| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Serbia i Macedonia - macedonia
medard - 2008-12-29, 18:48 Temat postu: macedonia kilka fotek a trasy blagojewgrad w bulgarii przez skopie i debar w macedoni do albanii .trasa piekna a nawet sliczna szczegolnie jak sie jedzie przez park narodowy mawrowo -cudenko- i dalej juz do tirany /fotki juz sa w temacie albania/.
jechalem drogami krajowymi gdyz swego czasu jadac autostrada z skopie do tetowa mialem klopot z zjechaniem z trasy /auto za wysokie -ponad 280-/ i musialem dojechac do konca autostrady gdzie nie bylo juz ograniczen wysokosci
medard - 2008-12-29, 18:54
ciag dalszy tej trasy -to juz przepiekny park az do granicy albanskiej
medard - 2008-12-29, 19:50
i jeszcze kilka fotek z macedoni tym razem z trasy meteory/grecja/do serbii przez bitole , ohrid , kicewo i skopie -trasa bardzo malownicza i przepiekne miasteczko ohrid - wpisane na liste dziedzictwa swiatowego
medard - 2008-12-29, 19:54
i ostatnie fotki z tej trasy
KOCZORKA - 2008-12-30, 00:55
Medard, tobie to zazdraszczam
Tyle pięknych miejsc już widziałeś. Macedonia też śliczna.
Droga prowadzi po malowniczych miejscach.
Park narodowy super, ale i to miasteczko takie przytulne, miłe.
A osiołek....przesłodki.
Mam pytanko:
W początkowych zdjęciach jest taka budowla z dwoma bardzo wysokimi, strzelistymi wieżami...Co to jest?
Pozdrówka . Relacja SUPER
medard - 2008-12-30, 02:05
| KOCZORKA napisał/a: | | budowla z dwoma bardzo wysokimi, strzelistymi wieżami...Co to jest? |
postaram sei wyjasnic ale moja wiedza bazuje na podpytywaniu czasem tubylcow i mozna znacznie odbiegac od encyklopedii -
napewno jest to obiekt kutlu religijnego -meczet i sa to wieze ,smukle , z balkonem na ktorym muezzin/mysle ze dobrze pisze /nawolywal do modlitwy swoich wiernych.
te fotke zrobilem na tle wzgorza na ktorym stoi krzyz /podobno zostal postawiony przez katolikow po trzesieniu ziemi w 1963 r/.ilosc wiez podobno tez ma znaczenie ,gdzy pokazuje hierarchie waznosci /chyba dalem taka fotke z adany w turcji gdzie jest 5 minaretow/
KOCZORKA - 2008-12-30, 02:18
| medard napisał/a: | | postaram sei wyjasnic |
Dziękuję
kalliope - 2010-01-19, 23:30 Temat postu: macedonia Ohryd zdjęcia zrobione przez moją córkę w listopodzie 2009 r . Załączyłam też dwa zdjęcia z Serbi. Zostały zrobione w Belgradzie przy dworcu kolejowym. Pokazują śpiących bezdomnych Cyganów z którymi nie mogą sobie tam poradzić.
kalliope - 2010-01-20, 10:47
Zapomniałam napisać, że na zdjęciach Cyganie to środkowy rząd ,, śmieci ". Śpią pod przeżroczystymi foljowymi workami.
OMEGA - 2010-01-20, 23:49
Witam miłych znajomych- cyganami nie ma co się przejmować oni chodzą swoimi drogami , mozesz im luksusy zaoferować oni wybiorą skromność , to jest cygański naród.
