Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Grecja,ważne i ciekawe,oraz relacja objazd Peloponezu 2020

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-08-08, 12:56
Temat postu: Grecja,ważne i ciekawe,oraz relacja objazd Peloponezu 2020
Przez przypadek spotkałam człowieka,ktory wrocil z Grecji,był samochodem osobowym.
Dojazd do Bułgarii indywidualny do miejsca SANDANSKI.Jest to na płd,Bułgarii-blisko błot Rupite,Rylski Monastyr itd.
W Sandanski w centrum miasteczka jest punkt robienia badania na covit 19,czeka sie 2 dni
koszt z tłumaczeniem 100lewa.Do jedynej granicy z Grecja P,,,,ja nazywam to Kulata jest niedaleko.Barbara
Piszę nazwy z głowy,może być niewielki błąd :kawka:

andrzej627 - 2020-08-08, 14:22

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
nazywam to Kulata

Kulata jest po stronie bułgarskiej. Po stronie greckiej nazywa się Promachonas.

Robold - 2020-08-09, 10:39

i to jest bardzo dobra wiadomość, pod warunkiem, że nie pozamykają granic.
grzegorzalex - 2020-08-10, 11:42

Cena do zaakceptowania :lol:
Tylko pytanie z czego pobierają wymaz

jarekvolvo - 2020-08-10, 13:12

Przepraszam ,poza tematem wymazów, ale nie mogłem sie powstrzymać..
Kolega jest pracownikiem ochrony pewnego szpitala - jego obowiązkiem jest mierzenie temperatury termometrem bezkontaktowym wszystkim wchodzącym ( nawiasem mówiąc,od początku zarazy nie spotkał nikogo z podwyższoną temperaturą..). Podpuszczony przeze mnie :diabelski_usmiech , rano schował ów termometr, a na stoliku postawił kubek gęsiego smalcu / taki z Biedronki/ i położył zwykły termometr.. no, taki do wkładania w d.... . Trzeba było widzieć miny grupki pierwszych wchodzących, kiedy kolega wyszedł do nich z miłym uśmiechem i termometrem ze ściekającym smalcem... .
To tyle w temacie, skąd brane wymazy ... :ok :ok :kwiatki:

Bim - 2020-08-10, 13:18

Jak żyje nie dam sobie do dupy włożyć cokolwiek dobrowolnie .

Pier .....c Grecję :dewil

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-08-12, 00:22

Ha,ha,ha to nie musisz jechać.Ja od dziś przeniosłam sie do kampera,aby coś zacząć działać w sprawie wyjazdu,no jeszcze za chwilę , ale niecierpię pakowania,a tak będzie mi łatwiej. :haha:
petros - 2020-08-12, 08:20

Barbaro, czy mógłbym prosić o dokładny adres. Sandanski wcale nie jest takie małe, a skoro jedziesz do Grecji na pewno jesteś dobrze poinformowana. Sądząc po wiadomościach badań raczej nie zniosą, oby nie było gorzej, a my też wybieramy się od września. Dzięki.
Bim - 2020-08-12, 08:37

ul. "Mesta" № 2, 2800 Tsentar, Sandanski, Bułgaria
https://bodimed.com/bg

andrzej627 - 2020-08-12, 09:50

Bim napisał/a:
ul. "Mesta" № 2, 2800 Tsentar, Sandanski

https://goo.gl/maps/MxNHGKH1PDXcfTCk6
41.560458, 23.277457

petros - 2020-08-12, 21:24

Dziękuję bardzo Barbaro. I do zobaczenia w trasie. :roza:
mikie - 2020-08-17, 09:17

do sprzeedaży jest tylko 9 testów dziennie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-08-17, 16:47

Coraz więcej komplikacji.
Z winetami też problem.My kupiliśmy/Zbyszek był/w Kulacie na granicy i przed Vidim zatrzymala nas drogówka,skończyło sie na opłaceniu 2 fot po 70 lewa,godzinę staliśmy nic nie pomogło.Teraz Alekug zapłacił 70 lewa.??

andrzej627 - 2020-08-17, 18:29

Z winetami też problem

Problem w tym, że absolutnie wszystkie dane na bułgarskiej winietce muszą się zgadzać z rzeczywistymi danymi pojazdu. Okazuje się, że jest to przestrzegane wyjątkowo skrupulatnie. Wasza winietka była wystawiona na pojazd z przyczepą a Aleksander miał wpisany błędny kraj rejestracji pojazdu.

Najlepiej kupować winietkę przed wyjazdem tutaj. :spoko

Robold - 2020-08-18, 19:48

mikie napisał/a:
do sprzeedaży jest tylko 9 testów dziennie

Czy jest to pewna, sprawdzona informacja?

rakro1 - 2020-08-18, 20:32

Absolutnie pewne,że tylko 9 testów.
jedrek49 - 2020-08-18, 21:39

ja tez wybieram sie do Grecji i ciekawia mnie swarunki na jakich mozna wjechac do Grecji
,co trzeba miec by wjechac do Grecji
jak dlugo wazne jest zaswiadczenie o wirusie ,czy musi byc w jezyku angielskim ,czy Greckim
pozdrawiam

jedrek49 - 2020-08-18, 21:53

ja tez wybieram sie do Grecji i ciekawia mnie warunki na jakich mozna wjechac do Grecji
,co trzeba miec by wjechac do Grecji
jak dlugo wazne jest zaswiadczenie o wirusie ,czy musi byc w jezyku angielskim ,czy Greckim .Gdybym zrobil test w Polsce to przejade w czasie mniejszym niz 72 godziny do granicy Bulgarsko Greckiej ,ale jaki to musi byc test ,rodzaj i w jakim jezyku
.W Rzeszowie robia testy odplatnie w Medyku

Pozdrawiam

Bim - 2020-08-18, 22:00

Jedrek rozumienm ,że Ty na skróty .

Poczytaj wątki co trzeba wystukać i jakie winiety zakupic co byś nie beczał jak baran bułgarski oderwany z pastwiska.

andrzej627 - 2020-08-18, 22:07

Przypominam, gdzie można kupić winietki:

Słowacja: https://eznamka.sk/pl/
Węgry: https://ematrica.nemzetiutdij.hu/
Rumunia: https://www.e-rovinieta.ro/pl/
Bułgaria: https://web.bgtoll.bg/

jedrek49 - 2020-08-18, 22:11

Bim dziekuje za rady,bede pamietal o winetkach
andrzej 627 dziekuje za adresy winetek,na Slowacje i Wegry ja nie kupuje winetek,na Bulgarie i Rumunie musze

Staszek II - 2020-08-18, 23:02

Wybieramy się w piątek wieczorem tak żeby w sobotę przekroczyć granicę grecką. W czwartek robimy testy na covida. Wszyscy piszecie o jeździe przez Rumunię. My wybieramy się przez Serbię. Czy przeoczyłem jakieś informacje o granicach czy przez Serbię przejadę?
alekug - 2020-08-19, 05:09

Witam! A my wróciliśmy 17.08.2020 z Grecji wracaliśmy przez Bułgarię i Serbię oraz Węgry . Musieliśmy przejechać tranzytem przez Węgry według trasy autostrada wskazanej na otrzymanej mapce. Ponadto w Bułgarii zapłaciliśmy karę 70 lewa (36 euro) za źle wypełniona winetke która musieliśmy kupić w automacie na granicy Bułgarskiej. Uwaga koniecznie przed nr rejestracyjnym pojazdu trzeba wybrać flagę Polski. Winetka weekendowa kosztuje 10 lewa. Ponadto nie żadnych kolejek na wszystkich granicach zarówno dla turystów wracających i wyjeżdżających jadąc przez Serbię nie było żadnych problemów spokojny, szybki i tani przejazd oczywiście bez noclegu ze względu na bezpieczeństwo Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa :spoko
Staszek II - 2020-08-19, 08:35

alekug napisał/a:
Witam! A my wróciliśmy 17.08.2020 z Grecji wracaliśmy przez Bułgarię i Serbię oraz Węgry musieliśmy przejechać tranzytem według trasy autostrada wskazanej na otrzymanej na granicy serbsko - bułgarskiej mapki. Ponadto w Bułgarii zapłaciliśmy karę 70 lewa (36 euro) za źle wypełniona winetke która musieliśmy kupić w automacie na granicy Bułgarskiej. Uwaga koniecznie przed nr rejestracyjnym pojazdu trzeba wybrać flagę Polski. Winetka weekendowa kosztuje 10 lewa. Ponadto nie żadnych kolejek na wszystkich granicach zarówno dla turystów wracających i wyjeżdżających jadąc przez Serbię nie było żadnych problemów spokojny, szybki i tani przejazd oczywiście bez noclegu ze względu na bezpieczeństwo Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa :spoko

Dziękuję za info. Też wolę tranzytem przez Serbię. Zastanawiają mnie te winiety w Bułgarii. Jechaliśmy początkiem lipca i w jedną stronę tygodniówka bodajże 8eu a w drugą 6eu. Nie pierwszy raz słyszę o tych problemach z winietką w Bułgarii. Widziałem jak z namiętnością zatrzymywali niemieckich Turków. Taka żebracza gościnność :) Pozdrawiam spod Rzeszowa :)

andrzej627 - 2020-08-19, 10:01

Staszek II napisał/a:
w jedną stronę tygodniówka bodajże 8eu a w drugą 6eu

Cennik jest tutaj.

jedrek49 - 2020-08-19, 12:29

Dziekuje za informacje ,pozdrawiam
Staszek II - 2020-08-19, 14:48

andrzej627 napisał/a:
Staszek II napisał/a:
w jedną stronę tygodniówka bodajże 8eu a w drugą 6eu

Cennik jest tutaj.

Dzięki za linki. Skorzystam i wykupię na Węgry i Bułgarię winiety elektroniczne. Szkoda potem tracić czas. Stawiam :pifko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-08-20, 12:24

Czytam,czytam,nie wiem kiedy się wyguzdramy :?: Chyba pobędziemy trochę w Bułgarii,w rejonie Szabli,bo tam mamy znajomych.
A może w Sofii sa te badania,na płd korzystają z okazji i podnosza ceny :?:

andrzej627 - 2020-08-20, 20:41

może w Sofii sa te badania

Tu jest cała lista laboratoriów w Sofii i w całej Bułgarii: BODIMED. :spoko

Staszek II - 2020-08-20, 21:10

Weźcie pod uwagę, że według https://www.gov.pl/web/dy...ciowe-i-zdjecia test powinien być wykonany, cytuję: "w laboratorium rekomendowanym przez resort zdrowia kraju pochodzenia podróżującego" Jak wejdziecie na tą stronę a potem wybierzecie Grecję Ateny a potem "informacje o koronawirusie" to w tych informacjach jest link do tych laboratoriów w Polsce. Pewnie na jakiejś stronie bułgarskiej trzeba by zweryfikować te laboratoria w Bułgarii.
Bim - 2020-08-20, 21:26

Staszek II napisał/a:
Pewnie na jakiejś stronie bułgarskiej trzeba by zweryfikować te laboratoria w Bułgarii.

Pisałem do paru firm nie odpowiedzieli mi odnośnie limitu ilości badań na dzień, cena ta sama z tłumaczeniem na angielski w Sofii.

Basiu masz znajomych w Szabli może by zadzwonili i w języku bułgarskim łatwiej się dowiedzieć co i jak ;)

Kowal120 - 2020-08-21, 06:54

Na wiosnę nie zdążyliśmy, były plany na jesień ale mamy dylemat co się stanie jak test wyjdzie pozytywny.
Cz wtedy będzie można wrócić do krąju .

bert - 2020-08-21, 08:52

Staszek II napisał/a:
alekug napisał/a:
Witam! A my wróciliśmy 17.08.2020 z Grecji wracaliśmy przez Bułgarię i Serbię oraz Węgry musieliśmy przejechać tranzytem według trasy autostrada wskazanej na otrzymanej na granicy serbsko - bułgarskiej mapki. Ponadto w Bułgarii zapłaciliśmy karę 70 lewa (36 euro) za źle wypełniona winetke która musieliśmy kupić w automacie na granicy Bułgarskiej. Uwaga koniecznie przed nr rejestracyjnym pojazdu trzeba wybrać flagę Polski. Winetka weekendowa kosztuje 10 lewa. Ponadto nie żadnych kolejek na wszystkich granicach zarówno dla turystów wracających i wyjeżdżających jadąc przez Serbię nie było żadnych problemów spokojny, szybki i tani przejazd oczywiście bez noclegu ze względu na bezpieczeństwo Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa :spoko

Dziękuję za info. Też wolę tranzytem przez Serbię. Zastanawiają mnie te winiety w Bułgarii. Jechaliśmy początkiem lipca i w jedną stronę tygodniówka bodajże 8eu a w drugą 6eu. Nie pierwszy raz słyszę o tych problemach z winietką w Bułgarii. Widziałem jak z namiętnością zatrzymywali niemieckich Turków. Taka żebracza gościnność :) Pozdrawiam spod Rzeszowa :)

nie przesadzasz?
są określone warunki (opłaty) za korzystanie poruszanie sie pojazdami po jakimś kraju. Egzekwowanie tego to wedle tego co napisałeś
A - żebractwo
B - brak gościnności
Czy to miałeś na myśli? A jeśli tak, to czy to była aby na pewno myśl, czy raczej duch polskiego cwaniaka się przebił?

jarekvolvo - 2020-08-21, 09:04

Faktem jest, że przy pobieraniu winiety z automatu należy bardzo uważać, co się wpisuje i dwa razy sprawdzać. U mnie, nie wiadomo skąd, pojawiło się dodatkowe zero przy numerze rejestracyjnym, a wiem, że go nie wpisałem - jakiś błąd systemu. Nie dostrzegłem go i w efekcie także 70 lewa nie moje. A Turcy - nie płacą na potęgę. Bułgarzy doskonale rozwinęli system kontroli, autka BgTollu stoją nawet w małych wsiach - i skubią "oszczędnych". Turcy byli przyzwyczajeni do kiepskich kontroli, nawet wymieniali się winietami na granicy - a teraz sie skończyło.
andrzej627 - 2020-08-21, 09:28

jarekvolvo napisał/a:
przy pobieraniu winiety z automatu należy bardzo uważać, co się wpisuje i dwa razy sprawdzać

Zgoda. Dlatego najlepiej to zrobić spokojnie w domu przed wyjazdem przez Internet tutaj. Przykładowy dokument, który dostaje się emailem.

ZEUS - 2020-08-21, 10:39

Cytat:

Zgoda. Dlatego najlepiej to zrobić spokojnie w domu przed wyjazdem przez Internet...

jest to na pewno wygodna forma ale oprócz (+) ma też (-) wymusza zachowanie reżimu czasowego podróży... raczej nie dla tych co jeżdżą spontanicznie "na luzie"😜

andrzej627 - 2020-08-21, 12:37

ZEUS napisał/a:
nie dla tych co jeżdżą spontanicznie "na luzie"😜

Ci mogą też tak zrobić na luzie na postoju przed wjechaniem do Bułgarii. Chyba lepiej to robić na swoim urządzeniu niż w jakimś automacie.

Staszek II - 2020-08-23, 14:12

Jesteśmy w Grecji. Granicę przekroczyliśmy wczoraj o 22.00. Czas oczekiwania 5min. Nasze drogie testy na covida gość przejrzał w 5 sekund i skierował mnie na następny test losowo. Tam skanowali nasz kod QR. Węgry trzymali nas jakiś 20min Serbowie na bieżąco. Schody zaczęły się na granicy bułgarskiej . Tam straciliśmy 1,5 godziny. Potem tankowanie i niemiła niespodzianka-mole karty nie działają. Wtedy sobie przypomniałem, że mBank informował ale PKO już nie. Zapłaciłem ok euro za litr i śmigam na granicę bo kod QR teoretycznie do północy a testy ważne do rana. Teraz byczymy się na plaży koło Katerini, zajadamy arbuza i brzoskwinie kupione po drodze i przyglądamy się osmiornicom skupionym na obiad w porcie. Pozdrowienia

.

