adamgorz - 2020-08-24, 16:23 Temat postu: Koszty budowyNie znalazłem takiego tematu. Czasem niektórzy podają widełki, ale wiadomo że to wszystko jest ciężkie do określenia... Może jednak ktoś z Was ma jakiś plik czy inne zestawienie na którym wypisał koszty potrzebne do zbudowania kampera. Nie będę tego traktował dosłownie, bo ceny się zmieniają, poza tym różne mamy "standardy", ale chciałbym wiedzieć czy mnie w ogóle stać. Wiedziałem, że ceny są wysokie, wiem że można zastosować zamienniki, widziałem tutaj kilka ciekawych pomysłów na zbiorniki czy bojlery, wiem że można kombinować, a ja jestem oszczędny więc pewnie będę.
Wczoraj chciałem sobie spisać to samodzielnie i zacząłem sprawdzać ceny toalet i wyszło mi że muszę za nią dać 2500... Trochę szok. Spodziewałem się że będzie drogo, może 1000, ale że aż tyle??? Do tego zamiennika akurat chyba nie ma...
Dlaczego pytam i idę na łatwiznę - szukam od kilku miesięcy bazy. Na razie jest kiepsko, w sensie brak na rynku czegoś sensownego w tej kwocie. Chcę na nią wydać 20-30tys i w zabudowę kolejne 20-30 tys. Tak planowałem. Co chcę mieć - wszystko co konieczne czyli ocieplenie, ogrzewanie, prysznic, panele... Nie potrzebuję rolet, klimatyzacji, ale potrzebuję moskitiery i okna.... Nie potrzebuję zmieniać liczby miejsc, ale chciałbym fotele obrotowe zamontować.
Może ktoś z Was ma takie zestawienie i podeśle mi je:
Toaleta: 2000-3000
Okno na ścianie plus dachowe: XXX- YYYzł
Prysznic kpl XXX- YYYzł
Instalacje ciepłej wody z bojlerem i pompą: XXX- YYYzł
Ogrzewanie: XXX- YYYzł
Ocieplenie: XXX- YYYzł
Zabudowa (meble): XXX- YYYzł
Elektryka z akumulatorami i panelami słonecznymi: XXX- YYYzł
Coś jeszcze?
Czas: własny 0zł (przysłowiowe 0zł, bo się otem okazuje że to on jest najcenniejszy)
Z góry dzieki jeśli komuś będzie się chciało podpowiedzieć.Bim - 2020-08-24, 17:12 Tego nie poda Ci nikt na tacy.
Co ma być bazą blaszak ?
Jaki?
Jak zamierzasz podróżować raz na rok czy rok na raz?
Najpierw poczytaj wątki budujących , najwięcej na blaszakach tam znajdziesz gro odpowiedzi co i jak .
Samo zbudowanie kampera to początek jeszcze musi Cię stać na wyjechanie tym czymś
Może takie coś?
decumanus - 2020-08-24, 21:06 Za 20-30 k mysle ze mozna spokojnie zrobic przy zalozeniu ze truma, drogie okna dachowe, markiza, wysuwane elektrycznie stopnie zostaną na półkach w sklepie. Czesc rzeczy mozna zrobic pozniej, a czesc taniej.
Ja wydalem ze dwa razy tyle, ale budowalem w Norwegii, mam trume 6, drugi rząd foteli z OKB, amelykanski wiatrak w dachu, itp... mam gdzies takiego excela, nie aktualnego co prawda, ale moze posłużyć jako lista dajaca pojecie o zakresie prac i zakupow, bo do tej twojej listy elementow, ktore przychodza do glowy jest jeszcze dwa razy dluzsza lista dupereli ktore podwajają w praktyce koszty. I to nie zart ani przenosnia.
RTomekM - 2020-08-24, 21:58 Taka lista od kogoś nic ci nie da. O wiele bliżej skalkulujesz koszty jeżeli wpiszesz sobie niezbędny sprzęt który planujesz zainstalować i przyjmujesz ceny 100% że sklepu. Do tego koszt izolacji, i wszystkich elementów, które przyjdą ci na myśl. Tak otrzymaną kwote pomnoz razy dwa i bedziesz w domu. To nie żart.
Ja np. Zuzylem ponad 20 płyt sklejki (zakładałem 15), 10 klejów do drewna, ileś puszek farby (niepoliczaalne wczesniej), a do tego setki drobnych zakupów, które np. musisz kupić przez Internet, więc za złączkę za 10zl płacisz 10+10 za koszty przesyłki itp.
Ilość kursów do Castoramy czy innego Obi niepoliczaalne a też kosztuje, rodzące się w trakcie pomysły, przebywające metry kabli, przełączników, stycznikow, niezbędnych narzędzi....
20-30 tyś. na wyposażenie jest realne ale wcale nie takie oczywiste i łatwe do utrzymania.
Powodzenia.
PS
Mnie wyszło 30% drożej niż zakladalem i obliczalemWojadżer - 2020-08-24, 22:45 Muszę kolegom przyznać rację, choć budowę dopiero zaczynam. Życzeniowo chciałem zrobić za 15tyś bazując na częściach używanych i "sprytnych" rozwiązaniach. Zrobiłem listę w excelu do której cały czas coś dopisuję i modyfikuję w miarę wchodzenia w szczegóły rozwiązań i wzbogacania wiedzy dzięki lekturze niniejszego forum i podpowiedziom bardziej doświadczonych. Doszedłem do 21tyś a roboty to właściwie jeszcze nie zacząłem. Co gorsza nie ma rozwiązań jedynie słusznych, niemal każda budowa jest inna
Przez fb trafiłem na listę Kasi i Rafała http://vandalvan.com - dzielą się swoim excelem. Ale patrząc dziś na moją listę wydaje mi się ona raczej niekompletna.
Więc wygląda na to, że zabieramy się za dość drogą zabawę. (choć niewątpliwie tańsze niż gotowce - a przecież bardziej dopasowane a czasem i dopracowane).adamgorz - 2020-08-25, 08:59
Wojadżer napisał/a:
Muszę kolegom przyznać rację, choć budowę dopiero zaczynam. Życzeniowo chciałem zrobić za 15tyś bazując na częściach używanych i "sprytnych" rozwiązaniach. Zrobiłem listę w excelu do której cały czas coś dopisuję i modyfikuję w miarę wchodzenia w szczegóły rozwiązań i wzbogacania wiedzy dzięki lekturze niniejszego forum i podpowiedziom bardziej doświadczonych. Doszedłem do 21tyś a roboty to właściwie jeszcze nie zacząłem. Co gorsza nie ma rozwiązań jedynie słusznych, niemal każda budowa jest inna
Przez fb trafiłem na listę Kasi i Rafała http://vandalvan.com - dzielą się swoim excelem. Ale patrząc dziś na moją listę wydaje mi się ona raczej niekompletna.
Więc wygląda na to, że zabieramy się za dość drogą zabawę. (choć niewątpliwie tańsze niż gotowce - a przecież bardziej dopasowane a czasem i dopracowane).
Dzieki za linka! Dokładnie o to chodziło.
Ściągnąłem plik excela i analizuje sobie.
Jeśli możesz udostępnić swojego to też chętnie skorzystałbym (na priv). Ja wiem, że każdy ma inne podejście, wiem że zawsze są nieprzewidziane wydatki, zawsze trzeba zakładać "górkę". Mam doświadczenie w wycenach różnego typu, wiele inwestycji wyceniałem i gdyby moje wyceny były obarczone błedem "x2" to wtedy nikt by na inwestycji nie zarobił. I nie były to tylko wyceny w temacie w którym byłem "znawcą".
