Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

W TV, Internecie - Kamperem przez świat. Pierwszy taki program w Polsce

KamperManiak - 2020-08-23, 20:27
Temat postu: Kamperem przez świat. Pierwszy taki program w Polsce
Już co wtorek o 22 na Discovery Channel możecie oglądać pierwszy serial dokumentalny o #vanlifepolska

To nie jest program o podróżowaniu. To program o życiu w drodze, bez konkretnego planu, bez konieczności organizowania noclegów i trasy. Codzienne stresy w korporacjach, ciągły pośpiech i pojęcia „asap” oraz „deadline” nagle przestają mieć znaczenie. Problemy jednak nie przestają istnieć, ale system wartości i postrzegania świata ulega zmianie.

https://youtu.be/qfl_SWlQMsE

daro35 - 2020-08-25, 21:41

jak już pisałem :brawo :gratulacje
aviator - 2020-08-25, 22:01

Oglądamy :spoko
CORONAVIRUS - 2020-08-25, 22:22

fajnie fajnie ...oglądamy :)
Cyryl - 2020-08-26, 08:47
Temat postu: Re: Kamperem przez świat. Pierwszy taki program w Polsce
KamperManiak napisał/a:
...Codzienne stresy w korporacjach, ciągły pośpiech i pojęcia „asap” oraz „deadline” nagle przestają mieć znaczenie...

fajnie, ale większość z nas ma to już dawno za sobą.

daro35 - 2020-08-27, 22:41

Oni tu chyba rzadko zaglądają :-/
Comsio - 2020-08-28, 07:56

:kawka:
Zapowiada sie :ok
:( niestety nie posiadam takowego kanału. :(

Neno - 2020-08-28, 09:30

A ja przegapiłem i muszę czekać na powtórkę ;(
Zaradek - 2020-08-28, 12:47

Nic nie straciliscie. Moim zdaniem nic ciekawego. Zrobiony jak wiekszosc teraz programow, czyli malo tresci, duzo powtorzen i wiecznie przerwy na reklamy. Do tego malo spójny, podczas gdy w Hiszpanii lato w Gruzji zima :-/
bert - 2020-08-28, 13:25

nie widziałem ale się wypowiem :mrgreen:

jeżeli to coś w stylu tych filmików którę tu propagowano jako kampermaniak, to dla mnie nuda i dno.
Dwie osoby, w kółko coś pieprzą, czasem bez składu i ładu. Plus można dać, podróżują ale od razu minus, bo odnoszę wrażenie, że nie po to by poznać-zobaczyć a po to by porównać i dopasować do (im) znanego.
Strasznie przegadane, przecież film to powinien być obraz. Obraz miejsc, sytuacji, widoków a nie przegadana opowieść o "tym" w stylu słuchowiska "rodzina matysiaków" :mrgreen:
Samouwielbienie?
Jeden czy dwa materiały przeglądnąłem jak się pojawiły, potem kontrolnie oblukałem wyrywkowo kolejne mając nadzieje, że się wyrobią i nabiorą dystansu do siebie z korzyścią dla "tam", ale się nie doczekałem.
Cóż... nie jest to krytyka autorów, bardziej moja opinia odnośnie tego, czego oczekuje (jeśli miałbym oczekiwać) od materiałów około-podróżniczych.

Neno - 2020-08-28, 13:54

Starych Vlogów nie oglądałem, bo czasu nie było (robota), ale odkąd nastał czas Covidowy, to czas jest i miło się to ogląda, a i informacji pod dostatkiem!
No ale ile osób, tyle opinii - i to jest właśnie fajne!

andi at - 2020-08-28, 21:09

bert napisał/a:
nie widziałem ale się wypowiem :mrgreen:

jeżeli to coś w stylu tych filmików którę tu propagowano jako kampermaniak, to dla mnie nuda i dno.
Dwie osoby, w kółko coś pieprzą, czasem bez składu i ładu. Plus można dać, podróżują ale od razu minus, bo odnoszę wrażenie, że nie po to by poznać-zobaczyć a po to by porównać i dopasować do (im) znanego.
Strasznie przegadane, przecież film to powinien być obraz. Obraz miejsc, sytuacji, widoków a nie przegadana opowieść o "tym" w stylu słuchowiska "rodzina matysiaków" :mrgreen:
Samouwielbienie?
Jeden czy dwa materiały przeglądnąłem jak się pojawiły, potem kontrolnie oblukałem wyrywkowo kolejne mając nadzieje, że się wyrobią i nabiorą dystansu do siebie z korzyścią dla "tam", ale się nie doczekałem.
Cóż... nie jest to krytyka autorów, bardziej moja opinia odnośnie tego, czego oczekuje (jeśli miałbym oczekiwać) od materiałów około-podróżniczych.

