Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - wlewanie oleju do skrzyni biegów ducato 2.5 tdi

hymerek - 2020-08-15, 21:22
Temat postu: wlewanie oleju do skrzyni biegów ducato 2.5 tdi
witam,

wyczytałem ze olej dolewa sie do skrzyni przez otwór w którym jest linka prędkościomierza.

pytanie: jak bede wiedział ze jest juz go wystarczajaco? czy na tej lince jest jakas podziałka "min-max" ?

Czy moze obserwuje az stan pokaże sie w otworze rewizyjnym? Jeśli tak to w którym? są dwa: jeden jest z przodu skrzyni a drugi tez z przodu ale kolo 10 cm powyżej tego pierwszego.

Slysze delikatne "Turkotanie" tej skrzyni pod wiekszym obciążeniem, ale ostatnio takze przy mniejszym obciążeniu sie ono pojawia... Moze jest za mało oleju i brak smarowania tej sławetnej piatki?

Po wymianie uszczelniaczy w skrzyni wlali mi 2 litry oleju...

hymerek - 2020-08-15, 21:24

dodam ze auto jest po wymianie kompletnego sprzegla (LUK)
chris_66 - 2020-08-16, 11:45

jeżeli masz dwa korki to jeden jest do zlania oleju a drugi do nalania
ten do nalania jest też wskażnikiem poziomu - jak się wylewa to znaczy że jest pełno

z praktyki wynika, że po nalaniu do pełna trzeba dolać przez dziurę po lince jeszcze trochę (200-500ml zależnie od tego kto poleca)

ja po osiągnięciu max strzykawką dolałem jeszcze 400ml i zakręciłem (wylało się pewnie z 50-100ml) i uznałem że jest OK

dla poprawy samopoczucia można dodać dwusiarczek molibdenu, niby poprawia właściwości smarne
kupujesz 100g proszku na alle, mieszasz dokładnie z olejem i dodajesz (metoda sprawdzona zarówno w oleju silnikowym i przekładniowym w róznych samochodach różnych generacji - ciężko powiedzieć czy dział jakoś znacząco ale na pewno nic nie popsuło się)

Gewehr - 2020-08-16, 15:36

Możesz mieć skrzynię bez korka wlewowego. Nalewasz właśnie wtedy reduktorem. Nigdy nie dolewasz. Zawsze trzeba zlać całość i odmierzyć odpowiednią ilość i nalać od nowa.
hymerek - 2020-08-16, 15:41

to od czego jest otwór kontrolny z przodu?
chris_66 - 2020-08-16, 17:40

hymerek napisał/a:
to od czego jest otwór kontrolny z przodu?

Możesz mieć albo nie mieć. Może masz 🤔.
U mnie jest koło półośki. Ale do mojego silnika było chyba 5 modeli skrzyń 🤪

hymerek - 2020-08-16, 21:46

wszystko takie jest na domysły... macie moze jakas konkretna serwisowke? Moj model to 95rok produkcji, ducato 2.5 tdi, 116km
Gewehr - 2020-08-16, 21:57

Jak chcesz konkretów, to sam się wykaż i podaj dokładny model na początku.
Korek masz w mechanizmie różnicowym po stronie długiej półosi. Olej lejesz na maksa aż się uleje.

hymerek - 2020-08-16, 22:18

jest napisane w tytule jaki model

oK nieważne... jak masz serwisowke to poproszę

Gewehr - 2020-08-16, 22:23

W tytule dałeś tylko silnik... Używaj wielkich liter, bo kiepsko się to czyta :(
Niestety ale serwisówkę mam tylko w głowie ;)

hymerek - 2020-08-16, 22:52

juz kilkukrotnie czytam Twoje wpisy i jak zwykle wymądrzasz sie, pouczasz a nic wartościowego nie napiszesz. Masz napisane jak wół w tytule "ducato 2.5 tdi". Właśnie o silnik chodzi... jakie znaczenie ma podanie modelu zabudowy ???
chris_66 - 2020-08-16, 22:58

hymerek napisał/a:
jak wół w tytule "ducato 2.5 tdi". Właśnie o silnik chodzi...

głupiś jak ten wół :zastrzelic

silnik to jedno , skrzynia drugie - np dp mojego 2,8 HDI pasuje 5 albo 6 modeli skrzyń, i trzy systemy nalewania oleju

podaj symbol skrzyni to ktoś może ci pomoże :gwm ja się poddaję :spoko

hymerek - 2020-08-16, 23:07

[quote="chris_66"]
hymerek napisał/a:
jak wół w tytule "ducato 2.5 tdi". Właśnie o silnik chodzi...

