krimar - 2020-08-28, 17:45 Temat postu: Na dziko w Austriimogą kamperowców nieprzyjemności spotkać https://www.zdf.de/nachri...reutte-100.htmlizola - 2020-08-28, 20:05 Mogą, ale nie muszą 😏ZbigStan - 2020-08-29, 10:17 izola, Czy przepisy związane z kamperowaniem, są w Austrii bardziej restrykcyjne niż w Niemczech? Pozdrawiam.krimar - 2020-08-29, 10:46 Z tego co mówią w filmie wynika, że nocowanie poza kempingiem jest zabronione, przynajmniej w Tyroluizola - 2020-08-29, 10:47 Na dziko tak. Austracy są bardziej "służbowi", często nawet prywatni są sygnalizatormi😏ZbigStan - 2020-08-29, 15:19 krimar, Doświadczyłem tego zimą w Tyrolu, ale, podobno, w niektórych landach jest swobodniej. Pozdrawiam.ZbigStan - 2020-08-29, 15:22 izola, Z tego wynika, że nie ma w Austrii wolnego kamperowania. Pozdrawiam.ufolz - 2020-08-30, 06:50 Dlatego dla mnie to chory kraj w ktorym na te chwile nie zostawie nawet grosza. Spotkalem wielu Austryjaków i kazdy uważał sie ponad innych z grupy. Apropo na dziko to takie zakazy nocowania poza kempingiem to tak jakby łodzìom i jachtom nakazać spać tylko w marinach. Austria powinna dostac karnego k...a za takie zachowanie od kamperowców.Cyryl - 2020-08-30, 07:21 nie mam najświeższych informacji o Austrii, ale kiedyś regularnie tam jeździłem i służbowo i na turnieje siatkówki.
wszelkie osoby urzędowe w Austrii policjant, celnik (kiedyś) wychodzą z założenia, że każdy ma coś na sumieniu.
co więcej możesz jednego dnia imprezować z gościem, grać, pić piwo, na drugi dzień przebiera się on w mundurek i nie poznaje cię jako interesanta.
wszelkie kontrole jakie przechodziłem na granicy, wewnątrz kraju, spotkania z policją były bardzo nieprzyjemne, nawet gdy nic nie zawiniłem i obyło się bez kary.
znane jest powiedzenie, że najgorszymi w Europie policjantami są Austriacy i Belgowie (choć z tymi nie miałem do czynienia).
niemiecki policjant przy austriackim jest jak niewiniątko.ZbigStan - 2020-08-30, 20:22 Dla mnie Austria to najczęściej kraj tranzytowy. Na narty też wolę jeździć do Włoch. Pozdrawiam.Funiaki - 2020-09-07, 09:01 Dlatego nauczeni od mądrzejszych - przy tranzycie przez Austrię, nocujemy na stacjach paliw, ale idziemy kupić pozwolenie.
Ostatnie wakacje - nocleg w okolicach Wiednia, 10 euro i kartka za szybę, że możemy nocować. Ustawieni centralnie pod kamerami.
Ps. Jeszcze przyczepą, ale kampery też stały.rjas - 2020-09-07, 10:59
Funiaki napisał/a:
Dlatego nauczeni od mądrzejszych - przy tranzycie przez Austrię, nocujemy na stacjach paliw, ale idziemy kupić pozwolenie.
A możesz podać więcej detali jak to działa ? Pierwsze słyszę o jakichś pozwoleniach do nocowania na stacji w Austrii.andi at - 2020-09-07, 13:29 Słyszałem o LKW że płacą ale co i gdzie nie wiem .
PKW do 3,5t pierwsze słysze stanie na parkingu autostradowym i o opłatach .
Kamper do 3,5 jest traktowany jak PKW osobowy bez rozkładania całej reszty i moze jeszcze gril haha
Opłaty za kampera powyżej 3,5 t w Austrii https://www.go-maut.at/portal/portal
Do 3,5 tylko vineta
Nalepki za spaliny to muszą mieć tylko cięzarowe nawet do 3,5 t
O kamperach nic nie słyszałem a sam jezdze kamperem cały rok i jeszcze mandatu nie dostałem za spalinymischka - 2020-09-07, 20:22
rjas napisał/a:
Pierwsze słyszę o jakichś pozwoleniach do nocowania na stacji w Austrii.
Nie ukrywam że i mnie to zaintrygowało... ZbigStan - 2020-09-09, 20:15 Na parkingach przy autostradowych zawsze można odpocząć (spać), dla odzyskania energi do dalszej jazdy i to jest bezpłatne. Płatne są niektóre parkingi dla TIR ów. Kamperem też można tam stać za opłatą. Pozdrawiam.izola - 2020-09-09, 22:55 Byś się nie zdziwił, i wystraszył przy uzyskiwaniu tej Energii do dalszej jazdy...
Na tych Autostradowych to zadziała, ale poza nimi nie zawsze...
Mnie tranzytem zawsze z dala autostrad sie do teraz udaje...
_________________Johny_Walker - 2020-09-11, 13:17 Na filmie widzę:
1. Palą ognisko w lesie i kempingują a nie śpią.
2. Parkują obok linii ciągłej zakazującej zatrzymywania i nawet sobie żaróweczki powiesili.
3. Znowu parkowanie obok linii ciągłej i śmietnik wokół.
4. Śpią w aucie ale obok namiot i zasrane pieluchy na trawniku.
