|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Brak ładowania i dziwne zachowanie oświetlenia
Robert-4 - 2020-08-28, 13:57 Temat postu: Brak ładowania i dziwne zachowanie oświetlenia Witajcie,
od tygodnia stoję w jednym miejscu podpięty pod 230v i wczoraj zauważyłem, że światło w całym kamperze świeci bardzo słabo. Nie ładuje też akumulatora w przestrzeni mieszkalnej - stan na wyświetlaczu czerwony. Przestała działać pompa wody. Lodówka działa na prąd dobrze, prąd z gniazdka w kuchni ok (mamy podpięta 2 kompy, bo home office )
Jak włączyłem na chwilę silnik światło zrobiło normalne (2x jaśniej) i działa pompa wody.
Ktoś podpowie?
pozdrawiam
Robert
Johny_Walker - 2020-08-28, 14:29
Spalone warystory w elektrobloku. Przepięcie w sieci zasilającej lub słabo podłączony N lub PEN.
Robert-4 - 2020-08-28, 14:38
Johny_Walker napisał/a: | Spalone warystory w elektrobloku. Przepięcie w sieci zasilającej lub słabo podłączony N lub PEN. |
Kolego,
dzięki za odpowiedź, ale ludzie dzielą się na inżynierów i humanistów. Niestety nie jestem inżynierem :):)
Poproszę bardziej po ludzku
dulare - 2020-08-28, 16:49
Robert-4, mówiąc pokrótce - nie masz ładowania akumulatorów zabudowy. Co się uszkodziło to ciężko wyrokować - albo faktycznie coś w energobloku który steruje wszystkim (możliwe że warystory jak pisze Johny_Walker) a może po porostu ładowarka (jeśli masz osobną ładowarkę/prostownik do akumulatora pokładowego.
Rozwiązaniem "na szybko" może być zakup w miarę solidnego prostownika i podłączenie go do akumulatora zabudowy. Póki jeszcze nie rozładowałeś go za mocno (bo można go uszkodzić). No i poszukanie na miejscu kogoś kto może Ci na to spojrzeć. Skoro nie działa pompka wody i światła świecą słabo, jesteś bardzo blisko całkowitego uszkodzenia akumulatora w zabudowie.
Gewehr - 2020-08-28, 16:52
Robert-4 napisał/a: |
Poproszę bardziej po ludzku |
Sprawdź czy się nie zjebał bezpiecznik w skrzynce która zmienia prąd z tego co zabija, na ten który nawet nie kopie
Bim - 2020-08-28, 17:21
Gewehr napisał/a: | Robert-4 napisał/a: |
Poproszę bardziej po ludzku |
Sprawdź czy się nie zjebał bezpiecznik w skrzynce która zmienia prąd z tego co zabija, na ten który nawet nie kopie |
|
|