|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Europa - pozostałe kraje - Malta
janusz - 2008-12-28, 19:44 Temat postu: Malta Czy ktoś z szanownych państwa był na Malcie?
Proszę o nie odpowiadanie w stylu "Stefan był" . Konkretnie szukam informacji prawdziwych i z pierwszej ręki.
Tadeusz - 2008-12-28, 19:48
janusz napisał/a: | Czy ktoś z szanownych państwa był na Malcie? |
Byliśmy na Malcie. W Poznaniu. A STEFAN NIE BYŁ!!!
janusz - 2008-12-28, 19:50
No nie da się poważnie Admini sami wprowadzają chaos na forum
Pytałem o tę Maltę Braci Maltanskich a nie AUTOJURA.
medard - 2008-12-28, 19:51
jaaaaaaaaaaaaaaaa
nie
SlawekEwa - 2008-12-28, 19:52
Tadeusz napisał/a: | A STEFAN NIE BYŁ!!! |
Tadziu a nie ładnie leżącego
janusz - 2008-12-28, 19:56
Pytanie było o Państwo w Europie - Malta. Chodzi mi jak tam jest w kwietniu -maju. Jak dojechać, ile kosztuje i wszystko inne.
martes - 2008-12-28, 19:58
Tak poważnie..... to ja nie byłem
medard - 2008-12-28, 19:58
z rozmowy pare miesiecy temu z sasiadami ich pobyt 2+2 to koszt 8 tys na dwa tygodnie . byli bardzo zadowoleni i polecali , problem dla mnie w tym ze trza jesc i lezec no i czasem wejsc do wody mozna i wieczorkiem wypic no arbatke
KOCZORKA - 2008-12-28, 20:01
janusz napisał/a: | Czy ktoś z szanownych państwa był na Malcie? |
No, no, no Januszkowi się Malta marzy
Też bym chciała.
Piszcie ludzie, chyba ktoś był ???
Jak Koczorowi się spodoba, to może mnie weźmie (nie umiem prowadzić kampiórka )
janusz - 2008-12-28, 20:04
medard napisał/a: | problem dla mnie w tym ze trza jesc i lezec no |
Nie leżeć. KAMPEREM. Zawadzić po drodze o Sycylię.
KOCZOR - 2008-12-28, 20:04
Ja też nie byłem.....
Może jednak odkopać Stefana
Uwaga, admin robi listę - kto nie był na Malcie. Prosimy o zgłaszanie się
Pozdrawiam
Tadeusz - 2008-12-28, 20:07
janusz napisał/a: | Nie leżeć. KAMPEREM. Zawadzić po drodze o Sycylię. |
Aby nie o Chorwację!!!
janusz - 2008-12-28, 20:08
Tadeusz napisał/a: | Aby nie o Chorwację!!! | Lobuzie
zbychu91 - 2008-12-28, 20:12
Ja chciałbym jeszcze raz pojechac na Malte!
medard - 2008-12-28, 20:25
Tadeusz napisał/a: | janusz napisał/a:
Nie leżeć. KAMPEREM. Zawadzić po drodze o Sycylię.
Aby nie o Chorwację!!! | Janusz jesli powaznie kamperem to chetnie sie [pisze do karawany jesli jestes za
janusz - 2008-12-28, 20:27
medard napisał/a: | Janusz jesli powaznie kamperem | Najpoważniej kamperem.
martes - 2008-12-28, 20:44
Ja też jeszcze raz chciał bym pojechać na Malte, już raz chciałem
janusz - 2008-12-28, 20:46
martes napisał/a: | już raz chciałem | Liczy się tylko jeżeli chciałeś kamperem.
zbychu91 - 2008-12-28, 20:48
martes napisał/a: | Ja też jeszcze raz chciał bym pojechać na Malte, już raz chciałem |
To jest nas dwóch
janusz - 2008-12-28, 20:50
zbychu91 napisał/a: | To jest nas dwóch | Trzech bo ja też chciałem i to kamperem
zbychu91 - 2008-12-28, 20:56
Dzieki Panowie! dawno sie tak nie ubawiłem !
może nie odkopywac Stefana? i tak nikt na Malcie go nie widzial!(a nawet jak widzial to sie nie przyzna )
martes - 2008-12-28, 20:56
nowa ankieta ? lista tych którzy chcieli już raz pojechać na Malte
Januszku jedź i opowiedz , ofotografuj ....
Jak ostatnio pojechałeś tam gdzie Tadeusz wspomniał ja tam już nie jeżdżę
p.s. piękne są takie opowiści przy kominku.... gdzie ja nie byłem ... w Londynie nie byłem w Paryżu nie byłem .... gdzie ja nie byłem ....
janusz - 2008-12-28, 20:59
martes napisał/a: | Jak ostatnio pojechałeś tam gdzie Tadeusz wspomniał ja tam już nie jeżdżę | Też od pewnego czasu nie jeżdżę i długo poczekają zanim przyjadę.