Wierzę więc że i tutaj założę odpowiednią, nie przesadzoną (zniechęcającą) górkę i wtedy zdecyduję czy mnie na to stać.
Dzięki wszystkim za opinie i jesli ktoś jeszcze miałby jakiś arkusz poza tymi dwoma arkuszami, chętnie przyjmę aby był kolejny "głos w dyskusji" i argument za lub przeciw.
decumanus napisał/a:
Za 20-30 k mysle ze mozna spokojnie zrobic przy zalozeniu ze truma, drogie okna dachowe, markiza, wysuwane elektrycznie stopnie zostaną na półkach w sklepie. Czesc rzeczy mozna zrobic pozniej, a czesc taniej.
Markiza niepotrzebna, elektryczne stopnie również itd. Ogrzewanie będzie oczywiście, ale niekoniecznie truma.
decumanus napisał/a:
Ja wydalem ze dwa razy tyle, ale budowalem w Norwegii, mam trume 6, drugi rząd foteli z OKB, amelykanski wiatrak w dachu, itp... mam gdzies takiego excela, nie aktualnego co prawda, ale moze posłużyć jako lista dajaca pojecie o zakresie prac i zakupow, bo do tej twojej listy elementow, ktore przychodza do glowy jest jeszcze dwa razy dluzsza lista dupereli ktore podwajają w praktyce koszty. I to nie zart ani przenosnia.
Jest i trzeci arkusz, podeślesz na priv? Nieważne że nieaktualny. Może cos tam dla siebie "wyniucham" co się przyda w kalkulacjach...zbyszekwoj - 2020-08-25, 09:24 Znam firmę która to robi profesjonalnie. Koszt zabudowy 85 tys -kpl. Dla porównania. Cyryl - 2020-08-25, 09:57 Koszt własny to: zzz godzin x yyy zł.
I tu jest problem: na ile wyceniasz swój czas?
Jeżeli więcej niż w warsztacie, to lepiej zlecić, chyba że prace ręczne to Twoje hobby.adamgorz - 2020-08-25, 10:05
Cyryl napisał/a:
Koszt własny to: zzz godzin x yyy zł.
I tu jest problem: na ile wyceniasz swój czas?
Jeżeli więcej niż w warsztacie, to lepiej zlecić, chyba że prace ręczne to Twoje hobby.
Uwierz, że gdybym miał te zzz x yyyzł to na 100% nie poświęcałbym swojego czasu, bo jest bezcenny, a z dnia na dzień pozostaje go coraz mniej do "dyspozycji" :-(
Niestety nie mam tyle PLN aby wydać ponad 100tys łącznie na kampera, więc albo zrobię zabudowę sam, z pomocą kolegów mechanika i lakiernika na pewnych etapach, albo nie zrobię w ogóle.
Taki wybór.wędrowiec - 2020-08-25, 10:53 Budowałem kampera, jeździłem nim 9 lat, a teraz sprzedałem. Jakieś tam porównanie mam co do kosztów.
Taniej jest kupić starszego kampera niż budować. Tylko tyle, że kupując trzeba kasę wydać od razu.
Przy budowie pewnie w dowodzie będzie lepszy rocznik, ale jest to jedyna rzecz, która jest lepsza.
Jeśli będziesz chciał mieć to wszystko co ma fabryczny kamper, łącznie z małym przebiegiem to musisz wydać więcej. Przy budowie mało kto liczy kleje, uszczelniacze, śrubki itp. Ja bazę kupiłem z przebiegiem 108 tys km ale to kosztowało. A przy sprzedaży dostajesz mniej, bo to nie jest fabryczne. I wynik wychodzi na minusie, nie licząc własnej pracy. Kupując gotowego można się cieszyć już pierwszego dnia.adamgorz - 2020-08-25, 10:54 A przy okazji, czy u nas tak drogo czy tam tak tanio?
Analizując ceny wychodzi mi na to, że za toaletę Thetford C224 CW w PL trzeba zapłacić ok 2500, a na ebay czy angielskich stronach z akcesoriami kempingowymi 30% taniej...
Z Anglii transport mogę mieć za pół darmo więc rozpatruję ten sposób zakupu. Jakieś wady? Różnice? Klapa w angielskiej toalecie po prawej stronie? :-)Banan - 2020-08-25, 11:35 Może powinieneś sobie najpierw zadać pytanie: chcę podróżować, czy zbudować i mieć "pełnowartościowego" kampera teraz, już, zaraz...?
Jeżeli chcesz podróżować i zbudować sam kampera, możesz to zrobić etapami: zakupić bazę i wyposażyć ją w niezbędne elementy które będą ułatwiać życie w trakcie podróży - koszt ok. 3k (materac, kuchenka turystyczna, namiot prysznicowy, przenośna toaleta turystyczna itp. trochę płyty meblowej) i już cieszysz się ze zwiedzania świata
Kolejne etapy rozkładasz sobie na następne lata. Spotkałem dziewczynę która w ten sposób podróżowała i budowała swojego kamperka.
Jeżeli chcesz mieć zbudowanego kampera na już, to powiem szczerze, odpuść sobie, jeżeli nie masz 100k na stole.
Wszystko co wiąże się z budową kampera kosztuje kilka razy więcej, niż odpowiedniki do domu!
Sam zauważyłeś, kibelek - przenośne chemiczne WC można kupić za 300zł, do kampera z kasetą kosztuje 3k - i to nie jest wyjątek...
Musisz pamiętać, że stosowane materiały MUSZĄ być z przeznaczeniem do kampera, np sklejka na meble, musi być lekka, która odpowiednio kosztuje...
Stosując sklejkę z marketu i inne materiały przekroczysz DMC...
Trzecie wyjście - zakup starszego kampera, który też daje radość z jego posiadania i podróżowania.
Cyryl - 2020-08-25, 11:48
adamgorz napisał/a:
...z dnia na dzień pozostaje go coraz mniej do "dyspozycji" :-(...
Więc może szkoda marnotrawić go na budowę.
Biorąc na logikę najkorzystniej jest wziąć kredyt i kupić auto, jeżeli nie zdążę spłacić kredytu to jakoś to ścierpię.Woj-tek - 2020-08-25, 13:32 Budowa kampera to jak budowa domu. Można wybudować za kwotę x i można za cztery razy większą.
Moim celem było zbudowanie kampervana jak najbardziej zbliżonego do oryginału. Myślę, że osiągnąłem ten cel w 90%. Jest zbudowany z płyt fabrycznych, wszystkie materiały i urządzenia są nowe.
Dołożyłem dodatkowo solarny, antenę satelitarną, przetwornicę 4 kw, lifepo4 i wiele innych.
Co do kasy to myślę, że jak bym wiedział na wstępie, że tyle wsadzę to chyba kupował bym oryginała.
Ale cóż jak ktoś lubi majsterkować to co mu zrobisz. adamgorz - 2020-08-25, 14:28 Dzięki za podpowiedzi. Zdecydowałem już dawno że to zrobię. Pytanie tylko czy za rok-dwa świat nie pójdzie w jeszcze większą paranoję niż teraz i nie będą jeszcze bardziej utrudniać przekraczania granic...
Kampera nie kupię na razie bo jest za drogi w stosunku do tego co można samemu osiągnąć.
Od lat sypiam w osobówce albo 4x4, była też przyczepa, więc temat znam, wiem czego oczekuję, mierze siły finansowe na zamiary i widzę na razie że da się. Na pewno nie poświęce roku na siedzenie przy zabudowie, będzie więc mniej "perfekcyjnie" niż to co tutaj obserwuję i podziwiam pracę niektórych. Wierzę że w 50-60k da się zamknąć wraz z bazą. Jeśli z kalkulacji wyjdzie ponad 100 to od razu rezygnuję.