CORONAVIRUS - 2020-08-23, 14:57

Zdradź proszę tajemnice ile kosztowały testy i ile czasu minęło od próbki do dokumentu w ręce ?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-08-23, 15:17

Przepraszam że się wtrącam ale Staszek jechał na polskie badania.Rozmawiałam z nim przez tel.
CORONAVIRUS - 2020-08-23, 15:27

Pr,epraszam że.się wtrącam ale Staszek jevhał na polkie badania.RozmWiałam z nim przez tel.

też tak sądzę ,że zrobił badania w PL . :spoko

Staszek II - 2020-08-23, 16:27

[quote="CORONAVIRUS"]Zdradź proszę tajemnice ile kosztowały testy i ile czasu minęło od próbki do dokumentu w ręce ?[/quote
Testy zrobiliśmy z żoną w czwartek rano w Medyku w Rzeszowie. Wyniki odebrałem w piątek rano w wersji polskiej i angielskiej. Koszt 500zł za szt. Wyjechaliśmy w piątek o 22.00 bo żona jeszcze musiała pracować po południu. Nocleg za Mischolcem a wczoraj zrobiłem 1200km na złamanie karku ale uważam, że i tak warto. Kończę bo ośmiornice dochodzą :)

SDeba - 2020-08-23, 19:09

Czy czas ważności badań tj. 72h liczony jest od:
a) daty pobrania próbki
b) daty odbioru badania
c) daty wyników
?

Staszek II - 2020-08-23, 20:06

SDeba napisał/a:
Czy czas ważności badań tj. 72h liczony jest od:
a) daty pobrania próbki
b) daty odbioru badania
c) daty wyników
?

Jedyna data na badaniu to data pobrania próbki i na logikę to jest data testu.

CORONAVIRUS - 2020-08-23, 20:07

pobrania oczywiście
Robold - 2020-08-28, 19:16

Tylko co przeczytałem
" Szef kancelarii węgierskiego premiera Gergely Gulyas oświadczył w piątek, że z powodu rosnącej liczby zakażeń od 1 września Węgry zamkną swe granice przed cudzoziemcami. "

Bim - 2020-08-28, 19:23

Robold napisał/a:
Tylko co przeczytałem

no to sie streszczamy i pakujemy wyjazd w niedzielę

Tranzyt jest nadal przejezdny ale chcę swój "drób" pomoczyc na Węgrzech :mrgreen:

Robold - 2020-08-28, 19:34

Bim napisał/a:
Tranzyt jest nadal przejezdny ale chcę swój "drób" pomoczyc na Węgrzech :mrgreen:

Faktycznie, ze zdenerwowania nie przeczytałem do końca.
"Jak przekazał Gulyas, ruch tranzytowy będzie zapewniony wytyczonymi korytarzami."

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-08-28, 21:23

No to może będę działać jak bim,ale on jest szefem,a mój szef nic nie wie i nie wiem czy sie zgodzi :?:
Lodówka do odebrania w poniedziałek o 16 prawie w miejscu wyjazdu z Krakowa,zobaczymy :?:
Wg mojej wiedzy auto przygotowane,nawet wpadka naprawiona.
Niestety z elektroniką kiepsko.
Wieczorem dzisiaj mam telekonferencje A.627.
Bim zatelefonuje do Ciebie,czy spotkamy sie w Morahalom :?:
:?: Barbara

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-08-30, 12:34

Andrzej 627 tu też jest drugie piwo.Dziekuje.
Przechodze do tematu wyjazdu do Grecji :!:
Nie mamy szans do wyjazdu przed zamknieciem granic wegierskich.
Zmieniam calkowicie wyjazd.
Poniedziałek odbiór lodówki i spotkanie z kamperowcami którzy maja z nami jechać , :roza: a nie znamy sie.
Jedziemy nasza trasą /oprócz Węgier/,granica w Oradei,Bukareszt,Constanca i Szabla w Bulgarii.
Potem autostrada do Sofii spotkanie ,badanie i dopiero Grecja :!: :!:
Jak szczęśliwie dojedziemy to my mamy dużo czasu,na pobyt w Grecji. :roza: :kwiatek2 :kwiatek :kwiatki:

andrzej627 - 2020-08-30, 18:03

Basiu, dzięki za piwo. Wiesz, że lubię szukać i lubię znaleźć. :spoko
Robold - 2020-08-31, 14:54

Ciekawostka.
Rozmawiałem z kolegą, który właśnie wjechał do Grecji.
Miał dwa podejścia, za pierwszym razem miał QR ale był bez testu na Covid 19 - został cofnięty do Bułgarii.
W Sandanskim pojechał do kliniki gdzie zrobiono mu test ( pobierając krew ), którego wynik otrzymał po pół godziny. Dostał zaświadczenie ( tylko po Bułgarsku ) , zapłacił 15,- € i z tym zaświadczeniem przekroczył Grecką granicę.

rakro1 - 2020-08-31, 19:06

Ale badanie na wykryvie wirusa u człowieka,PCR to wymaz z błon śluzowych gardła i nosa.Z krwi to test Elisa wykrywzjący p/ciała we krwi,które wytworzyły się po zakażeniu.Taki człowiek nie musi być niebezpieczny dla otoczenia bo p/ciała mogą utrzymywać sie wiele lat,do końca życia nawet.
Bajka ale bardzo ładna...

ZbigStan - 2020-09-01, 10:02

Śledzę temat i czekam na relacje kogoś kto robił badanie w Sofi lub w Sandanski (możliwie że szczegółami) i wjechał do Grecji. Pozdrawiam.
Robold - 2020-09-01, 12:48

a tak wygląda test, za 15,- €, wykonany w Sandanskim
andrzej627 - 2020-09-01, 14:38

Лаборатория "Св. Иван Рилски" Сандански:
https://goo.gl/maps/NvC48V6KMAJFPY11A
41.560841, 23.277561

rakro1 - 2020-09-01, 14:54

Udało mu się wjechać.U nas też nie sprawdzali.Równie dobrze może się udać na badanie moczu.Poczytajcie jaki są wymagania.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-01, 19:46

Przez ta Grecje dostane zawału :!: Prawie wszystko przygotowane a ja nie przebrnęłam przez QR.
Znowu zmienilam ewentualny plan jazdy,już mi sie nic nie chce,wyszło na to chociaż kupiłaam leje,ze lepiej na Serbie.Zobaczymy czy bim napisze jak było.
Bułgaria i tak musi być obojetnie z której strony.
Podobno na Peloponezie pożary :?:

rakro1 - 2020-09-01, 19:57

Nie pękaj Basiu Kochana.Leje nie przepadną.Mam słaby internet aby Ci zrobić QR ale jeśli nie dasz rady podaj mi nieodwołalnie termin wjazdu do grecji i numery paszportów lub dowodów i podjadę pod lepszy internet i zrobiię Ci ale mi źle na telefonie.Może ktoś się zlituje.
P.S. My nad morzem,za Ofrynio,woda 28stopni.Trzeba wrzucać kostki lodu do wody aby w niej wytrzymać.Zero kamperów.Bim i Jarek49 w drodze.Nie pękaj

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-01, 20:17

Jarka widzialam wiele lat temu koło dyskoteki w Albanii,to były fajne czasy,luz,blus itd :spoko
Bim - 2020-09-01, 20:25

Zobaczymy czy bim napisze jak było

Napisze ale Ty i tak chodzisz własnymi ścieżkami.

Proponowałem pomoc odnośnie QR rejestracji i treningu ale miałaś sto innych pomysłów na tamtą chwilę.
Do jutra siedzimy w Morahalom potem Serbia Macedonia i atak z kwitkiem badania moczu na Grecję jak radzi kolega :szeroki_usmiech

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-01, 21:07

Naprawdę nie pamiętam :?: Jak Węgrzy pozwolą to też tak pojadę.No cóż trzeba jakoś się przebić,Szabla w Bułgarii nie ucieknie.Niestety nie znalazłam tel do gościa z Sandanckiego pozwanego w Rupite,byliśmy tam 2 razy i też nie znalazłam kiedy :?:
ZbigStan - 2020-09-02, 10:05

Bim, Powodzenia na granicy Grecji. Czekam na Twoją relację. Chcę ruszyć ok. 15 bm. Pozdrawiam.
Spax - 2020-09-02, 18:20

Dla zainteresowanych podróżą do Grecji: »»» https://translate.google.pl/translate?sl=de&tl=pl&u=https%3A%2F%2Ftravel.gov.gr%2F%23%2F
ZbigStan - 2020-09-02, 19:25

Spax, Dziękuję za link. Mam wrażenie, że przez pewien czas nie było Ciebie na forum. Pozdrawiam.
Bim - 2020-09-02, 23:54

Spax napisał/a:
Jak Węgrzy pozwolą to też tak pojadę

Basiu jak Ci nie wsadzą czasowego tranzytu to jedź przez Serbię granicą na Backach Vinegradach zamknięta jak za okupacji .
Tompa otwarta sami Serbowie wjazd z marszu bez kolejki dla tych co kupują winietki wjazd przez autostradę w Roszke

Postój na nocleg Lozovicka cesna za Belgradem jest wifi i zimne zajeczarsko :wyszczerzony:

witol5 - 2020-09-03, 08:20

Jestem w Grecji.Badania w Sandanskim bez limitu.Na granicy około godziny🏊‍♀️🇬🇷
Spax - 2020-09-03, 10:48

ZbigStan napisał/a:
Spax, Dziękuję za link. Mam wrażenie, że przez pewien czas nie było Ciebie na forum. Pozdrawiam.

Nie piszę ostatnio prawie nic bo po prostu nie mam czasu i siły. Bliźniaki dają czadu :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Czasem coś tu poczytam ha ha. Pewnie już niedługo się to uspokoi i znajdę więcej czasu dla forum. :spoko

ZbigStan - 2020-09-03, 12:30

witol5, Opisz jak odbyło się badanie w Sandanski, cena, czas oczekiwania, w które dni tygodnia pracują i wydają wyniki i jeszcze coś o przekraczaniu Granicy. Jaką trasą jechałeś? Przyszedłeś przez to, więc będą to informacje z pierwszej ręki. Pozdrawiam.
witol5 - 2020-09-03, 13:33

Z Węgier jechałem na Przejście w Tompie.Autostradą do Bułarii.W Sandanski badania wykonują od poniedziałku do czwartku bez limitu, ile osób przyjdzie tyle przyjmują.Trzeba wcześniej wypełnić ankietę i zgłosić się około 14 na badanie.Czas oczekiwania 2 dni.Na granicy sprawdzają wyniki.kod który otrzymujesz po wypełnieniu formularza zgłoszeniowego na wyjazd.Badanie kosztuje 115 lewa płatne gotówką🇬🇷
MAZUREK - 2020-09-03, 15:08

Dziś wjechaliśmy do Chorwacji przez Węgry tranzytem, dają 24 godz. na przejazd. Przy wyjeździe z Węgier tylko kontrola dokumentów 👍
ZEUS - 2020-09-03, 16:06

MAZUREK napisał/a:
Przy wyjeździe z Węgier tylko kontrola dokumentów

a przy wjeździe jakie procedury i którędy jechałeś?

LukF - 2020-09-03, 17:33

Del

Usunąłem bo to nie wątek o CRO a nie chcę zaśmiecać :mrgreen:

SlawekEwa - 2020-09-03, 23:02

ZEUS napisał/a:
a przy wjeździe jakie procedury i którędy jechałeś?

Rozmawiałem z Leszkiem: Barwinek -Preszow- Koszyce i dalej na Miszkolc.
Procedury na granicy -tranzyt do Cro -12 godzin i jakieś świstki z danymi osobowymi.
Najgorzej że chcieli Leszka skroić na kampie pow 3.5 t jak za tira :shock:

romanniwinski@poczta.fm - 2020-09-04, 09:05
Temat postu: Grecja-przejazd przez Węgry
Witam,jutro tj.w sobotę wyruszamy do Grecji,chcemy jechać przez Słowację, Węgry,Serbię do Bułgarii-tutaj zrobić testy i wygenerować kod i na Peloponez.Jeśi ktoś ,w tym terminie/lub zbliżonym/jedzie to b.chętnie byśmy się przyłączyli.Jesteśmy na forum nowi,ale od dawna czytamy posty i relacje z podróży gł.P.Barbary Muzyk.
Roman i Jola 60+ ,w końcu mamy czas na podróżowanie i odpoczynek.

Pozdrawiamy

witol5 - 2020-09-04, 11:05

My jesteśmy juz w trasiu.Także jedziemy na Peloponez.Może się gdzieś spotkamy🏖🇬🇷
ZEUS - 2020-09-04, 11:59

SlawekEwa napisał/a:

Rozmawiałem z Leszkiem: Barwinek -Preszow- Koszyce i dalej na Miszkolc.
Procedury na granicy -tranzyt do Cro -12 godzin i jakieś świstki z danymi osobowymi...

dzięki za info... :spoko
12 godzin na tranzyt to trochę słabo :( zwłaszcza jadąc od Barwinka na Świdnik i dalej na Sarospatak, (oczywiście da się ale ...)

SlawekEwa - 2020-09-04, 16:52

ZEUS napisał/a:
zwłaszcza jadąc od Barwinka na Świdnik i dalej na Sarospatak,

nie wiem czy tam Madziary wpuszcają.

Bim - 2020-09-04, 18:49

SlawekEwa napisał/a:
ZEUS napisał/a:
zwłaszcza jadąc od Barwinka na Świdnik i dalej na Sarospatak,

nie wiem czy tam Madziary wpuszcają.

My jak przejeżdżaliśmy 31 o 19 to stała służba medyczna nie powinni blokować przy przejściach że Słowakami gorzej przy przejściach wyjazdowych które nie są czynne 24 godziny

Pawko - 2020-09-04, 18:59

Witam. my również planujemy start w drugiej połowie września przez Słowację, Węgry,Serbię do Bułgarii-tutaj zrobić testy i dalej na południe, może wreszcie spotkamy się gdzieś.
Pozdrawiam

MAZUREK - 2020-09-04, 22:45

Zeus przez Węgry dają 24 godz. na tranzyt, powinieneś zdążyć. my spaliśmy za Budapesztem :spoko
ZEUS - 2020-09-04, 23:08

tak to luzik... łącznie z degustacją wina i poobiednią drzemką😄 pięknie dziękuję i udanego wypoczynku życzę... :spoko
RODOS - 2020-09-05, 12:15
Temat postu: Grecja 2020
Grecja 2020.
Trudno by było odpuścić wyjazd do Grecji, tym bardziej, że czas mija szybko, a jesień za pasem.
Jesteśmy w trakcie przygotowań do wyjazdu do Grecji, Planujemy wyjazd 10 września z Gdyni.
Tradycyjnie przystanek na Jasnej Górze. Dalej droga Słowacja, Węgry, do rozważenia Serbia lub Rumunia, Bułgaria – Sandanski, Grecja. Liczymy, że oprócz dotychczasowych problemów formalnych nie będzie dodatkowych utrudnień.
Pozdrawiamy :spoko

ZbigStan - 2020-09-06, 07:21

ZEUS, Czy zamierzasz pojechać do Grecji? Jeśli tak, to kiedy startujesz? Pozdrawiam.
ZEUS - 2020-09-06, 09:15

Zamierzamy jechać do Chorwacji i rozważam tranzyt przez Węgry stąd zainteresowanie tematem... :spoko
Staszek II - 2020-09-06, 12:33

Wracaliśmy wczoraj z Grecji. Wystartowaliśmy o 7.00 z granicy grecko- macedońskiej. Piszę dla zainteresowanych powrotem bo nie wszyscy wiedzą, że można wyjechać tak z Grecji, tylko jadą na Bułgarię. Oczywiście żadnych kolejek na granicach i pusta autostrada.
Ruch zaczął się dopiero od Niszu na Belgrad jak dołączyli jadący z Bułgarii. Na granicę węgierską pojechaliśmy na Tompę. Na granicy 20min, nakleili nam żółtą naklejkę, dali mapkę i zmierzyli temperaturę. Granicę węgiersko słowacką przekroczyliśmy w Tornyosnémeti (nigdy nie wymówię i nie zapamiętam) i tu ciekawie bo jadąc główną drogą na ekspresówkę do Słowacji widzieliśmy dziesiątki niebieskich kogutów (godz. 22.00) ale my na rondzie zjeżdżamy na stare przejście bo nie kupujemy winietki na te pare kilometrów i tu ciekawie: jeden radiowóz na wjeździe a wyjazd całkowicie wolny, jesteśmy na Słowacji. Od Preszowa siadłem na ogonie Integrze Renault KMY (pozdrawiam). Kolega tak zasuwał do Miejsca Piastowego, że pobiliśmy rekord przejazdu przez Słowację. O 23.50 byliśmy w domu. Zawsze nocujemy na Węgrzech ale przy tym tranzycie (wydaje mi się, że czytałem o 24h ale teraz nie znalazłem) zrezygnowaliśmy. 1410 km w jeden dzień - pobiłem rekord.

