Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Afryka - TUNEZJA

medard - 2008-12-25, 15:11
Temat postu: TUNEZJA
pozwole sobie na otwarcie kolejnego tematu TUNEZJA
to kraj ktory mozna zobaczyc jadac kamperem na sycylie i nastepnie promem np do souse

dam tu mapke gdzie rozpoczac mozna zwiedzanie tego kraju wlasnie od souse i na poczatek

EL-JEM-trzeci co do wielkosci na swiecie amfiteatr rzymski

Tadeusz - 2008-12-25, 15:18

Medardzie, czy ten objazd to był kamperem?Jeśli tak, to napisz, proszę coś o okoliczniaściach i warunkach w jakich to się odbywa. Interesuje nas stan dróg, gęstość stacji paliwowych, ceny itp. :)

pr

Renya - 2008-12-25, 15:30

Przepraszam, że sie wcinam w temat :) - jesli mam tego nie robic - to prosze o informacje, a wykasuje ten post :) ale uznalam, ze jesli ma to byc taki przewodnik po Tunezji, to...

Jeśli początek ma być w Sousse - to proponuje zwiedzić willową dzielnicę Port El Kantaoui - gdzie na uwagę zasługuja 2 miejsca ( przynajmniej moim zdaniem - pominęłam te ekskluzywne jachty w porcie ;) )

a mianowicie fontanna gdzie o 23 jest widowisko światło, woda i dzwięk - w takt muzyki klasycznej, oraz mini zoo gdzie można z ręki karmić wielbłądki i nie tylko :)

medard - 2008-12-25, 15:33

Tadeusz napisał/a:
czy ten objazd to był kamperem

niestety nie poleciałem samolotem dopiero na miejscu sie dowiedziałem ze można spokojnie dostać się tam kamperem /właśnie w souse było sporo jak przypłynął prom z Sycylii ,co do paliwa jest tego sporo na trasie nie wiem jak nazwać te "stacje paliw"gdyż są to na drodze wystawione pojemniki z paliwem przeważnie po 5 litrów które jest sprowadzane chyba z Libii/prywatny import/cena jest konkurencyjna dla większych stacji typu nasz cpn im dalej na południe tym więcej tego jest gdyż jest to jedno z zrodel utrzymania się lokalnej ludności
co do dróg są naprawdę super w większości=to jest kraj cywilizowany i nastawiony na turystykę- będą kolejne fotki wiec dodam jakieś z dróg

Tadeusz - 2008-12-25, 15:36

Renya napisał/a:
Przepraszam, że sie wcinam w temat

Renya, przecież Ty wspaniale uzupełniasz relację Medarda. My Ci za to dziękujemy. :)

medard - 2008-12-25, 15:36

Renya napisał/a:

Renyu oby tak zawsze to ma służyć wszystkim i każdy powinien jeśli możn i chce dodać, im więcej tym lepiej bo zachęci innych do podroży szczególnie tych dalszych

Renya - 2008-12-25, 15:45

medard napisał/a:
Renya napisał/a:

reniu oby tak zawsze to ma suzyc wszystkim i kazdy powinien jesli moze i chce dodac im wiecej tym lepeij bo zacheci innych do podrozy szczegolnie tych dalszych

oki - bede śledzić wątek ale pewnie wszyscy zwiedzaja te same miejsca, wiec na razie milknę ;) - tylko jedno... nie widze na mapie zaznaczonego Monastiru ( 20 km na południe od Sousse)- jeśli pozwolisz, to wstawie zdjęcia na koniec Twojej relacji - tam może być koniec "wakacyjnej petli" :) - chyba, że masz to miasto na trasie....

medard - 2008-12-25, 15:54

droga nadmorska przez tzw"tunezyjski step" do matmaty,gdzie sa wykute w skalach domy i do dzis mieszkaja w nich ludzie -i sa to wlasnie berberowie -rdzenni mieszkancy afryki polnocnej
medard - 2008-12-25, 15:57