Widze że najdroższe rzeczy to własnie toaleta, okna itd. Można to zrobić w wersji ekonomicznej, choć oczywiście lepiej byłoby tak jak być powinno...Bim - 2020-08-25, 15:48
adamgorz napisał/a:
Z Anglii transport mogę mieć za pół darmo więc
Jak kupisz bazę to kup dawcę przyczepę po lekkim unfallu Neno - 2020-08-25, 16:22
adamgorz napisał/a:
Widze że najdroższe rzeczy to własnie toaleta, okna itd. Można to zrobić w wersji ekonomicznej, choć oczywiście lepiej byłoby tak jak być powinno...
To zależy, najdroższe może być jednak gromadzenie energii na najbliższe 3 dni bez słońca, czyli układ panele/akumulatory.
adamgorz napisał/a:
Na pewno nie poświęce roku na siedzenie przy zabudowie, będzie więc mniej "perfekcyjnie" niż to co tutaj obserwuję i podziwiam pracę niektórych. Wierzę że w 50-60k da się zamknąć wraz z bazą. Jeśli z kalkulacji wyjdzie ponad 100 to od razu rezygnuję.
Przyjmij układ 35/40+35/40 i raczej go nie przekroczysz a wyjdzie fajnie i będziesz zadowolonyCyryl - 2020-08-25, 17:21
adamgorz napisał/a:
...Pytanie tylko czy za rok-dwa świat nie pójdzie w jeszcze większą paranoję niż teraz...
Co Ty martwisz się za innych. Martw się za siebie, najpierw trzeba przeżyć ten rok-dwa.tom-cio - 2020-08-25, 17:41 Kolego, próbują cię wyprowadzić na manowce
ja poprzedniego zbudowałem za niewiele więcej jak 10 000 i zrobiłem 350000 km po świecie teraz buduje następnego 3 wersy niżej masz mój kolejny temat nie słuchaj że płyta meblowa nie nadaje się do kampera w moim poprzednim wytrzymała przez całe 6 lat i zwiedziła Bałkany całą Europę zachodnią całą Europę wschodnią i żyje dalej.jeśli masz dwie prawe ręce ogarniesz to nie w x godzin tylko tak ja poprzedniego w 4 weekendy dzisiaj wziąłem się za budowę meblową 5 godzin mam zbudowane połowę mebli połowę drugą połowę zrobie w następne 10 nie trzymam się rozwiązań fabryczną używam wszystkiego co delegowane jest do domu rury składane na peksie lub p przewody elektryczne w domowe bezpieczniki domo powe jedyne co dedykowane do kampera to niestety toaleta no i za to trzeba zapłacic.nie będę podawał cen ,w mojej pierwszej budowie podawałem co wielu osobom się nie podobało gwarantuję ci że mój nowy kamper zbudowany na L4 H3 nie będzie kosztował więcej w materiale niż 10000 zł będziesz chciał pod patrz rozwiązanie kupę rzeczy można kupić Ali express wszystkie klapki przypięcia do wody wszystkie pompki kosztują tam kilka groszy trzeba wyposażyć się w cierpliwość zejdzie skompletować np zameczki do szafek kupiłem po 2 zł, klamkę do ubikacji za 43.jedyną naprawdę potrzebna rzeczą do zbudowania kampera są chęci jeżeli brakuje ci na starcie to nie zaczynaj za tą zabawę jeżeli masz to po prostu weź się i zróbtolo61 - 2020-08-25, 17:59 Hej... za 50-60k wraz z bazą się da...lub da się jak kto woli
I wcale nie w złej jakości Robię to wiem i nie chce mi się dyskutować z tymi co.wiedza że nie mozna Kupuj rzeczy używane na ebayu
Angielskim lub niemieckim Lepiej kupić oryginalny bojler truma za 200euro niż zmote za połowę ceny.... ogrzewanie truma 3002 piec starego typu nie do starcia z wentylatorem za 200 euro i lodowke 12v.220v gaz za gora300.eurasi okna oryginalne dometic od 500zl baterię umywalkowe zlewowe od 25zl w Leroy pompa wody elektryczna na 12v w Juli za 85zl zbiorniki wody szarej z kanistrow po 8zl sztuka etc etc Najważniejsze co daje Oki.at i wygląd to sklejka lekka i tu na busa wychodzi od 7 sztuk cena za sztukę 15 mmto od 350zl za sztukę i na tym.nie oszczędzaj/ moim zdaniem ja tak robię/ bo to będziesz oglądał co dziennie będąc w kamperku etc etc... pozdrawiam i powodzeniatolo61 - 2020-08-25, 18:11 Właśnie stoję nad morzem autem które zacząłem budować od początku lipca... mam zrobionego w 85% Faktem jest że praca prawie non stop ale wakacje były zaplanowane A po wakacjach już następny w kolejce do zabudowy Tak że wiary w to co się robi.i zapału...nie slomianego tolo61 - 2020-08-25, 18:14 Sorki za bledy ale pisze z telefonu i to bydlę zmienia slowa tolo61 - 2020-08-25, 18:24 Tomcio prawdę pisze ale jest jedno ale... ktoś konkretnie Kogut coronavirus czy też Mecenas powiedział mi że jestem jeb...ty że buduje na starych bazach że starych mebli.Bo koszty podobne przy zabudowie pracy tyle samo A przy późniejszej sprzedaży niestety tracisz A możesz wyjść na swoje lub nawet zarobić Miał rację... Stwierdziłem.ze meble musza być nowe i waga auta ma być zadowalająca dlatego.lekka sklejka Obecne auto w wersji H2L4 z solarem330w na dachu z lpg na 50.l.pelnym zbiornikiem.palowa90l.wazy 2870...Jak do tej pory najlepszy moj wynik.... czy da się mniej ..nie wiem Auto.juz od zeszłego.piatku jest autem specjalnym kempingowym z fajna ładownościa....adamgorz - 2020-08-25, 18:47
Cyryl napisał/a:
adamgorz napisał/a:
...Pytanie tylko czy za rok-dwa świat nie pójdzie w jeszcze większą paranoję niż teraz...
Co Ty martwisz się za innych. Martw się za siebie, najpierw trzeba przeżyć ten rok-dwa.
Tego że ja przeżyję zagwarantować nie mogę. Jest tyle niebezpieczeństw że można odejść bardzo łatwo z tego świata. O siebie się nie martwię. Dam sobie radę. Byle nie pozamykali granic, firm, nie wprowadzili lockdownów to ja sobie poradzę. Inni też.
Neno napisał/a:
adamgorz napisał/a:
Widze że najdroższe rzeczy to własnie toaleta, okna itd. Można to zrobić w wersji ekonomicznej, choć oczywiście lepiej byłoby tak jak być powinno...
To zależy, najdroższe może być jednak gromadzenie energii na najbliższe 3 dni bez słońca, czyli układ panele/akumulatory.