Staszek II - 2020-09-06, 12:57

Znalazłem na stronie węgierskiej policji http://www.police.hu/en/c...border-crossing "Obywatel niebędący obywatelem Węgier przybywający z zagranicy może podróżować określoną trasą tylko podczas tranzytu przez terytorium Węgier, i może zatrzymywać się w określonych miejscach odpoczynku tylko z przyczyn ściśle niezbędnych do tranzytu, takich jak względy zdrowotne lub techniczne, i w określonym czasie - ale nie dłuższym niż 24 godziny - jest zobowiązany opuścić terytorium Węgier".
witol5 - 2020-09-06, 13:56

Super że Jesteście w domu.My w podróży i jutro Termopile.Pozdrawiamy🇬🇷
Staszek II - 2020-09-06, 18:47

witol5 napisał/a:
Super że Jesteście w domu.My w podróży i jutro Termopile.Pozdrawiamy🇬🇷

Pozdrawiamy również i zazdrościmy, bo nam wolny czas się już skończył :) Życzymy bezpiecznego powrotu.

rakro1 - 2020-09-06, 20:39

Staszek II - cały czas miałem nadzieję,że gdzieś Was dogonię ale jesteś za szybki a mnie ogarnął b.szybko grecki,leniwy nastrój i nie poruszam niemal.
Za parę dni ruszymy do Evii.Napisz gdzie byłeś na Peloponezie.Pozdrawiam służbę zdrowia,Rafał.

Staszek II - 2020-09-06, 23:29

rakro1 napisał/a:
Staszek II - cały czas miałem nadzieję,że gdzieś Was dogonię ale jesteś za szybki a mnie ogarnął b.szybko grecki,leniwy nastrój i nie poruszam niemal.
Za parę dni ruszymy do Evii.Napisz gdzie byłeś na Peloponezie.Pozdrawiam służbę zdrowia,Rafał.

Na Peloponezie odwiedzaliśmy "stare śmieci" Udało nam się dotrzeć serpentynami (żeby podnieść adrenalinę żonie) do Monemwasji. Jeśli macie ochotę to podaję współrzędne fajnej miejscówki z prysznicem: 36.727982, 23.025927. Tam zwododaliśmy nasz ponton więc leniuchowaliśmy 3 dni pływając. Miasto ciekawie wygląda z morza. Byliśmy też nostalgicznie na Karatonie koło Nafplio. Urzekła nas tam ścieżka z Karatonu do Nafpio lubimy nią spacerować. Poza tym odwiedziliśmy naszych przyjaciół w Argos (mieliśmy być na ślubie w marcu ale przeszkodził covid) i Nemei. Tak przeleciały 2 tygodnie. Jak przejdziemy na emeryturę to obiecuję, że kupimy wolniejszego kampera, wtedy nas dogonicie ;) Na razie zazdrościmy Wam leniuchowania. Pozdrowienia.

andrzej627 - 2020-09-07, 09:09

Staszek II napisał/a:
1410 km w jeden dzień - pobiłem rekord.

Gratuluję. :spoko

rakro1 - 2020-09-07, 12:05

Staliśmy w tym miejscu w zeszłym roku a do Monemwazji dojeżdżaliśmy skuterkiem.Piękne miejsce.Cień i woda.
Kilka l at temu przejechałem z Salonik do Miszkolca i gdy zatrzymaliśmy się na parkingu na posiłek miałem nudności i zawroty głowy.Po chwili przeszło ale fajne nie było i przestaszyłem się,że jadąc tak mogę coś zmajstrować złego.
Pozdrowienia.

Staszek II - 2020-09-07, 13:04

Wcale się nie cieszę z tych rekordów. Też wolałbym jak normalni ludzie przejechać dziennie 200 - 300 km, ale jak mamy 2 tygodnie i mogę urwać jeszcze jeden dzień na plaży, to zawieram taki zgniły kompromis. Jadę zawsze z podwójną kawą i colą i ze świadomością, że z tyłu jest łóżko i w każdej chwili mogę zjechać i odpocząć. W rezerwie jeszcze była niedziela ale jechało się wyjątkowo dobrze i nie było straty czasu na granicach. Jeszcze raz życzę dobrego odpoczynku. My dzisiaj przeżywamy szok termiczny. Jest 14 stopni i deszcz. Pozdrawiam :)
witol5 - 2020-09-07, 16:37

Siedzimy na zródełku koło Leonidasa a jutro Delfy🇬🇷
ZbigStan - 2020-09-07, 18:36

"Grecja ważne" otwieram bo myślę, że są jakieś nowe, przydatne w podróży informacje. Na relacje, gdzie jestem i co mi się podoba, proponuję otworzyć nowy temat. Nie chcę nikogo urażać, to tak dla porządku. Pozdrawiam.
rakro1 - 2020-09-07, 18:51

Z ważnych spraw to informacja,że możesz wjechać na test igM i igG a nie PCR jak jest w przepisach.Ktoś wjechał,Bim wjechał,jutro Jatek49 tak spróbuje a 11.09 Basiunia Muzyk.I tak próbuj a jak coś się zmieni napiszę.
I wybacz koledze,że chce pisać bo to nie takie łatwe na początku.

witol5 - 2020-09-07, 19:04

Kończę temat :spoko
Pawko - 2020-09-08, 11:53

rakro1 napisał/a:
Z ważnych spraw to informacja,że możesz wjechać na test igM i igG a nie PCR jak jest w przepisach.Ktoś wjechał,Bim wjechał,jutro Jatek49 tak spróbuje a 11.09 Basiunia Muzyk.I tak próbuj a jak coś się zmieni napiszę.

Czy koledzy którzy wjechali np. Bim robili testy igG i igM w Polsce czy w Bułgari (Sandanski).

Bim - 2020-09-08, 13:01

Pawko napisał/a:
rakro1 napisał/a:

Czy koledzy którzy wjechali np. Bim robili testy igG i igM w Polsce czy w Bułgari (Sandanski).

W Bułgarii

Chyba że masz super szybki bolid i zdążysz z Polski .

PostWysłany: Wczoraj 18:36 Temat postu:
"Grecja ważne" otwieram bo myślę, że są jakieś nowe, przydatne w podróży informacje

Na tej stronie jest info co i jak trzeba czytać i wyciągać wnioski nie czekaj ZbigStan na gotowca.

Nie pouczaj nikogo ,odnośnie zakładania nowych tematów Ty jesteś mistrzem ;)

LukF - 2020-09-08, 14:51

Jacek, niech ZbigStan pisze bo z nowymi relacjami to na forum krucho :shock:
Bim - 2020-09-08, 15:23

LukF napisał/a:
Jacek, niech ZbigStan pisze bo z nowymi relacjami to na forum krucho :shock:

Nikt mu nie zabrania nie nie odradza opisywania swojej podróży ,ale ustawianie kogoś odnośnie pisania w tym wątku to trochę nie na miejscu zwłaszcza gaszenie kogoś nowego :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-08, 16:11

Ja też odzywam się tu.No Bułgaria ale jeszcze nie Grecja,to i tak moje ostatnie pisania.Pozdrawiam starych pisarzy forum np.Santa,Agostini,wiecej nie pamietam.
Bim prośba o sma bo uczyliśmy się wspólnie z Jarkami,ale nie mam do nich tel.Pozdrawiam Barbara

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-08, 16:15

Rupite dobre w pażdzierniku a nie w upał 32 st,a woda u żródła 78st.Rakro chyba będzie Melnik :kwiatek2
ZbigStan - 2020-09-08, 16:39

Napisałem, że nie chcę nikogo urażać, a uraziłem Bima, który akurat pisze zgodnie z tematem, a jego i innych kolegów nformacje pilnie, przed wyjazdem czytam. Bardzo wszystkim za te informacje dziękuję i mam wielką ochotę spotkać się z Wami w Grecji. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2020-09-08, 16:45

LukF, Dziękuję za doping, jak już dotrę do Grecji to będę na bieżąco relacjonował. Sam bym chętnie poczytał, ale jak napisałeś, relacji brak. Pozdrawiam.
LukF - 2020-09-08, 20:35

ZbigStan napisał/a:
LukF, Dziękuję za doping, jak już dotrę do Grecji to będę na bieżąco relacjonował. Sam bym chętnie poczytał, ale jak napisałeś, relacji brak. Pozdrawiam.

Pisz, pisz bo nam w tym roku Grecja nie wyszła więc za rok będziemy się TAM kierowali. Dlatego namiary na fajne miejscówki, plaże i wodę są bardzo wskazane :bukiet:

ZbigStan, jaki masz kierunek w planie?

ZbigStan - 2020-09-09, 08:07

LukF, Najlepiej się jeździ bez planu. Ogólnie to Słowacja, Węgry, Serbia ( jeszcze rozważam wariant, przez Rumunię), Bułgaria (testy). W Grecji: Półwysep Volos, Evia, a najwięcej czasu na Peloponezie. Nie mam szczegółowego planu, choć kilka miejsc, z poprzednich wyjazdów, chciałbym odwiedzić. Pozdrawiam.
LukF - 2020-09-09, 09:20

Fajny plan na brak planu :)
Te same tereny chciałbym w przyszłym roku zobaczyć za wyjątkiem płw. Pelion.

Nie wiem jak jedziesz z Opola na Słowację. Cadca i dojazd do niej to obecnie DRAMAT. Przed wjazdem do miasta od strony Czeskiej wyłączono z ruchu wiadukt nad torami kolejowymi i zbudowano obok tymczasowy. Przejazd tym kawałkiem dla baaaardzo cierpliwych. W grudniu otworzą autostradę omijającą centrum Cadcy więc będzie ciut lepiej. Ale Ty chyba jeździsz na Nowy Sącz czy jakoś tak :spoko

ZbigStan - 2020-09-09, 11:18

LukF, Dziękuję za informację o przejeździe przez m. Cadca. Zmienię trasę. Pozdrawiam.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-09, 13:44

Pozdrowienia dla wszystkich,trzymajcie kciuki w piatek za nas.Daje juz foty na faceboku :!: :!:
Tak jak pisze Luft najlepiej jedzie sie bez planu ,ale z dobra mapą 300 000,lub nawet 150 000 :kwiatek2

ZbigStan - 2020-09-09, 15:44

Barbara i Zbigniew Muzyk, Masz podobne zdanie do jazdy bez planu. Kciuki trzymam i proszę o opisanie, jak robiliście testy (i jakie?), oraz co na granicy Greckiej. Pozdrawiam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-09, 16:22

To nic nie da każdy przpadek jest inny,bulgar,mowi tam jest automat,a ja w przyłbicy mówie,że jesttem stara zeby mi wypisał winetę :haha:
zbyszekwoj - 2020-09-09, 18:02

Tak jak pisze Luft najlepiej jedzie sie bez planu

To tak jak kolega Andrzej 627 :spoko :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-09, 18:20

No jego plan jest pół roku wcześniej,ale dobry kolega,zawsze pomoże :kwiatki:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-11, 09:06

Nerwy,a granica bardzo ok. :spoko
Lutek - 2020-09-11, 09:54

witam serdecznie wszystkich i z góry dziękuję za cenne informacje odnośnie wyjazdu do Grecji.
Proszę powiedzcie czy ten kod QR nadal jest potrzebny i jak to załatwić. pozdrawiam Piotr

andrzej627 - 2020-09-11, 10:58

Gratuluję, że mimo trudności jesteście już w Grecji.

Bim - 2020-09-11, 12:41

Czasami warto słuchać młodszych 8-)

I być wyluzowanym i nie potrzebnie się nakręcać 😁 chyba, że taka adrenalina trzyma Cię w pionie :spoko

Spax - 2020-09-11, 14:55

Lutek napisał/a:
witam serdecznie wszystkich i z góry dziękuję za cenne informacje odnośnie wyjazdu do Grecji.
Proszę powiedzcie czy ten kod QR nadal jest potrzebny i jak to załatwić. pozdrawiam Piotr

Czytaj - parę postów wcześniej wstawiłem linka. Kod QR nadal jest potrzebny do przekroczenia granicy Grecji.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-11, 16:17

Wszystko koledzy już na forum napisali,a każdego przejście granicy wygląda trochę inaczej :roll:
petros - 2020-09-11, 18:34

Widzę,że wszyscy się martwią jak wjechać do Grecji. Ale nadchodzi też czas powrotu. Czy ktoś ma info czy mogę przekroczyć granice z Macedonią i ewentualnie którą, wybieram się do Ochrydu.
Bim - 2020-09-11, 19:08

Macedonia na powrocie jest przejezdna
petros - 2020-09-11, 21:16

Dzięki Bim, czyli spokojnie jadę.
spanian - 2020-09-12, 14:45

Nam w konsulacie polskiej ambasady powiedzieli, że tylko Promachonas z Bułgarią. I dymałem 400 km na Saloniki z Igumenitsy. A następnego dnia znajomi pisali, że i przez Albanię i Macedonię wracali. Nikomu już nie można ufać. Wydawałoby się, wiarygodne źródło. Jedź śmiało. Problem jest na wjeździe.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-12, 18:19

Dzisisj już był normalny dzień plażowy.Nawet przyzwoicie nie 33 a 28 stopni teraz ,ale tu jest 1 godz.do przodu:haha:
rakro1 - 2020-09-12, 21:29

Nam teraz spadła temp.do 27.W aucie 26 bo włączyłem klimę aby wystudzić auto ale baterie nie starczają na długo.Strach iść spać i często śpimy przy otwartych drzwiach.A piszę to o 22.30.
To pr,ewaga Pilionu,że wieczory w cieplejszy h ubraniach i fajne spanie.
Pozdrawiamy.

Bim - 2020-09-13, 08:45

rakro1 napisał/a:
Strach iść spać i często śpimy przy otwartych drzwiach.A piszę to o 22.30.

U nas nie dało się spać przy otwartych drzwiach bo by nas dzikie koty po żarły,
O spaniu też nie było mowy do godziny 4,30 rano mieliśmy darmowy koncert i zawodzenie greckiego disco 😁 po zatoce muza się niosła jak w sali koncertowej

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-13, 18:23

A my dojechaliśmy do Kato Gatzea.Dawno tu nie byliśmy,miejsce nasze wolne,ale lepiej pod drzewem.Teraz przyjemnie w porciku.Trochę przykrecili kurki z wodą,ale jedem prysznic działa :roza:
Bober64 - 2020-09-13, 19:12

Cześć, W postach sprzed kilku tygodni jest info, że testy w Bodimed w Sandanski robią tylko 9 dziennie. Czy dalej jest to aktualne i czy ktoś może miał ostatnio problem, że chciał tam zrobić ale był wyczerpany limit? Ja zamierzam tam zrobić go we środę lub czwartek.
andi at - 2020-09-13, 20:10

Kolego poczytaj trochę postów w tył :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-15, 09:46

:roza:
ZbigStan - 2020-09-16, 08:12

Bober64, Badanie w Biomed, w Sandanski ul Mesta 2, (41.560458 23.277457). Pobieranie wymazów w godzinach 14 do 16, wyniki do 48 godz. Byliśmy przed 14 tą i nie było kolejki. Cena 115 lewa. Wymiana pieniędzy najlepiej w banku, za 1 euro 1,95 lewa. Dobre miejsce na nocleg w Sandanski 41.58914 23.29236. Pozdrawiam.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-17, 09:09

Cyklon ,czy macie informacje?,
Dostałam na fejsa wiadomość aby poczekać i nie jechać na Peloponez :?:

Bim - 2020-09-17, 11:20

U się wróciliśmy z południowego cypla Evi strasznie wiało
Zaczepi o Pelipn Ewie najgorzej dół Kalamata
https://fanipogody.pl/odpowiednik-huraganu-uderzy-w-europie-potezny-wiatr-do-tego-burze-i-ulewy/

Pawko - 2020-09-17, 11:56

Bim napisał/a:
U się wróciliśmy z południowego cypla Evi strasznie wiało
Zaczepi o Pelipn Ewie najgorzej dół Kalamata
https://fanipogody.pl/odpowiednik-huraganu-uderzy-w-europie-potezny-wiatr-do-tego-burze-i-ulewy/

Na razie kręci na morzu Jońskim
https://www.windy.com/37....36.435,20.325,7

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-17, 15:14

Medicane tak nazywa sie ten cyklon.Siedzimy poniżej Volos i czekamy na informacje o przejściu cyklonu. :kwiatek2
ZbigStan - 2020-09-17, 17:44

Na Paralia Katerinis nie powinno być problemów. Pozdrawiam.
Spax - 2020-09-18, 12:11

Stan na godzinę 12.00 / 18.09.2020
Aktualizacja – godz. 23.00 / 18.09.2020
Wydaje się, że po sprawie. Jeszcze kilka godzin i będzie spokojnie.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-19, 05:40

I tu nas dorwało jesteśmy 5 kamperów Bim też jest :gwm
witol5 - 2020-09-19, 14:26

Jesteśmy w Elea i pogoda na szczęście nas nie rozczarowała. Trochę popadało i powiało ale żadnego huraganu nie było. Dzisiaj od rana słoneczko. :hura :hura
ZbigStan - 2020-09-19, 14:58

witol5, Jeśli to ta Elea, między masywem Olimpu, a Larisa, to jestem 25 km od Ciebie, w Aleksandrini koło Stomio. Też mamy słońce. Pozdrawiam.
witol5 - 2020-09-19, 16:03

Elea Peloponez zachodnie wybrzeże :spoko sh
samotny wilk - 2020-09-19, 18:14

ZbigStan napisał/a:
to jestem 25 km od Ciebie, w Aleksandrini koło Stomio
.

