Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - Solar z AliEx -gwarancja

zbyszekwoj - 2020-07-30, 15:53
Temat postu: Solar z AliEx -gwarancja
Czy próbował ktoś reklamować solar elastyczny w ramach gwarancji z Aliexpres ?
voice - 2020-07-30, 17:42
Temat postu: Re: Solar z AliEx -gwarancja
zbyszekwoj napisał/a:

Ja osobiście nie ale szwagier reklamował wysłał im film jakie wskazania regulatora przy jakiej pogodzie. Bez problemu wysłali nowy.

zefirwypasu - 2020-07-30, 21:19

Reklamowałem 3 sztuki. Były uszkodzone fizycznie podczas transportu. (Delikatne rysy, mikro pęknięcia)(chyba ktoś je musiał podeptać). Zgłosiłem sprzedawcy ale po parametrach nie widać było żeby były uszkodzone i poszły na dach. Po 2 miesiącach wyszły punktowe "przypalenia" i panele trupy. Napisałem do sprzedawcy porobiłem zdjęcia i bez większego problemu wysłał 3 nowe.
Artur.Dell - 2020-08-01, 21:58
zbyszekwoj napisał/a:

Niestety moja reklamacja była bezskuteczna. Padły mi 4 panele i straciłem 1200 zł. Nawet odesłałem je do Chin za 100 zł. ale nic z tego nie wyszło. Od tamtej pory raczej unikam droższych zakupów na ali. Kilka dolarów to jeszcze przejdzie ale setki to chyba już nigdy.

voice - 2020-08-02, 10:25
Artur.Dell napisał/a:

Niestety moja reklamacja była bezskuteczna. Padły mi 4 panele i straciłem 1200 zł. Nawet odesłałem je do Chin za 100 zł. ale nic z tego nie wyszło. Od tamtej pory raczej unikam droższych zakupów na ali. Kilka dolarów to jeszcze przejdzie ale setki to chyba już nigdy.

A próbowałeś dochodzić swoich roszczeń przez administrację ??
Jaką odpowiedź dostałeś od sprzedającego, jeżeli to nie problem to napisz nick od kogo by ostrzec innych przed zakupem u niego.

Neno - 2020-08-02, 19:07
Artur.Dell napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

Zobaczymy jak u mnie pójdzie, co prawda nie reklamacja tylko zwrot, bo przyszły 3 tygodnie po terminie ;( na szczęście zwrot w UE, więc koszty do przełknięcia - 50 zł i obiecali zwrócić! Dam, znać za tydzień jak poszło.

CORONAVIRUS - 2020-08-02, 21:10
Artur.Dell napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

. Padły mi 4 panele i straciłem 1200 zł..

coraz więcej firm rezygnuje z przyklejania paneli , za dużo reklamacji , problem z odprowadzaniem ciepła i niestety panele nie wytrzymują, szczególnie te ze stajni skośnookich... 8-)

Artur.Dell - 2020-08-02, 21:45

Odpowiadając na post voice, nie nie korzystałem z mediacji administratora. Wymieniłem szereg wiadomości z chińskim sprzedawcą i finalnie stwierdził, że moje niedziałające panele należałoby poddać ekspertyzie. Toteż zdecydowałem się je odesłać do Chin.
Finalnie nic to nie dało i Chińczyk się wyłgał.

Panele się uszkodziły w wyniku zerwania połączeń pomiędzy ogniwami, a to czego nie zepsuł pracujący pod wpływem temperatury dach kampera dokończyłam zapewne sam odcinając panele od dachu. Na szczęście klejone były na sikaflexie 221 i odcięcie nie było specjalnie trudne.

MaxL - 2021-02-07, 21:19

Nie chcę mnożyć tematów - znalazłem takie panele z dostawą z EU:

1. https://pl.aliexpress.com/item/32383195932.html?
2. https://www.aliexpress.co...594847403.html?

obydwa w cenie ok 75$ /szt z opcją zwrotu do 14 dni - ktoś coś?

rastuch - 2021-02-07, 23:11

MaxL, Ja mam cos takiego jak w pierwszym linku.
Zamontowanre na aucie od roku. Nie mam co marudzic gdyz na razie dzialają. Faktycznie powierzchnia nie jest gladka a porowata z gory Na wiosne chce je odkleic od dachu i zamontowac inaczej aby mialy przewiew od spodu.
Kupilem je jakos w mega promocji i z kuponami wiec wyszly calkiem spoko cenowo. Dostawe mialem z Czech-okolo tydzien i byly u mnie.