No tak, ale ja wymieniałem te rzeczy (toaleta, okna) jako takie, które można zastąpić czymś tańszym. W przypadku solarów czy akumulatora, instalacji elektrycznej - nie ma za bardzo na czym oszczędzać. Trzeba kupic dobre i bezpieczne.
tom-cio napisał/a:
Kolego, próbują cię wyprowadzić na manowce
:-). Chcą dobrze, ale jakoś tak było z krawcem, że tak kroi ile ma materiału, dlatego gdzie będę mógł będę oszczędzał... Dzieki za podpowiedzi. Mi możesz wysłać te zestawienia co ile kosztowało, ja nie będe sie gniewał :-)
Bim napisał/a:
adamgorz napisał/a:
Z Anglii transport mogę mieć za pół darmo więc
Jak kupisz bazę to kup dawcę przyczepę po lekkim unfallu
Aż tak wielkogabarytowego transportu to nie mam :-) ale po dawcy z Anglii owszem myslałem.Cyryl - 2020-08-25, 21:18 musisz zadać sobie pytanie: czy chcę jeździć kamperem, czy go robić?
są osoby, które budują kampera dwa lata jeżdżą parę miesięcy, sprzedają i robią kolejnego od nowa. dla nich widocznie większą frajdą jest robienie niż jeżdżenie, ale każdy ma wolną wolę.
jeżeli wolisz jeździć kupuj kampera najlepszego na jakiego Cię stać i jak coś naprawiaj.
jeżeli wolisz robić, to rób od podstaw.tom-cio - 2020-08-26, 06:40 To jak chcesz kosztów to śledź mój wątek
Będziesz miał jak na tacy podane,w stopce masz moja poprzednia budowę i mimo że wielu błędów się nie ustrzegłem to cennik tam jest.ltera kosztów nie będę podawał ,bo być może po skończeniu spróbuję sprzedać.jak coś to na PW podam ci potem całość,ale ja napewnio nie przeznaczę takiego budżetu jak ty ,bo woprocz kampera wykańczamy również dom i mam się do niego we wrześniu wprowadzić,więc sam rozumiesz, koszty trza ciąć Tomek84 - 2020-08-27, 14:01 Sam przymierzam się do budowy na L4H3.
Budżet jaki zakładam, to ~80 tys.
Przy czym u mnie sama baza będzie kosztowała ~45 tys.
Pewne rzeczy można zoptymalizować lub odłożyć w czasie, sam np. zastanawiam się czy w w ogóle montować panele fotowoltaiczne, kiedy zamkładam spanie tylko na kempingach
można iść dalej i ciąć koszty wtedy na elektryce i zrezygnować z baterii w ogóle, a polegać jedynie na zasilaniu elektrycznym z zewnątrz
kolejne oszczędności: toaleta - zewnętrzna kaseta do zabudowy 2,5-3k, toaleta przenośna - 300 zł
klimatyzacja - tutaj koszt rzędu znowu 2,5k - 3k za gotowe rozwiązanie na dach (chętnie poczytam jak to lepiej i taniej rozwiązać)zbyszekwoj - 2020-08-27, 14:28
Tomek84 napisał/a:
limatyzacja - tutaj koszt rzędu znowu 2,5k - 3k za gotowe rozwiązanie na dach (chętnie poczytam jak to lepiej i taniej rozwiązać)
Raczej od 5 tys nowe.Tomek84 - 2020-08-27, 14:36
zbyszekwoj napisał/a:
Tomek84 napisał/a:
limatyzacja - tutaj koszt rzędu znowu 2,5k - 3k za gotowe rozwiązanie na dach (chętnie poczytam jak to lepiej i taniej rozwiązać)
(chętnie poczytam jak to lepiej i taniej rozwiązać)jawi13 - 2020-08-27, 17:59
Cyryl napisał/a:
musisz zadać sobie pytanie: czy chcę jeździć kamperem, czy go robić?
są osoby, które budują kampera dwa lata jeżdżą parę miesięcy, sprzedają i robią kolejnego od nowa. dla nich widocznie większą frajdą jest robienie niż jeżdżenie, ale każdy ma wolną wolę.
I z tym się zgadzam w 100%.Padają tutaj sumy 75 tyś, 85 tyś. za bazę i wyposażenie.Pytam się po co?.Ja jak bym miał tyle wydać to za taką furę pieniędzy lub nie wiele drożej można kupić już coś co nadaję się do użytkowania od razu.Dwa przykłady które wpadły mi w oko https://www.otomoto.pl/of...html#4c38948eachttps://allegrolokalnie.pl/oferta/kamper-rimor-primero-350-ford-transit-2008?fbclid=IwAR0pKBrxIzDXWg5COuOw1z32cokcHTnflf0nDcQUOPsbWJjRdSUJdVGQ86g Przynajmniej widzimy co kupujemy,zabudowa jest profesjonalna,nie ma kłopotu z odsprzedażą.Chyba że dla niektórych samo budowanie jest większą frajdą niż kamperowanie to wtedy,można budować samemu.Paszczak - 2020-08-28, 01:53 Akurat toaleta to slaby przykład. Turystyczna z płytą montażową jest o wiele tańsza.
Nawet taka "na wypasie" z elektryczną spłuczką.
To czego nie znajdziesz w zestawieniach kosztów to wszelkie duperele, czyli kolejne wycieczki do takiego czy innego marketu po drobiazgi. A to wbrew pozorom potrafi pochłonąć sporo. Szczególnie jeśli nie masz nic na start: narzędzi, wkrętów, klejów, wierteł takich czy innych.. ogólnie pierdół.
Dużo też zależy od podejścia: czy chcesz zrobić tylko daną rzecz żeby jakoś działała czy stwierdzisz... a kupie do tego maszynę/narzędzie X bo kiedyś się jeszcze do czegoś przyda Neno - 2020-08-28, 09:38
jawi13 napisał/a:
Cyryl napisał/a:
I z tym się zgadzam w 100%.Padają tutaj sumy 75 tyś, 85 tyś. za bazę i wyposażenie.Pytam się po co?
Bo chcą.
Bo mogą.
Gdyby wszyscy myśleli tak jak Ty - świat byłby nudny, nijaki. Nie bierz tego do siebie, nie jest to osobista wycieczka do Twojej osoby i Twojego sposobu budowy czy wydawania pieniędzy.
A tak za wspomniane wyżej 75/85 czy nawet 100 tyś. ktoś zbuduje sobie coś o czym marzył, i będzie miał z tego satysfakcję.
Jedni jedzą chleb z marketu, inni z osiedlowego sklepu, jeszcze inni z najsłynniejszej piekarni w regionie a kilka osób sama sobie ten chlebek wypieka pomimo, że bochenek sumując koszty wychodzi najdrożej, pochłania najwięcej czasu....
Są też tacy co chleba nie jedzą bert - 2020-08-28, 11:41
jawi13 napisał/a:
Cyryl napisał/a:
pewnie dla tego samego, że kamper nie samolot/hotel/szwedzki stół necvip - 2020-08-28, 11:56 Neno wyżej trafił idealnie w punkt - wszyscy którzy samodzielnie skończyli swoją budowę czują niebywałą satysfakcję ze swojego dzieła. Obojętnie czy to jest jakieś arcydzieło wykonania czy też jakaś prosta zabudowa. Tego nie da się kupić za żadne pieniądze.
Ale ważnym też argumentem do własnej zabudowy w kwocie takiej jaką chce przeznaczyć autor tego tematu jest to, iż będzie ona całkowicie NOWA.
Panele, regulator mppt, akumulatory, przetwornica, lodówka, fotele, sracz, prysznic, zlew, umywalka , bojler, webasto, telewizor, kuchenka, zbiornik na wodę, lodówka no i łóżko oraz meble... całkowicie dziewicze- to naprawdę trudno porównywać do jakiegoś wypierdziałego kampera fabrycznego za około 60tys gdzie środek wygląda jak skansen rodem z PRL.
Porównywać to można dwa takie same samochody, czyli kupujemy jakąś tam bazę i wtedy mamy wybór:
- dajemy to komuś kto się w tym specjalizuje , kasuje od 60 tys za zabudowę
- budujemy sami za okolo 30tys - mamy to samo co wyżej ale połowę w kieszeni.Tomek84 - 2020-08-28, 12:27 ludzie!!