Renya napisał/a:
mapie zaznaczonego Monastiru
możne i nie ma to nie znaczy ze nie możesz dodać a wręcz powinnaś /ja możne tylko tranzytem bylem/ja tez później dodam Souse ,Tunis i Kartagenę

medard - 2008-12-25, 16:24

:)
medard - 2008-12-25, 17:32

grobla przez slone jezioro Chott el Jerid
medard - 2008-12-25, 17:37

do planu filmowego gwiezdnych wojen
medard - 2008-12-25, 17:41

oaza Tozeur
medard - 2008-12-25, 17:44

Oaza w górach Chebika
stefan - 2008-12-25, 18:06

Witam! To jesli "samolotowo" sie liczy(byly glosy ze to niewazne! :szeroki_usmiech ) doloze i ja kilka fotek z okresu przed przebudowa teatru i nie tylko.Tunezja po dzien dzisiejszy jest BARDZO BEZPIECZNYM i atrakcyjnym turystycznie krajem. :ok Pozdrawiam.Stefan.
medard - 2008-12-25, 18:41

stefan napisał/a:
Tunezja po dzien dzisiejszy jest BARDZO BEZPIECZNYM i atrakcyjnym turystycznie krajem

ma te zaletę ze; bylem bardzo zwiedzony Syrią i Jordanią ale po pobycie w Tunezji dopiero doceniłem jakie to piękne są kraje Syria i Jordania i nie ukrywam ze jest tam bardzo wiele do oglądania tym bardziej ze póki co to egzotyka jeszcze /Tunezja to turystyka i wszystko jest robione pod turystę/
stefan napisał/a:
To jeśli "samolotowo" się liczy(byly glosy ze to nieważne

juz wiem ze bez problemu można się tam dostać kamperem /pisze o tym wyżej/
ma tez istotna zaletę podróż do Tunezji -najniższe ceny i to co jest ważne szczególnie dla Polek to plaże i słonce /tak jak mawiają potem-jak się opale to wiesz jak mnie Zosia zobaczy to ja tak skreciiiiiiiiiiiiiiiiii ze slow brak :) ) /

stefan - 2008-12-25, 18:54

Witam!
Cytat:
juz wiem ze bez problemu mozna sie tam dostac kamperem
-taniej wynajac na miejscu.
medard napisał/a:
tunezja to turystyka i wszystko jest robione pod turyste
-tak jak w egipcie.Nawet piramidy dla turystow wybudowali.Kolega pisze ze jezdzil tam po pustyni pelnej anten i pradu to i nic dziwnego.
medard napisał/a:
docenilem jakie to piekne sa kraje syria i jordania i nie ukrywam ze jest tam bardzo wiele do ogladania tym bardziej ze poki co to egzotyka jeszcze
-i dlugo z ogolnie znanych przyczyn tak zostanie. :ok Pozdrawiam.Stefan.
medard - 2008-12-26, 16:03

Cytat:
Witam! Cytat:
juz wiem ze bez problemu mozna sie tam dostac kamperem
-taniej wynajac na miejscu.medard napisał/a:
tunezja to turystyka i wszystko jest robione pod turyste
-tak jak w egipcie.Nawet piramidy dla turystow wybudowali.Kolega pisze ze jezdzil tam po pustyni pelnej anten i pradu to i nic dziwnego.medard napisał/a:
docenilem jakie to piekne sa kraje syria i jordania i nie ukrywam ze jest tam bardzo wiele do ogladania tym bardziej ze poki co to egzotyka jeszcze
-i dlugo z ogolnie znanych przyczyn tak zostanie. Pozdrawiam.Stefan.

jest to przekonywujace zeby sie nie wychylac i nie marnowac czasu

pozdrawiam

Renya - 2008-12-27, 22:53

dobrze - wrócę do tematu, ale przyznam szczerze , że z pewną dozą nieśmiałości i uwierzcie, że wcale się nie kryguję....

