Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zagraniczne - Pomysł Na podróż na przełomie Grudnia /Stycznia

K125 - 2020-10-18, 14:23
Temat postu: Pomysł Na podróż na przełomie Grudnia /Stycznia
Szanowni koledzy może już w grudniu cały ten cyrk z Covid się skończy a zatem zapytam gdzie najlepiej wybrać się na przełomie grudnia i stycznia na wycieczkę tak od 27.12 do 06.01
Nie jeżdżę na nartach więc na narty kamperkiem odpada, ale może ktoś z was robił jakiś fajny wyjazd w tym czasie.
Liczę na fajna dyskusje podpowiedzi a może ktoś chce się przyłączyć.

Pozdrawiam

Neno - 2020-10-18, 14:59

Zimowe opony i na północ, w poszukiwaniu zorzy polarnej!
Cyryl - 2020-10-18, 15:28

W tamtym roku Święta Bożego Narodzenia spędziliśmy w Ustroniu Morskim, a Sylwestra w Chłapowie.
W tym roku również planujemy ten okres nad morzem.

ZEUS - 2020-10-18, 15:55

Neno napisał/a:

w takim przedziale czasowym
K125 napisał/a:
przełomie grudnia i stycznia na wycieczkę tak od 27.12 do 06.01

to słaba podpowiedź... :roll:

wędrowiec - 2020-10-18, 16:03

Pewnie wirus się nie skończy. Pozostanie jeżdżenie po Polsce.
K125 - 2020-10-18, 17:08

Ale jak się skończy to wypadało by być przygotowanym
K125 - 2020-10-18, 17:28

Zona zakochana w Chorwacji ciągnie w tamte strony .
Ale może gdzie indziej? Chyba tam gdzie cieplej by było ok, choć nie jest to jakiś wymóg, byle by było fajnie
Siedzi sobie tak człowiek w niedziele i kombinuje gdzie by tu szurnąć :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:

grzegorz_wol - 2020-10-18, 18:08

K125 napisał/a:

Utrzymuj auto w stanie gotowości do wyjazdu to będziesz przygotowany. :mrgreen:

Co do miejsca gdzie to pomijając to co Koledzy napisali o obecnej sytuacji i jej rozwoju dyskryminującym mocno przemieszczanie się po europie to trochę Ciebie osobiście nie rozumiem z tym pytaniem.

Jeżeli traktujesz kampera jako narzędzie do docierania do miejsc które cię interesują z pomijalnych powodów to na pytanie "gdzie" musisz odpowiedzieć sobie sam bo to Twoje pragnienia.

Jeżeli karawaning jest sam w sobie Twoim celem to "gdzie" jest bez znaczenia - pojedziesz sobie tam gdzie będzie można.

Ale jeśli szukasz inspiracji to ja jeszcze kilka dni temu jak krzywa we Włoszech była bardziej optymistyczna to planowałem pojeździć rowerem i popływać kajakiem po Delcie Padu.
W dziale Włochy masz filmiki od DreamsOnWheels sprzed paru lat z wypadu w tym terminie - może zachęcą Twoją żonę. :spoko

K125 - 2020-10-18, 18:28

Grzegorzu stary wyjadaczu dzięki za podpowiedz. Moje pytanie raczej nastawione było na uzyskanie podpowiedzi co do fajnego kierunku patrz miejsc. Pojechać faktyczne można wszędzie, na miotle, kamperem, wszystkim co lata lub ma koła :-}
Mam cichą nadzieje że wirus nie będzie trwał wiecznie i może sytuacja się do tego czasu unormuje .
a jak się nie unormuje to pozostanie nasz kochany Kraj.

pozdr

andi at - 2020-10-18, 19:35

Nasze termy albo Węgry
W grudniu rozpiszemy się gdzie i kto jedzie :spoko

slawwoj - 2020-10-18, 19:59

K125 napisał/a:

Wirus się nie skonczy. On nie zniknie a będzie już zawsze.