żyjcie swoim życiem i dajcie żyć innym
co chwilę widzę tutaj jakieś wątpiwości "a po co to, a na co, a nie lepiej ..."
dział forum "budujemy kampera" to co ludzie mają robić, jak nie budować
więc albo zamknąć ten dział, albo ...
na PW ludzie do mnie piszą (i nie mówię tylko tutaj, ale i na FB), że jak masz 80 tys. to dołóż 40 i będziesz miał kampera za 120k
no bo przecież oczywiste, że jak masz 80 to i na pewno masz 120k
a jak mówię, że jednak zostaję przy 80k to albo wrzucają linki z 12 letnim busem L3H2, z biednym wyposażeniem, albo jeszcze starsze kampery (podobnie jak kolega kilka postów wyżej)
dla mnie budowa ma sens taki, że będę miał w miarę świeżą bazę, atrakcyjnie wyglądającą
z nowymi sprzętami i zabudową
jak się sparzę, nie spodoba mi się, stracę kasę? o jezus, żebym tylko takie problemy miał
mnie też np. nie przekonuje kamper na bazie kontenera, ale po prostu nie chodzę po tych tematach, a tym bardziej nie wchodzę tam, żeby pisac ludziom, że "a może by lepiej kupić alkowe"reaven22 - 2020-08-28, 15:25 Zabudowa h3l4 na niezłych materiałach, z pełnym wyposażeniem zamknęła się u mnie kwotą 40tyś. To koszty materiałów. Baza z ogarnięciem kosztowała kolejne 30tyś.Id_ea - 2020-08-28, 15:58
Paszczak napisał/a:
Akurat toaleta to slaby przykład. Turystyczna z płytą montażową jest o wiele tańsza.
Cześć
a mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie tego szukać? chętnie zamieniłbym swój przenośny kibel na coś wygodniejszego bo z mojego ciężko mi się podnosić, za niski Cyryl - 2020-08-28, 16:37
Tomek84 napisał/a:
....co chwilę widzę tutaj jakieś wątpiwości "a po co to, a na co, a nie lepiej ..."
Masz rację, ale czasem człowiek w swoim zacietrzewieniu nie bierze pod uwagę innych rozwiązań.
Kiedyś zapragnołem mieć idealnie wypoziomowany kamper kupiłem poziomicę sferyczną, ale była tania i okazało się do niczego.
Szukałem lepszej, ale zastanawiałem się gdzie ją umieścić.
I jeden kolega wskazał mi, że mam poziomicę w telefonie i mogę położyć go w każdym miejscu, a już przeglądałem fora budowlane o poziomicach.Zbynek - 2020-08-28, 17:16
Id_ea napisał/a:
Paszczak napisał/a:
Akurat toaleta to slaby przykład. Turystyczna z płytą montażową jest o wiele tańsza.
Cześć
a mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie tego szukać? chętnie zamieniłbym swój przenośny kibel na coś wygodniejszego bo z mojego ciężko mi się podnosić, za niski
Porta Potti 565Zbynek - 2020-08-28, 17:29 Temat postu: Re: Koszty budowyJa jestem przed budową, wstępny kosztorys na same komponenty to 38-40tys., a na pewno coś pominąłem lub niedoszacowałem. W związku z tym że sam nie mam zdolności budowlanych dojdzie do tego robocizna, no i baza. Budżet na wszystko - chciałbym się zmieścić w 120tys. Wiele osób popuka się w głowę po co mi to, przecież za takie pieniądze kupię coś gotowego. Prawda jest taka że gotowego mam teraz, a takiego jaki chcę jeszcze nie wyprodukowali. Porównywanie do używanych za te same pieniądze też moim zdaniem jest nie na miejscu, bo po budowie indywidualnej mam nową zabudowę, a w używanym kamperze używaną Całość bardziej trzeba porównywać do używanego kampera z tego samego rocznika, z taką samą bazą. I tu mój projekt wygrywa wszystkim: mam nową zabudowę, zrobioną taj jak chcę, z takimi kolorami jakie żona chce , baza jest taka jaką wybrałem, cena też jest niższa. Same plusy.Tomek84 - 2020-08-28, 18:12 Temat postu: Re: Koszty budowy
Zbynek napisał/a:
Ja jestem przed budową, wstępny kosztorys na same komponenty to 38-40tys., a na pewno coś pominąłem lub niedoszacowałem. W związku z tym że sam nie mam zdolności budowlanych dojdzie do tego robocizna, no i baza. Budżet na wszystko - chciałbym się zmieścić w 120tys. Wiele osób popuka się w głowę po co mi to, przecież za takie pieniądze kupię coś gotowego. Prawda jest taka że gotowego mam teraz, a takiego jaki chcę jeszcze nie wyprodukowali. Porównywanie do używanych za te same pieniądze też moim zdaniem jest nie na miejscu, bo po budowie indywidualnej mam nową zabudowę, a w używanym kamperze używaną Całość bardziej trzeba porównywać do używanego kampera z tego samego rocznika, z taką samą bazą. I tu mój projekt wygrywa wszystkim: mam nową zabudowę, zrobioną taj jak chcę, z takimi kolorami jakie żona chce , baza jest taka jaką wybrałem, cena też jest niższa. Same plusy.
Podziel się kosztorysem jeśli możesz, ja idę raczej na żywioł bez większego planowaniaDarek Szczecin - 2020-08-28, 18:13 Jak ktoś ma jakie takie zdolności manualne, ma czym i ma gdzie, to nie ma co dywagować, budować bez względu na koszty. Budowa kampera od zera to jest olbrzymia dawka nauki, a nauka kosztuje . Wiedzy nabytej nikt nie odbierze, poznaje się materiałówkę, co z czym i jak.To czego można nauczyć się podczas konwersji wykorzysta się potem w życiu nie raz. Ja w 2016 roku, a dokładnie w drugiej połowie pytałem tu na forum jak używa się prawidłowo kibelka kamperowego, (zasuwa, woda, płyny, kolejność) . A teraz rozpoczynam konwersję czwartego auta . Do kampervanów robionych przez duże firmy to też należy ostrożnie podchodzić, w tych z którymi miałem kontakt na próżno szukać jakości, materiały liche, rozwiązania do bani, izolacja szczątkowa, są to auta robione dla maksymalnego zysku, mające dobrze prezentować się na targach. Można a nawet trzeba czasami korzystać podczas konwersji z dedykowanych rozwiązań takich jak zbiorniki pasujące idealne w profile, moskitiery, itp, w zależności od przeznaczonego budżetu.
PS. uczę się obsługi frezarki do drewna CNC, poszukuję piły formatowej z podcinakiem w dobrej cenie smok_wawelski - 2020-08-31, 01:02 Temat postu: Re: Koszty budowy
adamgorz napisał/a:
Nie znalazłem takiego tematu. Czasem niektórzy podają widełki, ale wiadomo że to wszystko jest ciężkie do określenia...
Tak jest ciężkie - bo żeby liczyć koszty to najpierw trzeba określić czego one dotyczą
We wszystkich postach Kolegów jest po trosze racji, jednak nie ma odpowiedzi na pytanie i być jej nie może dopóki nie określi się co chcemy mieć w zabudowie, z czego to wykonamy, czy wykonamy z nowych gratów czy używek, czy będziemy robić sami czy zlecać jakieś kawałki itp itd.
