Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Internet przez satelitę

chris - 2009-01-01, 13:30
Temat postu: Internet przez satelitę
Pojawiła się oferta internetu przez satelitę: http://www.tooway.com/pl/
Jest już dostępna w kilku krajach europejskich więc niedługo będzie też u nas.
Zaletą jest możliwość korzystania z internetu w całej Europie w ramach jednej opłaty abonamentowej. Wada jest taka że wymaga posiadania sporej anteny satelitarnej - o średnicy 68 cm dla pasma Ka lub 96 cm dla pasma Ku. Dodatkowo potrzebny jest modem zasilany 230V czyli przy korzystaniu poza campingami potrzebny jest agregat prądotwórzcy. Czy na dachu kampera jest miejsce na zainstalowanie tak dużej anteny ? Zakładam że podczas jazdy byłaby złożona do pozycji poziomej z konwerterem wystającym do góry. Jak sądzicie ? Da się coś takiego zamontować ?

kaimar - 2009-01-01, 14:14

oferta to się dopiero pojawi. Zasilanie jest najmniejszym problemem, są przecież przetwornice. Antena nie jest duża, są anteny ze składanym wysiegnikem konwertera. Problem techniczny żaden.
f68 - 2009-01-01, 14:50

jestem ciekawy jaki beda opłaty ??????
chris - 2009-01-01, 19:41

Na niemieckiej stronie są podane np. takie opłaty:

Tarife1):

"sat2000" - max. 156 / 2048 kbit/s2) inkl. FUP 2000 für monatlich 28,903) EUR
"sat2000" - max. 156 / 2048 kbit/s2) inkl. FUP 3000 für monatlich 39,903) EUR
"sat2000" - max. 156 / 2048 kbit/s2) inkl. FUP 5000 für monatlich 55,903) EUR
"sat2000" - max. 156 / 2048 kbit/s2) inkl. FUP 10000 für monatlich 99,903) EUR

Natomiast gdyby chcieć z tego korzystać na terenie północnej skandynawi potrzebna jest antena o średnicy prawie 1 metr. Zakładam że nie mogłaby by być ustawiana automatycznie więc dochodzi konieczność codziennego wchodzenia na dach kampera i jej ręcznego pozycjonowania. Stąd moje pytanie czy dach kampera jest do tego przystosowany. I czy tak dużą antenę można zamontować. Jak zauważyłem na kamperach są zamontowane kompaktowe prostokątne samoustawiające się anteny o wymiarach około 50/60 na 50/60 cm i to bez konwertera na wysięgniku.

Może moje wątpliwości są lamerskie ale kampera jeszcze nie posiadam i moje doświadczenia są oparte wyłącznie na obserwacjach wzrokowych.

Dlatego zwracam się z tymi pytaniami do Was.

Kaimar - do Ciebie. Piszesz że są anteny ze składanym wysięgnikiem. Tylko że nie wiem czy tego typu anteny można do tego celu wykorzystać. Z oferty dostępnej na stronach internetowych wygląda że nie.

koko - 2009-01-01, 21:45

Ja mam taką antenę z konwerterem automat i napewno by działało
f68 - 2009-01-01, 22:25

można przystosować kampera , zobacz na auta tvn24 jaką antenke ciagają na dachu :haha: :haha: :haha:
martes - 2009-01-01, 22:25

koko napisał/a:
Ja mam taką antenę z konwerterem automat i napewno by działało

a ja takiej nie mam i napewno by nie działało ... :lol:

A tak na poważnie to super rozwiązanie ,szczególnie dla tych co po świecie jeżdzą ...

f68 - 2009-01-02, 08:47

cło jest nieuniknione i to wysokie od takiego auta
janusz - 2009-01-02, 11:52

fasol68 napisał/a:
cło jest nieuniknione i to wysokie od takiego auta

Taka moja i nie tylko moja uwaga. Starajcie się pisać na temat.
Dostaję cały czas informacje od kolegów, że posty są nie na temat.
Może i mają rację co ma cło od auta do anteny internetowej.
Pozdrawiam gorąco z nowym rokiem.

