Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Woda z zaparowanej od środka przedniej szyby

jb - 2020-10-11, 20:40
Temat postu: Woda z zaparowanej od środka przedniej szyby
Co się z nią dzieje? Ścieka kroplami w dół. Tam jest jakiś odpływ? Chodzi o Fiata Ducato.
Gewehr - 2020-10-11, 21:53

Idzie bezpośrednio za deskę i wsiąka w wygłuszenie. Jaki by to nie był model Ducato, nigdy rynny nie było. Mogę Ciebie jedynie uspokoić, ze rozbierałem sporo desek w zwykłych Ducato, jak i kamperach i ta woda im nie szkodziła. Jedynie było widać zacieki na kurzu :mrgreen:
papamila - 2020-10-11, 22:22

zasada "punktu rosy" -w tym wypadku woda wykrapla się pomiędzy szybą a ociepleniem

zacznij używać zewnętrzną matę/osłonę , nawet nie musi być zimowa,
wystarczy aby była umieszczona po zewnętrznej stronie,
w ten sposób znacząco ograniczysz ilość skroplin wewnątrz auta
:spoko

są dostępne gotowce do Ducato III i nowego Forda,
ze starszymi modelami jest duży kłopot

kimtop - 2020-10-12, 16:06

papamila napisał/a:
są dostępne gotowce do Ducato III i nowego Forda,

A do Mastera?

Ahmed - 2020-10-12, 16:35

Używaj jak najwięcej klimatyzacji , wyciągnie wodę z wszystkich zakamarków :spoko
orkaaa - 2020-10-15, 15:48

Tak jak pisał poprzednik mata na przednią szybę i po problemie. Latem używam bo powoduje że słońce nie nagrzewa. Wiosna, jesień, zima - jest dużo cieplej i nie ma wody. Banalnie proste i działa. Ja mam oryginalne a oprócz tego uszyłem na całe drzwi i szybę przednią z ortalionu w środku alufox. Oryginalnych używam dodatkowo tylko przy dużych mrozach. Oprócz tego jak już jest chłodno warto wstawić do kampera jakieś wkłady do pochłaniania wilgoci.