Proste przykładziki pierwsze 2 jakie mi sie nasunęły mojego podwórka - 2 okna SP7 Dometica za nówki dałbym ok 4 tysie, za 2 używki w naprawdę w dobrym stanie dałem 1200, jeśli kupie dedykowany zbiornik szarówki do Ducato 2 dam 700zł, jeśli zlecę wyspawanie dam 350 jeśli zrobię jak mi radził wlodo będzie to max 100 - tych przykładów mozna by jeszcze duzo wymienić
I jak tu liczyć ? Pany najpierw założenia a dopiero później liczenie ponieważ przy braku założeń jest to wróżenie z fusów a nie liczenie Zbynek - 2020-08-31, 09:38 Temat postu: Re: Koszty budowy
Tomek84 napisał/a:
Zbynek napisał/a:
Ja jestem przed budową, wstępny kosztorys na same komponenty to 38-40tys., a na pewno coś pominąłem lub niedoszacowałem. W związku z tym że sam nie mam zdolności budowlanych dojdzie do tego robocizna, no i baza. Budżet na wszystko - chciałbym się zmieścić w 120tys. Wiele osób popuka się w głowę po co mi to, przecież za takie pieniądze kupię coś gotowego. Prawda jest taka że gotowego mam teraz, a takiego jaki chcę jeszcze nie wyprodukowali. Porównywanie do używanych za te same pieniądze też moim zdaniem jest nie na miejscu, bo po budowie indywidualnej mam nową zabudowę, a w używanym kamperze używaną Całość bardziej trzeba porównywać do używanego kampera z tego samego rocznika, z taką samą bazą. I tu mój projekt wygrywa wszystkim: mam nową zabudowę, zrobioną taj jak chcę, z takimi kolorami jakie żona chce , baza jest taka jaką wybrałem, cena też jest niższa. Same plusy.
Podziel się kosztorysem jeśli możesz, ja idę raczej na żywioł bez większego planowania
Poniżej moja kalkulacja, część z tej listy już mam. Ceny rzeczy które już kupiłem są zaktualizowane, te, których jeszcze nie mam sprawdzone w necie.
38975Darek Szczecin - 2020-08-31, 09:55 , bardzo, oszczędnie masz zrobioną kalkulację, nabywał właśnie graty na konwersję i ceny okien identycznych wychodzą mi prawie x2 , markiza cena x2, roletki remis moskitiera cena OK, . Do listy dopisz sobie pompę wody, magistralę wodną ( wodę zrób jak raven22, na akcesoriach pneumatycznych działa)
Maskownice drzwi, podeślij co to bo wykończenie tych elementów to mordęga Zbynek - 2020-08-31, 10:15
Darek Szczecin napisał/a:
:shock: , bardzo, oszczędnie masz zrobioną kalkulację, nabywał właśnie graty na konwersję i ceny okien identycznych wychodzą mi prawie x2 , markiza cena x2, roletki remis moskitiera cena OK, . Do listy dopisz sobie pompę wody, magistralę wodną ( wodę zrób jak raven22, na akcesoriach pneumatycznych działa)
Maskownice drzwi, podeślij co to bo wykończenie tych elementów to mordęga
Markizę kupiłem jako leżak magazynowy - z zewnątrz zakurzona i troszkę wypłowiała, w środku po otwarciu nówka sztuka. Być może ktoś miał zamontowaną ale nie używał. W tej cenie kupiłem już z adapterami.
Okna podałem ceny zakupu, trafiły mi się z demontażu, ale w stanie niemal idealnym, podane ceny są razem z roletami/moskitierami.
Brakuje mi jeszcze okna dachowego do łazienki, waham się między Fiammą a Dometic`kiem 28x28. Które lepsze?
Rolet Remis`a jeszcze nie mam, ceny są z netu. Prawdopodobnie kupię na samym końcu, ale muszę podrążyć temat bo mam czujnik deszczu i nie wszystkie pasują. Alternatywa to Dometic FP200.
Pompę wody już mam (instalacja ciśnieniowa), naczynie wzbiorcze sam zrobię, instalacja wodna na szybkozłączkach pneumatycznych - znam ten system bo w pracy często stosuję.Darek Szczecin - 2020-08-31, 11:20 maskownice bomba dzięki, nabywam.
mam kupione Remisy i Dometic FP200, jeszcze nie rozpakowałem, ja będę robił na aucie bez czujnika deszczu, ale mam roboczego z czujnikiem więc mogę sprawdzić czy coś nie koliduje. Ja jeszcze mam inny problem , mam chęć wyciąć gilotynę i otworzyć przestrzeń nad przednimi fotelami, a jednocześnie chcę mieć roletki Remis lub Dometic dlatego kupiłem dwa zestawy w celach adaptacji.
po dorzuceniu maskownic bok i tył tabelka wycena gratów bez wypasu 39540,-
tabelka wycena gratów na wypasie 54466,- Zbynek - 2020-08-31, 13:42
maskownice bomba dzięki, nabywam.
mam kupione Remisy i Dometic FP200, jeszcze nie rozpakowałem, ja będę robił na aucie bez czujnika deszczu, ale mam roboczego z czujnikiem więc mogę sprawdzić czy coś nie koliduje. Ja jeszcze mam inny problem , mam chęć wyciąć gilotynę i otworzyć przestrzeń nad przednimi fotelami, a jednocześnie chcę mieć roletki Remis lub Dometic dlatego kupiłem dwa zestawy w celach adaptacji.
tabelka wycena gratów na wypasie 54466,-
Ja chcę zrobić możliwie tanio, ale bez tzw. "dziadowania" czyli słabej jakości, byle jakich komponentów. Stąd m.in. lodówka 230V z przetwornicą, ogrzewanie z chińskiego webasto (polecane nawet na tym forum).
Największym kompromisem jest przenośna toaleta zamiast kasetowej, ale to wynika z chęci posiadania dużego prysznica (80x80cm).
Nie wiem jakim cudem ludzie robią kompletne zabudowy za 20-30tys. zł. Darek Szczecin - 2020-08-31, 13:45 widzisz, mniej więcej nasze podliczenia się zgadzają, czyli bez dziadowania ale z kompromisami 40k to jest realna kwota na graty.
też się dziwie jak inni zamykają projekty w kwotach poniżej 30k.
raven22 też potwierdza 40k - dużo będę czerpał z jego rozwiązań.
wychodzi że 40k to jest optymalny kosztorys materiałówwędrowiec - 2020-08-31, 14:39 Pomimo tego, że budowałem 9 lat temu to mi materiały też wyszły 40k. Do tego doszło jeszcze to co trzeba było włożyć w samochód, aby fajnie jeździł i nie gnił.Zbynek - 2020-08-31, 14:58
widzisz, mniej więcej nasze podliczenia się zgadzają, czyli bez dziadowania ale z kompromisami 40k to jest realna kwota na graty.
wychodzi że 40k to jest optymalny kosztorys materiałów
Po prostu tyle to kosztuje. Jeśli chce się taniej to oczywiście można, ale kosztem dużo większych kompromisów.Tomek84 - 2020-08-31, 21:30
Ja jeszcze mam inny problem , mam chęć wyciąć gilotynę i otworzyć przestrzeń nad przednimi fotelami, a jednocześnie chcę mieć roletki Remis lub Dometic dlatego kupiłem dwa zestawy w celach adaptacji.
:
nie wiem co to gilotyna, ale może to rozwinąć?
wydawało mi się, że demontaż półki nad szoferką i jej wzmocnienia nijak nie ingeruje w zabudowę drzwi i szyby przedniej, więc jaki to ma związek z roletkami?Darek Szczecin - 2020-08-31, 22:01
Tomek84 napisał/a:
Ja jeszcze mam inny problem , mam chęć wyciąć gilotynę i otworzyć przestrzeń nad przednimi fotelami, a jednocześnie chcę mieć roletki Remis lub Dometic dlatego kupiłem dwa zestawy w celach adaptacji.
:
nie wiem co to gilotyna, ale może to rozwinąć?
wydawało mi się, że demontaż półki nad szoferką i jej wzmocnienia nijak nie ingeruje w zabudowę drzwi i szyby przedniej, więc jaki to ma związek z roletkami?
