Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Remontujemy kampera - Jak naprawić stłuczone okna szybę w kamperze [Wideo]

camper_australia_trip - 2020-08-13, 00:43
Temat postu: Jak naprawić stłuczone okna szybę w kamperze [Wideo]
Hej wszystkim.

Chciałbym przedstawić sposób w jaki naprawiłem okno w naszym starym kamperze Ducato. Jak wiadomo okna nie są tanie a do tego ciężko znaleźć odpowiedni wymiar.

Małe wprowadzenie:
Okno było stłuczone kompletnie, dwie warstwy poszły, dosłownie drobny mak, to wszystko na Krecie w Grecji. Na tamten czas postanowiłem to tylko skleić [puzzle] i wzmocnić aby było i żyliśmy tak z tym jeszcze na Krecie przez 4 miesiące. Po powrocie postanowiłem się tym zająć i oto efekty tej pracy. W mojej ocenie efekt jest zadowalający.

Dajcie znać co o tym sądzicie. Pozdrawiam

SlawekEwa - 2020-08-13, 06:36

Normalnie omnibus techniczny jesteś :dobrarob
zbyszekwoj - 2020-08-13, 11:12

Jak ta folia lustrzana jest przyklejona, Mnie po kilku próbach zawsze odlaziła.
krzysiek79 - 2020-08-13, 12:28

Lustro dla jadących za wami, nie oślepia za bardzo 🤔
robba - 2020-08-14, 07:26
Temat postu: Re: Jak naprawić stłuczone okna szybę w kamperze [Wideo]
camper_australia_trip napisał/a:
Hej wszystkim.

Chciałbym przedstawić sposób w jaki naprawiłem okno w naszym starym kamperze Ducato. Jak wiadomo okna nie są tanie a do tego ciężko znaleźć odpowiedni wymiar.
....
Dajcie znać co o tym sądzicie. Pozdrawiam

miałem bez głosu, więc zapewne dużo straciłem.
efekt końcowy wygląda fajnie.
Nie wiem dlaczego ta kamera tak strasznie Tobie skakała, może ciężka i trudno utrzymać?
a ponadto polski aktor, zrobi herbatkę, spojrzy w prawo, zje pizzę, spojrzy w lewo..... ;)
:diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

krzysiek79 napisał/a:
Lustro dla jadących za wami, nie oślepia za bardzo 🤔

to taki rodzaj samoukarania dla tych za Tobą, co mają żle śwatła ustawione... :diabelski_usmiech

camper_australia_trip - 2020-08-17, 14:32

Cytat:
Nie wiem dlaczego ta kamera tak strasznie Tobie skakała, może ciężka i trudno utrzymać?

Rozumem że mówisz o ujęciach z Mazdy mx-5, to racja skakała bo kolega ma gwintowane zawieszenie + polskie drogi i taki efekt.

... Szyba nikogo nie oślepia bo jest dużo wyżej, no chyba że ktoś ustawi się akurat jakość na zachód słońca to może wtedy przez chwile dostanie po oczach... no ale to tak samo jak słońce odbija się od bloków czy wszystkiego innego...

Folie kleiłem normalnie, na wodę, a potem "packowanie". w tym Przypadku było łatwo bo to płaska szyba, na orginalnej było by trudniej. Myślę jednak że chyba lepiej było by ją przykleić od wewnątrz. Pozdrawiam

zbyszekwoj - 2020-08-18, 08:11

[quote] Myślę jednak że chyba lepiej było by ją przykleić od wewnątrz. Pozdrawiam

Od wewnatrz strach ze sie odklei.U mnie po kilku dniach pojawialy sie pecherze i odlazła. Próbowałem kilka razy na wode i plyn do mycia naczyn, bezskutecznie.Może ta pleksa w fabrycznych oknach jest inna?

Zaradek - 2020-08-18, 15:28

Kiedys na peknieta szybe naklejalem folie perforowana, bo jak mi powiedzieli w firmie zajmujacej sie tym, na poliwenglanie zawsze beda wychodzily pecherze i musi byc perforowana. Co innego jest plexa, ale nasze okna sa wlasnie z poliweglanu.
zbyszekwoj - 2020-08-19, 07:58

Zaradek napisał/a:
Kiedys na peknieta szybe naklejalem folie perforowana, bo jak mi powiedzieli w firmie zajmujacej sie tym, na poliwenglanie zawsze beda wychodzily pecherze i musi byc perforowana. Co innego jest plexa, ale nasze okna sa wlasnie z poliweglanu.

Ciekawa podpowiedż ,dzięki. Ja próbuję nakleić lustrzaną w oknie drzwi abym mógł widziec kto dobija mi się do kampera. :diabelski_usmiech Ciekawe czy perforowana jest lustrzana?
:pifko

marcin traker - 2020-08-19, 10:05

Wyszło super!
Problem były owiele większy gdyby rama okna /obwód też był pęknięty

zbyszekwoj - 2020-08-20, 08:49

marcin traker napisał/a:
Wyszło super!
Problem były owiele większy gdyby rama okna /obwód też był pęknięty

Niestety nie wszystkie okna dają mozliwość takiej naprawy.