Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Listwy zewnętrzne na uszczelkach - ciągle ciekną.

pionier01 - 2020-10-16, 10:21
Temat postu: Listwy zewnętrzne na uszczelkach - ciągle ciekną.
Mam kamperka z 1997 roku. Na dachu na krawędzi dach-ściana jest uszczelka a na niej listwa aluminiowa. To rozwiązanie jest według mnie do du...y. Czy ktoś poradził sobie w innych sposób np. wyrzucając te listwy i uszczelki i zastosował jakieś panele PCV lub coś co bardziej uszczelni połączenie dach-ściana?

Kilka dni temu wróciłem z Niemiec i na autostradzie zobaczyłem starego kampera który miał zamiast tej uszczelki i listwy aluminiowej duże, chyba z PCV lub czegoś podobnego, na nowo wykonane wytłoczki. Stary kamper a wyglądał jak nowo wyremontowany. Tam także ktoś zrezygnował ze starego rozwiązania i wykorzystał nowe listwy.

czy ktoś , coś...

chemik - 2020-10-16, 15:38

w naszym kamperze ( starszym 1990) na złączach jest daliśmy pod spód listwy aluminiowej uszczelki butylowe - jak się dobrze przyprasuje - to nic nie puszczają. Listwy Al są przymocowane wkrętami, więc mocno dociskają do blachy. Polecam taki sposób. Pod kątowniki PCV też trzeba dać uszczelnienie, ale pcv nie jest tak sztywne.
Socale - 2020-10-16, 21:46
Temat postu: Re: Listwy zewnętrzne na uszczelkach - ciągle ciekną.
pionier01 napisał/a:
...
zobaczyłem starego kampera który miał zamiast tej uszczelki i listwy aluminiowej duże, chyba z PCV lub czegoś podobnego, na nowo wykonane wytłoczki. Stary kamper a wyglądał jak nowo wyremontowany.
...

Miałem kiedyś starszego Trafica w wersji rajdowej z nieznaną zabudową w technice GFK (foto poniżej), może ten którego widziałeś to też jakiś spec edition.
Łączenia GFK są zupełnie inne od tradycyjnych.