Arturo - 2009-01-02, 12:13

Nowy Rok wczoraj był to dziś co niektórym trudno jeszcze trafić myszką we właściwy temat :haha:
maxtr - 2009-01-15, 00:26

jest możliwość korzystania z internetu w camperze wykorzystując łącze satelitarne,
sprzęt do tego sprzedaje firma alden (www.alden.fr), crystop, i powoli coraz więcej firm,
sprzęt narazie jest dość drogi kosztuje ok 3000 eur, potem należy wykupić sobie jeszcze dostęp u jednego z providerów w europie, może to być na zasadzie abonamentu bądź cos w rodzaju prepaida, czyli za wagę.
dostep jest przez astre i hellasat.
sprzęt to w zasadzie antena do odbioru telewizji z systemem automatycznego pozycjonowania, do tego modem i dwa konwertery nadawczy i odbiorczy.
uwazam ze można samemu zbudować taki system nieco taniej, ale wciąż mi brakuje czasu żeby się tym zająć.
jeżeli ktoś życzy sobie więcej informacji chętnie pomogę.
ja mieszkam w camperze już od kilku lat, wciąż najlepszym rozwiązaniem jest dostęp przez telefon komórkowy, w większości państw eu można kupić prepaida. postaram się przygotować taka listę operatorów.

dodam ze pisze pierwszy raz na tym forum, ale czytam juz od dawna, i tez zauważyłem ze często pojawiają się wpisy nie na temat, dlatego tez dodałem swojego posta aby zachęcić resztę do przestrzegania zasad forum.

chris - 2009-01-15, 07:52

Niestety dostęp do internetu przez telefon komórkowy nawet przy pomocy prepaida jest bardzo drogi. Jeżeli ktoś potrzebuje tylko przejrzeć pocztę i sporadycznie zajrzeć na jakąś stronę www to można z tego skorzystać. Sporo informacji na ten temat można znaleźć tutaj: http://www.bez-kabli.pl/sutra19011.html#19011
Ale ja swoje potrzeby oceniam na około 1 GB miesięcznie i w takim przypadku wchodzi w grę tylko dostęp przez satelitę. Dlatego pozwoliłem sobie poruszyć ten temat. Sądzę że takich osób jest więcej.

chris - 2009-02-03, 08:05

Dla zainteresowanych tematem - wkrótce usługę będzie oferowała firma Wachowiak i Syn. Informacja na ich stronie: http://www.wachowiakisyn....d=123&Itemid=30
jaca_2009 - 2009-02-08, 12:29

jakby ktoś był zainteresowany wklejam zasięg - czyli foot printy dla tooway stan styczeń 2009
jaca_2009 - 2009-02-08, 12:35

plany Tooway -
eurobird 3 (33E)

I ogólnie do tooway potrzebny jest osobny talerz (tzn jakiś inny i inaczej ma konwerter)

chris - 2009-02-08, 13:20

Zdjęcie które zamieściłeś to zestaw przeznaczony do montażu stacjonarnego. Zestawy mobilne produkuje np. firma CRYSTOP. Informacje są tutaj: http://www.crystop.de/produkte/autosat2.htm
chris - 2009-02-13, 07:16

Drążę ten temat i nie wygląda to tak różowo jak napisałem w pierwszym poście. Z informacji które uzyskałem od Pana Wachowiaka z firmy Wachowiak & Syn wynika że usługa wykupiona na terenie polski może nie działać w innych krajach. Natomiast znalazłem tanią ofertę internetu we Francji: http://prepaid-wireless-i...-+Orange?t=anon
Ale z informacji uzyskanych na innym forum wynika że nie wiedzą często o niej nawet w salonach Orange we Francji.