Artur.Dell - 2021-02-07, 23:31

Nie wiem czym je przyklejałeś, ale obawiam się, że odklejanje będzie się wiązało z dużym ryzykiem ich uszkodzenia.
ZEUS - 2021-02-08, 01:15
Neno napisał/a:
Artur.Dell napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

Zobaczymy jak u mnie pójdzie, co prawda nie reklamacja tylko zwrot, bo przyszły 3 tygodnie po terminie ;( na szczęście zwrot w UE, więc koszty do przełknięcia - 50 zł i obiecali zwrócić! Dam, znać za tydzień jak poszło.

odzyskałeś pieniądze?

Artur.Dell - 2021-02-08, 05:19

Niestety ani grosza.
ZEUS - 2021-02-08, 08:55

@Artur.Dell
Twój post o nieskutecznej reklamacji czytałem☹️ pytanie skierowałem do Neno, bo on też miał "przygodę"🤪 ze sprzedawcą z Ali...🤔

MaxL - 2021-02-08, 09:06

rastuch napisał/a:
MaxL, Ja mam cos takiego jak w pierwszym linku.
Zamontowanre na aucie od roku. Nie mam co marudzic gdyz na razie dzialają. Faktycznie powierzchnia nie jest gladka a porowata z gory Na wiosne chce je odkleic od dachu i zamontowac inaczej aby mialy przewiew od spodu.
Kupilem je jakos w mega promocji i z kuponami wiec wyszly calkiem spoko cenowo. Dostawe mialem z Czech-okolo tydzien i byly u mnie.

Zobacz na film który dołączyłem do tego tematu:
https://www.camperteam.pl...=34236&start=45

Wydaje się, że większość tych problemów z panelami może wynikać z błędów montażu - już wiadomo że jak już kleić to po całej powierzchni bo inaczej nie uznają gwarancji albo zamontować do na dodatkowej płycie jak na filmie powyżej

Neno - 2021-02-08, 12:39

ZEUS napisał/a:
Neno napisał/a:
Artur.Dell napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

odzyskałeś pieniądze?

Ja swoje odzyskałem, zwrócili też za koszty wysyłki, przeprosili. Mogłem zatrzymać wszystkie ze zniżką, mogłem zatrzymać tylko jeden itp. itd.
Niestety kupowałem kiedy dolar był drogi, a zwrot dostałem kiedy był tani. Różnica "na koncie" spora, nie wiem czy nie w granicach 300 czy nawet 400zł ;(

Ostatnio dostałem również przesyłkę, która nie spełniała tego co było w opisie (cena ok 12USD/szt). Założyłem spór, opisałem, udokumentowałem to zdjęciami i zaproponowałem, że jestem w stanie za to zapłacić max 2USD/szt. (rozbieżności były naprawdę dla mnie istotne). Po ok 30minutach!!!! kasę miałem na koncie/karcie kredytowej.

rastuch - 2021-02-08, 18:03

Artur.Dell napisał/a:
Nie wiem czym je przyklejałeś, ale obawiam się, że odklejanje będzie się wiązało z dużym ryzykiem ich uszkodzenia.

Nie poszlo na sike i inne tego typu ustrojstwa wiec mysle ze bedzie ok. A jak nie to kawalek drutu i ruchy moja-twoja i po problemie. :wyszczerzony:

MaxL - 2021-03-04, 16:10

Kupiłem finalnie te ETFE - ponoć bardziej wytrzymałe i lepsze od zwykłych PET:
https://www.aliexpress.com/item/32962295396.html?
Wyszło ok 300zeta/szt przy zamówieniu 3 szt - błyskawiczna dostawa z Czech, przyszły w 3 dni.