Tegoroczne wakacje spędziłam z dziećmi w Tunezji - polecieliśmy tam samolotem i potraktuje to jak relację z wakacji, a nie plan wypadu kamperem.

Generalnie na miejscu organizowane są standardowe wycieczki:
- pustynia Sahara
- rejs statkiem
- Tunis i Kartagina
- kłady na pustyni

My braliśmy udział w dwudniowej wycieczce na Saharę, oprócz tego na własną rękę zwiedzaliśmy Port El Kantaui ( zdjęcia już wstawiałam) , Monastir i Sousse.

Zdjęcia wstawie niebawem ( postaram się jutro - ale nie obiecuję )

Na dziś kilka praktycznych rad:
- z Polski koniecznie zabrac:
- kremy z filtrem ( kosmicznie drogie na miejscu)
- coś na mrówki (rajd - sie sprawdził )
- komary - u nas akurat nie bylo, ale byla pelnia lata
- wlasne reczniki - bo hotelowe obsluga zabierala z lezakow - przynajmniej w naszym hotelu
- uwaga na reczniki z ferrari - to byl jakis koszmar kradli nagminnie - nie wiem dlaczego byly na topie...

- przy wymianie pieniedzy na dinary zostawic choc 1 kwit, bo przy powtornej wymianie na lotnisku czasem rzadaja potwierdzenia... ( ja nie mialam z tym problemow, ale znajomi sie skarżyli)

Na naszej plaży były parzące meduzy na oparzenie najlepszy był świeży pomidor - nasmarowac kilkakrotnie i zschodziło....

Warto miec dolary w mniejszych nominalach i dac 10 jako lapowke, zeby dostać lepszy pokoj przy meldunku - to u nich nagminne ( wlozyc w paszport i bedzie ok )

Jak sobie cos jeszcze przypomne, to bede dopisywac....

- może ktoś jeszcze uzupełni....

medard - 2008-12-27, 22:57

Renya napisał/a:
dobrze - wrócę do tematu

tez bym chetnie wrocil ale nie moge patrzec na pewne wpisy chyba ze ootworzy sie ten temat od nowa

Renya - 2008-12-27, 23:07

medard napisał/a:
Renya napisał/a:
dobrze - wrócę do tematu

tez bym chetnie wrocil ale nie moge patrzec na pewne wpisy chyba ze ootworzy sie ten temat od nowa

mowisz i masz a admina prosze o zablokowanie tematu :) :) :)

medard - 2008-12-27, 23:10

Renya napisał/a:
mowisz i masz a admina prosze o zablokowanie tematu
alez mnie podebralas :wyszczerzony: ok
:roza:

Renya - 2008-12-27, 23:14

medard napisał/a:
alez mnie podebralas :wyszczerzony: ok
:roza:

polecam się na przyszłość ;)

sum - 2009-11-21, 21:25

sahara jest piękna
Tadeusz - 2009-11-21, 21:38

Sum, już wcześniej zdradziłeś, że preferujesz włóczęgę po bezludziach i szukasz piękna tam, gdzie nie dociera cepelia. :)
Proszę zatem o troszkę zdjęć i parę słów na temat Twych podróży. Nikt z naszych kolegów jeszcze nie był kamperem na Saharze. :spoko

sum - 2009-11-27, 17:11

Jako że obrazek znaczy więcej niż 1000 słów
zapraszam na www.youtube.com/watch?v=OB7DvNdRgrU

janusz - 2009-11-27, 18:37

sum napisał/a:
zapraszam na www.youtube.com/watch?v=OB7DvNdRgrU

Czy brałeś udział w tej wyprawie?

