Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Afryka - Tunezja - reaktywacja ;)

Renya - 2008-12-27, 23:05
Temat postu: Tunezja - reaktywacja ;)
Medard zacznij proszę od początku, a ja będę dopisywać :) - to był Twój temat .....
medard - 2008-12-27, 23:12

Reniu to nie ze moj temat powinien byuc zawsze wspolny i kazdy jesli ma wiedze i ochote wesprzec w dobrej wierze to mile bedzie widziany
to ma sluzyc ludziom i byc przyczynkiem do szerszego poznawania swiata taki jest moj cel

Renya - 2008-12-27, 23:16

oj... do rzeczy prosze... ;) :)
medard - 2008-12-27, 23:18

zaczne moze od mapek ktore moze po czesci zoobrazuja ten kraj a potem bede wspieral fotkami moze jakis malenki komentaz
medard - 2008-12-27, 23:48

souse podobno jedno z najpiekniejszych miast w tunezji .mysle ze cos w tym jest ,jest miastem w/g mnie ladnym ,w miare zadbanym ,ale bardzo trzeba uwazac na swoje dobra -telefony aparaty i panie szczegolnie na swoje torebki -szczegolnie w medinie czy tez w porcie .

zaczalem od souse gdyz chyba wiekszosc wycieczek sie tu zaczyna /tak mnie sie wydaje/

medard - 2008-12-28, 00:07

w medinie znalazlem kafejke z ktorej spodziewalem sei duzooooooooo zobaczyc .czy sie udalo?
medard - 2008-12-28, 00:22

i ostatnie fotki z souse

przepraszam ze fotki z moja osoba ale te stylizowane lajby sa piekne a niemam innych

medard - 2008-12-28, 01:22

el jem -3 co do wielkosci na swiecie amfiteatr rzymski
medard - 2008-12-28, 01:37

jadac na poludnie od el jem wjezdzamy na pustynie .
zaskoczeniem byly maszty antenowe i linie elektryczne w niektorych miejscach komu sluzyly? berberom -rdzennej ludnosci polnocnej afryki

medard - 2008-12-28, 01:45

i kilka fotek z takiej berberyjskiej wioski
medard - 2008-12-28, 03:39

i jedziemy z deuz ,kebile nad groble slonego jeziora chot el jerid
medard - 2008-12-28, 13:44

i pomalutki zblizamy sie do pieknych oaz na pustyni /raczej w tzw atlasie wschodnim/ ale przed osada ktore odegrala role w "gwiezdnych wojnach"
medard - 2008-12-28, 13:51

piekna oaza tozeur
BaWa - 2008-12-28, 13:55

calkiem przystojny byłeś w tej Tunezji ;) włos wystrzyżony wąs postrzyżony :)
medard - 2008-12-28, 13:56

i kilka fotek z trasy do oazy chebika
medard - 2008-12-28, 14:15

teraz kilka fotek z polnocy tunezji ,a wiec stolicy tunisu

jako stolica niezrobila na mnie wiekszego wrazenia a wrecz przeciwnie ale moze moje spostrzezenia sa niewlasciwe z tego powodu ze bylem prowadzony /prawei za lapke :) / ale takie sa uroki wycieczek zorganizowanych-masz ogladac to co jest w planie i na to masz 10 minut :)
moze uda mnei sie kamperek tam pojechac i jeszcze dodatkowo obejzec troszke libii

medard - 2008-12-28, 14:24

i nad samym morze sa ruiny kartaginy
KOCZORKA - 2008-12-28, 15:26

medard napisał/a:
i nad samym morze sa ruiny kartaginy

To pierwsze zdjęcie z przepięknymi palmami, to jest droga nad morze czy do ruin?
Te palmy są piękne. :roza:

Ale najbardziej podobała mi się Oaza Tozeur.....jest bajeczna. Jej widok sprawił, że muszę tam pojechać, muszę ją zobaczyć. :bigok :bigok :bigok

medard - 2008-12-28, 15:52

KOCZORKA napisał/a:
pierwsze zdjęcie z przepięknymi palmami, to jest droga nad morze czy do ruin?

na wprost jest morze /fotki sa nienajlepsze ale byly robione dokladnie rok temu 27.12 07 i caly pobyt mialem przewaznie deszczowa pogode /
po lewej stronie sa runiny kartaginy /starozytnego miasta fenickiego / a dalej jest piekne miasteczko /miasto artystow /
fotki wkleje pozniej

