|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Afryka - Tunezja - reaktywacja ;)
Renya - 2008-12-27, 23:05 Temat postu: Tunezja - reaktywacja ;) Medard zacznij proszę od początku, a ja będę dopisywać - to był Twój temat .....
medard - 2008-12-27, 23:12
Reniu to nie ze moj temat powinien byuc zawsze wspolny i kazdy jesli ma wiedze i ochote wesprzec w dobrej wierze to mile bedzie widziany
to ma sluzyc ludziom i byc przyczynkiem do szerszego poznawania swiata taki jest moj cel
Renya - 2008-12-27, 23:16
oj... do rzeczy prosze...
medard - 2008-12-27, 23:18
zaczne moze od mapek ktore moze po czesci zoobrazuja ten kraj a potem bede wspieral fotkami moze jakis malenki komentaz
medard - 2008-12-27, 23:48
souse podobno jedno z najpiekniejszych miast w tunezji .mysle ze cos w tym jest ,jest miastem w/g mnie ladnym ,w miare zadbanym ,ale bardzo trzeba uwazac na swoje dobra -telefony aparaty i panie szczegolnie na swoje torebki -szczegolnie w medinie czy tez w porcie .
zaczalem od souse gdyz chyba wiekszosc wycieczek sie tu zaczyna /tak mnie sie wydaje/
medard - 2008-12-28, 00:07
w medinie znalazlem kafejke z ktorej spodziewalem sei duzooooooooo zobaczyc .czy sie udalo?
medard - 2008-12-28, 00:22
i ostatnie fotki z souse
przepraszam ze fotki z moja osoba ale te stylizowane lajby sa piekne a niemam innych
medard - 2008-12-28, 01:22
el jem -3 co do wielkosci na swiecie amfiteatr rzymski
medard - 2008-12-28, 01:37
jadac na poludnie od el jem wjezdzamy na pustynie .
zaskoczeniem byly maszty antenowe i linie elektryczne w niektorych miejscach komu sluzyly? berberom -rdzennej ludnosci polnocnej afryki
medard - 2008-12-28, 01:45
i kilka fotek z takiej berberyjskiej wioski
medard - 2008-12-28, 03:39
i jedziemy z deuz ,kebile nad groble slonego jeziora chot el jerid
medard - 2008-12-28, 13:44
i pomalutki zblizamy sie do pieknych oaz na pustyni /raczej w tzw atlasie wschodnim/ ale przed osada ktore odegrala role w "gwiezdnych wojnach"
medard - 2008-12-28, 13:51
piekna oaza tozeur
BaWa - 2008-12-28, 13:55
calkiem przystojny byłeś w tej Tunezji włos wystrzyżony wąs postrzyżony
medard - 2008-12-28, 13:56
i kilka fotek z trasy do oazy chebika
medard - 2008-12-28, 14:15
teraz kilka fotek z polnocy tunezji ,a wiec stolicy tunisu
jako stolica niezrobila na mnie wiekszego wrazenia a wrecz przeciwnie ale moze moje spostrzezenia sa niewlasciwe z tego powodu ze bylem prowadzony /prawei za lapke / ale takie sa uroki wycieczek zorganizowanych-masz ogladac to co jest w planie i na to masz 10 minut
moze uda mnei sie kamperek tam pojechac i jeszcze dodatkowo obejzec troszke libii
medard - 2008-12-28, 14:24
i nad samym morze sa ruiny kartaginy
KOCZORKA - 2008-12-28, 15:26
medard napisał/a: | i nad samym morze sa ruiny kartaginy
|
To pierwsze zdjęcie z przepięknymi palmami, to jest droga nad morze czy do ruin?
Te palmy są piękne.
Ale najbardziej podobała mi się Oaza Tozeur.....jest bajeczna. Jej widok sprawił, że muszę tam pojechać, muszę ją zobaczyć.
medard - 2008-12-28, 15:52
KOCZORKA napisał/a: | pierwsze zdjęcie z przepięknymi palmami, to jest droga nad morze czy do ruin? |
na wprost jest morze /fotki sa nienajlepsze ale byly robione dokladnie rok temu 27.12 07 i caly pobyt mialem przewaznie deszczowa pogode /
po lewej stronie sa runiny kartaginy /starozytnego miasta fenickiego / a dalej jest piekne miasteczko /miasto artystow /
fotki wkleje pozniej
KOCZORKA - 2008-12-28, 16:18
Medard, mam pytanko.