LANDEK - 2009-11-27, 21:32

Też poproszę więcej zdjęć i informacji, gdyż jest wielce prawdopodobne, że w najbliższe wakacje pojedziemy do Tunezji, a nie jak wcześniej planowaliśmy do Turcji. Tunezję już zaliczyłem samolotem 10 lat temu, a teraz wrócę tam kamperem. Mam nadzieję, że już z napędem 4x4.
MER-lin - 2009-11-27, 21:55

Landek napisał
LANDEK napisał/a:
w najbliższe wakacje pojedziemy do Tunezji
LANDEK napisał/a:
a teraz wrócę tam kamperem

Extra. Też planuję wyjazd do Tunezji kamperem w przyszłym roku. Obecnie zbieram wszystkie możliwe informacje związane z dojazdem i pobytem w Tunezji. Może połączymy siły ?

janusz - 2009-11-27, 22:14

To jest zdjęcie z marca 2007 z Tunezji. Spotkaliśmy karawanę kilku francuskich kamperów. Wszystkie były jednakowe, przypuszczam, że z wypożyczalni.
LANDEK - 2009-11-27, 23:04

Jeśli wszystko będzie ok, to planujemy dojechać do Palermo - po drodze sporo zwiedzając, dojazd około 5-7 dni. Prom z Palermo do Tunisu kosztuje około 300 EUR za kampera i 4 osoby w obie strony. W tunezji 14 dni i około 5 dni na powrót.
sum - 2009-11-28, 07:47

Januszu byłem i na kilku fotografiach widać mojego Hiluxcampera (trasa ERG-oriental, szczyt wydmy, szosa, i ostatnie fotki nocleg na plaży) to taka srebrna futurystyczna zabudowa na pickupie
LANDEK - 2009-11-28, 08:49

A powiedz mi SUM, jaką wysokość ma twoje autko razem z zabudową?
janusz - 2009-11-28, 09:14

sum napisał/a:
byłem i na kilku fotografiach widać mojego Hiluxcampera

Czy jest gdzieś w Internecie opis tej wyprawy, jakieś konkrety, dziennik podróży, opis trasy lub coś w tym stylu. Coś więcej niż same zdjęcia?

sum - 2009-11-28, 11:59

Auto z zabudową ma 2,85 m. Wyprawa była organizowana przez klub Toyota Land Cruiser Polska i na ich stronie jest więcej zdjęć i opisów. Staram sie nie być zbyt wylewny w opisywaniu tej i podobnych wycieczek ponieważ chcę uniknąć dyskusji " o wyższości świąt Bożego Narodzenia......." Celem naszych podróży jest ucieczka od cywilizacji i poszukiwanie miejsc których ludzie nie zdązyli jeszcze popsuć. Jazda po pustyni, dzikich plażach, zasypianie i budzenie nad brzegiem morza kołysani szumem fal lub na środku pustyni gdzie jest taka cisza że słyszysz bicie własnego serca wykopując auto z piachu.
Na zabytki poświęcamy max 1/3 czasu a resztę na podziwianie natury, nieba które jest najpiękniejsze gdy wokół nie ma zadnych świateł, palenie ognisk, obserwowanie myszki która nocą przybiega aby się napić piwa z przewróconej puszki lub szakali polujących na wielbłądy. Takie przyjemności nie są osiągalne przy podróży z przyczepą lub kamperem z napędem na 1 oś. Dlatego uważam że wyjazd do Afryki kamperem aby jeździć drogami (bardzo dobrymi) bez możliwości zjazdu z nich nie ma sensu. Lepiej polecieć samolotem na wczasy All inclisiw, wynająć Jeepa lub quada poopalać się trochę pozwiedzać za mniejsze pieniądze i mniejszym wysiłkiem.