głupiś jak ten wół :zastrzelic

troche kultury i taktu by Ci się przydało, masz tu do czynienia z ludzmi nie tylko swojego pokroju... bez komentarza

Gewehr - 2020-08-16, 23:16

hymerek napisał/a:
juz kilkukrotnie czytam Twoje wpisy i jak zwykle wymądrzasz sie, pouczasz a nic wartościowego nie napiszesz. Masz napisane jak wół w tytule "ducato 2.5 tdi". Właśnie o silnik chodzi... jakie znaczenie ma podanie modelu zabudowy ???

Z chęcią poczytam Twoje merytoryczne i wnoszące coś posty. Jak chcesz od kogoś pomocy, to wypada pisać z szacunkiem. Ty tego nie potrafisz.

hymerek - 2020-08-16, 23:23

Jestes bezczelny obrażając kogoś i jeszcze pouczając że trzeba pisać z szacunkiem. Warszafka...
chris_66 - 2020-08-16, 23:24

hymerek napisał/a:
troche kultury i taktu by Ci się przydało, masz tu do czynienia z ludzmi nie tylko swojego pokroju... bez komentarza

przecież bardzo kulturalnie i taktownie zasugerowałem Ci, że nie rozróżniasz silnika od skrzyni biegów oraz, że nie dostaniesz merytorycznej odpowiedzi na swoje pytanie bez konkretnych danych o Twoim sprzęcie :roll:

Gewehr - 2020-08-16, 23:29

hymerek napisał/a:
Jestes bezczelny obrażając kogoś i jeszcze pouczając że trzeba pisać z szacunkiem. Warszafka...

Nie można tak było od początku? Ładnie wygląda zdanie, a pewnie dużo to Ciebie nie kosztowało.
Mógł byś mi wskazać gdzie Ciebie obraziłem? Chciałbym wiedzieć, aby drugi raz tego nie zrobić.
Pozdrawiam z Warszawy :mrgreen:

lepciak - 2020-08-17, 11:11

hymerek napisał/a:
Chyba chciałeś przysrać gościowi który najbardziej mógłby Ci pomóc z racji posiadanej wiedzy. I chyba Ci się to nie udało. Odnoszę wrażenie, że nawet nie zrozumiałeś sensu zadawanych Tobie pytań.
hymerek - 2020-08-17, 15:41

Gdzie obraziłeś? Serio nie wiesz? :ok

pisząc "głupis jak ten wół" jest to powszechnie uważane za zwrot obraźliwy... przynajmniej nie w Warszawie :) u Was moze to standard, ja do takich standardow jeszcze nie przywykłem i nie życzę sobie żeby ktokolwiek tak sie do mnie zwracał.

Lepciak, ja nie z tych co "przysrywaja" komukolwiek... a tym bardziej nie z tych co wchodzi w dupe i chce dowiedzieć sie czegoś od osoby która nie ma szacunku do drugiego człowieka.

Zaczyna mnie irytować to cale Wasze forum... nie dosyć że nic sie nie mozna dowiedzieć to jeszcze człowiek zniża sie żeby odpowiadać na Wasze pyskówki i zaczepki. Z tego co kojarzę to fora są po to aby dzielić się wiedzą i czasami coś "na szybko" bez szukania po serwisówkach ogarnąć. Ale widzę że tu panowie mądrzycie się, używacie pięknych słów, zwracacie uwagi jak ktoś przecinka nie postawi, oskarżacie ze ktoś nie wie co to skrzynia biegów... a merytoryki w tym ZERO.

Bim - 2020-08-17, 16:32

hymerek napisał/a:
Gdzie obraziłeś? Serio nie wiesz?

pisząc "głupis jak ten wół"

Oj Hymerek nocne pisanie takie ma czasami efekty.

Jesteś tu na forum krótko i nie potrzebnie się unosisz i irytujesz

Gewehr nie pisał że... cytat wyżej i nie na darmo ma w opisie POMÓGŁ 32 RAZY

hymerek - 2020-08-17, 16:55

Bim napisał/a:
hymerek napisał/a:
Gdzie obraziłeś? Serio nie wiesz?

pisząc "głupis jak ten wół"

Oj Hymerek nocne pisanie takie ma czasami efekty.