maxtr - 2009-02-15, 17:27

nie jestem do końca przekonany o tym czy faktycznie nie będzie działał internet jeżeli wykupimy łącze u polskiego dystrybutora,
przytoczę swoja historie
4 lata temu potrzebowałem internetu do pracy, w grecji na wyspie rodos, najpierw szukałem oczywiście w polsce i tez trafiłem na ta sama firme (co chris), przy czym nie powiedzieli ze nie będzie działał tylko ze koszty montażu będą tak wysokie ze lepiej jak poszukam lokalnego dystrybutora.
sprawdzałem jeszcze w niemcz ech i proponowali to samo.
oczywiscie na rodos nie bylo zadnego dystrybutora, ale znalazlem firme informatyczna i gosc był myślący, i zrobil tak ze zamowil sprzet z aten byla to czasza i modem, sam nigdy tego nie robil, wiec ustawienie czaszy zlecil lokalnej firmie co sprzedaje sprzet do tv satelitarnej, przejechal gosc z malym aparacikiem co piszczy jak znajdzie sygnal, ustawil czasze, potem podlaczylismy modem, zadzwonilismy do centrum w atenach, ze juz, oni cos tam zdalnie uruchomili i dzialalo.
calos kosztowala 4000 eur, koszt lacza przez 6-mc no limit 640 eur 1024up/256down.
skype dzialal czasami bez wiekszych opoznien czasami z dosc duzymi.
nikt mi nie potrafi do dzis ddzien powiedziec czemu czasami opoznien nie bylo poniewaz z uwagi na odleglosc plus przelaczanie ruchu na routerach = opuznienie powinno byc zawsze.
acha no i po sezonie mialem sprzet zabrac do polski i uruchomic w pl, i provider z aten powiedzial no problem, przy czym musze wynajac firme do ustwienia czaszy poniewaz w przeciwnym wypadku nie gwarantuja jakosci polaczenia.

maxtr - 2009-02-15, 17:32

tuaj mozna sobie wykupic polaczenie , placac karta kredytowa
http://alden.ipcopter.com....php?catID=1000

a ta firma sprzedaje sprzet,
http://www.internet-camping-car.com/Accueil.html

bawilem sie tym na targach w duseldorfie, i dzialalo calkiem sprawdnie , ale nie bylem w stanie sprawdzic czy faktycznie bylo to przez satelite,
na targach miala to jeszce firma crystop, i jeszcze kilka innych, przy czym tylko firma alden miala na tyle dopracowany zestaw, ze faktycznie mozna bylo go nabyc od reki, reszta firm opowiadala cos ze na wiosne.

nie bardzo rozumiem w czym jest problem, poniewaz czasza jest ta sama, tylko sa dwa konwertery, ale to tez nie jest problem, poniewaz czesto sie to stosuje w tv sat.
modem jest banalnie prosty, kwalek skrzynki jak stare modemy dsl, za ktory nie dal bym wiecej niz 100usd. wiec czemu to jest takie drogie.

dobrze by bylo jak by napisal tu na forum kilka slow jak to do konca dziala jakis specjalista od tv satelitarnej.

maxtr - 2009-02-15, 17:38

przyszla mi do glowy jeszcze jedna kwestia,
otoz podejrzewam ze nie ze wzgledow technicznych moze nie dzialac polaczenie w calej eu jezeli wykupimy o polskiego operatora, sadze ze to raczej problem przepisow.

ale to wtedy problem tych co takie przepisy twoza a nie nasz :)

uwazam ze raczej nie ma mozliwosci zeby provider wiedzial z ktorego kraju zastawiamy takie polaczenie.

chris - 2009-02-15, 17:51

Pan Wachowiak tłumaczył mi że problem z korzystaniem z usługi wykupionej w Polsce poza granicami naszego kraju wynika z faktu że u nas jest (i tu nie jestem pewien czy czegoś nie przekręcam, nie jestem informatykiem) spot 2 a np. w Niemczech spot 3. Ale ponieważ sygnał nie tylko odbieramy ale też wysyłamy operator zawsze wie gdzie jesteśmy. I być może stąd to ograniczenie. Myślę że jak ktoś jest zainteresowany tematem i zna niemiecki można by poszukać na ich forach i dowiedzieć się czegoś więcej. Ja niestety niemieckiegp nie znam. Ale w miarę możliwości będę zgłębiał temat bo dla mnie dostęp do internetu jest po prostu niezbędny. Oczywiście nie za jakieś absurdalne kwoty.
janusz - 2009-02-15, 18:47

chris napisał/a:
Ale ponieważ sygnał nie tylko odbieramy ale też wysyłamy operator zawsze wie gdzie jesteśmy.