KOCZORKA - 2008-12-28, 16:18

Medard, mam pytanko.
Fotki z Groblą przez słone jezioro - co to są te kolorowe ???
Koczor to nazwał "wrzody na d.... pustyni" :haha: :haha: :haha:

medard - 2008-12-28, 17:08

KOCZORKA napisał/a:
Fotki z Groblą przez słone jezioro

to sa roze pustyni i chyba jest to wykrystylizowanie sie soli potasowej /pisze moze bzdury ale nie znam sie na chemi :( / i po dadaniu jakichs mineralow /tak mnie sie wydaje/ orginalna barwa/bezowa,moze jasno brazowa/ zmienia kolor

tu rada nie kupowac jak sie tylko wjedzie do tunezji tylko na jakiejs objazdowce i najlepeij u zrodla wiec nad tym slonym jeziorem ceny sa bardzo niskie

jacek stec - 2008-12-28, 17:17

Te stylizowane okręty przy których Medard pozuje odegrały główną rolę w filmie Polańskiego "Piraci z Karaibów",róże pustyni to wykrystalizowana sól NaCl,a kolor pochodzi od piasku-niestety leżąc na półce stopniowo się osypują zmniejszając się-jak znikną całkiem należy znowu jechac do Tunezji po nowe-u nas w domu są już czwarty rok i wydaje mi się że drugie tyle wytrzymają
KOCZORKA - 2008-12-28, 17:38

jacek stec napisał/a:
Te stylizowane okręty przy których Medard pozuje odegrały główną rolę w filmie Polańskiego "Piraci z Karaibów"

Jacku, chodzi Ci o film Polańskiego "Piraci" czy o "Piraci z Karaibów" :haha: :haha: :haha:
A teraz na poważnie - byłeś w Tunezji: kampiórkiem czy innym środkiem lokomocji?
Jak sprawa wygląda od strony kempingów? :spoko

jacek stec - 2008-12-28, 18:06

Przepraszam -chodzi o Piratów z Karaibów autorstwa również polskiego reżysera Gora Verbinskiego,natomiast tenże venę twórczą czerpał z Piratów Polańskiego.
Niestety,Tunezja tak jak większośc samolotem nie kamperem-szkoda,może kiedyś?

medard - 2008-12-28, 18:08

dam tu kilka fotek jak wyglada taka roza /zrobilem przed chwila te fotki / i pomalutku bede konczyl moja relacje z tego kraju w pieknym miasteczku nad morzem srodziemnym sidi bou said
medard - 2008-12-28, 18:10

i ostatnie fotki
medard - 2008-12-28, 18:18

nie to nacisnalem i nie skonczylem tematu
mysle ze troszke przyblizylem ten kraj i mozna dojechac tam kamperem /widzialem osobiscie jak w souse wyjezdzaly kampery niemieckie z promu ,ktory przyplynal z sycyli /

janusz - 2008-12-28, 18:21

KOCZORKA napisał/a:
Jak sprawa wygląda od strony kempingów? :spoko

Też było samolotowo, ale podczas jednej z wycieczek widzieliśmy karawanę kilku kamperków. Wszystkie były jednakowe i na francuskich numerach, pewnie z wypożyczalni.

OMEGA - 2008-12-28, 18:38

Dziękuję Medard za bogatą w zdjęcia relację ,
przybliżyłeś nam Tunezję , ci co się tam wybierają zaczerpną szczyptę wiadomości inni pooglądali zrobione przez ciebie zdjęcia i też z tego coś wynieśli np. ja .

JaWa - 2008-12-28, 18:39

jacek stec napisał/a:
leżąc na półce stopniowo się osypują

Ciekawe jakby je potraktować lakierem, albo żywicą ? Ktoś może próbował ?
PS
stefan by pewnie wiedział :haha:

janusz - 2008-12-28, 18:43

JaWa napisał/a:
stefan by pewnie wiedział :haha:
A kysz siło nieczysta :haha:
KOCZORKA - 2008-12-28, 18:44

medard napisał/a:
i pomalutku bede konczyl moja relacje z tego kraju w pieknym miasteczku nad morzem srodziemnym sidi bou said

Miasteczko naprawdę piękne i malownicze :bigok
Już będziesz kończył :-/ , a tak się fajnie ogląda i czyta. :bigok
Renya ....wkraczaj do akcji :bigok