Też tak twierdzę on 1
Nigdzie nie byli a teraz jadą i opisują .I fajnie tylko bez tego że oni pierwsi :bukiet:

Track222 - 2020-08-28, 21:24

bert napisał/a:
........................

Kolego wszystko przed Tobą, najprościej wady wytyka się innym. Nagraj tak jak to chcesz zobaczyć, a ja chętnie to zobaczę. Pozdrawiam!!!

bert - 2020-08-28, 22:03

Track222 napisał/a:
bert napisał/a:
........................

Kolego wszystko przed Tobą, najprościej wady wytyka się innym. Nagraj tak jak to chcesz zobaczyć, a ja chętnie to zobaczę. Pozdrawiam!!!

nagraj... hmy, widzisz kolego oprócz licznych swoich talentów, mam świadomość braku wielu innych. Mając tą świadomość zwyczajnie nie biorę się za to czego nie mógłbym zrobić porządnie. A jak już się biorę to zanim się nie nauczę robić tego porządnie, to niekoniecznie zaraz epatuje tym świat i okolicę. Dlatego też nie spełnię Twojej sugestii.

Wytykać wady(?) gdzie/komu/po co. Nie zauroczyli mnie i zwyczajnie nie oglądam.
Dlaczego mnie nie zauroczyli wyłuszczyłem. Komuś się podoba, niechże ogląda, cóż mu moja opinia. NB to Ty określiłeś to "wadami", ale już nadinterpretowałeś, że (ja) je wytykam
Również pozdrawiam!!!!!
;)

Comsio - 2020-08-28, 22:32

W takim razie nie mam czego żałować :ok

:pifko

Bajaga - 2020-08-28, 22:40

Oglądałem jakieś produkcje na youtube i jest to co najmniej słabe. Sympatyczni ludzie ale po co te filmyto nie wiem...
mischka - 2020-08-29, 11:31

Dzisiaj o 16ej będzie powtórka :spoko
SlawekEwa - 2020-08-29, 13:40

I odezwało się "polskie piekiełko" :diabelski_usmiech
slawwoj - 2020-08-29, 14:05

Loża szydercow CT znów nadaje :upss :upss :upss

Moja mala kuzynka lat 4 w przedszkolu nabiła chłopczyka. Na pytanie pani o powód rzekła : "Bo brzydki jest".

Cyryl - 2020-08-29, 16:38

To nie jest ani polskie piekiełko, ani loża szyderców, ale to jest źle adresowane.
To jak pokazywać film dokumentalny o pracy w kamieniołomach, pracownikom kamieniołomów.

Bo:
ani podróżowanie nie jest dla nas żadną nowością,
ani sam kamper też nie jest niczym nowym.

Tak jak pracownik kamieniołomów znajdzie każde potknięcie czy nieścisłość autora filmu, tak samo my.

Moim zdaniem ten film, ten kanał YT może być atrakcyjny dla tych, co jeżdżą w jedno miejsce i nigdy nie podróżowali kamperem.

SlawekEwa - 2020-08-29, 17:13

Cyryl napisał/a:
ale to jest źle adresowane.

to że "Kampermaniacy" są zarejestrowani na CT to nie znaczy,że ich filmy są skierowane tylko do nas :chytry

krimar - 2020-08-29, 18:04

slawwoj napisał/a:
Moja mala kuzynka lat 4 w przedszkolu nabiła chłopczyka

na co?

hubertg - 2020-08-29, 18:13

Widziałem na Youtube załogi Latającego DyVana i Groszka, zdecydowanie lepiej ogląda się ich własne filmy niż to co dziś widziałem na Discovery.
Oczywiście dla kogoś w jednym filmie będzie za dużo gadania, dla innego w drugim źle, że nic poza widokami z drona nie ma. Każdy woli coś innego, ale wg mnie filmiki na ich kanałach są fajne.

