Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - skrzynia biegów Ducato I

long jack - 2020-08-10, 13:46
Temat postu: skrzynia biegów Ducato I
Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem Ducato 1 z 91 roku (od jakiś 2 miesięcy) (wcześniej woziłem na wakacje przyczepki). Szczęście było niesamowite, kiedy po 1,5 miesiąca udało się go wyszykować do wakacji - wymiana pasków, płynów, naprawa hamulców i inne drobne poprawki.
Wakacje były udane, wycieczka na Mazury, po Frombork i Bory Tucholskie z obowiązkowym pstrągiem z Mylofa - 1000 km w dwa tygodnie.
Jednakże, łyżki dziegciu do miodu miłego, szczęśliwego urlopu dolał w czasie powrotu - już w Wawie - niewchodzący 1 bieg. Na początku coś się zaczęło psuć, słabo wchodził, ale jakoś się trzymał, ale potem w ogóle nie chce wskoczyć. Na szczęście można startować z 2, ale wiadomo, przeglądu tak nie przejdzie.
Macie może jakąś dobrą radę, co mogło się w skrzyni zepsuć, i jak/gdzie to można naprawić.
z góry dziękuję
Jacek F.

qmulus - 2020-08-11, 09:25

Malo prawdopodobne zeby choinka poszla(tryby) raczej do wymiany masz synchronizator. Ewentualnie sprawdz czy na laczeniu skrzyni z drazkiem nie oberwala sie guma ktora laczy krociec skrzyni z drazkiem. Musisz zdjac kolo zapasowe i ja obejrzec. Jak cos pisz bo mam na wierzchu wszystko to porobie zdjecia.
Gewehr - 2020-08-11, 11:11

Sprawdź czy na zgaszonym silniku wchodzi. jeśli tak, to problem ze sprzęgłem(może nie wchodzić tylko I bieg). Jeśli nie, to rozsypała się przesuwka, lub problem w mechanizmie zmiany biegów.
long jack - 2020-08-11, 21:52

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi - 1 nie wchodzi także przy wyłączonym silniku.
Podejrzewam że to wina synchronizatora i sprężyn. Nie znacie może dobrego warsztatu w okolicach wawy?

long jack - 2020-08-18, 14:56

Witam
jednak to była guma łącząca drążek ze skrzynią. Na szczęście w motoryzacyjnym sklepie znalazłem człowieka, który wiedział które cięgno zmiany biegów użyć. kosztowało mnie to 6 złotych i mam 1 plastik w zapasie, gdyby padła 2 guma. Z naprawą był największy problem z ruszeniem nakrętek 13, ale sobie poradziłem bez uszkodzenia śrub. Dzięki za zainteresowanie i pomoc.
ps
zaczynam się zastanawiać nad kupieniem drugiej skrzyni biegów, tak na wszelki wypadek...

Gewehr - 2020-08-18, 15:27

Jeszcze niedawno były w intercarsie te gumki do kupienia. Były oryginalne :mrgreen:
Skwarek - 2020-08-18, 16:04

long jack napisał/a:

zaczynam się zastanawiać nad kupieniem drugiej skrzyni biegów, tak na wszelki wypadek...

Jeśli nie zamierzasz się rozstawać z kamperkiem to pewnie warto kupić, można jeszcze coś trafić za grosze. Ja zaopatrzyłem się w dwie skrzynie i silnik który rozebrałem, właśnie doprowadziłem do porządku i sprawdziłem, zalany olejem idzie na strych bo mój w kamperze ma się na razie świetnie. Teraz zabieram się za skrzynie biegów, z dwóch na spokojnie pewnie coś sensownego zmontuję, co będzie brakowało mam czas poszukać.
:spoko

Gewehr - 2020-08-18, 16:17

Skwarek napisał/a:
long jack napisał/a:

Jeśli nie zamierzasz się rozstawać z kamperkiem to pewnie warto kupić, można jeszcze coś trafić za grosze. Ja zaopatrzyłem się w dwie skrzynie i silnik który rozebrałem, właśnie doprowadziłem do porządku i sprawdziłem, zalany olejem idzie na strych bo mój w kamperze ma się na razie świetnie. Teraz zabieram się za skrzynie biegów, z dwóch na spokojnie pewnie coś sensownego zmontuję, co będzie brakowało mam czas poszukać.
:spoko

Trzeba było sobie złożyć 2.5TD ;)

Skwarek - 2020-08-18, 16:37

Gewehr napisał/a:

Trzeba było sobie złożyć 2.5TD ;)

Pewnie masz rację, lecz taki mi się trafił i wyremontowałem jaki mam w papierach samochodu.
Ale pomyślę ;)

qmulus - 2020-08-18, 17:44

tez sobie kupilem na zas silnik i skrzynie :D i drzwi i duzo roznych czesci :P