Fotki z Groblą przez słone jezioro - co to są te kolorowe ???
Koczor to nazwał "wrzody na d.... pustyni"
medard - 2008-12-28, 17:08
KOCZORKA napisał/a: | Fotki z Groblą przez słone jezioro |
to sa roze pustyni i chyba jest to wykrystylizowanie sie soli potasowej /pisze moze bzdury ale nie znam sie na chemi / i po dadaniu jakichs mineralow /tak mnie sie wydaje/ orginalna barwa/bezowa,moze jasno brazowa/ zmienia kolor
tu rada nie kupowac jak sie tylko wjedzie do tunezji tylko na jakiejs objazdowce i najlepeij u zrodla wiec nad tym slonym jeziorem ceny sa bardzo niskie
jacek stec - 2008-12-28, 17:17
Te stylizowane okręty przy których Medard pozuje odegrały główną rolę w filmie Polańskiego "Piraci z Karaibów",róże pustyni to wykrystalizowana sól NaCl,a kolor pochodzi od piasku-niestety leżąc na półce stopniowo się osypują zmniejszając się-jak znikną całkiem należy znowu jechac do Tunezji po nowe-u nas w domu są już czwarty rok i wydaje mi się że drugie tyle wytrzymają
KOCZORKA - 2008-12-28, 17:38
jacek stec napisał/a: | Te stylizowane okręty przy których Medard pozuje odegrały główną rolę w filmie Polańskiego "Piraci z Karaibów" |
Jacku, chodzi Ci o film Polańskiego "Piraci" czy o "Piraci z Karaibów"
A teraz na poważnie - byłeś w Tunezji: kampiórkiem czy innym środkiem lokomocji?
Jak sprawa wygląda od strony kempingów?
jacek stec - 2008-12-28, 18:06
Przepraszam -chodzi o Piratów z Karaibów autorstwa również polskiego reżysera Gora Verbinskiego,natomiast tenże venę twórczą czerpał z Piratów Polańskiego.
Niestety,Tunezja tak jak większośc samolotem nie kamperem-szkoda,może kiedyś?
medard - 2008-12-28, 18:08
dam tu kilka fotek jak wyglada taka roza /zrobilem przed chwila te fotki / i pomalutku bede konczyl moja relacje z tego kraju w pieknym miasteczku nad morzem srodziemnym sidi bou said
medard - 2008-12-28, 18:10
i ostatnie fotki
medard - 2008-12-28, 18:18
nie to nacisnalem i nie skonczylem tematu
mysle ze troszke przyblizylem ten kraj i mozna dojechac tam kamperem /widzialem osobiscie jak w souse wyjezdzaly kampery niemieckie z promu ,ktory przyplynal z sycyli /
janusz - 2008-12-28, 18:21
KOCZORKA napisał/a: | Jak sprawa wygląda od strony kempingów? |
Też było samolotowo, ale podczas jednej z wycieczek widzieliśmy karawanę kilku kamperków. Wszystkie były jednakowe i na francuskich numerach, pewnie z wypożyczalni.
OMEGA - 2008-12-28, 18:38
Dziękuję Medard za bogatą w zdjęcia relację ,
przybliżyłeś nam Tunezję , ci co się tam wybierają zaczerpną szczyptę wiadomości inni pooglądali zrobione przez ciebie zdjęcia i też z tego coś wynieśli np. ja .
JaWa - 2008-12-28, 18:39
jacek stec napisał/a: | leżąc na półce stopniowo się osypują |
Ciekawe jakby je potraktować lakierem, albo żywicą ? Ktoś może próbował ?
PS
stefan by pewnie wiedział
janusz - 2008-12-28, 18:43
JaWa napisał/a: | stefan by pewnie wiedział | A kysz siło nieczysta
KOCZORKA - 2008-12-28, 18:44
medard napisał/a: | i pomalutku bede konczyl moja relacje z tego kraju w pieknym miasteczku nad morzem srodziemnym sidi bou said |
Miasteczko naprawdę piękne i malownicze
Już będziesz kończył , a tak się fajnie ogląda i czyta.