Jest zakaz kempingowania ale chyba nie ma zakazu spania w aucie?
Tak jak w Chorwacji.
Ktoś przetłumaczy z niemieckiego jak dosłownie brzmią przepisy?lechd - 2020-09-27, 11:41 Często jeździmy tranzytem przez Austrię i śpimy na parkingach autostradowych lub stacjach benzynowych. Nigdy nie było problemów , jedyną niedogodnością jest hałas.
Często przy atrakcjach turystycznych są parkingi na których można spokojnie zostać na noc. Czasem są płatne.
Przy okazji zobaczcie mało znaną atrakcję w Austrii (koło Klagenfurtu) często pomijaną w drodze nad Adriatyk, a jest warta zobaczenia. Też jest duży parking gdzie raczej można zostać na noc (za zgodą właściciela restauracji).
ZbigStan - 2020-09-28, 11:32 lechd, filmik zachęcający. Pozdrawiam.jolka.g - 2020-10-17, 10:05 W Austrii możesz spać jedną noc na oficjalnym Parkingu (P) dla odbudowy swoich sił witalnych. Dotyczy to parkingów, na których nie ma dodatkowego zakazu „Kampieren verboten”. Oczywiście nie wystawiamy stolików, podpór, anten itp. po prostu nie zachowujemy się, jak na kempingu. Niestety wielu kamperowców tego nie przestrzega i z tego powodu występują takie przypadki, jak w Reutte. Właśnie Wróciliśmy z 10-dniowej wycieczki kamperowe Neusiedlersee - Wien - dolina Dunaju (tzw. Romantikstrasse), nie spaliśmy na żadnym kempingu, w Melku zapłaciliśmy 5€ za STP. Do 3,5 t naprawdę nie ma problemu...andi at - 2020-10-17, 10:15 Tak masz racje .wszędzie możesz spać bo nikt nie ma prawa wysłać cie w podróż zmęczonego . Wystarczy poprosić go o pisemne potwierdzenie że cię wysyła w dalszą podróż zmęczonego .A jeszcze po piwku albo drinku
Te materiały nie są teraz dostępne
Dzieje się tak zwykle, gdy właściciel udostępnił zawartość tylko małej grupie osób, zmienił jej widoczność lub ją usunął.
ZEUS - 2020-10-17, 13:26 też zostałem zAchęcony... a tu ZONK😢LukF - 2020-10-17, 13:51
andrzej627 napisał/a:
właściciel udostępnił zawartość tylko małej grupie osób
Widocznie nie jesteście małą grupą osób ZEUS - 2020-10-17, 13:58 CT chyba nie jest małą grupą🤔... a tu zostały wrzucone linki 🤣jolka.g - 2020-10-18, 09:19 Proszę spróbować jeszcze raz...ZEUS - 2020-10-18, 10:39 działa
piękne zdjęcia ZbigStan - 2020-10-18, 12:54 jolka.g, Ładnie sfotografowane krajobrazy. Pozdrawiam.Deen - 2020-12-28, 17:32 Austria rygorystycznie podchodzi do kamperow. Zero tolerancji z waga. Max 3% Na filmie widac jak sobie zrobili w rezerwacie biwak. Ludzie naginają prawo i sami satemu winni. Niewiem skad kolega wzial oplate za spanie na parkingu. Chyba ze byl to parking dla Tirów a on nie zrozumial co mowili. Sa apki na telefon z miejscami noclegu i tez sa tam darmowe Stellplatze.Endi - 2020-12-28, 20:24
Deen napisał/a:
Sa apki na telefon z miejscami noclegu i tez sa tam darmowe Stellplatze.
A byłby Kolega uprzejmy podać te apki na telefon ?
z góry dziękujemy ... Deen - 2020-12-28, 20:53
Endi napisał/a:
Deen napisał/a:
Sa apki na telefon z miejscami noclegu i tez sa tam darmowe Stellplatze.
A byłby Kolega uprzejmy podać te apki na telefon ?
z góry dziękujemy ...
Park4nighr oraz stellplatz Radar. Ja korzystam z tej drugiej. Ostatnio byla aktualizacja i troche sie tam pozmieniało. Ja mam jawjezyku niemieckim a niewiem czy mozna zmienic na innyEndi - 2020-12-28, 21:22
Deen napisał/a:
Park4nighr oraz stellplatz Radar. Ja korzystam z tej drugiej. Ostatnio byla aktualizacja i troche sie tam pozmieniało. Ja mam jawjezyku niemieckim a niewiem czy mozna zmienic na inny
OK . Myślałem, że jakaś spec Apka na Austrię
Z jednej i drugiej co podajesz - park4night i - pro/mobile stellpltaz Radar korzysta wielu z nas . Język nie ma znaczenia. Osobiście, choć często przeglądam pro/mobile , wolę jednak apkę , tę pierwszą
Dziękuję ZbigStan - 2020-12-29, 19:45 Kiedyś często korzystałem z "campercontakt", ale teraz najczęściej z "Park4Night", czasem sprawdzam okolicę w Google Maps /satelita. Pozdrawiam.