Myślę ze nie tak do końca. Jeżeli jest to czysto satelitarne połączenie, bez użycia sieci komórkowej to nie ma szans namierzyć gdzie jest klient. Aby go zidentyfikować odbiornik musiał by komunikować się minimum z trzema satelitami w jednym czasie a więc i trzy anteny.

chris - 2009-02-15, 20:30

Myślę że do GPS nie ma co tego porównywać. Czyli być może 1 satelita wystarczy aby zlokalizować nadawcę sygnału w przybliżeniu. Ale w sumie nie w tym problem. Przynajmniej dla mnie. Grunt żeby to działało a hipotetycznymi rozważaniami tego nie rozstrzygniemy.
JaWa - 2009-02-16, 09:40

Strasznie się te cenniki różnią Taki znalazłem
maxtr - 2009-02-16, 15:16

mysle, ze to nie kwestia namierzania konkretnego nadajnika, tylko zasiegu, pokrycia obszaru przez transponder.
ja to rozumiem w ten sposob,
na satelicie jest umieszczonych troche transponderow, ktore odbijaja sygnal. wiazka odbita z satelity dociera tylko do wyznaczonego obszaru na ziemi, zestaw takich transponderow pozwala pokryc obszar np cala europe.
i domyslam sie ze wykupujac w polsce abonament na polaczenie , dostajemy dostep do jednego trnansponedera ktory dziala dla terenu polski.
przemieszczajac sie np do niemiec, wjezdzamy w zasieg dzialania transpondera dla niemiec, gdzie niedostaniemy juz autoryzacji dla polaczenia.
to tylko teroria, chcialbym aby napisal tu ktos kto zna sie troche na lacznosci statelitarnej, bo te nasze teoretyzowanie wciaz nie daje zadnych odpowiedzi.

jaca_2009 - 2009-02-16, 16:43

wydaje mi się ,że to o czym mówisz = foot print transponderów jest na jednym z wcześniejszych obrazków.
chris - 2009-02-23, 07:44

Usługę mobilnego dostępu do internetu przez satelitę oferuje firma http://www.ipcopter.de
Mają klientów z Polski i można ją zakupić w formie prepaid. Niestety nie działa na terenie skandynawii. Przy sprzyjających warunkach działa tylko na samym południu Norwegii i Szwecji.

DAKOTA - 2009-02-23, 14:02

[quote="chris"]Usługę mobilnego dostępu do internetu przez satelitę oferuje firma http://www.ipcopter.de

witam

interesujace tylko ze strasznie drogie , teraz juz prawie wszystkie place postojowe na poludnie od Cieszyna oferuja Wifi (okolo 2 do 3 euro za 24 H),a we Wloszech nawet wolny dostep maja miasteczka juz sprawdzilem .

nie potrzeba sie logowac wlaczasz kompa i juz dziala teraz tez tak nadaje tylko ze z Hiszpani

pozdrawiam

maxtr - 2009-03-05, 16:55

znalazlem art. w niemieckim magazynie camperowym opisujacy mozliwosci internetu przez satelite.
czekalem az moja zona laskawie pomoze mi z tlumaczeniem, ale to zbyt dlugo trwa wiec moze ktos na forum sie zlituje i podsumuje co tam jest napisane.

maxtr - 2009-03-05, 16:57

a to drugi art. tez o internecie przez satelite w camperze
dariusz - 2009-03-24, 23:58

Poniewaz jestem wlascicielem powyzszego aldena/ipcoptera wiec podziele sie spostrzezeniami.
Zestaw zakupilem rok temu przez polskiego dealera samochodow campingowych ktory sciagnal urzadzenie z Niemiec.Antene zamontowali i caly support sie na tym skonczyl.Stwierdzili ze jestem raczej jednym z pierwszych uzytkownikow tego urzadzenia w Polsce wiec i technicznie mi nic nie pomoga., jedynie moga zamontowac antene na camperze i to wszystko.
Samo urzadzenie jest okrutnie drogie(cos kolo 3200EUR po upustach) ale uzytkowanie juz w calkiem przystepnej cenie.Wraz z antena dostaje sie formularz ktory trzeba wypelnic i przeskanowac do aldena i po kilku dniach dostaje sie haslo dostepu do uslugi. Pomimo ze kupilem to urzadzenie w ciemno, opierajac sie na reklamie w niemieckim PRO MOBIL to bylem mile zaskoczony funkcjonalnoscia dzialania. Po wlaczeniu dekodera antena szuka satelity a po odnalezieniu sygnalizuje dzwiekiem oraz zielonymi diodami.Wystarczy tylko podpiac sie kablem sieciowym pod laptopa i mozna surfowac.Login/haslo podaje sie tylko pzry pierwszym uruchomieniu.Zadnych ograniczen co do spedzonego czasu czy sciagnietych kb. I pomimo ze nalezy ustawic camper z dala od drzew to bedac w Londynie na kempingu Crystal Palace ktory jest calkowicie otoczony wysokimi drzewami, to moja antena bez problemu wychwycila satelite.Przy aktywacji uslugi dostaje sie darmowy dostep na 40dni do wykorzystania w ciagu roku czasu.
Przykladowe ceny pakietow jakie mozna wykupic
Forward max. / Return max.: 1024 / 128 kbps /40dni 210EUR wazne 1 rok
Forward max. / Return max.: 2048 / 128 kbps /40dni 435EUR wazne 1 rok
Forward max. / Return max.: 1024 / 128 kbps /100dni 355,00 EUR* wazne 2lata
Forward max. / Return max.: 2048 / 128 kbps /100dni 659EUR wazne 2lata
Super sprawa jest ze nie trzeba podpisywac zadnej umowy wiazacej. Kupujac abonament na 100dni oznacza to 100dni wykorzystane w ciagu roku a nie kolejne 100 dni od daty do daty.
Pozatym urzadzenie to jedoczesnie odbiornik TV z ktorym niestety na dzien dzisiejszy sobie niezbyt poradzilem. Mnostwo przeroznych funkcji i ustawien ale chyba trzeba dokupic modul CI zeby wogole dzialala TV.Wyslalem zapytanie do supportu ponad 3 miesiace temu i nadal czekam na odpowiedz.Podejrzewam ze wogole tego nie czytaja.
Pomimo ze antene mam rok czasu to juz nawet zdarzylem zaliczyc jej awarie ale to ewidentnie z mojej winy lub firmy montujacej urzadzenie.Po kilku probach nieudanego odnalezienia satelity zaczalem resetowac urzadzenie przyciskiem na ubudowie.I tak namietnie resetowalem ze w pewnym momencie przycik do resetowanai przeszedl do historii a na ekranie laptopa pokazaly sie jakies dyspozycje re-konfigurowania systemu.Oczywiscie nic nie rozumialem bo pomimo ze jestem informatykiem to tam juz byla wyzsza szkola jazdy wiec i klikalem intuicyjnie.Tego dnia internetu juz nie bylo.Nastepnego dnia z samego rana wlaczylem laptopa znowu cos kliknalem w koniguracjii i wszystko samo sie naprawilo.Co kliknalem , jak i po co , nie mam zielonego pojecia.Najwazniejsze ze znowu moglem byc online :) jedynie co stwierdzilem to ze niepotrzebnie klikalem reset bo antena i tak by nie znalazla satelity ze wzgledu na wiatr.Wiec o jedno doswiadzcenie jestem madrzejszy - gdy tylko zaczyna wiac to nici z internetu.I nie ma co kombinowac bo tylko mozna sobie zaszkodzic.

maxtr - 2009-04-01, 18:56

mozesz jeszcze napisac czy i jak dziala np skype jakis voip ?

i czy moze wiesz jak daleko na poludnie jest zasieg ?