Renya ....wkraczaj do akcji
TOMMAR - 2008-12-28, 18:46
Jacek nie zaczynaj
janusz - 2008-12-28, 18:53
Takie sobie zdjęcie z Tunezji.
medard - 2008-12-28, 18:53
sa to z pewnoscia nieprofesjonalne fotki ale ja amator i robiac je nie zakladalem ze dam je tu czy gdzie kolwiek dlatego jest kilka fotek z moja facjatka i mozna odniesc wrazenie ,ze chce sie pokazac,pochwalic ,ale zrobilem takie a nie inne wiec sa a i maja tez potwierdzic w pewnym sesie ze sa to orginalne moje fotki a nie z netu sciagniewe
mysle ze przybliza troszke ten kraj, kraj tani piekno jest tam bardzo ograniczone chyba ze ktos jest zainteresowany tylko rozrywka i zmiana karnacji co akurat nie jest moja mocna strona
Tadeusz - 2008-12-28, 19:02
medard napisał/a: | sa to z pewnoscia nieprofesjonalne fotki ale ja amator i robiac je nie zakladalem ze dam je tu czy gdzie kolwiek dlatego jest kilka fotek z moja facjatka |
Ucałuję Ci tę facjatkę przy najbliższej okazji. A wkrótce okazja będzie.
Dziękujemy, Medardzie.
Dziabong - 2008-12-28, 19:27
A ja znalazłem taki zabytek 500 metrów od mediny w Susse, codziennie go odglądałem - jeździł i był boski.
jacek stec - 2008-12-28, 20:10
Lakier do włosów załatwia sprawe-tak zrobiliśmy z kryształami soli z morza martwego-są bardziej wrażliwe na nasze warunki,róża pustyni jak się rozsypie zmobilizuje do powrotu do Tunezji.
Widac głód podróży u wszystkich,w lecie nikt nie odważyłby się opisywac wypraw niekamperowych-może założymy na zimowe wieczory dział "podróże kamperowców ale nie kamperem"?Ja mam w zanadrzu Emiraty Arabskie z zeszłorocznej zimy,na razie boję się wychylic ,taki dział myślę ośmieliłby pozostałych-a może coś by się z tego urodziło nowego?-spotkałem w Emiratach kamper z Niemiec
ARCADARKA - 2008-12-28, 20:13 Temat postu: ARCADARKA ja też nie śmiem , nowy jestem kamperomaniak u mnie od 2 latek dopiero , ale fotek z wakacji no mam , super Dominikana , ale bieda poza murami ,oj bieda,
janusz - 2008-12-28, 20:14
Jacku i Darku Mówicie macie.
http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=229
KOCZORKA - 2008-12-28, 20:16
jacek stec napisał/a: | Ja mam w zanadrzu Emiraty Arabskie z zeszłorocznej zimy |
Dawaj Jacuś te Emiraty.
Nie ma co robić w te długie, zimowe wieczory, a tak to człowiek oczy nacieszy i czegoś się dowie.
KOCZORKA - 2008-12-28, 20:18
Daruś , Ty też
KOCZORKA - 2008-12-28, 20:20
janusz napisał/a: | Takie sobie zdjęcie z Tunezji.
|
Masz tylko jedno
Dawaj więcej, czekamy
medard - 2008-12-28, 20:22
jacek stec napisał/a: | Emiratach kamper z Niemiec | p isalem juz o tym ze na bliskim wschodzie jest b duzo kamperow z niemiec i sa to spore karawany
a tak nawiasem tez mi na trasie jak pojade do indii /poki co jest tam niewesolo /
gino - 2008-12-29, 08:10
MEDARD brawo!!
swietna relacja..swietne fotki..naprawde zachecaja do odwiedzenia tego miejsca...
chcociaz...tez daja do myslenia...mysle ze trzeba brac przyklad z Francuzow..i jechac grupa..BEZPIECZNIEJ...
a...oaza tozeur
f68 - 2008-12-29, 09:05
gino napisał/a: | MEDARD brawo!!
........... daja do myslenia...mysle ze trzeba brac przyklad z Francuzow..i jechac grupa..BEZPIECZNIEJ...
a...oaza tozeur |
dokładnie z francuzów..... jechać w drugą stronę , wycofujac się w bezpieczne miejsce
bonusik - 2008-12-29, 11:12
Medard...to była uczta dla oczu
Wielkie dzięki....
tomiy - 2008-12-29, 22:47
Ja mam róże pustyni juz chyba z 8 rok niczym nie "impregnowana" i nie zauwazylem aby sie choc troche zmniejszyla.
|
|