Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Folia przeciws³oneczna na okna dachowe, moje 50% sukcesu

ola7 - 2020-07-31, 18:19
Temat postu: Folia przeciws³oneczna na okna dachowe, moje 50% sukcesu
Cze¶æ
Z prostego rachunku energetycznego wynika ¿e w s³oneczny dzieñ najwiêcej energii dostaje siê przez okna dachowe. Dlatego ju¿ od jakiego¶ czasu chcia³am okleiæ je od zewn±trz tak by zminimalizowaæ ilo¶æ s³oñca w ¶rodku - tym bardziej ¿e moja pó³integra ma du¿e okno na samym przodzie.

W jednej z firm polecono mi foliê o kolorze "lustra" i najwy¿szym wspó³czynniku ochrony/ odbicia ¶wiat³a - na poliwêglan (MASTER 80XC lub Polycarbon Silver DUO ) Folia ma gwarancjê 5 lat i da siê odkleiæ po tym czasie. Kupi³am 1,6x1,22m -> 1.9m2 za 220 z³ (107z³/m2).

Wczoraj i dzi¶ j± naklei³am. I tak :
-nie znalaz³am opisu / instrukcji jak kleiæ na wypuk³e plastikowe okno - wszêdzie by³y jak kleiæ na szybê w aucie
- klei³am na wodê z dodatkiem myd³a, nie mia³am rakli wiêc u¿y³am twardej plastikowej "szpachelki"
- pomaga³am sobie opalark± - niestety folia praktycznie siê nie kurczy³a, a jak ju¿ sie trochê skurczy³a to klej pod spodem ju¿ siê nie klei³ - jakbym j± spali³a.
- wygl±d z zewn±trz - jest taki sobie - ca³e szczê¶cie nikt na dach zagl±daæ mi nie bêdzie :)
-wygl±d od ¶rodka - jest w miarê , widaæ b±ble i niedopasowania i zmarszczki - lecz "ujdzie" w t³oku.
- potem oklei³am boki okien ju¿ paskami/p³atami folii na zak³adkê - taki patchwork
- zrobi³am zdjêcia kamer± termowizyjn± i wygl±da ¿e sam pomys³ jest OK i ¿e plama s³oñca na materacu przez foliê ma 50.8C , a gdy otworzy³am okno po 3 minutach to samo miejsce mia³o ju¿ 66C - czyli spora róznica
- do¶æ po ca³ym s³onecznym dniu , mam silne wra¿enie ¿e jest zdecydowanie ch³odniej ni¿ "normalnie" - jedyne 31C (auto szczelnie zamkniête) t zewn 27C)

Mo¿e kto¶ ma lepsze do¶wiadczenia jak to przykleiæ - jednak naklejanie p³aczyscyzny na sferê nie jest takie proste :) ( i w fizyce i w praktyce)

Mo¿e za jaki¶ czas zlecê takie oklejanie profesjonalistom :)

Pozdrawiam
Ola

zbyszekwoj - 2020-08-01, 12:07

Te¿ próbowa³em folia nie chce kleiæ siê do plastiku
wlodo - 2020-08-02, 17:28

Alufox dociêty na wymiar i w³o¿ony do do³u zrobi lepsz± robotê. A jak bêdziesz chcia³a nagrzaæ wnêtrze to tylko wyjmiesz :bigok
Socale - 2020-08-02, 19:54

Ka¿dy sposób jest dobry je¶li jest skuteczny.
:idea

MAWI - 2020-08-02, 19:55

Nawet zwyk³y styropian dzia³a.
SlawekEwa - 2020-08-02, 21:43

MAWI napisa³/a:
zwyk³y styropian dzia³a.

styrodur lepszy, bo siê nie kruszy.

ola7 - 2020-08-03, 12:07

zbyszekwoj napisa³/a:
Te¿ próbowa³em folia nie chce kleiæ siê do plastiku

Ta folia to ponoæ jaka¶ specjalna - do poliwêglanu - i klei siê do plastiku - przynajmniej do moich okien.

Pozdrawiam
Ola

ola7 - 2020-08-03, 12:16

wlodo napisa³/a:
Alufox dociêty na wymiar i w³o¿ony do do³u zrobi lepsz± robotê. A jak bêdziesz chcia³a nagrzaæ wnêtrze to tylko wyjmiesz :bigok

Tak , na pewno bêdzie to lepsza izolacja. Te¿ mam takie wk³adki w planie - teraz tylko zak³adam je na szyby boczne.

Co mi siê podoba w pomy¶le z t± foli± - ¿e kamper jest chroniony od ciep³a zawsze bez uszczerbku na o¶wietleniu wnêtrza. I bez trochê "upierdliwego" zak³adania dodatkowych os³on.

Inna sprawa ¿e mój "use case" to spanie na dziko / poza kempingiem / przewa¿nie w ciszy i w spokoju. Jednak wymuszaj±ce czêst± zmianê miejsca, tak co 1-3 dni.
Teraz przygotowanie do zmiany miejsca zajmuje mi dos³ownie 5 minut (zabezpieczenie monitora, opuszczenie szyb na zlew,palniki,w³o¿enie ró¿nych przedmiotów do koszyczka,zamkniêcie szuflad, zamkniêcie okien).

Pozdrawiam
Ola

P.S. Nagrzewane i tak lekkie jest , nawet z t± foli± , jak bêdzie potrzeba to Truma na gaz naprawdê fajnie dzia³a.