To "moje" stare śmieci. :mrgreen: Nie raz tam stałem. Nawet w wysokim sezonie zawsze było prawie pusto. Od czasu do czasu ktoś się pojawił z tych domków letniskowych. I tyle. :lol:
Miejsce ok, bo do morza jest tylko kilka metrów. Gdyby w tamtej okolicy był jeszcze sklep? A tak po zaopatrzenie trzeba śmigać do Stomio autem lub pieszo wzdłuż linii morza. Ja chodziłem pieszo. Z tego, co pamiętam to do piekarni miałem ok. 3 km (w 1 stronę). :spoko

Jeżeli stoisz na "moim" miejscu nr 1, to stawiam piwo. :spoko

W Stomio masz:
- camping z niskimi cenami: 39.86924, 22.73351,
- w pobliżu campingu bankomat ATM: 39.868828, 22.731721,
- mały, wiejski, kameralny port rybacki. Można zajechać, raczej nikt nie przegoni: 39.86548, 22.74686,
- warto podjechać do pobliskiego Monasteru of Ayios Dimitrios. Droga dojazdowa jest nieco kręta, ale asfaltowa i bez dziur. Przed samym monastyrem zatankujesz wspaniałą, chłodną, górską wodę. Są 2 ujęcia. Oba darmowe. Jest i czyściutkie WC. 39.858554, 22.739423,
- polecam też podjechać do darmowego źródła SPA w Kokino Nero. Lecznicza woda spływa tam z pobliskich gór. Ma czerwony kolor, stąd nazwa miejscowości Czerwona Woda, czyli Kokino Nero. Temp. wody jest niska, tak ok. +5-8 *C. Wspaniała woda. Koordynaty: 39.825884, 22.790551.
:spoko

ZbigStan - 2020-09-19, 19:24

witol5, Tam gdzie jesteś dopiero będę jechał. Jak przeżyliście cyklon?. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2020-09-19, 19:33

samotny wilk, Andrzeju, oczywiście, że nr 1, na końcu drogi za ostatnim domkiem. Jestem tu koleiny raz, miejsce dla jednego kampera, ale na samej plaży z widokiem na góry, za Stomio. Spokojne miejsce. Dziękuję za pozostałe informacje. Pozdrawiam
rakro1 - 2020-09-19, 19:47

Witol5 - rozejrzyj się jutro w okolicy.I ja to zrobię.Stoimy gdzieś blisko siebie.Dojechaliśmy wieczorem i nie było czasu poszukać Was.
Szok,że tak tu pusto,choć widzę,że auto dojeżdżają.

Pawko - 2020-09-23, 10:33

Właśnie wyjechaliśmy na test z palca, na granicy staliśmy ok. 3 minut. BIM moje niewirtualne piwo Cię poszukuje.
ZbigStan - 2020-09-23, 11:43

Pawko, Gratuluję. Mnie tak prosto nie poszło. Miłego pobytu w Grecji. Pozdrawiam.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-23, 13:23

:roza:
ZbigStan - 2020-09-25, 07:27

Chciałbym z Chalkidy dojechać do Koryntu, nie przez Ateny, nie przez Teby, ale lokalną drogą między nimi pomiędzy INOIS A MAGOULAS. Czy ktoś z CT już ta drogą jechał i jaką ma o niej opinię? Google Maps wskazała jako najszybszą, bezpłatną. Pozdrawiam
fan - 2020-09-25, 11:25

https://www.viamichelin.p...uelConsumption=

wygląda bardzo porządnie

Bim - 2020-09-25, 13:38

Pawko napisał/a:
Właśnie wyjechaliśmy na test z palca, na granicy staliśmy ok. 3 minut. BIM moje niewirtualne piwo Cię poszukuje.

Miła wiadomość , że zostałeś szczęśliwy posiadaczem losu " Zielonej loterii wizowej do Grecji"

Mu już na powrocie.
Przejazd przez Gewelije Macedonia bez kolejek i problemów to samo Serbia .
W Macedonii nie dajcie się nabrać na bramkach na III kat
tym raz próbowali dwa razy😁

Wjazd na Węgry dla tych co wiozą kontrabandę radzę omijać i wjeżdżać do Unii od strony Rumunii.

Przekraczaliśmy granicę przez Tompe rana .
Dopadło nas 4 młodych celników i poznawali anatomię kampera wszystko co przekracza normę przewozu np alkohol do kontenera.

Nakleili naklejkę tranzyt ,dali mapkę
Na pierwszym postoju naklejka się lekko odkleiła😁 bo lusterko było bardzo brudne
Tradycyjnie jechaliśmy lokalnymi drogami
Przystanek na termach Mezakovesh parking free na basenach może 30 osób by się doliczył w każdym razie obsługi było więcej.

Przy wyjeździe z Węgier policja tylko na pasie wyjazdowym nikogo nie obchodzą wyjeżdżający
Stała tylko policja słowacka i spisywała lokalsow na pytanie skąd jedziemy jak usłyszał że Grecja to machnął pała ;)

Spax - 2020-09-25, 13:56

fan napisał/a:
https://www.viamichelin.pl/web/Smart_road?departure=34132%20Chalkida%2C%20Grecja&departureTid=city-1547248&arrival=20100%20Loutr%C3%B3%20El%C3%A9nis%2C%20Grecja&arrivalId=31NDQ0Y2MxMGNNemN1T0RZMk5URT1jTWpJdU9UazNNakU9&index=0&vehicle=0&type=0&distance=km&currency=EUR&highway=false&toll=true&vignette=true&orc=true&crossing=true&caravan=false&shouldUseTraffic=false&withBreaks=false&break_frequency=7200&coffee_duration=1200&lunch_duration=3600&diner_duration=3600&night_duration=32400&car=hatchback&fuel=petrol&fuelCost=1.007&allowance=0&corridor=&departureDate=&arrivalDate=&fuelConsumption=

wygląda bardzo porządnie

Jedyna słuszna droga, ale trzeba się upewnić, czy czasem po ostatnich ulewach nie jest coś na odcinku Oinoi/Οινόη – Magoula/Μαγούλα (to ten kawałek około 40 km przez niezłe góry) zamknięte.

https://goo.gl/maps/aSFhjTpiYL8N1zVB9

ZbigStan - 2020-09-25, 15:42

fan, Spax, Dziękuję za chęć pomocy. Pozdrawiam.
spanian - 2020-09-25, 19:33

Dlaczego nie przez Teby? Jechałem przez Teby i Psatha. Zaznaczyłem czerwoną pinezką. Trudny teren tuż przed Psatha i jeszcze trudniejszy od Psatha do Koryntu. Ale plaża i sama miejscówka w Psatha, piękna. Też nie chciałem jechać przez okolice Aten.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-26, 09:07

Potwierdzam,ale teraz droga zniszczona,od Pisi nowa nawierzchnia.Widzę Spanien ze po mimo nocy Psatha,a my jeszcze jezioro jezt urokliwe :roza:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-27, 20:24

Pozdrowienia z Nafplio :roza:
ZbigStan - 2020-09-28, 11:34

spanian, Dziękuję za informację, kiedyś skorzystam z tej miejscówki. Pozdrawiam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-28, 16:06

Spax.i Andrzej pozwalam i proszę o foty z fejsa na.CT.wreszcie czuję oddech i urok Grecji.B.M
andrzej627 - 2020-09-28, 22:55

proszę o foty z fejsa na.CT.

No to może załóż jakiś nowy wątek tylko o Waszej podróży.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-29, 08:49

Andrzeju nie to będziemy sobie rozmawiać na mesengerze.Ja już nie nadaję się na pisanie regularne.Wystarczy mi że jeszcze możemy w naszym wieku podróżować kamperem.Coś tam napiszę więcej mam telefonów oraz zapytań na mesengerze. :roza:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-29, 12:27

Spax,dla Ciebie twój ulubiony Astros,z innej strony na faceboku
Spax - 2020-09-29, 20:29

Spax,dla Ciebie twój ulubiony Astros,z innej strony...

Na prośbę Basi wstawiam kilka zdjęć:

ASTROS

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-09-29, 21:41

:pifko oraz dzięki
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-01, 15:16

Spax jesteśmy na Twojej plaży w okolicy Agios Andreas,jest to plaża z błękitną flagą,ale już woda zakręcona lub zepsuta jak mówi Zbych. :roza:
Spax - 2020-10-01, 18:43

Spax jesteśmy na Twojej plaży w okolicy Agios Andreas,jest to plaża z błękitną flagą,ale już woda zakręcona lub zepsuta jak mówi Zbych. :roza:

dla zainteresowanych - współrzędne tego miejsca, bo Ag. Andreas jest w Grecji kilka : :diabelski_usmiech

37°22'54.8"N 22°46'30.2"E
37.381899, 22.775054

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-02, 16:10

Spax,Twoje miejsce w Tyrou nie każdemu się podoba,zostaliśmy sami,ale my tu lubimy spacerować po miasteczlu bo teraz wieje,to plaza i tak by nie wypaliła,a w porciku ławeczka do słoneczka ,ale.wiaterek daje znać o sobie.
Pomarańcze i mandarynki jeszcze zielone,pomału czerwienią się granaty.Potem nasze Sambatiki ale do wody też 300.metrów,no i jak sprawdzimy to w Leonodio bazarek tam chodują dużo warzyw wzdłuż rzeki.

Spax - 2020-10-02, 17:29

Twoje miejsce w Tyrou nie każdemu się podoba

No i całe szczęście, że tak jest. Dobrze jest pobyć czasem samemu :)

Spax - 2020-10-04, 21:03

Zdjęcia Basi c.d.

Plaża Tigani

Miasteczko Tyrou

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-08, 16:03

Jesteśmy niestety już sami bo nam się nie spieszy, w Poundzie.Znależliśmy fajne miejsce bo dziś bardzo wieje.Niemieckich kamperów bardzo dużo bo słone wody wyschnięte i tam stają najdziwniejsze kampery.Tu dopiero złoty piach :roza: Będą foty na fejsie :!:
Spax - 2020-10-08, 19:05

Jesteśmy niestety już sami bo nam się nie spieszy, w Poundzie.Znależliśmy fajne miejsce bo dziś bardzo wieje.Niemieckich kamperów bardzo dużo bo słone wody wyschnięte i tam stają najdziwniejsze kampery.Tu dopiero złoty piach :roza: Będą foty na fejsie :!:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-08, 20:36

Spax jutro chyba bedzie bez wiatru to moze da się wejść do wody za to byli kejtowcy.Teraz już się da włączyć TV.Pozdrawiamy mołośników Grecji :roza:
andrzej627 - 2020-10-08, 20:41

jutro chyba bedzie bez wiatru to moze da się wejść do wody

Jak jesteś w wodzie, to nie czujesz wiatru. :wyszczerzony:

Spax - 2020-10-08, 23:22

andrzej627 napisał/a:
jutro chyba bedzie bez wiatru to moze da się wejść do wody

Jak jesteś w wodzie, to nie czujesz wiatru. :wyszczerzony:

Chyba, że na czółku :-P
Będzie jednak trochę wiało - nie tak silnie jak wczoraj i dzisiaj ale jednak... To jednak już jesień i Adriatyk robi swoje. Ale nie martwcie się tym. Ważne jest to, że możecie odpocząć od tego co się dzieje u nas. Macie TV - więc wiecie co jest grane. :?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-09, 09:39

Oglądamy zwłaszcza tvn24,oraz czasami ojca Mateusza,no i złapałam kiedyś edycję tanca z gwiazdami :haha:
Moi dwaj koledzy są niezastąpieni :kawka:

Spax - 2020-10-09, 17:51

Panoramicznie od Basi
Trzeba kliknąć na zdjęcie!

Bim - 2020-10-09, 19:00

Jezdem pod wrażeniem :mrgreen:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-09, 20:54

Sprawdziłam trochę kombinacji ale udało się.Przyznaję że cieszę się, że tu siedzimy a nasi kompani są już w Githio a mówiłam o zakupach warzywnych w Leonidio.Nam się nie chce tak gnać :haha:
Spax dzięki dla Ciebie :pifko :pifko :pifko

andrzej627 - 2020-10-09, 21:12

Spax napisał/a:
Panoramicznie od Basi

Kiedyś były tylko kwadratowe. Gratuluję panoramy. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-10, 11:13

Koledzy ale ta panoramaa jest na forum,na mesengerze się nie otwiera tak mówi zięć.Poradzilam żeby zobaczył na CT,ale czy mu sie uda bo taki gostek mówi ze nie może wejść bez rejestrowania,a wydawał się kumaty :haha:
Andrzej wspaniała woda,ale jutro już jedziemy dalej,może spotkamy Mirków,bo Roberciki pognały daleko,pewnie za Githio.
Nam się nie spieszy do grudnia daleko,a może tak być że znowu nas nie wypuszcza jak w marcu :?: :?: Pozdrawiam,jak będda nowe foty to na fejsie. :kawka: :kawka:

andrzej627 - 2020-10-11, 19:56

Najnowsze zdjęcie Basi.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-14, 12:07

Ale są sprzecznosci ,my właśnie zostajemy w Bouce,i wspominamy dobre stare dzieje,bo to była przed latami nasza najlepsza oaza,zawsze jest woda i przebieralnia,jest tu błękitna flaga.Szkoda ze fajni niemcy odjechali,zostali czesi
z Kokivias.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-15, 11:11

Mamy dużo czasu
Do Nafplio planujemy dojechać za około miesiąc.
Córka mowi aby sie nie spieszyć.Bedziecie sami suedzieć w domu i co?
Plany takie by wracać do Nafplio wzdłuż zat.Korynckiej. Dawno tamtędy nie jechaliśmy i mało znamy miejsc.
Spanien masz tam miejs ówkę,daj namiary ale nie odwrócone. :roza:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-15, 11:12

Koledzy wklejcie trochę naszych fot :kawka:
Spax - 2020-10-15, 18:12

Od Basi facebookowej

Peloponez widokowa droga nr 82 do Kalamaty

Zachód słońca Bouka

Drugie śniadanie

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-15, 18:45

Spax :roza: ,dojechali do nas wyczekiwani
Polacy z Hamburga.
Oni jadą tam gdzie my byliśmy,jutro wracamy z nimi do Kalamaty,zobaczyć swoje miejsca i być na targu.Nastepny targ w Patras ale jeszcze nie wiemy kiedy jest.Potem tak jak pisałam zat .Koryncka do Nafplio.Mamy na to miesiąc. Potem zobaczymy co nam zaproponują osoby mieszkające tam na stale.Pozdrawiamy

rakro1 - 2020-10-15, 21:00

Targ w Patrze jest czwartki,chyba,że coś się zmieniło.Mamy znajomych w Wardzie i zaraz Madzia sprawdzi.Jest też w Amaliadzie,poniżej Wardy.Zaraz napiszę kiedy.
Macie przepięknie.Pozdrawiamy

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-16, 11:13

Dziś ciepło ale duże fale.Pogoda pokazuje ze moga byc burze.Oglądamy TVN,tak ze wiemy co u Was słychać tzn w Polsce.:lol:
Po póżnym śniadaniu pakujemy sie i szukamy parkingów przy morzu w Kalamacie.
Tu niespodzianka dane od czeszki pokrywaja się z miejscem gdzie kilka lat temu staliśmy jadąc na Kardamili i Mani.
Zmiana zasadnicza,zbudowana piękna promenada wzdluz morza umocnione pobocze,laweczki,słowem ścieżka zdrowia połaczona z promenadą. :kwiatki: Jutro skuterem na Laiki :chytry
Z relacji kamperów do Grecji nasuwa mi sie fakt jechania załóg z Kalamaty az do końca Mani fakt,że kamperowcy jada do plazy i jaskoni Diru,

Kto był na latarni :?:
Mu byliśmy z Mirkami 61,

Jrszcze ktoś był i to niedawno
Kto jeszcze :?:
A miałam nie pisać,ale forum :kwiatki:
Poproszę kolegów o jakies foty codziennie coś tam wklejam na fejsie :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-16, 21:49

Ważne :!: prosze o podanie linka do oglądania CT bez rejestracji.