Jesteś tu na forum krótko i nie potrzebnie się unosisz i irytujesz

Gewehr nie pisał że... cytat wyżej i nie na darmo ma w opisie POMÓGŁ 32 RAZY

Irytuje sie dlatego ze probujecie szukac "chłopca do bicia" i atakujecie jak ktoś sie nie daje... słabe to trochę. Forum to nie jest od tego chyba...???

Czy nie można w sposób kulturalny napisać: "możesz podać numer skrzyni...?" a nie z grubej rury wyzwiska i tak naprawdę nie wiem o co mu chodzi. Forum to anonimowość za monitorem i to jest problem bo daje przyzwolenie do braku kultury, chamstwa, wywyższania się i wymądrzania. Nie wiesz z kim rozmawiasz, ale zawsze fajnie jest kogoś zbesztać... co z tego że ktoś własnoręcznie skonstruował wiatrakowiec i na nim lata, dla nich jest się frajerem co nie odróżnia silnika od skrzyni biegów. :) ...z na 100% brakiem kultury technicznej.

Oj chłopcy chłopcy... żenada

hymerek - 2020-08-17, 17:08

dodam jeszcze ze jestem na zagranicznych forach lotniczych i tam nie ma tego co tutaj... każdy stara sie normalnie rozmawiać i pomagać bo przecież chodzi o wspólną pasje i sympatyczne spędzanie czasu, a jak ktoś cos wie to nie pisze ze jest thebesciak i nic nie musi bo jest "weteranem" i "pomógł x razy".

Dobra koniec dyskusji.

Pozdrawiam Wszystkich

Gewehr - 2020-08-17, 17:24

Nikt Ciebie nie atakował. Grzecznie napisałem abyś używał wielkich liter, nic ponad to. Napisałeś w tytule że silnik 2.5, a już roku Ci się nie chciało. Nie wymagaj abyśmy mieli tu kryształową kulę i z niej dowiadywali się reszty. To ty majjąc kompleks małomiasteczkowy, zacząłeś wyzywać od "warszafki". Widać jako bywalec zagranicznych for lotniczych, tu zbytnio odleciałeś i pokazałeś że nawet nie potrafisz czytać ze zrozumieniem i masz problem z pamięcią, kto co napisał. Teraz jeszcze możesz dopisać że padłeś ofiarą hejtu z mojej strony :spoko
hymerek - 2020-08-17, 17:30

Ok niech tak Ci bedzie :spoko :stop:
Comsio - 2020-08-17, 18:17

Co nie którzy, to się znają jak łyse konie.
Nawet z odległych przeciwnych kierunków.

Do trojaczków jest mnóstwo typów skrzyni biegów..
Tylko numerek. I będzie jasne.

:spoko

hymerek - 2020-08-17, 21:04

dzieki Comsio... na obudowie jest CEU SOFIM 153, czy to bedzie numer?
hymerek - 2020-08-17, 21:06

dziwne jest ze serwisowka mówi o 2.75l oleju... ja wlalem juz 3.2litra i nadal nie pojawia sie olej w otworze kontrolnym z przodu skrzyni. Nie wiem czy lac jeszcze czy nie...
AUTODATA takzie mówi ze powinno byc 2.75l oleju

Gewehr - 2020-08-17, 21:17

Przeczytaj jeszcze raz co ja pisałem w tym temacie.
hymerek - 2020-08-17, 21:24

czytałem ale nie mam korka wlewowego w reduktorze ani tez po zdemontowaniu linki prędkościomierza nie znalazłem miarki... mam za to otwór rewizyjny z przodu skrzyni przez który wlewam olej. Myślałem ze po zalaniu kolo 2.8L olej pojawi sie w otworze. Wlalem 3.2 i jeszcze sie nie pojawia...
Gewehr - 2020-08-17, 21:30

Jak podałeś rok, to napisałem gdzie masz korek i co masz zrobić.
chris_66 - 2020-08-17, 21:43

hymerek napisał/a:
Gdzie obraziłeś? Serio nie wiesz? :ok

pisząc "głupis jak ten wół" jest to powszechnie uważane za zwrot obraźliwy... przynajmniej nie w Warszawie :) u Was moze to standard, ja do takich standardow jeszcze nie przywykłem i nie życzę sobie żeby ktokolwiek...............

Biedaku nawet nie wiesz kto cię niby obraził 🤣🤣🤣 wiem, zagraniczne fora lepsze 😱🤪

hymerek - 2020-08-17, 22:24

mądrego to az milo posłuchać :) :haha: