|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Zapalnik/dawca iskry
Brat - 2020-09-14, 10:39 Temat postu: Zapalnik/dawca iskry Lat temu kilka lodówka wstawiona przez ArkaDarka, już wtedy była w leciech
ale jeszcze działa. Pojawił się problem z iskrą, jest bardzo słabiutka albo nie ma jej w ogóle, co oczywiście utrudnia/uniemożliwia włączenie lodówki na gaz. I choć się nie znam, to obstawiam, że winna jest zbyt krótka elektroda na tym białym, co to zdjęcia jego załączam.
Usiłowałem znaleźć w necie taki element, ale mi się nie udało ... Pewnie nie umiem szukać ... Czy ktoś wie, gdzie można nabyć taki element?
A może przyczyna słabej/braku iskry leży gdzieś indziej?
Towarzysze - pomożecie?
mmbu - 2020-09-14, 11:25
Szukaj pod "iskrownik" Wrozamet/Amica itp. Ja u siebie awaryjnie wymontowałem z grilla gazowego i tak został.
Socale - 2020-09-14, 22:20 Temat postu: Re: Zapalnik/dawca iskry
Brat napisał/a: | ...
A może przyczyna słabej/braku iskry leży gdzieś indziej?
Towarzysze - pomożecie? |
Pomożemy Towarzyszu
Bracie, elektrodę masz w doskonałym stanie bo one nie wypalają się tak jak te w świecach silnikowych, kilka iskier na odpalenie lodówki to nie to samo co miliony w silniku podczas jazdy.
Moim zdaniem wadliwy może być generator iskry/induktor/pstrykacz albo przebicie na cokolwiek i iskra ucieka bokiem.
Uwolnij ten cienki przewód z uchwytów go trzymających i porównaj jakość iskry.
McGali - 2020-09-15, 21:25 Temat postu: Re: Zapalnik/dawca iskry To przecież daje się wyregulować i jak dobrze pamiętam to termoparą. Iskra przeskakuje pomiędzy elektrodą i termoparą.
OldPiernik - 2020-09-15, 22:27
Sam zapalnik (Iskrownik, zapalnik, generator iskry, pstryczek czy jak tam go zwał) możesz spokojnie dokupić. Tutaj masz przykład
Socale - 2020-09-16, 20:02
Konstrukcja identyczna jak w zapalniczkach, tam iskra też mizerna ale jakoś ten płomyczek w nich się zapala. Poczekajmy na Brata, może już coś wykrył.
Brat - 2020-09-16, 20:16
Teraz jestem poza domem, będę mógł coś zrobić (może najpierw zmienić przewód (?) dopiero za czas jakiś ... Dzięki Kolegom za rady, podejmiemy próby ... Ale - jakby ktoś miał inny pomysł/doświadczenie w tej materii - będę wdzięczny za dalsze!
chris_66 - 2020-09-16, 21:07
Brat napisał/a: | będę wdzięczny za dalsze! |
jak wyjdzie, że to iskrownik niedomaga to wstaw takie coś
iskrownik
Misio - 2020-09-19, 19:51
Witaj Bracie. Jak by Ci nie udało się złapać iskry, zadzwoń do Darka Alpo z Lubonia-tel. 501.758.889. Na pewno pomoże.
|
|