Golityna to taka nazwa wymyślona przez Toskanera i odnosi się do wzmocnienia łączącego słupki B, które stanowi wsparcie półki nad szoferką.
roletki Remis montuje się też do oryginalnej tapicerki szoferki, a jak jej nie będzie do trzeba będzie kombinować. Oczywiście zamocować zawsze można jakoś, ale chodzi też o to co by było to zrobione estetycznie.decumanus - 2020-08-31, 23:46 Pamietam to ...CIACH!!!!...
...
"O kura przez W.....
za duzo wycialem... aaaa tam przeciez chcialem byc kreatywny... "
Po nocach mi sie ten moment snil, budzilem sie zlany potem
A tak serio - polecam zostawic tapicerke sufitu na ile o tylko mozliwe. Czyli nad drzwiami I slonecznikami. Rzezbienie tego to gufniana robota czyli moze te roletki sie zalapia... nie wiem, nie widzialem.
Btw, u mnie wyszlo 50k, ale truma i system pasow plus norweskie ceny za śrubki zrobily swoje.
RDarek Szczecin - 2020-09-01, 00:22
decumanus napisał/a:
Pamietam to ...CIACH!!!!...
...
"O kura przez W.....
za duzo wycialem... aaaa tam przeciez chcialem byc kreatywny... "
Po nocach mi sie ten moment snil, budzilem sie zlany potem
A tak serio - polecam zostawic tapicerke sufitu na ile o tylko mozliwe. Czyli nad drzwiami I slonecznikami. Rzezbienie tego to gufniana robota czyli moze te roletki sie zalapia... nie wiem, nie widzialem.
Btw, u mnie wyszlo 50k, ale truma i system pasow plus norweskie ceny za śrubki zrobily swoje.
R
Zostawię tej tapicerki tyle ile możliwe, ale tej gówno półki nie chcę, mam w obecnym i napierdzielam się o to co chwila,
Kombinuje jak szczątkową tapicerkę oryginalną kabiny połączyć z dziura po półce i jakąś nową tapicerką którą trzeba będzie wykonać tak co by nie raziło ulepem jakimś Neno - 2020-09-01, 07:26
Zbynek napisał/a:
widzisz, mniej więcej nasze podliczenia się zgadzają, czyli bez dziadowania ale z kompromisami 40k to jest realna kwota na graty.
Po prostu tyle to kosztuje. Jeśli chce się taniej to oczywiście można, ale kosztem dużo większych kompromisów.
Dokładnie, są załogi nie robiące toalety, pryszniców (czasem tylko zewnętrzny) i chwalą sobie takie rozwiązania nawet po kilku wyjazdach. Ba, są Vanlifersi którzy żyją bez ciepłej wody. Niektórym wystarcza w zupełności akumulator 90Ah na zabudowie i panel 100W bo nie mają lodówki! A jak by to podliczył + kilka innych oszczędności i schodzimy poniżej 20kzł.
Wszystko sztuka kompromisów i naszych oczekiwań. U mnie wyjdzie coś pomiędzy 38 a 43kzł, ale będzie tak jak chciałem, tak jak planowałem. Zrezygnowałem tylko z Truma Combi bo otarłbym się o 50kę :DZbynek - 2020-09-01, 08:39
Neno napisał/a:
Zbynek napisał/a:
Po prostu tyle to kosztuje. Jeśli chce się taniej to oczywiście można, ale kosztem dużo większych kompromisów.
Dokładnie, są załogi nie robiące toalety, pryszniców (czasem tylko zewnętrzny) i chwalą sobie takie rozwiązania nawet po kilku wyjazdach. Ba, są Vanlifersi którzy żyją bez ciepłej wody. Niektórym wystarcza w zupełności akumulator 90Ah na zabudowie i panel 100W bo nie mają lodówki! A jak by to podliczył + kilka innych oszczędności i schodzimy poniżej 20kzł.
Wszystko sztuka kompromisów i naszych oczekiwań. U mnie wyjdzie coś pomiędzy 38 a 43kzł, ale będzie tak jak chciałem, tak jak planowałem. Zrezygnowałem tylko z Truma Combi bo otarłbym się o 50kę :D
U mnie największe oszczędności to:
1. Chińskie "Webasto" zamiast Trumy - ok. 6000-7000zł mniej,
2. Lodówka 230V zamiast typowej kamperowej - 2000-4000zł mniej (zależy do czego porównywać),
3. Okna - 4000-5000zł,
4. Markiza - 15000-2000zł
Jakby to doliczyć to wyjdzie prawie 60000zł decumanus - 2020-09-01, 09:13
Zostawię tej tapicerki tyle ile możliwe, ale tej gówno półki nie chcę, mam w obecnym i napierdzielam się o to co chwila,
Kombinuje jak szczątkową tapicerkę oryginalną kabiny połączyć z dziura po półce i jakąś nową tapicerką którą trzeba będzie wykonać tak co by nie raziło ulepem jakimś
wycięcie polecam gorąco, ja nie mam i to powiększyło przestrzeń życiową o 0,5 mb, o guzach nie wspomnę
w fabrycznych tez tak to rozwiązywali, robili zaokrągloną ramkę pionowa w kształcie litery C otwartego do tylu. można rozważyć tą półkę choć wydaje mi się żę ograniczy przestrzeń, bo przechodząc trącam głową lusterko, więc o to na pewno też bym przydzwonił...
RDarek Szczecin - 2020-09-01, 12:14
decumanus napisał/a:
Kombinuje jak szczątkową tapicerkę oryginalną kabiny połączyć z dziura po półce i jakąś nową tapicerką którą trzeba będzie wykonać tak co by nie raziło ulepem jakimś
wycięcie polecam gorąco, ja nie mam i to powiększyło przestrzeń życiową o 0,5 mb, o guzach nie wspomnę
w fabrycznych tez tak to rozwiązywali, robili zaokrągloną ramkę pionowa w kształcie litery C otwartego do tylu. można rozważyć tą półkę choć wydaje mi się żę ograniczy przestrzeń, bo przechodząc trącam głową lusterko, więc o to na pewno też bym przydzwonił...
R
Taką półkę mam też na zapasie w razie W jak by już nic mi nie wychodziło z nową tapicerką, ale ta półka koliduje z roletami Remis przedniej szyby i ooo, a roletki chcę mieć bo fajowe są. Taką wkładkę na podsufitkę zdobyć, to by bajka była,tom-cio - 2020-09-01, 20:29 Darek,najprościej i najtaniej wychodzi upierdzielic kontowka. Ja już mam wycięte,ale jeszcze nie wykończone ,jutro jak zrobię przód to zdjęcia podrzuceDarek Szczecin - 2020-09-01, 22:55
tom-cio napisał/a:
Darek,najprościej i najtaniej wychodzi upierdzielic kontowka. Ja już mam wycięte,ale jeszcze nie wykończone ,jutro jak zrobię przód to zdjęcia podrzuce
Lub piłą szablastą , szukam inspiry jak wykończyć po ciachnięciu, to że ciachnę to pewne Wojadżer - 2020-09-02, 21:28
Zbynek napisał/a:
Kompromisy to chleb codzienny życia i nie inaczej jest chyba w kamperowaniu.