Tadeusz - 2008-12-28, 21:01
Ostrzegam, że na Malcie jest ruch lewostronny, a na domiar złego Malta jest tak mała, że ledwie się rozpędzisz to wyspa juz się kończy!.
Ona się nadaje tylko na rower.
Kampera lepiej zostawić na parkingu strzeżonym ( bardzo mocno strzeżonym! ) na Sycylii.
KOCZOR - 2008-12-28, 21:22
Tadeusz napisał/a: | a na domiar złego Malta jest tak mała, że ledwie się rozpędzisz to wyspa juz się kończy!. |
Potwierdzasz opinię, którą kiedyś słyszałem, a myślałem, że to prześmiewcze insynuacje ludzi z kontynentu.
Otóż słyszałem, że wpuszczają na Maltę karawany kamperów składające się z max 3 sztuk,
a przyczep 2 zestawy - reszta musi czekać na promie, bo tam jest więcej miejsca.
Pozdrawiam
KOCZORKA - 2008-12-28, 21:41
KOCZOR napisał/a: | Otóż słyszałem, że wpuszczają na Maltę karawany kamperów składające się z max 3 sztuk, |
Janusz, jedź tylko jednym, to się może zmieścisz
Zebrałeś już morze przydatnych informacji o Malcie, możesz ruszać
IAAN - 2009-01-02, 18:03
ja byłem oplem omegą w 2003 roku w sierpniu i wrześniu powrót .POTWIERDZAM RUCH LEWOSTRONNY.więcej wieczorem opiszę
IAAN - 2009-01-02, 22:52
Jak już pisałem wcześniej byłem autem na Malcie w 2003 roku coś ok. 2700km w jedną stronę z tego co pamiętam ok. 36 godzin jazdy z przerwami w połowie drogi gdzieś we Włoszech awaria auta i postój ok. 8 godzin wysiadł przekaźnik pompy paliwa (demontaż pompy ze zbiornika i podpięcie na krótko z gniazda zapalniczki czas naprawy ok. 40 minut reszta czasu stracona na zastanawianie się i szukanie pomocy z zewnątrz sama laweta z autostrady do warsztatu 150 euro oczywiście odmówiliśmy auto było też na gaz ale z gazem na autostradzie cięko we włosech to co jakieś 200km )opłaty za autostradę we Włoszech to 59 euro dalej na południe bliżej Sycylii bezpłatne prom na Sycylie ok. 10 e. czas oczekiwania 2 godz .z powrotem ok. 19 e.i czas 0,5 h inny prom .prom z Sycylii na Maltę pamiętam dokładnie 189e za samochód opel omega i 110 e za osobę tam i z powrotem powrót po 16 dniach bilety rezerwowne przez znajomych na miejscu z wyprzedzeniem było to szybki prom coś w rodzaju wodolotu zabierał ze 40 samochodów kamper raczej z wysoki choc terenówka z łodzią motorową na przyczepie wchodziła .czas płynięcia ok. 40 minut .termin powrotu choc określony na bilecie na datę i godzinę wymagał potwierdzenia wcześniejszego o czym mogliśmy przekonac się osobiście bo nas nie zabrano ze względu na nie potwierdzenie godziny i brak miejsca na auto musieliśmy czekac 12 godzin na następny kurs cała podróz tam i z powrotem kosztowała nas ok. 6000 zł .przy 3 osobach w tym paliwo i wszystkie opłaty łącznie z promami i autostradom za nocleg nie płaciliśmy spaliśmy u znajomych .
Teraz o samej Malcie plaże skaliste w miejscu gdzie chodziliśmy co dziennie woda czysta doskonałe warunki do nurkowania ,ceny w ich walucie przelicznik 11 zł za 1 (bodajże lira ),mało plaż piaszczystych temperatura w sierpniu ok. 30 stopni o 22 godzinie woda super szybko zapadający zmrok i zycie praktycznie zaczynało się po zmierzchu , najtańszy srodek transportu autobus nasze Neoplany nowe i stare jakieś innej marki .Ciekawostką jest to że można pojechac z Polski na Sycylię pociągiem tak zrobili znajomi a później promem z Sycylii do Włoch promy zabierały pociągi .
Czy chciłbym pojechac tam jeszcze raz ;.tyle miejsc jest ciekwych do zobczenia gdzie indziej ze rczej nie wybieram się znów .Mysle o Chorwacji w tym roku i Norwegii w przyszłym .
DO Zobaczenia na szlaku sezon blisko
f68 - 2009-01-02, 23:23
o to się nazywa relacja konkretna , chyba najkonkretniejsza jaką czytałem
Pawcio - 2009-01-03, 00:25
Krótko, zwiężle i na temat bez sentymentalnego wodolejstwa .