LANDEK - 2009-11-28, 12:44

To też właśnie wiedząc o tym wszystkim co napisałeś i mając podobne poglądy chcę przerobić swojego kampera na napęd 4x4.
Autami terenowymi poruszam się dość intensywnie od 5 lat i wiem coś na ten temat.

pozdrawiam Landek

sum - 2009-12-20, 15:58

Nie wiem co dla czytelników jest interesujące a nie należę do osób uważających każde odwiedzone przez siebie miejsce za święte i n-ty cud świata. Za to chętnie odpowiem na każde pytanie na które będę znał odpowiedź :ok
sum - 2009-12-21, 10:53

Sprubuję w telegraficznym skrócie:
Kraj dużych kontrastów. Strefa turystyczna nadmorska i popularne oazy - cepelia.
W głebi na pustyni jest rok muzułmański 14.. i ludzie tak żyją jak u nas w XV w. choć są wyposażeni w trochę gadżetów z XXI w. Kraj policyjny, ludzie sympatyczni i nie upierdliwi. Pystynia typu ergi i diuny ładniejsza i większa niż w Egipcie i Maroku razem wziętym ( taką najbardziej lubię).Nie ma problemów z posiadaniem i używaniem GPS i CB choć na granicy są naciagacze którzy za parę euro chcą zezwolić na użytkowanie ale można ich olać.
Warto jechać ale jezeli na pustynię to przynajmniej w 2 auta z 2 powodów: kobiety się mniej denerwują i można sobie pozwolić na odważniejszą jazdę terenową. Nie wiem co jeszcze interesuje kandydatów do podróży w tamtym kierunku?

LANDEK - 2009-12-21, 14:38

Cześć
Może wiesz orientacyjnie ile ważyło twoje auto w Tunezji?

sum - 2009-12-21, 20:27

Ok. 2700 kg
LANDEK - 2009-12-21, 22:51

No to mój ma o 2000 kg więcej...
sum - 2009-12-22, 13:03

ad. 1,2,3 miałem na garminie wgraną mapę www.4x4travel.org/downloa..._TunisiaV11.zip
Z przewodnika Globalu (mały) wybraliśmy miejsca które nas interesują i poruszaliśmy się między tymi miejscami unikajac asfaltu często jak się dało na azymut. Jeden z kolegów który sie interesuje militariami opracował trasę wzdłuż umocnień Mareth i te punkty mogę Ci dać przy okazji. Mogę takze udostępnić nasze traki ale tego nie robię gdyż wyznaję zasadę :nie rób drugiemu co t........ Ponieważ ja lubię się bawić w Kolumba i odkrywać nowe szlaki a jazda po czyimś sladzie mnie mierzi.
Jeśli chodzi o trudności to wydmy nie są najtrudniejsze bo jak usiądziesz to można najczęściej się wycofać i objechać a wykopanie nie jest trudne tylko należy pamiętać że jedna sekunda kręcenia kołami jak samochód stoi to potem minuta machania łopatą :mrgreen: znacznie trudniejsza i zdradliwa jest jazda po wyschniętych jeziorach ponieważ pod wygladającą ładnie suchą powłoką jest breja oraz plaże nad morzem jesli się niewłaściwie odczyta i wybierze piasek.W niektórych miejscach nie daje się dojechać do morza ponieważ strefa przypływu ma kilometr lub wiecej i nie ma trakcji ponieważ dno z powodu glonów jest bardzo śliskie. cdn