TOMMAR - 2008-12-28, 18:46

Jacek nie zaczynaj
janusz - 2008-12-28, 18:53

Takie sobie zdjęcie z Tunezji.
medard - 2008-12-28, 18:53

sa to z pewnoscia nieprofesjonalne fotki ale ja amator i robiac je nie zakladalem ze dam je tu czy gdzie kolwiek dlatego jest kilka fotek z moja facjatka i mozna odniesc wrazenie ,ze chce sie pokazac,pochwalic ,ale zrobilem takie a nie inne wiec sa a i maja tez potwierdzic w pewnym sesie ze sa to orginalne moje fotki a nie z netu sciagniewe
mysle ze przybliza troszke ten kraj, kraj tani piekno jest tam bardzo ograniczone chyba ze ktos jest zainteresowany tylko rozrywka i zmiana karnacji co akurat nie jest moja mocna strona :(

Tadeusz - 2008-12-28, 19:02

medard napisał/a:
sa to z pewnoscia nieprofesjonalne fotki ale ja amator i robiac je nie zakladalem ze dam je tu czy gdzie kolwiek dlatego jest kilka fotek z moja facjatka

Ucałuję Ci tę facjatkę przy najbliższej okazji. A wkrótce okazja będzie. :lol:
Dziękujemy, Medardzie. :)

Dziabong - 2008-12-28, 19:27

A ja znalazłem taki zabytek 500 metrów od mediny w Susse, codziennie go odglądałem - jeździł i był boski.
jacek stec - 2008-12-28, 20:10

Lakier do włosów załatwia sprawe-tak zrobiliśmy z kryształami soli z morza martwego-są bardziej wrażliwe na nasze warunki,róża pustyni jak się rozsypie zmobilizuje do powrotu do Tunezji.
Widac głód podróży u wszystkich,w lecie nikt nie odważyłby się opisywac wypraw niekamperowych-może założymy na zimowe wieczory dział "podróże kamperowców ale nie kamperem"?Ja mam w zanadrzu Emiraty Arabskie z zeszłorocznej zimy,na razie boję się wychylic ,taki dział myślę ośmieliłby pozostałych-a może coś by się z tego urodziło nowego?-spotkałem w Emiratach kamper z Niemiec :idea

ARCADARKA - 2008-12-28, 20:13
Temat postu: ARCADARKA
ja też nie śmiem , nowy jestem kamperomaniak u mnie od 2 latek dopiero , ale fotek z wakacji no mam :lol: , super Dominikana , ale bieda poza murami ,oj bieda, :shock:
janusz - 2008-12-28, 20:14

Jacku i Darku Mówicie macie. :bigok
http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=229

KOCZORKA - 2008-12-28, 20:16

jacek stec napisał/a:
Ja mam w zanadrzu Emiraty Arabskie z zeszłorocznej zimy

Dawaj Jacuś te Emiraty. :bigok
Nie ma co robić w te długie, zimowe wieczory, a tak to człowiek oczy nacieszy i czegoś się dowie. :bigok :bigok :bigok :bigok

KOCZORKA - 2008-12-28, 20:18

Daruś , Ty też :bigok :bigok :bigok
KOCZORKA - 2008-12-28, 20:20

janusz napisał/a:
Takie sobie zdjęcie z Tunezji.

Masz tylko jedno :shock:
Dawaj więcej, czekamy :bigok :bigok :bigok

medard - 2008-12-28, 20:22

jacek stec napisał/a:
Emiratach kamper z Niemiec
p isalem juz o tym ze na bliskim wschodzie jest b duzo kamperow z niemiec i sa to spore karawany
a tak nawiasem tez mi na trasie jak pojade do indii /poki co jest tam niewesolo /

gino - 2008-12-29, 08:10

MEDARD brawo!!
swietna relacja..swietne fotki..naprawde zachecaja do odwiedzenia tego miejsca...
chcociaz...tez daja do myslenia...mysle ze trzeba brac przyklad z Francuzow..i jechac grupa..BEZPIECZNIEJ...

a...oaza tozeur :puchar :dzieki

f68 - 2008-12-29, 09:05

gino napisał/a:
MEDARD brawo!!
........... daja do myslenia...mysle ze trzeba brac przyklad z Francuzow..i jechac grupa..BEZPIECZNIEJ...

a...oaza tozeur :puchar :dzieki

dokładnie z francuzów..... jechać w drugą stronę , wycofujac się w bezpieczne miejsce :haha: :haha: :haha:

bonusik - 2008-12-29, 11:12

Medard...to była uczta dla oczu :ok
Wielkie dzięki.... :spoko

tomiy - 2008-12-29, 22:47

Ja mam róże pustyni juz chyba z 8 rok niczym nie "impregnowana" i nie zauwazylem aby sie choc troche zmniejszyla.