| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Problem z odpaleniem bojlera truma
wozek1986 - 2020-07-25, 19:49 Temat postu: Problem z odpaleniem bojlera truma Witajcie. Nie tak dawno kupiłem Peugeota j5 Traveller. Niestety autko stało sporo pod chmurką i cześć wyposażenia ciężko włączyć. Nie mogę uruchomić bojlera truma. Po włączeniu sterownika słychać, że bojler nie chce odpalić. Słyszę, że dostarcza iskrę, ale po kilku sekundach na panelu sterownika pojawia się przekreślony czerwony płomień. Zauważyłem jeszcze jeden panel sterowania, ale nie jestem wstanie zrozumieć do czego służy. Załączam zdjęcia obydwu paneli sterowania. Może ktoś pomoże, będę wdzięczny )))
robba - 2020-07-25, 23:03 Temat postu: Re: Problem z odpaleniem bojlera truma
| wozek1986 napisał/a: | .... Załączam zdjęcia obydwu paneli sterowania. Może ktoś pomoże, będę wdzięczny ))) |
wygląda że ten drugi to włącznik gazu. jak nie będzie włączony to zapewne nie zapali truma.
maszakow - 2020-07-30, 17:25
KOlega ma rację. Opisane objawy + brak charakterystycznego szumu - jak ktoś ma ucho blisko baniaka - wskazują że palnik nie dostaje gazu. Natomiast ja (prawda - mało widziałem ) nie spotkałem się jeszcze z takim dodatkowym zabezpieczeniem... zdalny wyłącznik ?? na dwie butle ? sterowanie raczej niezależne od płytki i boilera.
MILUŚ - 2020-07-30, 17:42
Ten Drugi wyłącznik wygląda na zdalny ; ręczny wybór butli z gazem która ma być używana .
W sumie fajny wynalazek ......szczególnie w zimową noc ......kiedy zgaśnie truma a za oknem zawieja
|
|