|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Turbinka wiatrowa
Karol Rosół - 2020-08-09, 23:00 Temat postu: Turbinka wiatrowa Kończę montaż turbiny wiatrowej na rampie rowerowej kamperka. Czy ktoś z kolegów miał zamontowane takie urządzenie i mógłby podzielić się doświadczeniami? Będę ogromnie wdzięczny. Załączam zdjęcia z próbnego montażu. Pozdrawiam
SlawekEwa - 2020-08-10, 07:44
Jak duże są wibracje podczas pracy?
Karol Rosół - 2020-08-10, 08:18
Cześć. Jeszcze nie wiem bo nie było silniejszych podmuchów. Na wszelki wypadek na maszcie w punktach mocowania założyłem piankę izolacyjną (taką jak na rurach ciepłowniczych) o grubości 25 mm. Trzeba czekać na wiatr. Pozdrawiam
Andrzej_Gdynia - 2020-08-10, 13:06
Fajne to... a ile to ma mocy max? Ile jest do uzyskania? Tak sobie myślę że pewnie około 500 W? I tu mi się wydaje że jednak solary jako działające stale - mimo mniejszego uzysku, przez swój czas od rana do nocy bedą dawać więcej... Ale to super że próbujesz i idziesz niestandardowo. Jestem ciekaw twoich obserwacji.
bert - 2020-08-10, 13:29
taka (no podobna) na jachcie tak hałasowała, że ja zdemontowałem i wyrzuciłem.
ale może stara była
wędrowiec - 2020-08-10, 13:31
Wiatraczek może kręcić w dzień i w nocy. Pewnie prądu da więcej, ale też roboty z tym więcej.
Solar to taki prąd dla leniwych i dlatego mi bardzo odpowiada.
adaml61 - 2020-08-10, 19:25
Ja dzisiaj widziałem na niemieckiej autostradzie, kampera z pionową turbiną . Wystawała około 30 cm nad dach , i fajnie się kręciła , pewnie prądu dawała dużo . Fajnie bo pionowa potrzebuje mniejszego wiatru do startu . Tak sobie kiedyś myślałem jak by to było z pionowa turbiną a tu ktoś mnie uprzedził .
darek 61 - 2020-08-10, 20:54
adaml61 napisał/a: |
Ja dzisiaj widziałem na niemieckiej autostradzie, kampera z pionową turbiną |
Jak to jechał z wiatrakiem na dachu,przecież to bez sensu.
Pawcio - 2020-08-11, 07:49
Posiadam, eksploatuję, nie polecam .. niestety turbina pomimo że pozornie atrakcyjna to jest lipnym rozwiązaniem do kampera/przyczepy.
Hałasuje i przenosi wibracje. Jako taką efektywność w produkcji energii osiąga przy prędkości wiatru od 11 m/s i do tego musi być zamontowana odpowiednio wysoko.
Fajne rozwiązanie, ale do zasilania oświetlenia w ogródku
Pawcio - 2020-08-11, 07:51
darek 61 napisał/a: | adaml61 napisał/a: |
Ja dzisiaj widziałem na niemieckiej autostradzie, kampera z pionową turbiną |
Jak to jechał z wiatrakiem na dachu,przecież to bez sensu. |
Hehe.. Darek, ale nikt nie napisał, że jechał
adaml61 - 2020-08-11, 12:08
Pawcio napisał/a: | Darek, ale nikt nie napisał, że jechał | Właśnie że jechał . Pionowa turbina może się kręcić przy wietrze 42m/s ( tak podają specyfikacje )
adaml61 - 2020-08-11, 12:09
darek 61 napisał/a: | Jak to jechał z wiatrakiem na dachu,przecież to bez sensu. | Nie z wiatrakiem a pionową turbiną wiatrową
Pawcio - 2020-08-11, 15:10
A no to zwracam honor
Tyle, że to nie za bardzo ma sens. W czasie gdy silnik pracuje prąd i tak dostarcza alternator. Jak komuś za mało standardowych amperów można niewielkim kosztem tak zmodyfikować/podmienić alternator że dostarczy niemalże każdą ilość energii.
Kilka lat temu widziałem francuzów na przylądku południowym. Kamperowali w naczepie, którą ciągneła Renówka Majorka. Na naczepie mieli zainstalowaną turbinę na wysokim maszcie z odciągami. Średnica łopat miała ze 3 metry. Takie rozwiązanie daje efekt przy biwakowaniu dłuższy czas, choć raczej jest mało praktyczne do zastosowaniu w zwykłym kamperze.
rakro1 - 2020-08-11, 17:52
To jasne,że napędzanie wiatraka jadącym autem to absurd.Turbina jest niepraktyczna bo aby produkowała prąd w sensownej ilości wymaga dużej,ciężkiej i zajmującej miejsce konstrukcji.Omawialiśmy ten watek i koledzy zwracali uwagę na duży/bardzo duży lub nieznośny hałas.I dlatego chyba turbiny nie weszły do masowego użycia w kamperach.
Camp77 - 2020-08-22, 19:12
Turbina wiatrowa do camperka, to niezłe rozwiązanie na postoju. Ogniwa fotowoltaiczne potrzebują słoneczka. Latem camperka chowamy w cieniu (chyba, że go nie ma). Ogniwa na dachu, to i produkcja energii mniejsza. Turbina nie boi się cienia.
Sam rozważam montaż turbiny.
orys - 2020-08-25, 15:44
rakro1 napisał/a: | To jasne,że napędzanie wiatraka jadącym autem to absurd.Turbina jest niepraktyczna bo aby produkowała prąd w sensownej ilości wymaga dużej,ciężkiej i zajmującej miejsce konstrukcji.Omawialiśmy ten watek i koledzy zwracali uwagę na duży/bardzo duży lub nieznośny hałas.I dlatego chyba turbiny nie weszły do masowego użycia w kamperach. |
Zależy jak gdzie. w Szkocji zdarza mi się dość często widywać takie rozwiązanie.
Co do wibracji - widziałem ludzi, którzy mieli po prostu "wiatraki wolnostojące" ;-)
Pawcio - 2020-08-26, 08:41
Camp77 napisał/a: | Turbina wiatrowa do camperka, to niezłe rozwiązanie na postoju. Ogniwa fotowoltaiczne potrzebują słoneczka. Latem camperka chowamy w cieniu (chyba, że go nie ma). Ogniwa na dachu, to i produkcja energii mniejsza. Turbina nie boi się cienia.
Sam rozważam montaż turbiny. |
Tak jak potrzebują ogniwka słoneczka.. tak turbinka wiaterku
Zapewniam Cię, że w kampku turbina to przerost formy nad treścią
rakro1 - 2020-08-26, 10:15
Produkcja prądu turbiną wiatrową napędzaną jadącym samochodem jest nieporównywalnie mniej sprawna niż używanym do tego celu alternatorem.Być może widywałeś auta z montowanym na stałe śmigłe,które kręciło się w trakcie jazdy ale to również bez sensu bo dochodzi opór dla powietrza samej konstrukcji.
Bardzo źle to świadczy o użytkownikach takich urządzeń w GB i powinno nas leczyć z kompleksów.Bo,że to widziałeś nie wątpię.
Camp77 - 2020-11-20, 21:00
Jestem ciekaw czy ktoś z kolegów skusił się na turbinę wiatrową do kamperka i z jakim efektem.
Myslę, że temat nie umarł.
|
|