Co słychać u naszych znajomych , jak spedziliście wakacje 2009 ???
gdzie byliście i co zwiedziliście , jak sie udały połowy w Hiszpanii ??? ,
a tak wogóle byście może wpadli na małą czarną w ten zimowy wieczór.
roboxy - 2010-01-21, 00:52
pisanie o jakiejs nacji per smieci , bez wzgledu na kontekst , jest zdecydowanie niedopuszczalne - to sa ludzie
- czuje sie zazenowany
48a-ELANKO - 2010-01-21, 14:46
| roboxy napisał/a: | pisanie o jakiejs nacji per smieci , bez wzgledu na kontekst , jest zdecydowanie niedopuszczalne - to sa ludzie
- czuje sie zazenowany |
Źle, bardzo źle zrozumiałeś to !!!
Koleżanka napisała to używając cudzysłowu, jednocześnie było to wyjaśnienie, że śpią wśród śmieci ! Trudno byłoby inaczej z tego zdjęcia odczytać, że wśród tych śmieci śpią ludzie - Cyganie !!!
pawel-m - 2010-01-21, 18:26
w macedonii bylismy kilka dni w 2009 przy okazji powrotu z grecjii ,to prawda kraj jest piekny inie tylko ohryd wspaniale sa zabytki kultury takie jak sv.naum i sv.jovan bigorskij sa to wspaniale klasztory ,smiem twierdzic ze piekniejsze niz w grecji a ten drugi polozony w parku mavrovo ktory sie ciagnie wzdluz granicy albanskiej .kto wraca z grecji niech nie jedzie autostrada prosto do serbii naprawde warto zapomnialem ;kempingi jesli ktos spyta sa kiepskie ale sie nie zrazajcie
yannoo - 2010-01-21, 21:08
Planujemy tą trasą przejechać w tym roku, więc miło było zobaczyć, co można będzie widzieć...
pozdrawiamy.
WINNICZKI - 2010-01-21, 23:23
Byłem w Macedonii ale lata temu jeszcze jak waluta była skrótowo określana (100-wka dinarów jako czerwen) mówiło się dwa,tri czerwen i było trzysta. Jedno co zapamiętałem to,że w sklepie z nabiałem nie wolno pytać się o SER,tylko o SIR np:bułka sa sirom.SER po ichniemu to nic innego tylko G..NO.Warto pamiętać bo można zostać wyproszonym z baru lub sklepu Warto zwiedzić Skopie,zwłaszcza część miasta zachowaną po trzęsieniu ziemi.Wieczorem sprawia niesamowite wrażenie.Tuż przy granicy z Albanią jest piękne miejsce widokowe góra Popowa Szapka można wyjechać na samą góre i podziwiać wspaniałe widoki na Albanię
kalliope - 2010-01-22, 01:58
Chiałam pokazeć zdjęcia córki poniewż nie wierzyłam że tak jeszcze mogą jeszcze żyć ludzie.Moja córka studjuje filologie słowiańskią kierunek serbsko - chorwacki i dużo podrózuje po tych kraach.Pokazując te zdjęcia nie było moim celem poniżenie cyganów mieszkajacych w Serbi lecz ukazanie ich straszliwej biedy z którą nie mogą sobie poradzic Serbowie.
/,m
Tadeusz - 2010-01-22, 09:43
| kalliope napisał/a: | | .Pokazując te zdjęcia nie było moim celem poniżenie cyganów mieszkajacych w Serbi lecz ukazanie ich straszliwej biedy z którą nie mogą sobie poradzic Serbowie. |
Małgosiu, znamy Ciebie, znamy Twoją wrażliwość i nie mamy żadnych wątpliwośći co do szlachetności Twych intencji.
Dobrze, że poruszyłaś ten temat. Ludziom żyjącym tak jak my czasem dobrze jest przypomnieć o innym świecie istniejącym na tej samej planecie. To dziwna planeta.
pawel-m - 2010-02-09, 16:26
dla tych ktorzy podrozuja po balkanach tych bardziej dzikich przypomne aby wzieli ze soba bezpiecznik taki stary porcelanowy i oprawke doniego bo moze sie przydac jak ktos bedzi sie chcial podlaczyc do pradu ja nie mialem i piszczalem ale pomogl mi druh sloweniec,korek przydal sie kilka razy
|
|