Mam 2 kampery którzy za dużo odemnie wymagaja twierdząc ze trzeba się logować do ogladania forum,nie piszac na nim.B.M

andrzej627 - 2020-10-16, 23:09

prosze o podanie linka do oglądania CT bez rejestracji

Link do oglądania bez rejestracji jest taki sam jak z rejestracją. :gwm

Brodacz77 - 2020-10-16, 23:23

andrzej627 napisał/a:
prosze o podanie linka do oglądania CT bez rejestracji

Link do oglądania bez rejestracji jest taki sam jak z rejestracją. :gwm

Basiu - ten temat, w którym piszemy - można czytać bez rejestrowania się na CamperTeam. Tak jak pisze Andrzej627. Być może problemy znajomych wynikają z tego, że chcą przeglądać inne tematy na CT - a tam wyskakuje im informacja, że wymagana jest rejestracja.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-17, 17:19

Chodzi o polaka z Hamburga,niemcy kamperują inaczej jak on.
Drugi polecony przez Kolegę z forum,tez twierdził ze nie może czytać,ja ich odsyłam do forum,bo zadaja takie pytania że mi ręce opadają.Np byli w Olimpi i Sparcie,a teraz wrócili pod Volos.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-17, 17:26

Znowu wkleje foty z dzisiejszego dnia na fejsa to może koledzy wkleją.
Przyznam się zę mi brakuje forum i regularnego pisania.
Główną relację macie od Big stana a ja troszkę dam ciekawości. Wazne to że my nie gnamy.
Teraz po zakupach w Kalamacie jesteśmy w Finikundzie,jak pogoda pozwoli to bedziemy tu kilka dni.
Pogoda po upałach 35 st,ochlodzilo sie tak ze 2 noce bylo po 13 st.teraz w nocy bylo 20-22 st.

andrzej627 - 2020-10-17, 17:55

Znowu wkleje foty z dzisiejszego dnia na fejsa to może koledzy wkleją

Wklejam niektóre. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-17, 18:32

Andrzej tak jak tel.dzięki.Dopóki pogoda bedziemy w Finikundzie kilka dni. :pifko :pifko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-17, 20:26

Nikt nie porusza spraw owocowo warzywnych.
Myślę że każdy patrzy na drzewa oliwkowe.Mnie się wydaje ze jest bardzo dużo owoców na drzewach.
Ja i Rakro płaciliśmy po 4 euro za litr.
Natomiast cena obowiazujaca dla plantatorow była 2,50.Dowiedziałam się o tym w kwietniu,a oliwa była kupowana w listopadzie.
Zobaczymy ile w tym roku bedzie.My czekamy na nową oliwę.Już kupilismy 5 litrowe butelki,oraz puszki metalowe. :)
Nasi bliscy proszą a i tak kupujemy sobie :kwiatek2

andrzej627 - 2020-10-19, 11:58

Od Basi: "Super miejsce Finikunda".

ZbigStan - 2020-10-19, 12:17

Ładne miejsce, a kamper z zielonym, przednim zderzakiem, był przed chwilą przy nas( w Elai). Pozdrawiamy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-19, 12:18

Tyle miejsc i plaż widzieliśmy,ale dla mnie ta plaża jest fantastyczna a drugie miejsce to Pounda :haha:
A Elaia to nasze stare dzieje od 2009roku teraz czasami gościnnie :kawka:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-19, 12:36

W Finiki i Finikundzie jest kilka kempingów.Najblizej morza stoi duzo kamperów i różnej masci przyczepy.
Przy ostatnim sa wspaniałe łazienki na samej plaży.No ale spacerem trzeba dojść ok 1,5 km,jest to wielka plaża pokazana również w relacji wiosennej. :haha:

andrzej627 - 2020-10-19, 15:22

Następna porcja zdjęć od Basi:

Pawko - 2020-10-20, 15:55

Nikt nie porusza spraw owocowo warzywnych.
Myślę że każdy patrzy na drzewa oliwkowe.Mnie się wydaje ze jest bardzo dużo owoców na drzewach.
Ja i Rakro płaciliśmy po 4 euro za litr

Też zauważyliśmy dużo owoców . Byliśmy na targu w Ermioni i ceny niektórych warzyw były dużo wyższe niż w Lidlu.
Gdzie kupujecie oliwę?
Pozdrawiamy

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-20, 16:57

My oliwę kupujemy przez Polaków mieszkających w rejonie Nafplio.Czasami uda się w spotkać po drodze oliwiarnie.Jest taka duża w Thermopilach za muzeum,ale dopiero listopad.Ermioni pewnie mały targ najtaniej jest w Nafplio,Kalamacie no i na zakończenie targu.Piękne małe cukinie w Kalamacie po 1e,ale patrzę jest ich trochę więcej jak kilo.mówię ze wszystkie po o,50 i pani się zgadza płacę 0,70 za sporą ilość. Np.w sobotę dużo było samochodów z ziemniakami ale worki 20kg po 5 euro.
Pawko - 2020-10-20, 18:00

Dzięki za odpowiedź. Jesteśmy teraz na waszej plaży przy murki. Pozdrawiamy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-21, 20:56

Wczoraj była w poludnie burza chyba padał grad, po południu się wypogodziło.
Przyjechał ładny blaszak,Z.mowi rejestracja polska.

Jest to kamperowiec 007 z CT.
Dzisiaj w miarę się wypogodziło,trochę rozmawialiśmy o miejscówkach w Grecji.
Foty na fejsa dam jutro,dziś nasze seriale :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-23, 12:26

Plaża na której jesteśmy jest super dla dzieci no doroslych też.Są3 kampery z niemiec z dziećmi,jeden dojechał robiony na cięzarówce.Grecy też lubią tę plaże.Wczoraj odwiedzili nas polacy będący na kempingu.Pomału jutro z kamp.blaszakiem jedziemy na północ.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-23, 17:51

Dzisiaj znowu odwiedzili nas Ci z kempingu.
Tak jak pisałam jurto jedziemy dalej,fantastiko :kawka:

007jędruś - 2020-10-23, 18:23

Potwierdzam opinię Basi o tej plaży. Duży parking przy plaży znajduje się dokładnie tutaj 36.8016299,21.7832447 .
andrzej627 - 2020-10-24, 19:34

Od Basi: "Laguna Gialova i plaża Vojdokilia"

andrzej627 - 2020-10-24, 20:00

007 napisał/a:
Duży parking przy plaży znajduje się dokładnie tutaj 36.8016299,21.7832447

Dodałem do miejscówek Basi na mapie Miejsca biwakowe w Grecji - camperteam.pl.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-24, 20:33

Dzisiaj jestem zmeczona,jako po 70tce powinnam siedziec w domu.W Gialowej nikt nas nie przegonił,śpimy w 2 kampery.Voidokilia foty

i spacer bo bardzo wiało,pierwszy raz widziałam tam fale.Cała wycieczka fantastyczna.Jutro plaża dla serferów.
Andrzej jutro zatelefonuję na razie dzieki.
007 też zadowolony bo zwiedził wszystko co tu jest,ruiny,jaskinię itd. :bukiet:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-24, 20:37

Zbych mówi bardzo ładne zdjęcie nie widać że masz100 lat,a tak wiało że na glowie mam recznik. :haha:
andrzej627 - 2020-10-25, 11:11

bardzo wiało

Basiu, często mówisz i piszesz o wietrze. Trzeba po prostu mieć kurtkę z kapturem chroniącą od wiatru. Fajnie jest spacerować brzegiem morza nawet przy dużym wietrze, ale trzeba być odpowiednio ubranym. Popatrz tutaj. :spoko

Ręcznik służy do czego innego. :wyszczerzony:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-25, 19:00

Mamy kurtki,ale my szliśmy się kąpać,a temp.się zmieniła .Jak pisałam nigdy nie było fal na Golden Beach.Dzisiaj był piękny dzień.Plaża mało znana ale urokliwa.
Jutro może pojedziemy koło wieży,miniatury wieży Eifla.
Zapomniałam jutro szukamy wodospadu.

andrzej627 - 2020-10-25, 22:22

jutro szukamy wodospadu

Na mapie już znalazłaś: https://goo.gl/maps/2Jpa2yVCnpgyKuKM6 :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-26, 15:29

Objechaliśmy skuterem,grek mówi ze tylko piechotą ale zamkniete bramy do ogrodów musi być dojazd z innej strony.W rzece nie ma wody to i wodospadu moze nie być. Brak jakichkolwiek informacji.U nich pyta sie o kataraktes.
Słońce ładne ale wiaterek,nawiało duzo trawy morskiej.Jutro dalej koło kolorowego zamku i wreszcie do Lidla.Fajnego mamy kolegę 007.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-27, 17:13

Uprzem :!: proszę o tel.w spawie Samarejki,telefonowalam do Ciebie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-27, 17:18

Lidl,spotkanie ze Zbig.ale on mnie poznał.
Neachori,to ich nowe miejsce nie fajne,ja muszę widzieć wodę.Stare miejsce zawalone kamperami niemieckimi ale cięzsrówka nie zajęla sobie miejsca ,no i stoimy przy morzu kolo bananow.Takie miejsce mielismy w maju.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-27, 17:20

Andrzej :kawka: wkleję zaraz foty na fejsie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-27, 22:04

28 pażdziernik świeto narodowe w Grecji.Wywieszamy jutro flagę Grecji
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-28, 11:25

Pogoda w tel.sprawdza się.Wieje troche pada,wszyscy siedza w kamperach.
Big Stan,to zdjecie ciężarówki,właśnie stoimy na ich miejscu.
To Wasze drugie miejsce jak zajechaliśmy to był kamper z 2 psami i zajął najlepsze miejsce.My lubimy tu gdzie sa Niemcy,wyglada na to nikt nikomu nie przeszkadza,ale najlepiej nam się staje na betonie,ale jak jest pusto.Teraz tak jakby zasłaniało się tym w drugiej linii. :roza:

Spax - 2020-10-28, 11:44

Na prośbę Basi wstawiam aktualne zdjęcia.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-28, 11:57

Przeczytałam jeszcze raz relacje Uprzema.
Chodzi o plaże Samarejka.
Gogle pokazuja ze to jest plaża K...z barem.Specjalnie jade do góry by tam być,ale jeżeli trudny dojazd :?:
Jeżeli pojedzie z nami 007 to on ma blaszaka i najwyżej pojedziemy z nim.
Przemo odezwij się do mnie.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-28, 12:02

Po Samarejce zat.koryncka,jedno miejsce fajne ale tyle lat temu,ze nie pamiętam gdzie.
Potem miejsce Spaniena,a potem przebicie się do Naplio.
Z Diakofto jechaliśmy lata temu w dół za namowa Chrisa,może pojedziemy tylko do Moni Mega Szpila,bo foty w jaskini nie wyszły,no i piękne miejsce.
Byliśmy w fajnej oliwiarni,ale ja kupiłam trochę bo reszta będzie w Nafplio.Cena bardzo umiarkowana,z tym że ja dałam kupine w sklepie pojemniki 5 cio litrowe. :bajer

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-28, 12:12

Mysle że całe koleżeństwo oglada moje foty na fejsie :?: ale odzywają się Andrzej 627,Spax , zona Rakro,Alekug,Spanien,kto jeszcze nie pamiętam.
Dzieki mojemu wnukowi,ze powiedział babcia musisz założyć fejsbuka. :kawka:
Znalazłem w kompie takie plaże bo jedziemy do góry - Grecja od kuchni, plaże koło Patras.

Misio - 2020-10-28, 16:00

Wnuka należy słuchać. :lol:
LukF - 2020-10-28, 18:15

Misio napisał/a:
Wnuka należy słuchać. :lol:

W tej konkretnie sprawie jestem odmiennego zdania :gwm

Polecam
https://www.camperteam.pl...p=839125#839125

Bim - 2020-10-28, 19:29

LukF napisał/a:
W tej konkretnie sprawie jestem odmiennego zdania

:haha: :haha: nawet napisałem o Basi w tym linku poniżej

teraz dopiero tu wlazłem :-P

LukF - 2020-10-28, 21:01

Bim,
Widziałem Twój wpis i zgadzam się z nim :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-29, 11:31

Za dużo czytania.
Jesteście niesprawiedliwi.
NA fejsie jest mało czytania i pisania same foty.Szybki kontakt z rodziną i znajomymi,darmowe rozmowy na mesengerze,oraz szybkie wklejanie fot dzięki Andrzejowi 627.
Zawsze mi pomaga kiedy zadzwonię właśnie z mesengera. :stop:
Miałam w ogóle nie pisać ale ciągnie wilka do lasu.
To ja założyłam :!: ten temat.
Nie podaję współrzędnych po to by przynajmniej każdy zaglądnoł do mapy.Na wyjeżdzie słyszę oj zapomniałem map :haha:
JA tę Grecje i jej mapy, msps -me ogladam cały czas,odnajduje nowe miejsca a nie patrze na gotowca.
Posiłkuję się też CT np. miejsca Uprzema.
Macie relację Stana
a moja tylko na dodatek.
Niestety nie umię wkleić fot z telefonu na CT. :haha:

andrzej627 - 2020-10-29, 12:06

Najnowsze zdjęcia Basi:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-29, 12:53

LukF dlatego zarzekam się ze nie będę pisać na CT,bo tak jak mówię wszyscy szukają gotowca
sami nie dając nic w zamian.Daję nazwy które należy sobie samemu zobaczyć obojetnie czy w necie czy mapie itd.
Pierwsze moje relacje z roku 2009 spontaniczna Grecja przez Albanię,też nie miała fot.
Pamietam całe CT uczyło mnie.Zięć stanąl na wysokości zadania.
Teraz z tel.umię je dać na fejsa ,mesengera oraz Watsapa,ale muszę te osoby mieć w telefonie. :kawka:
.

LukF - 2020-10-29, 15:48

Basiu,
Ja też nie umiałem wklejać zdjęć z telefonu. Ale wreszcie mnie to zdenerwowało, poczytałem i się nauczyłem. Zapewniam Cię, że nie jest to bardzo trudne. Może będąc teraz w.Grecji poproś któregoś z kolegów którzy są tam z Tobą lub będą za kilka dni by Tobie pokazali jak to zrobić. Niech Cię nauczą. Będziesz wtedy sama decydowała gdzie zamieszczasz zdjęcia. Ja ich niestety na FB nie oglądam :spoko Pozdrawiam

uhuprzem - 2020-10-29, 16:33

Basiu na załączonym obrazku na czerwono zaznaczyłem drogę którą jechaliśmy na plażę przy Samareice. Ostatni kawałek drogi troszkę zarośnięty, ale jakoś daliśmy radę. Miejscówka na postój EPICKA.

Pozdrawiam
Przemo

Po Samarejce zat.koryncka,jedno miejsce fajne ale tyle lat temu,ze nie pamiętam gdzie.
Potem miejsce Spaniena,a potem przebicie się do Naplio.
Z Diakofto jechaliśmy lata temu w dół za namowa Chrisa,może pojedziemy tylko do Moni Mega Szpila,bo foty w jaskini nie wyszły,no i piękne miejsce.
Byliśmy w fajnej oliwiarni,ale ja kupiłam trochę bo reszta będzie w Nafplio.Cena bardzo umiarkowana,z tym że ja dałam kupine w sklepie pojemniki 5 cio litrowe. :bajer

andrzej627 - 2020-10-30, 12:35

uhuprzem, pozwoliłem sobie dodać Twoje miejscówki do mapy Miejsca biwakowe w Grecji - camperteam.pl.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-30, 18:02

Rano po zakupie chleba przy plaży w Neochori jedziemy z 007 w dalszą drogę w kierunku Patry.
Trzeba zobaczyć dalszą część zach.wybrzeża a nie stale Kalamatę i wschodni brzeg Peloponezu i w dół od Nafplio.
Dojechaliśmy do Paluki kolo Amaliady.
Nie bardzo nam sie podoba i oboje z 007 znajdujemy w swoich urządzeniach plażę Kouroutas,4 km dalej.
Tu nam się podoba.
Wielka długa zagospodarowana plaża.
Wkleję na fejsa foty to któryś z kolegów je Wam wyświetli.
Dalej plaża na której Kazio P odbywał stan wyjatkowy wiosną.Plaża
Vartholomio 13 km od miejsca gdzie teraz jesteśmy.
Potem Samarejka :kwiatki:

andrzej627 - 2020-10-30, 18:45

Najnowsze zdjęcia od Basi:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-30, 20:06

Andrzej 627,koło.2 tyg.będę jechać do Nafplio.
Mamy tam kilka zaprzyjażnionych mieszkajacych polaków.
Niestety z tego co wiem piszą na fejsie ale z

fotkami na CT problem.
Zobaczę jaki stan elektroniki u ksiedza Ryszarda,moze wtedy poprosze Cie o pomoc.Zobaczymy co podpowie rodzina i TV o naszym powrocie do kraju. :chytry

007jędruś - 2020-10-31, 08:06

Dojechaliśmy do Paluki kolo Amaliady.
Nie bardzo nam sie podoba i oboje z 007 znajdujemy w swoich urządzeniach plażę Kouroutas,4 km dalej.
Tu nam się podoba.
Wielka długa zagospodarowana plaża.:

Niejscowka przy porcie, Palouki 37,7539246, 21,3039893
Plaża Kourouta 37,7705645, 21,2935595

andrzej627 - 2020-10-31, 09:13

007, dzięki za podanie współrzędnych. Warto je podawać, aby inni forumowicze mogli korzystać w Waszych doświadczeń. :spoko

Widzę Was tutaj:

Bim - 2020-10-31, 11:35

007 napisał/a:

Niejscowka przy porcie, Palouki 37,7539246, 21,3039893
Plaża Kourouta 37,7705645, 21,2935595

Z kropkami piszemy 37.7705645, 21.2935595 :lol:

Jak zawsze Andrzeju masz rację poprawiłem przecinek na kropeczka piszę z fona

andrzej627 - 2020-10-31, 12:03

znajdujemy w swoich urządzeniach plażę Kouroutas,4 km dalej.
Tu nam się podoba.
Wielka długa zagospodarowana plaża.