Ale niektóre kosztowne rozwiązania wydają mi się nieracjonalne tak bardziej obiektywnie. Na przykład okna - dziwię się ile monet wielu budowniczych i niemal wszyscy producenci gotowych, przeznaczają na okna montowane na każdym niemal kawałku ściany. Podwójne, przyciemniane, uchylane, blokowane, zasłaniane - jednym słowem drogie, podczas gdy ze względu na gorąco i intymność okna są generalnie niemal zawsze zasłonięte a większość czasu spędzamy i tak poza kamperem. Wystarczy umieścić je więc tylko tam gdzie rzeczywiście są przydatne, do oświetlenia czy wentylacji.reaven22 - 2020-09-02, 21:41
Wojadżer napisał/a:
- jednym słowem drogie, podczas gdy ze względu na gorąco i intymność okna są generalnie niemal zawsze zasłonięte a większość czasu spędzamy i tak poza kamperem. Wystarczy umieścić je więc tylko tam gdzie rzeczywiście są przydatne, do oświetlenia czy wentylacji.
Z naszym profilem kamperowania również uważam nadmiar okien za zbędny wydatek. Na chwilę obecną z 3 zamontowanych w dachu oknach zostawił bym tylko jedno z przodu. Okno w łazience spokojnie można zastąpić kratką wentylacyjną.
W sypialni chyba nigdy okna nie otworzyłem ani nie odsłoniłem.
Dużo skuteczniejsza jest mechaniczna wentylacja która działa niezależnie od warunków i podaje tyle powietrza ile chcę aby zapewnić komfort.
Ale właśnie, my kampera używamy za sypialnie na kółkach. Zapewne nie wszystkim coś takiego będzie odpowiadało.Darek Szczecin - 2020-09-02, 23:25
reaven22 napisał/a:
Wojadżer napisał/a:
- jednym słowem drogie, podczas gdy ze względu na gorąco i intymność okna są generalnie niemal zawsze zasłonięte a większość czasu spędzamy i tak poza kamperem. Wystarczy umieścić je więc tylko tam gdzie rzeczywiście są przydatne, do oświetlenia czy wentylacji.
Z naszym profilem kamperowania również uważam nadmiar okien za zbędny wydatek. Na chwilę obecną z 3 zamontowanych w dachu oknach zostawił bym tylko jedno z przodu. Okno w łazience spokojnie można zastąpić kratką wentylacyjną.
W sypialni chyba nigdy okna nie otworzyłem ani nie odsłoniłem.
Dużo skuteczniejsza jest mechaniczna wentylacja która działa niezależnie od warunków i podaje tyle powietrza ile chcę aby zapewnić komfort.
Ale właśnie, my kampera używamy za sypialnie na kółkach. Zapewne nie wszystkim coś takiego będzie odpowiadało.
Tak jest, w łazience mechaniczna fajnie daje radę Dodatkowo te duże okna na dachu gwizdają necvip - 2020-09-03, 15:04 Każdy z nas jest inny, ja w odróżnieniu od kolegów nie wyobrażam sobie braku okien dachowych.
Lubimy spać przy otwartym oknie a z racji bezpieczeństwa nie może być to boczne, wiec nad łóżkiem jest dla nas koniecznością, łazienka małe 28x28 z wentylatorem też bym nigdy nie zastąpił, z przodu mam fiamme crystal vent - tu jedynie kupiłbym zwykłe okno bo ten wbudowany wentylator jest taki sobie.smok_wawelski - 2020-09-03, 15:59 Po decyzji o dużym solarze 450W majacym wymiary ok 2100x1100 akurat dość mocno gimnastykowałem się z wentylacja i światłem dziennym łazienki. Zgodzę sie z cała pewnością z kol. raven22 że wentylacja wymuszona wentylatorem zawsze będzie skuteczniejsza od grawitacyjnej realizowanej przez okno dachowe i takie rozwiązanie z wentylatorem rozważałem
Ale mamy tu jeszcze jeden aspekt - światło dzienne, można powiedzieć nie problem zrobic dowolne sztuczne ale ono jak dla mnie nigdy nie jest tak przyjemne jak naturalne.
Fest solar jest mi potrzebny a na małym aucie kryje sporo dachu a co za tym idzie wykluczył mi okno dachowe nawet 28x28 które pierwotnie planowałem wiec kupiłem małe uchylne 50x30 SP7 za niecałe 500zł w super stanie nawet z folią na szybie i umiejscowiłem go w górze łazienki. Wymuszenie wentylacji zapewnią nawiewy z nagrzewnicy ogrzewania łazienki które przy braku grzania będą po prostu tłoczyć powietrze do łazienki i uchodzić będzie ono przez okno uchylne.adamgorz - 2020-09-03, 22:45
smok_wawelski napisał/a:
Proste przykładziki pierwsze 2 jakie mi sie nasunęły mojego podwórka - 2 okna SP7 Dometica za nówki dałbym ok 4 tysie, za 2 używki w naprawdę w dobrym stanie dałem 1200, jeśli kupie dedykowany zbiornik szarówki do Ducato 2 dam 700zł, jeśli zlecę wyspawanie dam 350 jeśli zrobię jak mi radził wlodo będzie to max 100 - tych przykładów mozna by jeszcze duzo wymienić
I jak tu liczyć ? Pany najpierw założenia a dopiero później liczenie ponieważ przy braku założeń jest to wróżenie z fusów a nie liczenie
Dokładnie jak piszesz.
Zbynek napisał/a:
Poniżej moja kalkulacja, część z tej listy już mam. Ceny rzeczy które już kupiłem są zaktualizowane, te, których jeszcze nie mam sprawdzone w necie.
38975
Dzięki! I własnie o to chodzi. Widzę na jakie rzeczy Ty zwracasz uwagę a na jakie będę ja i sobie mogę analizować i kalkulować. Ja więcej wydam na toaletę ale duuużo mniej na meble czy okna i nie będe kupował na pewno w pierwszej fazie takich dobrodziejstw jak schodek czy markiza itd. U Ciebie okna (szeroko rozumiane z roletami czy moskitierami) to 10tys, meble 5 tys, markiza i schodek 2500. Tutaj widzę że moje wydatki będą o około 10tys niższe (planuję 3-4tys meble, 3-4tys okna), więc będę już się zbliżał do tych 30tys. Ale tak, wydam pewnie nieco więcej na inne rzeczy.
I nie chodzi mi o to, że kupujesz niepotrzebne rzeczy. Każdy pod siebie buduje i takie rzeczy wybiera na jakich mu zależy. Dzięki tym wycenom utwierdzam się że da się.Tomek84 - 2020-09-22, 11:26 Znalazłem przypadkiem:
dla mnie niezbyt interesujące, ale może komuś się przydaFuniaki - 2020-10-11, 12:56
maskownice bomba dzięki, nabywam.
tabelka wycena gratów na wypasie 54466,-
My na razie raczkujemy: budujemy na nowym i powoli zbieramy fanty: dokupiliśmy kamerę cofania, nowe radio z głośnikami i navi, do tego kable, pojemniki na wodę, stopień elektryczny z zestawem montażowymi, trochę pianki polinoru + stryodur, boczną moskitierę i już ... 7 tys. nie nasze, a gdzie nam do Twoich zakupów (wiem - ktoś na pisze po co już teraz stopień i moskitiera - by pochować mocowania pod sklejką ścian i podłogi).
Będzie tak jak pisał kolega - było kupić nowego
przy okazji - co polecicie na ocieplenie zbiornika na szarówkę (będzie ten zewnętrzny na dole), by nie było problemu z zamarzaniem zimą?Tomek84 - 2020-10-11, 14:17
Funiaki napisał/a:
dokupiliśmy kamerę cofania,
Pochwalisz się co to za kamerą?
Ja też szukam i nie mogę się zdecydowaćFuniaki - 2020-10-11, 15:29
Tomek84 napisał/a:
Funiaki napisał/a:
dokupiliśmy kamerę cofania,
Pochwalisz się co to za kamerą?
Ja też szukam i nie mogę się zdecydować
Akurat nią nie ma co się chwalić -Aliexpres za 200 zł