Teraz Januszku z czystym sumieniem możesz zrobić cztery listy maltańskie
- dla tych co by nie chcieli
- dla tych co by chcieli
- dla tych co chcą (bo ja chce )
- dla tych co byli (bo już byli )
medard - 2009-01-03, 01:04
- dla tych co chca i nie moga
IAAN - 2009-01-14, 18:06
i jeszcze Malta deptak
lepciak - 2009-01-16, 17:36
A ja najdalej we Włoszech byłem w Catanii na Sycylii. Dowieźli mnie tam statkiem z Rostocku (wtedy ostatnie 6 miesięcy DDR) za darmo, jeszcze żywili po drodze. W Catanii siedziałem dwa tygodnie, zwiedzałem, odwiedziłem pociągiem Syrakuzy. Potem wybuchła Etna i kazali migiem zwijać się z portu. Bez mojej zgody wyprowadzili statek z portu. Musiałem się poddać i też wypłynąć bo na tym statku pracowałem jako elektryk. Maltę widziałem przez lornetkę kiedy mieliśmy ją na trawersie w odległości 12 mil.
janusz - 2009-07-10, 13:22
robiłem podgląd tej Malty. Mało czasu w dwa tygodnie by zajechać i wrócić. Zapytałem w Liniach promowych Grimaldi Ferries
Civitavecchia - La Valetta (Malta) + powrót
Genua - La Valetta (Malta) + powrót
Kamper ponad 6m 2 osoby dorosłe w kabinie dwu osobowej.
Po około 1300 euro.
Prom z Genui płynie 39 godzin z Civitavecchia 32 godziny
Taki wyjazd zmieścił by się w dwu tygodniach.
Nie wiem czy to drogo czy nie. Z Wenecji do Grecji 400-500 euro w dwie strony bez kabiny.
Z Barcelony na Majorkę około 100km też płaciliśmy jakieś nie pamiętam teraz 500-600 euro.
jagnisia - 2009-09-05, 23:15
Witam serdecznie! Na Malcie byłam niespełna 1,5 - miesiąca temu (26.07-1.8.2009) Uczestniczyłam w kursie w ramach programu Comenius, ale udało mi się spenetrować tę wyspę na swój sposób dogłębnie. Prosze wybaczyć, ale na ceny dotyczące kamperów nie zwracałam uwagi, gdyż wciąż jestem jednostką namiotową i długo tak pozostanie. Zresztą - podczas licznych podróży po wyspie natknęłam się na jedno pole namiotowe i niestety zadnego sympatycznego kamperka nie widziałam. Drogi w połączeniu z kulturą prowadzenia pojazdów są czymś na zasadzie "survive" - cieszmy się, ze przetrwaliśmy, a co było w międzyczasie - może sobie przypomnimy po tym szoku. Styl jazdy śródziemnomorski, tzn. kto większy ma pierwszeństwo, kto mocniej się trzyma mniej siniaków ma!!!! Swoją drogą jedna z koleżanek - Greczynka - była pod wielkim wrażeniem jazdy Polaków, jak sama stwierdziła: "pełna kultura, zatrzymują się na właściwych pasach, na czerwonych swiatłach, przepuszczają, są cierpliwi i kulturalni". Cóż.... Cieszmy się!!!! Proszę o ewentualne pytania, gdyż jestem gadułą, zaś konkretne pytanie narzuci mi konkretną odpowiedź. Mam wiele pięknych fotografii. Będę je zamieszczać w miarę orientowania się jak to robić. Pozdrawiam!!!
jagnisia - 2009-09-06, 00:25
Malta - cd.
Tadeusz - 2009-09-06, 09:51
Im dłużej oglądam zdjęcia z Malty, tym bardziej żałuję, że tam nie byłem i chyba nie będę. Koszt przejazdu promem mnie zlekka poraża.
A tyle piękna na tej wyspie.
bobby - 2012-06-26, 18:44 Temat postu: malta jezelu dalej kogos temat interesuje, to mozna go wzbudzic, mieskzam od roku na Malcie choc obecnie bez kampera, ale jzeli ktos suzka infomracji to zapraszam
majmarek - 2012-06-28, 15:09 Temat postu: malta witam
a jak tam działa słuzba zdrowia? czy jest mozliwe połączenie zwiedzania z krótkim okresem pracy tzw. przyjemne z pozytecznym? lek chorób wewnetrznych i anestezjolog !
pozdrawiam
mm
Walter - 2015-04-29, 09:52 Temat postu: Opcja bez kampera Byliśmy na Malcie kilkanaście dni temu BEZ kampera. To dobra opcja i działa mniej więcej tak:
Zostawia się kampera na parkingu w porcie w Pozzallo, cena 9 eur za dobę, do utargowania jeszcze. Co oszczędzisz na bilecie na kampera możesz wydać na hotel i wypożyczenie samochodziku (ok. 30 eur/dobę), którym można się bezpieczniej poruszać w ciasnocie, przy ruchu LEWOSTRONNYM. Łatwiej znajdziesz miejsce do zaparkowania.
|
|