurek obie stalowe z żółtymi pierścieniami z miekiego metalu do zaciśnięcia. Mam dylemat: "czy powinienem był użyć jakiejś pasty izolacyjnej skręcając ten zestaw czy w takich połączeniach wystarczy solidne skręcenie na maxa" ?
Najpierw zamontowałem przejściówkę dokręcając max do obudowy a następnie dociąłem speclalnym przyżądem rurkę do wymiaru, włożyłem i zacisnąłem na przewodzie. Czy coś pominąłem?

Kosmita - 2020-07-18, 18:33

Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale za to Ty na pewno odpowiesz na moje. Czy oba te gwinty są normalne czy działają odwrotnie, jak to często przy gazie bywa?

Muszę wyciągnąć lodówkę i żeby to zrobić konieczne jest odkręcenie gazu (przez kratkę od tyłu pojazdu). No cholery nie mogę jej ruszyć, tej złączki. Może ktoś przy okazji doradzi jak sobie z tym poradzić :(

Id_ea - 2020-07-18, 19:19

W tym jest normalny ale mogę Ci sprawdzić jak jest na wyciętych rurkach bo skracałem i jedno połączenie mam zdjęte. Miałem ten sam problem z demontażem. Okazało się że poprzednik dołożył wkrętów z boku przez obudowę szafki i za chiny nie szło ruszyć zanim nie znalazłem tych extra wkrętów.
Kosmita - 2020-07-18, 19:23

Dzięki za odpowiedź :) Wkręty, wkrętami, ale gaz jak tak poprowadzony, że jeśli tego nie odkręcę to i tak lodówki nie wyciągnę :(
bercik - 2020-07-18, 21:28

Te połączenia są wzięte z hydrauliki siłowej i są przeznaczone do wysokich ciśnień skręca się je bez użycia past uszczelniających
Flag - 2020-07-18, 21:56

Bez pasty, a tulejki są jednorazowe
dziwaczek - 2020-07-19, 12:59

dokładnie są tam tzw.: baryłki zakładane na rurkę stalową od gazu, są jednorazowe. System RVS
LukF - 2020-07-19, 13:22

Kosmita napisał/a:
Dzięki za odpowiedź :) Wkręty, wkrętami, ale gaz jak tak poprowadzony, że jeśli tego nie odkręcę to i tak lodówki nie wyciągnę :(

Rurka gazowa do lodówki ma normalny gwint czyli odkręcasz w lewo a zakrecasz w prawo. Jedynie wężyk na butli jest odwrotnie :spoko

Socale - 2020-07-19, 23:02

I wyczerpane.
to jeszcze dodam, że gwint "lewy", odwrotny zaznaczany jest nacięciami tak jak tutaj:

Kosmita - 2020-07-20, 11:42

Dzięki wszystkim. Po długich bojach, wertowaniu forum, youtjuba I delikatnym podcięciu otworu w blacie na kuchenkę (żeby móc odkręcić śrubkę). Udało mi się wyciągnąć lodówkę! Myślałem, że to się nie uda. Teraz już będzie tak jak ktoś tu pisał, że kolejny raz zajmie max 20 minut :)

A gaz odkręciłem ostatecznie na 'trójniku' za pokrętłem do gazu. Te baryłki są nie do ruszenia.

LukF - 2020-07-20, 14:58

Baryłkę się nie rusza, ona jest już na stałe zaciśnięta na rurce. Rozkręca się nakrętkę i rozłącza rurki, tak to działa na wszystkich gazowych połączeniach w kamperze. Na trójniku też musiałeś oddzielić rurki a nie usuwałeś baryłek :spoko