sum - 2009-12-22, 13:28

Promy można płynąć z Genui 2 linie lub z Sycylii. Z Genui linia tunezyjska lekko droższa ok 900 euro dwie osoby z kabiną 2 osobową lub francuska tańsza ze spaniem na pokładzie 600 euro o linii z Sycylii napisał Kolega powyżej.
Nie potrzeba żadnych wiz zezwoleń i zaświadczeń wystarczy ważny paszport.
Nie wymagane są żadne badania ani szczepienia.
Lokalni ludzie bardzo mili serdeczni i chętni do pomocy ( kilometr gonił nas na motorku facet aby nas ostrzec abyśmy nie jechali na liman w którym poprzedniego dnia zakopała się kawalkada niemców). Sprzedawcy i żebracy nie agresywni .Policja i wojsko uprzejmi służą pomocą , ostrzegają , chcą pogadać a nie skrzywdzić. Dotyczy to terenów na południu bo w strefach turystycznych lub w promieniu 3 kilometrów od pałacu prezydenta i w dzielnicach rządowych nie da sie wysiąść z samochodu aby zrobić zdjęcie bo przeganiają.
Woda technicznej mieliśmy 60 l i wystarczyło. Pitną należy kupować w butelkach zapieczętowanych. Paliwo jest w stacjach benzynowych bez problemów a w oazach nalewane z beczek lub baniek tańsze ale ja nie ryzykowałem. Potrzebny dodatkowy zbiornik. Ja nie miałem i bardzo się stresowałem jak miałem do przejechania 70 km w linii prostej przez pustynię a w zbiorniku paliwa na jakieć 130 km.
Kraj bardzo bezpieczny, dużo tajniaków i policji nam nic nie groziło mimo że tylko raz spaliśmy na campingu i nie słyszeliśmy o kłopotach. Raz w pobliżu granicy Algierskiej wojsko nas zawróciło bo podobno granicę przekroczyła banda która mogła porwać ludzi.
Popularne zagrożenia to skorpiony i węże więc trzeba chodzić ostrożnie. W okresie kiedy my byliśmy było dla nich za zimno i były zakopane w piasku. Uważać trzeba na szakale które są jedynym realnym zagrożeniem bo lubią mięso ludzkie bardziej niż wielbłądzie.

LANDEK - 2010-01-04, 16:54

21 stycznia lecę na mały rekonesans. Może w wakacje uda się zachaczyć także o Libie.

pozdrawiam

LANDEK - 2010-05-09, 20:26

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to 9 czerwca jestem moim kamperkiem na promie z Genui do Tunisu.
Nastąpi chwila prawdy na co można porwać się kamperem na AT-kach , tylnym napędem i masą 5 ton ;)
O wydmach nie myślę, ale szutrów nie odpuszczę :szeroki_usmiech

LANDEK - 2010-05-19, 10:17

Bilety kupione!!!
Odpływamy z Genui 5 czerwca :spoko

LANDEK - 2010-06-07, 00:22

Jestem już w Tunezji !!!
LANDEK - 2010-06-16, 15:43

Witajcie!!!!
Jesteśmy cali i zdrowi, wrażeń cała moc.
Zrobiliśmy już po Tunezji prawie 2000 km.
Teraz odpoczywamy nad morzem i w sobotę jesteśmy już na promie.
Szkoda, że to co dobre szybko się kończy.

LANDEK - 2010-06-24, 08:27

JUŻ W DOMCIU !!!
sum - 2010-07-05, 00:08

Landek. Jak było? Czy dało się zjechać z asfaltu? Jak się sprawdził sprzęt?
szuwarek - 2010-11-10, 22:42

Landek - szkoda, że nie chcesz nic napisać o swojej wyprawie do Tunezji. Planuję tam jechać wiosną 2011 i wszelkie informacje bardzo by mi się przydały. Zmobilizuj się do opisania wyjazdu.
LANDEK - 2010-11-12, 11:46

OK. Postaram się.
Ostatnio za dużo się dzieje...
Ale coś przygotuję:)

szuwarek - 2010-11-12, 15:09

Będę oczekiwał z niecierpliwością. Głównie interesuje mnie sprawa postojów zarówno na kempingach jak i poza nimi oraz wszelkie kwestie życiowe a także sprawa wizy. Wiadomości turystyczne to mam obczytane z przewodników i sieci.
LANDEK - 2010-12-08, 18:49

Aby nie robić bałaganu, zapraszam do nowego wątku - Tunezja 2010.
Ahmed - 2012-12-01, 22:52

I znowu , któryś raz z rzędu odświeżam temat z przed lat :spoko
Ahmed - 2012-12-01, 22:55

cd.