Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

klimatyzacja i ogrzewanie - truma dual control

mobike - 2020-10-13, 20:09
Temat postu: truma dual control
jak w tytule kto z szanownych kolegów używa nowy model czy stary z filtrami czy bez. Zastanawiam się nad kupnem i ciekawi opinia użytkowników.
MAWI - 2020-10-14, 18:47

Mam i używam. 2017r. Bez filtrów. Polecam.
Po prostu w nocy nie musisz wstawać i zmieniać butli.

arti33 - 2020-10-14, 20:53

Mam i bardzo sobie chwalę

Ważne żeby kupić Duo Control model "CS",
wtedy można używać gazu podczas jazdy i w razie kolizji podczas jazdy odetnie dopływ gazu.

Mam też założone filtry gazu firmy Truma

Jeśli ktoś carawaninguje w okresie wiosna-lato , jest to zbędna rzecz.
My jeżdzimy cały rok (z przerwami), więc jest to nieoceniony wynalazek podczas jesienno- zimowych wyjazdów.

MILUŚ - 2020-10-15, 00:50

Mamy Duo Control CS od 4 lat . Bez filtrów . Polecam
MAWI - 2020-10-15, 06:39

Zapomniałem dodać , że u mnie jest podgrzewacz gazu i zawory kolizyjne .
mobike - 2020-10-15, 06:56

dziękuje koledzy za konkretne informacje
Rav - 2020-10-15, 11:22

Mam nowy Duo Control CS z filtrami.

Filtr jednak zadba o to, żeby zaworu nie zakleić wewnątrz olejem (a zwykle w gazie trochę go zawsze występuje). Jak po kilku latach nazbiera się go w zaworze to zwłaszcza w chłodniejsze dni mogą być szopki z prawidłowym działaniem.

MILUŚ - 2020-10-15, 14:07

MAWI napisał/a:
Zapomniałem dodać , że u mnie jest podgrzewacz gazu i zawory kolizyjne .

Ja też mam ; z tą różnicą że podgrzewacz gazu w wężach w zimne dni przestał mi działać :-/
Po wymianie z MonoControl na DuoControl bez wzglądu na temperaturę pokazuje awarię na pulpicie :evil: Zawsze tylko czerwona kontrolka .

yamah - 2022-05-05, 06:52

Dorzucę swoje spostrzeżenia.Na weekendzie majowym podczas używania dwóch odbiorników gazu następowało rozłączenie dopływu :( po wciśnięciu zielonego przycisku-odpalało a np.jeden odbiornik (lodówka lub ogrzewanie) chodził bez problemu :roll: . Filtry nowe, (poprzedni właściciel nie zakładał),butle pełne. Po powrocie wywaliłem stary (9 lat) reduktor i założyłem nowy (jak na foto) Pewnie z braku filtrów był zapaskudzony. Wszystko hula :wyszczerzony: tylko że teraz zostały części :-/ tzn.zaznaczone wtyczki i nie mam pojęcia do czego to służy :oops: Podpowiedzcie proszę co by jakiego bum nie zrobić :(
.

Grooby78 - 2022-05-06, 11:53

Ten podłużny element to jest grzałka reduktora. Możesz ja śmiało założyć do tego nowego reduktora. Ta druga okrągła to jest czujnik, taki mikrostyk, który ma pokazywać w środku przy przełączniku jak reduktor używa już drugiej butli. Do nowego reduktora nie będzie pasować. W środku masz zapewne przełącznik od Truma DuoC. Głównym włącznikiem włączasz ta grzałkę. Masz tam tez diody żółtą, która wskazuje załączenie grzałki. Masz tez zielona i czerwoną. Niestety teraz będziesz miał cały czas czerwona bo ten miktostyk nie pasuje, ale prawdę mówiąc to żadna strata.
yamah - 2022-05-06, 12:03

Wielkie dzięki za jasne wytłumaczenie :bigok na wyświetlaczu mruga ikonka butli ale udaję że nie widzę :szeroki_usmiech ważne że wszystko śmiga :yay:
Browar leci :pifko :

Banan - 2022-05-06, 14:22

yamah napisał/a:
ważne że wszystko śmiga

Boguś, trochę Ci podokuczam: wywal te czarne węże z trójnikiem i załóż dedykowane z zabezpieczeniem.
Masz duocontrol, podłącz bezpośrednio pod reduktor obie butle wężykami, nawet łatwiej będzie kontrolować zużycie i do tego pozbędziesz się tego pająka.
:hello

Taki ło wonsz:

papamila - 2022-05-07, 06:43

Cytat:
wywal te czarne węże z trójnikiem

Darek,
te czarne to są do tankowania :-P

yamah - 2022-05-07, 06:48

Banan napisał/a:
wywal te czarne węże z trójnikiem i załóż dedykowane z zabezpieczeniem.
]

Te czarne to zasilające tankowanie 2 butli LPG na stacji :szeroki_usmiech a dedykowane przez ciebie wężyki z zabezpieczeniem.. są :-P

Banan - 2022-05-07, 12:01

No i skopali mi siedzenie... a tak chciałem błysnąć :haha: :haha: :haha:

Nie zauważyłem, że tankujesz LPG, mea culpa :-P
:spoko