Ale Discovery i styl tych "paradokumentów" jest nie dla mnie, to kolejny program zmontowany w stylu polsatowskich dokumentalnych produkcji o dramatach rodzinnych. Można odnieść wrażenie że to tylko wyreżyserowane historie, nie mające nic wspólnego z prawdziwą podróżą. I ta dramatyczna muzyka np. w chwili szukania zgubionych kluczy od kampera, lub atmosfera apokalipsy z powodu zablokowanej drogi w Gruzji.
Tego nie da się oglądać. Dobrze że wcześniej widziałem tych ludzi na Youtube, dzięki temu dalej będę ich oglądał, ale nie w tv.

Cyryl - 2020-08-29, 19:57

odnoszę to do grania w siatkówkę - mojego: gram i sprawia mi to niesamowitą satysfakcję, ale za Boga nie chciałbym na to patrzeć, bo wiem jak to wygląda.

tak również nie patrzę na takie filmy, bo już jeden z kolegów określił: jak można siedzieć i gapić się w wodę.

dlatego z relacji innych ciekawią mnie miejsca, ale co inni tam robią, to już ich sprawa.

joko - 2020-09-06, 12:31

Właśnie na głównym TVN leci 1-szy odcinek :spoko
MILUŚ - 2020-09-06, 14:09

Oglądneliśmy :ok
joko - 2020-09-06, 14:35

No i obejrzałem, bo wcześniej nie widziałem ...... Hmmm :? ........ jak dla mnie bardzo anty-kamperowe dzieło.
Trzeba wprawdzie wziąć poprawkę na to co napisali w pierwszym poście Kampermaniacy , że nie jest to program o podróżowaniu , ani kamperowaniu jako takim, ale w/g mnie to nie dość, że program nie wnosi w te tematy nic sensownego, to wręcz robi złą robotę.
Dla przeciętnego , nie obeznanego z tematem człowieka , rodzi się po obejrzeniu tego programu , bardzo skrzywiony obraz tego czym jest kamper i jak zazwyczaj wygląda podróż tym sprzętem, tym bardziej że sam tytuł jest już mylący.
Szczerze, gdybym był laikiem , który zaczyna rozważać wejście w tą przygodę, to po obejrzeniu tego programu dałbym sobie spokój.
Program jest o vanlife o czym Kampermaniacy napisali na wstępie, natomiast tytuł sugeruje coś innego i tu jest problem.

mischka - 2020-09-06, 14:45

joko napisał/a:
Szczerze, gdybym był laikiem , który zaczyna rozważać wejście w tą przygodę, to po obejrzeniu tego programu dałbym sobie spokój.

I obyś miał rację. Kamperów na drodze coraz więcej i ciężko znaleźć miejscówkę nad jeziorkiem.
joko napisał/a:
dziwię się trochę, że weszli w ten temat.

z czegoś żyć trzeba...

tom-cio - 2020-09-06, 15:14

A ja dołożę jeszcze jedno-sam jeżdżę vanami a tytułu sugeruje program o kamperach.Mogli chociaż jednego styropianowca wstawić,pokazać vana w wersji fabrycznej,bo niestety ale żaden z tych samochodów kamperem nie jest....
Nawet zgodnie z definicja tego forum to tylko jedno auto ,groszek,ma kibel....

aviator - 2020-09-06, 15:21

Właśnie obejrzałem 2 odcinek na horizongo. W 3 latajacydywan będzie ujeżdżal normalnego kampera. W zajawce go już zakopał - pewnie aby pokazac wyższość camervana :-)
Zaradek - 2020-09-06, 21:11

joko, Odczucia w punkt. Wystarczyłoby zmienić tytuł i po sprawie, a jeżeli już tytuł miałby zostać to powinny się w programie znaleźć różne rodzaje kamperów oraz różne sposoby podróżowania kamperami np.: na dziko, na camperparkach, na campingach. A tak mamy zakrzywienie rzeczywistosci.
KamperManiak - 2020-09-20, 13:17