No to dlaczego już dzisiaj znowu jedziecie dalej? Myślałem, że, w przeciwieństwie do mnie, lubicie trochę posiedzieć w jednym miejscu. :spoko

Ostatecznie dojechaliście dzisiaj do plaży Arkoudi.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-31, 18:20

Andrzej tak piękne miejsce szukaliśmy takiego pół dnia. :lol:
Dlatego proszę wklej fot sporo nawet w 2.postach.Dzieki za pogaduchy.Barbara :)
Dlaczego bo 007 nie lubi stać na betonie.
A jechał na zakupy to i my pojechaliśmy szukać miejsca. :kwiatek2 Miejsce Kazia P.beznadzieja trawa morska i dziadowizna.Jedziemy nawet szutrówkami;i nic jak fajnie to hotele lub pozamykane bramy.
Mówię to pozostaje Kilini,ale tam też resorty.Ostatnia próba i strzał w 10, :haha: błękitna flaga cudowne miasteczko ale nie dla kampera no i wielka szutrowa plaża.Dojechał 007,Francuzi,niemcy ofraudowcem.Moze pogoda pozwoli zostać kilka dni.

andrzej627 - 2020-10-31, 19:48

Najnowsze zdjęcia Basi:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-10-31, 20:06

Andrzej dzięki za pogaduchy no i foty.
Jutro ja idę na cypel bo dziś odpoczywałam ,pływałam a woda jak Vojdokilii.Latem tu muszą być tłumy,teraz luz bluz dzikość miejsca oraz miasteczko które jest z boku,wygląda jak na Krecie miasteczko gdzie w skałach mieszkali hipisi.Mam na Krecie Matala.Zobaczymy jak z 007;pasuje byśmy razem odkryli Samarejkę,on ma małe auto to możemy jechać jego w trójkę.Dobrze nam się jedzie uzupełniamy się nie przeszkadzając sobie,my mamy swoje Tvn,no i spacery z naszym starym już psem. :haha:
Lubimy znane miejsca ale bez przesady,nowe miejsca fajnie się odkrywa zwłaszcza jak się trafiają urokliwe :roza: :haha:

daro35 - 2020-10-31, 20:48

Brawka dla Was za relację i Andrzejowi za fotki,lecą :pifko
andrzej627 - 2020-10-31, 22:21

Zobaczymy jak z 007;pasuje byśmy razem odkryli Samarejkę,on ma małe auto to możemy jechać jego w trójkę.

Schowajcie antenę satelitarną i jedźcie za nim. W razie problemu z dojazdem do miejsca, które podał uhuprzem, możecie pojechać na miejscówkę na południowy koniec plaży (N38.09366° E21.33957°) - punkt Samaraika/Paralia Manolada, dokąd, jak widać na Google Earth, droga jest szersza.

alekug - 2020-10-31, 22:31

Witam !
Basiu i Zbyszku dziękujemy Wam za relację , która dzięki naszemu koledze z forum Andrzejowi 627 obrazuje przepiękną Grecję - morze , plaże i góry .Jesteśmy wdzięczni że odkryte przez Was sprawdzone miejscówki które będą zaznaczone i utrwalone na mapce napewno przydadzą się każdemu forumowiczowi wybierającemu się do Grecji . Basiu podziwiamy Was jak dobrze sobie radzicie nieraz z trudnymi dojazdami tak dużym kamperem . Widać że podróże są waszą pasją - trzymać tak dalej . :spoko Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-01, 20:29

Aleksander pozdrawiamy Ciebie i Ewę,jutro nowe odkrycia.
TUTAJ plaża fajniejsza od nawet Vojdokilii,dla dorosłych a dla dzieci raj i zabawa.Drogą Afrodyty dochodzimy prawie do plaży przy hotelach w K ilni .:roll:

marko - 2020-11-01, 21:44

:pifko :spoko
andrzej627 - 2020-11-02, 09:57

Od Basi: "Okolice Arkoudi niedaleko Kilini skąd odpływają promy na Zakintos"

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-02, 17:04

Bardzo slaby zasieg.
Stoimy miedzy wydmami ,rezerwat przyrody.Po drodze duży zamek.Mam ze 100 fot.
Po mojemu Samarejka,od kamperow ok.500metrów :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-02, 18:17

2 razy próba fot na fejsa a publikowanie nie przechodzi.
Przemo,Samarejka po naszemu.Od wydm mamy plaża 400-500metrow.Jestesmy na terenie rezerwatu przyrody koło wysepki. JUTRO dalsze spacery.Psy z tego jednego domu obszczekały nas bo my z naszym puszkiem.Foty nie chcą przejść bo słaby zasięg internetu :roza:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-02, 18:22

Nie widzę wpisu Spksa?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-02, 22:04

Drodzy koledzy wreszcie weszły foty z okolic Samarejki na faceboku.
Pisze z tel który ma lepszy zasięg ale nie ma na nim fejsa.Jak zgasiliśmy telewizor to delikatnie słychać szum morza.
Pozdrawiam.Barbara

rakro1 - 2020-11-02, 23:23

Basiu,droga.Mamy wrażenie,że jesteś szczęśliwa.Pięknie się czyta takie opisy.Spełnienie,spokój,bezpieczeństwo.Cieszymy się z Tobą .. :roza:

:pifko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-03, 07:54

Ranki już chłodne 14 i 16 w kamerze.Teraz 9 czasu greckiego 16 i 17st.
Zrobimy na radę co dalej,ale z okna widok piękny piach naokoło i błękitne morze płaskie lustro wody :roza:

andrzej627 - 2020-11-03, 08:50

foty z okolic Samarejki na faceboku

Bim - 2020-11-03, 09:26

Ale Wam zazdroszczę

Pozdrawiam drugiego milczącego członka teamu bez którego tej zabawy by nie było :spoko

Spax - 2020-11-03, 12:51

Nie widzę wpisu Spksa?

Bo nic tu nie pisałem. Na fejsie był wczoraj mój wpis pod komentarzem Andrzeja. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-03, 13:26

Z tego tel .co jest na CT mogę rozmawiać i pisać na forum.
007 też nie ma zasięgu i nie pracuje.On był rowerem a my pojechaliśmy skuterem i po 1km złapaliśmy defekt.Tak że koniec wycieczki.
Za to na wyspę idzie się piechotą,potem wspaniałe kąpanie

Teraz14,30 temp.23 w kamp
i 24 zewnątrz.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-05, 02:54

Zat.Koryncka Akrata ciepła noc 20st,ale fale mocno szumią. :roza:
Samarejka, na tablicach informacyjnych Kounoupeli,zaliczona na pichote z wszystkich stron.
Foty na fejsie.
Żegnam dzięki za oglądanie Barbara Muzyk :haha:

andrzej627 - 2020-11-05, 10:04

na tablicach informacyjnych Kounoupeli

Na mapie Google'a plaża ma nazwę Paralia Kounoupelaki. :spoko

ZbigStan - 2020-11-05, 11:32

Docierają pogłoski o zamknięciu Grecji, tak jak to było wiosną. Jeśli macie informacje to napiszcie. Pozdrawiam.
Spax - 2020-11-09, 13:46

Lockdown w Grecji
Od soboty rano w całym kraju obowiązuje trzytygodniowy lockdown. Z wyjątkiem sklepów spożywczych wszystko jest zamknięte. Każdy, kto chce pójść na zakupy lub do lekarza, musi SMS-em poinformować o tym władze. Również w Grecji obowiązuje zakaz opuszczania domów od 21.00 do 5.00 godziny.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-09, 18:52

Ukochana Grecja :roza: z tych co zostali,to 2 kamp.plaza Katathona kolo Nafplio,PAWKO w Agios Andreas miasteczko poniżej Messyny i Wielikiej.
NO I MY 3 DNI ZNAJOMI z okolic Nafplio.Staliśmy na naszej plazy w centrum ARVANITA.
Teraz ulubìone KIVERI.
Bywali tam kamperowcy co mowili pani Basiu to plaza z pani relacji.Są tez tacy co im tam nie pasuje.
My czujemy sie tu jak w Polsce,miasteczko otoczone cytrusami z fajnym sklepem Bakery.

Jutro porobie foty,sa też z wiosny na CTwłaśnie z Kiveri.
Dziś wkleiłam Nafplio.Jeżeli któryś kolega może to proszę je skopiować :haha: tu będę mieć dużo czasu.pozdrawiam przechodzimy na TV. :roza:

Spax - 2020-11-09, 20:24

Dziś wkleiłam Nafplio.Jeżeli któryś kolega może to proszę je skopiować

Basiu - słaba jakość kilku z tych zdjęć (nieostre)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-09, 20:49

Bo były robione pod wieczór jak słońce zachodziło.Dzieki
Myślę że w Kiveri będzie tak jak lubimy,
Pomału bez pośpiechu byle pogoda była. :kwiatek2
W środę pojedziemy sobie na targ stragany rozstawione.

Bim - 2020-11-09, 20:56

Pomału bez pośpiechu byle pogoda była.

I tak trzymajcie :spoko

Piasek1 - 2020-11-09, 21:33

Spax napisał/a:
obowiązuje zakaz opuszczania domów od 21.00 do 5.00 godziny.

gdyby to obowiązywało między 5tą a 21 może i miałoby sens... :bajer

Bim - 2020-11-09, 21:48

Piasek1 napisał/a:
Spax napisał/a:
obowiązuje zakaz opuszczania domów od 21.00 do 5.00 godziny.

gdyby to obowiązywało między 5tą a 21 może i miałoby sens... :bajer

Następny nawrócony :bajer

ZbigStan - 2020-11-10, 06:35

Basiu, co u Was? Nic nie piszesz. Pozdrawiam.
Pawko - 2020-11-10, 08:43

Ukochana Grecja :roza: z tych co zostali,to 2 kamp.plaza Katathona kolo Nafplio,PAWKO w Agios Andreas miasteczko poniżej Messyny i Wielikiej.

Przenieśliśmy się w sobotę do Finikounty obok nas stoi Holender. Jest sklep i tak jak pisze Basia byle była pogoda.

Pawko - 2020-11-10, 10:51

Patrząc na ilość ludzi codziennie odwiedzających plażę wcale nie wygląda na lockdown.
Piasek1 - 2020-11-10, 11:01

To południowcy. Ich przodkowie po tych plażach chodzili już w czasach kiedy nasi zajęci byli kopaniem dołów na niedźwiedzie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-10, 11:12

Pawko za daleko do Was jechać.My mamy swoje interesy w rejonie Naplio,Chyba nie będziemy czekac do końca 3 tygodni.
Zazdroszcze wam plazy i wody w Finikundzie.Sklep ma osobne stanowisko z pieczywem,jest dobrze zaopatrzony bo tu mieszka dużo Niemców w kupionych domach,. :roza:
Teraz 25 zewnątrz a 23 wewnątrz.Robie przelewy,potem może dojedzie do nas oliwa zamowiona,no i spacery posród sadów cytrusowych.Antek z Tolo mówi ze jeszcze niedojrzałe i kwaśne.Na razie mamy dużo mandarynek od księdza R. :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-10, 11:24

Foty zrobie póżniej to dam na fejsa.
Pozdrawiamy wszystkich no i szczególnie Spaxsa i Andrzeja 527. :kawka:

Piasek1 - 2020-11-10, 11:25

A ja właśnie o to chciałem zapytać:
jak tam cenowo wygląda takie życie bo chętnie bym swoich "dziadków" na emerytach wyekspediował gdzieś w fajne rejony świata.
Nie to żebym ich nie kochał ale byłoby do kogo "wnuczki" wysyłać bo i w domu spokój i na wakacjach byli :diabelski_usmiech
A tak poważnie to nasz klimat nie bardzo sprzyja przypadłościom wieku słusznego jak romantyzm a przede wszystkim siermiężna słowiańska dieta w na której obiad bez świniny to nie obiad.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-10, 12:07

Dla nas cenowo ok.z tym ze mamy dużego kampera,ja robie miesa do słoików,jarzyny na ich
"laiki",no i gotuje,nie chodzimy do knajp. :kwiatek2
Warzyw mnóstwo i owoców tez.
Teraz koniec granatow,zaczynają się dobre mandarynki i wcześniejsze pomarańcze.
My mniej więcej orientujemy się gdzie co rosnie w których rejonach,za tyle wyjazdów do
Grecji :haha:
Nawet nie wiem ile razy,ktoś napisał po co stale do Grecji. :?:
Byliśmy oprócz Portugalii w możliwie całej Europie,ale Grecy to dobrzy ludzie,no i maja wszystko co jest w ciepłym klimacie. :kwiatki:

007jędruś - 2020-11-10, 20:21

Basia jest mistrzem logistyki a Zbyszek mistrzem przetrwania oni dadzą sobie radę wszędzie :wyszczerzony:
Bim - 2020-11-10, 20:24

Cytat:
Basia jest mistrzem logistyki a Zbyszek mistrzem przetrwania oni dadzą sobie radę wszędzie

Lepiej tego ująć nie można :lol:

Byle by logistyk miął pamięć wzrokową do twarzy :haha:

andrzej627 - 2020-11-11, 15:51

Wczorajsze zdjęcia Basi:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-11, 17:12

Andrzej dzięki ale jest nowa porcja.
Siedzę na ławce przy morzu tu lepszy internet jak w kamperze.Dzieki za pogadanie przez telefon :kawka:

andrzej627 - 2020-11-11, 17:16

Najnowsze zdjęcia Basi:

Robold - 2020-11-11, 18:36

Basiu, Zbyszku - trzymajcie się. :spoko
Pozdrawiamy już z domu.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-11, 18:40

Myślę że kuchnia nasza ok.
Spacery nasze też są urokliwe.
Cały rejon Kiveri,Nafplio,Tolo,dalej Epidavros są to rejony cytrusów,granatów,warzyw.
Wielkie Laiki są w Nafplio drugie duże widzieliśmy w Larisie. :roza:
Dzisiaj kąpiel w morzu,no i dostawa oliwy nawet nie wiedziałam że w firmowych puszkach pensjonat i oliwa pod nazwą KALIMERA

Miło spędzamy czas we dwoje, mnie już się nie chce robić imprez.W niedzielę grill był inauguracyjny w kościele katolickim w wykonaniu Zbyszka i brata naszej Eleni
:haha:
Robert drugi grill był z wami,trzeciego nie będzie.
Za to jutro robię proszony obiad a w.sobotę zamówię księdza na wycieczkę do Tolo.
Dla nas miejsce w Kiveri zawsze było fajne.
Pamiętam lata temu jak nie było Internetu w Kiveri był zawsze.Myślę że dzięki kolegom foty się podobają. :roza:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-11, 21:11

Coś wymyśliłam ale o tym jutro.
spanian - 2020-11-12, 09:47

https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-godzina-policyjna-w-grecji-powod-rekordowa-liczba-zgonow,nId,4850223
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-12, 12:06

Dzięki przeczytałam na mesengerze.
Cudowny dzień na plaży po kąpaniu.
Noce zimne 10 do 11 stopni. :lol:

andrzej627 - 2020-11-12, 12:09

Co wymyśliłaś?

rakro1 - 2020-11-12, 12:38

Też zastanawiam się od rana. Co Basia planuje ? Może konkurs ogłosimy ?
Teresa - 2020-11-12, 12:50

Witam!
Pani Basiu oczywiście, że fotki się podobają i prosimy o więcej.
Chociaż tyle radości mamy... z oglądania.

Pozdrawiam.

_________
Teresa

andrzej627 - 2020-11-12, 14:00

Noce zimne 10 do 11 stopni.

Patrząc na prognozę pogody dla Nafplio nie widać tragedii. :spoko

andrzej627 - 2020-11-12, 14:02

rakro1 napisał/a:
Co Basia planuje ? Może konkurs ogłosimy ?

Obstawiam, że wymyśliła aby przezimować w Grecji. :lol:

Banan - 2020-11-12, 15:29

Ja jako skromny czytelnik i obserwator, też nie mogę się doczekać :mrgreen:
:kwiatki:

andrzej627 - 2020-11-12, 16:19

Też nie mogłem się doczekać, zadzwoniłem w tej chwili do Basi, ale nie chciała powiedzieć.
SlawekEwa - 2020-11-12, 16:20

Dom kupuje? :lol:
Spax - 2020-11-12, 17:58

andrzej627 napisał/a:
Też nie mogłem się doczekać, zadzwoniłem w tej chwili do Basi, ale nie chciała powiedzieć.

Bo byś wypaplał :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-12, 18:20

Prosta sprawa,nie mam już konkurencji w pisaniu to po pierwsze,po drugie ta relacja na początku była informacjami na temat wyjazdu i badań do Grecji,
po trzecie,zdjecia wklejane na faceboku,sa w gestii kolegów,
nie jest to takie prawidłowe. :chytry
Dlatego musze spisać wszystkie miejsca przejazdu,pobytu i postoju,tak by znowu koledzy mi pomogli zrobić mape trasy,linia niebieska.
Raz zrobił to za mnie Onikson,mnie też po nauce z zięciem się udało,ale teraz :?: :?:
Konczę bo włączone TV które Z.ogląda.

Dzisiaj przepiekny dzień ,błękit nieba,pływanie i plażing,wizyta gościa i szyki obiad. :kwiatek2
Jutro przeniesiemy się 150 metrów bo dziś zauważyłam gdzie słońce świecj najdłużej.
w sobote mamy zaproszenie do Kalimery po pomarańcze i mandarynki,ale poproszę o zmiane terminu tak by je zerwac przed samym wyjazdem, :haha:
Z tym kupnem to nie taka prosta sprawa,nam jest potrzebne tylko miejsce na kampera lub przyczepe jak już będziemy do kitu :?: :?:
Kilka fot i znowu prośba do Andrzeja :spoko

rakro1 - 2020-11-12, 19:11

Dziękujemy za relację. Pisz jak najwięcej i dbajcie o siebie. Wirus w Grecji szaleje, nie warto chyba płacić strasznej ceny za odrobinę towarzystwa tam na obczyźnie.
Będziecie zimować ? Wasze wpisy to dla nas powiew ciepła i radości.
Pozdrowienia..

andrzej627 - 2020-11-12, 20:20

Kilka fot i znowu prośba do Andrzeja :spoko

"Słoneczny dzień"

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-13, 10:03

Dzisiaj plażowanie i tylko sałatka jarzynowa ,obiad został z wczoraj.
Trochę wiaterek i małe falmi na wodzie :kwiatek2 k

Robold - 2020-11-13, 12:14

Wczoraj policja wygoniła z plaży Karathona wszystkie kampery, a było ich trochę.
Przekazali, że są dwie możliwości, przejazd na camping lub wyjazd z Grecji.
Powiedzieli, że jadąc kamperem na północ do granicy nie będzie żadnych problemów.

andrzej627 - 2020-11-13, 17:01

Od Basi: "Poranek i śniadanie przy plaży"

andrzej627 - 2020-11-13, 17:18

Od Basi: "Spacer wzdłuż morza i cytrusów, które lecą z drzew jak u nas jabłka"

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-13, 17:34

Andrzej 627 dzięki za pogaduchy no i foty.Dzisiaj wkleiłeś pewnie wszystkie.Jak się robi na słońcu to wychodzą nie ostre. :roll:
Wycieczka męczaca sadami oraz brzegiem brzegiem morza po kamieniach jak widać.
Doszliśmy do pensjonatu Kalimera,ciasteczka Jarka nas wzmocniły. :roza:

Komplecik - 2020-11-13, 19:52

Ty Basiu odpoczywasz a na forum wojna 😃😃😃
Pozdrawiamy :spoko

Banan - 2020-11-13, 20:10

Wycieczka męczaca sadami oraz brzegiem brzegiem morza po kamieniach jak widać.
Doszliśmy do pensjonatu Kalimera,ciasteczka Jarka nas wzmocniły.

To się też odezwę, bo ZbigStan-owi było przykro, że nikt nie komentuje wyprawy do Grecji, a dopiero na koniec.
Pilnie śledzę Waszą podróż i dziękuję za wszystkie informacje i fotki, pomimo trudności :bukiet:
Cieplutko pozdrawiam :spoko

andrzej627 - 2020-11-14, 11:32

Od Basi: "Słońce i morze"

Banan - 2020-11-14, 11:41

Ale tam pusto... cała plaża dla Was :ok
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-14, 15:07

No powiedzmy że cała.Kto wie i był w Kiveri wie że czasami było po kilka kamperów.
Po cyklonie tu się zmieniło ,są jacyś nowi właściciele parterowych chat koło plaży.Dziś przyjechał jakiś facio z awanturą i będzie wołał policję.Dobrze że nadjechał ksiądz Ryszard i przy pomocy tłumacza przenieśliśmy się 200 metrów dalej, nawet lepiej bo tu dłużej słońce.
Pierwszy raz spotkaliśmy takiego Greka. :haha:

Pawko - 2020-11-14, 16:11

Jak staliśmy tydzień temu w Agio Andreas też przyjechała policja ale podeszła tylko do francuzów(3 kampery) i rano wszyscy wyjechali, dowiedzieliśmy się że komuś mieszkającemu w sąsiedztwie przeszkadzali dlatego się przenieśliśmy do Finikounty.
LukF - 2020-11-14, 16:51

Pewnie są to odosobnione przypadki ale czyżby pokazywały, że Grekom zaczynają przeszkadzać kampery stojące na dziko ? Najpierw Chorwacja, potem Hiszpania a teraz Grecja? To nie może być prawda :?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-14, 17:16

Wszystkie drogi prowadzą do cytrusów ale po obiedzie poszliśmy w strone miasteczka,górą prowadzi droga do Astros.
Daję foty na fejsa. :roza:

Spax - 2020-11-14, 17:33

Spacer po Kiveri wstawił Andrzej poniżej.
Ja wykasowałem, bo po co dublować.

≠²³€½§·«»–) :spoko

andrzej627 - 2020-11-14, 17:35

Od Basi: "Spacer po miasteczku Kiveri blisko Nafplio"

rakro1 - 2020-11-14, 17:37

Co za czasy.. :2kc psy, w przeciwieństwie do reszty uczestników już nie muszą nosić kagańców.
LukF - 2020-11-14, 18:19

Spax, Andrzej,

A Wy robicie konkurs kto pierwszy.... :bajer

Żartuję. Fajnie, że te zdjęcia tu wklejacie :bukiet:

andrzej627 - 2020-11-14, 19:02

Spax był szybszy o 2 minuty, ale za to ja dałem więcej zdjęć. :wyszczerzony:
ZbigStan - 2020-11-14, 20:50

Dobrze, że przyjazna rywalizacja, a my korzystamy. Pozdrawiam.
izola - 2020-11-14, 21:17

Po obejrzenu wszystkich fotek , wiem gdzie chcę...zdrowie musi tylko dopisać, pewna jestem już teraz, tam mi się będzie podobało :szeroki_usmiech

Trzymajcie się zdrowo, i używajcie do oporu.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-14, 21:38

Oglądnęliśmy teraz komisarza Aleksa,auto trochę poburczało bo lampka była czerwona.Trochę słychać fale.Gdzie się nie ruszysz tam cytrusy.
Mamy już po skrzynce pomarańczy u księdza i Jarka.Wnuki się ucieszą.
JAK to dobrze mieć takich fajnych
kolegów.
Bardzo Wam Spax i Andrzej dziękuję.Z Andrzejem jeszcze rajdamy przez mesengera.
Moim starym koleżankom nie mogę wytłumaczyć jak fajno mieć fejsa.
JAK mówi moja Kasia mam czas to oglądam a ja jak wrócę to o czym będę pisać :?: i co będę fotografowaćl :?:
Dobranoc :spoko

izola - 2020-11-14, 21:51

ciesze sie ze wam dobrze idzie :szeroki_usmiech
andrzej627 - 2020-11-14, 22:38

auto trochę poburczało bo lampka była czerwona.

Basiu, znowu piszesz szyfrem. :lol:

SlawekEwa - 2020-11-14, 23:55

andrzej627 napisał/a:
Basiu, znowu piszesz szyfrem.

Odpalili silnik, bo prądu brakuje :-P

Spax - 2020-11-15, 06:38

LukF napisał/a:
Spax, Andrzej,

A Wy robicie konkurs kto pierwszy....

Chciałem zdobyć medal, ale podobno już nie rozdają, więc oddałem pierwsze miejsce Andrzejowi :ok

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-15, 08:40

Czas do domu czas :?:
Dzisiaj na zewnątrz tyko 10 o godz 7rano.Teraz już słonko i w kamerze 19 a na polu do słońca 17.
Pogoda ta którą mamy w tel.sprawdza się.
3 dni temu kołdry daliśmy zimowe.
Wymyślam trasę spaceru by móc zrobić inne foty.
Pozdrawiamy :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-15, 08:54

Fajnie że na forum jest wesolo a nie jak pisze Komplecik wojna :!:
IZOLA my juz mamy 75 rok i w Grecji zdrowiejemy bierzemy mniej leków jak
w domu.
Niemieckie kampery są w większości,trochę Anglików,Francuzi itd.Tak jak Andrzej płyną do Patras promem.Jedni są tak jak my na dziko inni na kempingach.W Finikundzie na 3 kempingach pełno różnistych kamperów i przyczep,które podobno zostają na cały rok :roll:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-15, 09:02

PAWKO odezwij sie jaka pogoda u Was.
W środę jedziemy na laiki do Nafplio.Przyjedż na cytrusy. :oops:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-15, 09:40

Spax napisał/a:
Spacer po Kiveri wstawił Andrzej poniżej.
Ja wykasowałem, bo po co dublować.

≠²³€½§·«»–) :spoko
Wydaje mi się że nie było dublowania fot :bukiet:
Pawko - 2020-11-15, 09:56

PAWKO odezwij sie jaka pogoda u Was.
W środę jedziemy na laiki do Nafplio.Przyjedż na cytrusy. :oops:

Witam wszystkich czytających,
U nas puki co słoneczko od rana do wieczora choć w nocy było 10 stopni.
Jeszcze chwilę tu posiedzimy i później pewnie przyjedziemy na cytrusy.
Załączam parę zdjęć z tego wyjazdu.

Pawko - 2020-11-15, 10:01

No i jeszcze parę fotek.
LukF - 2020-11-15, 13:54

Pawko,

Super zdjęcia, Bardzo dziękuję :bigok

Czy chciałbyś podać koordynaty do miejsca ze zdjęcia które wkleiłeś i jest opisane "IMG_5381_resize.JPG" ? Proszę :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-15, 14:26

Jesteśmy po spacer,e obiad i ogladne foty Pawko,czy Finikunda stoisz na moim miejscu :?:
SWOJE nowe dałam na faceboka.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-15, 14:34

Dawno nie bylismy na termy Evia Loutro Edipson, :roza:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-15, 14:36

LukF napisał/a:
Pawko,

Super zdjęcia, Bardzo dziękuję :bigok

Czy chciałbyś podać koordynaty do miejsca ze zdjęcia które wkleiłeś i jest opisane "IMG_5381_resize.JPG" ? Proszę :spoko
Ja tez chcę bo nie poznaję tego miejsca
zbyszekwoj - 2020-11-15, 14:42

No powiedzmy że cała.Kto wie i był w Kiveri wie że czasami było po kilka kamperów.
Po cyklonie tu się zmieniło ,są jacyś nowi właściciele parterowych chat koło plaży.Dziś przyjechał jakiś facio z awanturą i będzie wołał policję.Dobrze że nadjechał ksiądz Ryszard i przy pomocy tłumacza przenieśliśmy się 200 metrów dalej, nawet lepiej bo tu dłużej słońce.
Pierwszy raz spotkaliśmy takiego Greka. :haha:

Czyli nie wszyscy Grecy są przyjaźni. My uswiadczylismy tego juz kilka lat temu.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-15, 15:39

Zbyszek trudno powiedzieć,policja też może być fajna i nie.Teraz przypomniałam sobie dawno temu był Afa , no i na Halkidiki Grek też powiedział że mu zasłaniamy i jeszcze gdzieś.
Długo nie bywaliśmy tam dopiero teraz wracając w czerwcu trochę objechaliśmy tam.
Luft to miejsce to
Agios Fokas jadąc z Monenwazji do Napoli przed nową drogą jest tam dobra
woda 36.595088,23.061741 zczytalam z maps me. :bajer

andrzej627 - 2020-11-15, 16:42

Od Basi: "CD.Kiveri i powrót cytrusami wzdłuż rzeki".

andrzej627 - 2020-11-15, 19:06

Agios Fokas jadąc z Monenwazji do Napoli przed nową drogą jest tam dobra woda 36.595088,23.061741

Potwierdzam.
Na mapie Grecja - woda (drinking water) widać:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-16, 17:27

Dzisiaj słońce ale wiatr.
Co znaczy fejsbuk :!:
Karel Czech odwiedził nas pracuje w rejonie Nafplio a mieszka w Kiveri,bo nasza znajoma czeszka napisała mu że tu jesteśmy.
Jutro Nafplio ale nie kamperem.
Zobaczymy co z terminem wyjazdu ,zdzwaniamy się z Pawko :kawka:

aviator - 2020-11-16, 17:52

andrzej627 napisał/a:
Agios Fokas jadąc z Monenwazji do Napoli przed nową drogą jest tam dobra woda 36.595088,23.061741

Potwierdzam.
Na mapie Grecja - woda (drinking water) widać:

Fajna mapa :) nie wiem czy jest jakiś dział gdzie każdy można aktualizować listę?
Listę sobie zapisałem :)
Jeśli ktoś ma ochotę i możliwości, to można dopisać jeszcze jedna miejscówkę (woda i zrzut kota) na Lefkadzie
38°46'29"N 20°36'02"E · 14,9 m

andrzej627 - 2020-11-16, 21:03

aviator napisał/a:
można dopisać jeszcze jedna miejscówkę (woda i zrzut kota) na Lefkadzie
38°46'29"N 20°36'02"E

Ten punkt jest już w park4night tutaj. Ostatnie komentarze nie są zachęcające.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-17, 18:26

Dzisiaj wtorek 17 listopad,przyjechal po nas znajomy i jedziemy do Nafplio by Z .coś mu naprawił .Ja zaproponowałam naszą sprawdzoną z Polski kielbasę z jego grilem.Pogoda sprawdza się pada.Pojechalismy jeszcze do Tolo i Drepamo sprawdzić miejsca postojowe na złą pogodę . :roll:
Są foty na fejsie :roza:Musimy przeczekać by dojrzały pomarańcze,tak mówią znawcy a propozycji i darczyńców mamy sporo. :haha:

andrzej627 - 2020-11-17, 20:15

Ja zaproponowałam naszą sprawdzoną z Polski kielbasę z jego grilem.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-19, 19:08

Dziś czwartek 19 listopad.
Po południu przyjechaliśmy do Drepano na nasze miejsce przy parkingu nad samym morzem koło kempingu zamkniętego Kastraki.
Spacer był aż do kempingów na drugim końcu plazy gdzie sa same kempingi.
Kolega z Kiveri zrobił nam wielką niespodziankę :?:
Zaprowadził nas do sadów pokazał które pomarańcze i mandarynki są już dojrzałe,powiedział jak się obiera zwłaszcza mandarynki i odjechał.Zbysiu przygotowany i miał obcinaczki do mandarynek.
Fajny kolega :roza:
:kwiatki: :kwiatek
Foty z plaży w Drepano dam jutro na dziś wystarczy ,teraz TV

andrzej627 - 2020-11-21, 01:19

Od Basi: "Plaża i okolice Drepano w Grecji"

Piasek1 - 2020-11-21, 05:37

To zdjęcie jest dobre

taki... przyczajony tygrys ukryty smok :bigok

No a za zdjęcie z osiołkiem piwo się należy :pifko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-21, 11:37

Godzina 12 wyjechaliśmy z Nafplio,kieunek Lamia.
Plny jechania przez Serbię wzięły w łeb po konsultacjach z kolegami forum :banan 0l

andrzej627 - 2020-11-21, 13:11

Plany jechania przez Serbię wzięły w łeb

Którędy chcesz wracać?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-22, 18:21

Widzę coś tam pomyliłam :?:
Dopisuję.
Wyjazd po targu w Nafplio dojazd przez Psatha do Lami jezioro.
Ostrzegam :!: emigranci z Thermopili przenieśli sie już nad jeziorko,dlatego odjechalismy i spanie w Lamì.
STOMIO brzydko jesień jednak Pe
loponez inaczej wyglądają wieczory.
FOT nie wysyłałam 2 dni.
Nie wiem jak wyjedziemy zr Stomio bo most w remoncie,no i jaki objazd.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-22, 18:27

Mozna dawać uwagi.
Prowizoryczny plan wyjazdu.Mamy duzo cytrusow.
Evzoni Macedonia
SERBIA przebicie na zaporę na Dunaju do Rumuni ,granica z Wegrami Nadlak więcej jeszcze nie wiem :haha:

Komplecik - 2020-11-22, 19:32

Basiu, zazdraszczamy śledzimy waszą ciepłą Grecję :kawka:
U nas brrrr... Zimno :zimno

Spax - 2020-11-23, 14:24

SERBIA przebicie na zaporę na Dunaju do Rumuni

O ten pomniczek mi chodziło (odpowiedź na Twoje pytanie na fejsie) :diabelski_usmiech
44.66866627626485, 22.51896057439458

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-25, 10:21

Spax dopiero w Rumuni odblokowałam telefony.
Jechaliśmy Nisz,Zajecar ,Kladowo,Drobeta,nocleg na swoim miejscu pod Kauflandem w Caransebes.
Nastawilismy na szczęśliwą granicę z wiosny Artand z Wegrami za Oradea.
TERAZ 280km.
Pozdrawiam :roza:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-25, 10:33

Jedrek 49 próba tak jak mówiłeś na Evzoni,wjechaliśmy na granicę z Macedonią,no i faktycznie nie placiliśmy za autostradę.
Za to śpiąc na autostradzie w Macedoni stacja benzynowa-wyjechalismy bez GPS no i kierowalo nas na Skopje,mapa uratowala ,sytuacje bo tam były 3 autostrady.
Droga z Niszu do Kladova odcinkami super,a czasami gorszymi.Za to mozna bylo kupić burka,chleb i pitce.
Nie spodobala mi sie granica w Vidim :!:

LukF - 2020-11-25, 13:28

Basiu,

Nie napisałeś dlaczego już wracacie z Grecji do Polski? Możesz opowiedzieć :bukiet:

ZbigStan - 2020-11-25, 19:31

Barbara i Zbigniew Muzyk, No to szkoda, że nie będzie relacji. Czy odczuwaliście utrudnienia związane z lockdown-em? Szczęśliwego powrotu. Pozdrawiam.
andrzej627 - 2020-11-26, 10:44

Mam wiadomość od Basi: "Już na Poprad" :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-26, 11:01

Andrzej jesteś WIELKI.
Daj foty z fejsa.
Wszystko ok.ale nie będziemy grzać, po drugie,za wcześnie zostaliśmy obdarowani .Juz za starzy jesteśmy na poniewierkę typu zimowanie w Elei :haha:
Słowacja bez mapy bez podania godzin stała tylko policja na granicy nawet nas nie zatrzymali
.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-26, 13:23

Jesteśmy już w Białce.
Wyjazd fantastyczny mamy zimowe kołdry,ubrania też.W Drepano na kempingach stało ddużo przyczep i kamperów ten duży nowy też.
Dla nas za drogo.
Mamy znajomych ale dzień krótki jak już brat Eleni się nie kąpie,to widocznie po sezonie .Mamy 56 litrów gazu ale juz smutna pogoda.Miejsca postoju koło Nafplio ok.ale jak długo tv to brakowało prądu itp.Kolega Jarek jak pisałam zostawił nas w sądzie pomarańczowym no to trzeba to zawieżć do Polski.Takie drobne sprawy i postanowiliśmy wracać. :haha:

andrzej627 - 2020-11-26, 15:42

Od Basi: "Taka Słowacja droga do Popradu".

andrzej627 - 2020-11-26, 15:46

Jeszcze trochę: "Już biało".

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-29, 20:36

W czwartek 26.XI.po poludniu byliśmy w Krakowie.
Z Nafplio przez Psatha(zat.koryncka),Lamia,Larisa,Stomio,Katerini,Aleksandria,Evzoni,Nisz,Zajecar Drobeta,Caransebes,Oradea ,Bors,Miskolc,Banreve,Rożnava,Poprad,Jurgów,dojechslismy brz problemów do Krakowa.
Całość wyjazdu 5762km.
Część miejsc odwiedzalismy kilkukrotnie,ale też było kilka nowych miejsc,np .płn.zach Peloponez,nowe plaże na Pilionie.Wszystko ok.
ale pogoda jesienna grzanie w kamperze,krótkie dni zniechęciły nas do pozostania dłużej.
Dziekujemy za wpisy i czytanie był to już kilkunasty wyjazd do ulubionej i przyjaznej GRECJI. :roza:
:kwiatek :kwiatki:

Spax - 2020-11-29, 20:50

Piwko za całość poleciało. :pifko
A ja dziękuję za wszystko co tu się działo.

yamah - 2020-11-29, 21:33

Dziekujemy za wpisy i czytanie był to już kilkunasty wyjazd do ulubionej i przyjaznej GRECJI. :roza:

:kwiatki: i ja dziękuję za wszystkie relacje..dzięki Wam w ub.roku odwiedziliśmy kilka pięknych miejsc które polecaliście.
Dużo zdrówka :roza:

rakro1 - 2020-11-29, 21:34

Dziękujemy za całość. Jesteś naszym specjalnym członkiem(?) i na szczególny szacunek/traktowanie zasługujesz. Dziękujemy Basiu, że jesteś, że trzymasz fason, że pobudzasz nas do działania. I dziękujemy również Twoim pomocnikom. Nie możemy z Madzią doczekać się spotkania z Tobą i zazdrościmy tym, którzy mieli to szczęście :roza: :roza: :roza: ( :pifko ).
Banan - 2020-11-29, 21:41

My też dziękujemy i cieszymy się, że szczęśliwie dojechaliście do domu :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-29, 21:51

Bardzo wsxystkim dziękuję,trochę pomieszkam i tak jak obiecałam napiszę cała trasę z podaniem wszystkich miejsc :bukiet:
Tadeusz - 2020-11-29, 21:56

Basiu i Zbyszku, piwko za całość.

Dla andrzeja627 również za piękny wkład w Waszą pracę. :ok

:pifko :pifko

andrzej627 - 2020-11-29, 22:27

W czwartek 26.XI.po poludniu byliśmy w Krakowie.
Z Nafplio przez Psatha(zat.koryncka),Lamia,Larisa,Stomio,Katerini,Aleksandria,Evzoni,Nisz,Zajecar Drobeta,Caransebes,Oradea ,Bors,Miskolc,Banreve,Rożnava,Poprad,Jurgów,dojechslismy brz problemów do Krakowa.

Kiedy ruszyliście z Nafplio?

moskit - 2020-11-29, 22:29

Bardzo nas Wasza Grecja zaciekawiła
Basiu :kwiatki: a dla Zbysia :pifko

andrzej627 - 2020-11-29, 22:33

Całość wyjazdu 5762km.

Gratuluję udanego wyjazdu. :spoko

Może na wiosnę sytuacja pozwoli, abyśmy znowu spotkali się w Grecji. :lol:

jedrek49 - 2020-11-30, 06:46

Basiu ,gratuluję wspaniałego wyjazdu,zdrówka,cały czas,codziennie śledziłem wasz wyjazd,teraz czekam na opis trasy i miejsc postojowych,pozdrawiam serdecznie,zdrówka życzę.
ZbigStan - 2020-11-30, 07:04

Barbara i Zbigniew Muzyk, Witajcie w kraju po szczęśliwej podróży. Jesteście długodystansowcy. Podziwiam. Życzę łagodnej aklimatyzacji i zdrowia. Pozdrawiam serdecznie. :bukiet:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-11-30, 22:03

Jutro trochę popisze bo na brudno mam trochę trasy,dojazd do Peloponezu.
Z tym zdrowiem to na serio w Grecji połykamy o połowe mniej leków,chodzimy spacerujemy, a tu w domu siedze i szmyrglam się bez celu,Z.przynajmniej musi wyjść kilka razy z psem bo przez kamperowanie zrobil się z niego psi mamin synek.
Troche mamy wizyt, ale nie wiemy czy trzeba iść z maskami,w Grecji wszyscy z którymi się spotykaliśmy byli bez masek lub wisiały na 1 uchu :haha:
Jesteśmy szczęściarze bo w Grecji byliśmy wiosną 3,5 m-ca a jesienią bez paru
dni 3 miesiące.
Nasz kamper musi teraz przejść trochę liftingu,no i przedewszystkim szukać musimy skutera na 2 osoby tzn.125 a nie gównianej 50tki :bajer

Teresa - 2020-12-01, 00:15

Pani Basiu witamy w kraju i dziękujemy za relacje z wojaży oczywiście
przeplataną ładnymi fotkami przekazywanymi za pośrednictwem P. Andrzeja.
dla niego też wielkie dzięki i spóźnione życzenia imieninowe :roza: .

Pozdrawiam.

_______
Teresa

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-12-01, 12:56

Aja jaj dobrze że.napisałaś
Andrzej dzięki dzięki zadzwonię na mesengera ale nie mogę się pozbierać :spoko

Komplecik - 2020-12-04, 08:07

Barbara, :) Basiu
życzenia wszystkiego co najlepsze, następnych pięknych wyjazdów życzą kompleciki :spoko

chemik - 2020-12-04, 08:49

Basiu !Wszystkiego najlepszego - zdrówka i szerokiej drogi i uśmiechu codziennie !
ZbigStan - 2020-12-04, 09:39

Barbaro, sto lat w zdrowiu i w podróżach. :kwiatek2
Edward - 2020-12-04, 11:54

Basiu zdrówka zdrówka i co by Cię nigdy nie opuściła wena do podróżowania.
Teresa - 2020-12-04, 14:26

Pani Basiu.

Wszystkiego najlepszego... żeby zdrówko pozwoliło jeszcze
na wiele... wiele lat wojaży. :roza: :roza: :roza:

Pozdrawiam

BaWa - 2020-12-04, 20:22

Basiu wszystkiego najlepszego w dniu imienin :roza: :roza: :roza: Jeszcze raz dziękuje :bukiet:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-12-14, 22:42

Czytam ,czytam bo w domu sie nudze ,szkoda,że nie poznalismy kogoś kto został na zimowaniu.
Teraz na fejsie jest kolega zimujacy,w rejonie Nafplio,ale ja nie byłam zdecydowana,a szkoda.
Ciekawa relacja z Turcji,troche sie boimy bo to nie to samo co było30 lat temu,ale dobrze ze podobno nie ma wiz :!: ale jakie bedzie zdrowie w przyszłym roku :?: :?:

rakro1 - 2020-12-14, 23:25

Może się zdarzyć, że ruszymy większą gromada do Turcji bo kilka osób deklarowało taki kierunek.
Ja osobiście wielokrotnie, już od kilkunastu lat byłem przygotowany na wyjazd do Turcji ale zawsze miłość do Grecji zmieniała kierunek. Dlatego mamy tak dobrze spenetrowany teren na wschód od Salonik, Kavalę, Thassos. Raz już w Swilengradzie Bułgarski granicznik po służbie przekonał nas abyśmy skręcili na Aleksandropolis. I na drugi dzień , już na granicy z Grecją obdarował nas mapami topograficznymi Grecji i Bułgarii,folderami i materiałami reklamowymi.
My mamy krótki urlop i tak bardzo szkoda "go tracić" nie na Grecję. Ale to kłóci się z ideą kamperowania.
Czyli Turcja może ? Jesienią ??

andrzej627 - 2020-12-14, 23:39

kolega zimujacy,w rejonie Nafplio,ale ja nie byłam zdecydowana,a szkoda

Teraz już nie ma czego żałować. Wyciągnij wnioski. Zastanów się, co Ci potrzeba, aby zimować w Grecji. W przyszłym roku przygotuj się lepiej, abyś znowu nie musiała żałować, że na zimę wróciłaś do domu. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-12-15, 09:41

Rakro,szkoda że Turcja nie jest w uni,bo jednak jest to kraj nie wiem czy dobrze nazwe orientu,inne zwyczaje,inna obecnie polityka,zakaz picia alkoholu itd. :) ktoś napisał zakupy dla żon,takie same sa w Grecji,jeszcze lepsze karakuły ale teraz nie moda na takie ubrania.Sklepy w Paralii i Nea Pori pełne są ciuchów takich jak w Istambule.Pamietaam jak wiozłam dawno temu wiski do Turcji,dobrze sie ją sprzedawało :haha:
Tak jak z daleka omijamy Ateny,to tak samo jest w wielkich miastach tureckich,a śmieci są na plażach i pewnie psy tez.
Gdyby Hiszpania była bliżej Polski to tam by mi sie podobało,nawet zimowanie,a wczesna wiosna ładniejsza jak w Grecji :!:

andrzej627 - 2020-12-15, 10:02

zakaz picia alkoholu

Aż tak źle tam nie jest. :spoko

LukF - 2020-12-15, 10:30

Hiszpania zimą.....Ale się rozmażyłem. Było tam cudownie. Gdy było bliżej... Żona nie chce jechać sama. Z rodziną by pojechała nawet wczoraj. Bo wtedy nasz 9-cio latek by się nie nudził. I Ona też.
Szkoda....... :roll:

ZbigStan - 2020-12-15, 11:56

LukF, namów rodzinę i wszyscy będą zadowoleni. Pozdrawiam.
LukF - 2020-12-15, 12:00

ZbigStan napisał/a:
LukF, namów rodzinę i wszyscy będą zadowoleni. Pozdrawiam.

Próbowałem kilka razy. Mają ważkie argumenty. Może Oni za rok? Bo my w 4 klasie pewnie nie damy rady...

Ps. A.Ty w południe nie na nartach? My za chwilę ruszamy do Zieleńca :spoko

ZbigStan - 2020-12-15, 12:09

LukF, Przerwa regeneracyjna. Czekamy.
mrobak13 - 2020-12-23, 11:03

ZbigStan, jestem nowym uczestnikiem tego forum, planuje 25tego wyjechac do grecji-rozumiem że tam jestes obecnie? jakie sa ograniczenia covidowe, camperownie otwarte?jak granica? bede bardszo wdzieczna za odpiwedz :mikolaj
ZbigStan - 2020-12-23, 17:05

mrobak13, niestety, już ponad miesiąc jestem w Polsce.
Do Bułgarii dotrzesz bez problemów. Sprawdź jakie aktualnie, wymogi stawiają Grecy. Szczęśliwej podróży.

jarekvolvo - 2020-12-23, 18:02

Wskazane jest BARDZO WNIKLIWA obserwacja sytuacji i prognozowanych zmian... . W Constancy i Bukareszcie w środę wieczorem cisza i spokój, we czwartek rano cała masa policji, wszystko na bombach i bojowo - z dnia na dzień wprowadzili "lokdałn", nawet mieszkańcy byli zaskoczeni... . Z Centurii na autostradę do Pitesztu wyjeżdżałem dwie godziny i gęsto się tłumaczyłem, że "Urgent farmaceutical transport".. .Oby nic podobnego nie wydarzyło się na trasie do GR... . . .
JanusS - 2021-03-16, 20:29

Przeczytałem temat z wielkim zainteresowaniem bo mimo, że jesteśmy z żoną "60++" to dopiero teraz zaczynamy przygodę z kamperem. Zbieram więc "nauki" ze wszystkich stron by posiąść nieco wiedzy w temacie! Bardzo dziękuję za ciekawy temat! P.S. Te zbierane "miejscówki" to nie lenistwo tylko dobrze wykorzystane doświadczenie przyjaznych koleżanek i kolegów! Pozdrawiam i do zobaczenia... gdzieś!