Jedynie miejmy nadzieję ze będzie szczepionka oraz leki na chorobę.

Socale - 2020-10-18, 23:49

K125 napisał/a:
...
Mam cichą nadzieje że wirus nie będzie trwał wiecznie i może sytuacja się do tego czasu unormuje
...

Wirus trwa odwiecznie, teraz nadano mu wyróżniającą nazwę do wiadomych celów a sytuacja się nie unormuje puki będzie dochodowa. Kapewu?

slawwoj - 2020-10-19, 06:22

Mój kolega zachorowal na covid. Przeszedl to bardzo ciężko. Nadal źle sie czuje. Od tevo czasu kpiacych z wirusa uważam za debili.
Cyryl - 2020-10-19, 07:02

K125 napisał/a:
Zona zakochana w Chorwacji ciągnie w tamte strony...

ja też chciałbym się wybrać tam gdzie cieplej, ale nie jestem pewien jak się rozwinie sytuacja, więc nawet nasze plany wyjazdu nad Bałtyk mogą być nie do zrealizowania.

4x4camper - 2020-10-19, 08:07

Sławwoj - nie siej paniki bo wychodzisz sam na debila
grzegorz_wol - 2020-10-19, 08:17

slawwoj napisał/a:
Mój kolega zachorowal na covid. Przeszedl to bardzo ciężko. Nadal źle sie czuje. Od tevo czasu kpiacych z wirusa uważam za debili.

To wszystko prawda tylko co to ma do "planowania" wyjazdu.
Tak jak nie rozumiem do końca kogoś kto nie wie gdzie jechać to rozumiem akurat że ktoś lubi zaplanować coś wcześniej.
Sam mam bardzo mało czasu na na każdym wyjeździe dlatego planuje, rozważam wszystko wcześniej. Nie marnuje czasu w trakcie wycieczki tylko każdą godzinę "wyciskam" jak cytrynę.
Planowanie wcześniej pozwala też dłużej celebrować samą podróż. Ja osobiście mam porównywalną frajdę przygotowując podróż wirtualnie jak w realu.

Może Kolega K... ma podobnie. Niech sobie planuje. Pewnie o tej porze którą sobie założył nie pojedzie nigdzie ale plan będzie mieć (może nie jeden). :mrgreen:

Nie widzę powodu żeby mu w tym nie pomóc.

:spoko

slawwoj - 2020-10-19, 08:26

4x4camper napisał/a:

A gdzie tu sianie paniki ? :chory

To są FAKTY.

slawwoj - 2020-10-19, 08:31

grzegorz_wol napisał/a:
slawwoj napisał/a:

Tak jak nie rozumiem do końca kogoś kto nie wie gdzie jechać to rozumiem akurat że ktoś lubi zaplanować coś wcześniej.
Sam mam bardzo mało czasu na na każdym wyjeździe dlatego planuje, rozważam wszystko wcześniej. Nie marnuje czasu w trakcie wycieczki tylko każdą godzinę "wyciskam" jak cytrynę.
Planowanie wcześniej pozwala też dłużej celebrować samą podróż. Ja osobiście mam porównywalną frajdę przygotowując podróż wirtualnie jak w realu.

Może Kolega K... ma podobnie. Niech sobie planuje. Pewnie o tej porze którą sobie założył nie pojedzie nigdzie ale plan będzie mieć (może nie jeden). :mrgreen:

A co ja mu przeszkadzam ?!

Chyba kazdy z nas planuje jakieś wyjazdy.I wszyscy maja nadzieję że obecna sytuacja ulegnie poprawie, że zrealizujemu te plany. Ale na dzień dzisiejszy wirus jet i nie zniknie . I ten aspekt trzeba uwzględnić przy PLANOWANIU.

.
No chyba że padnie takie oświadczenie w TVP - to wtedy zniknie.

drwoy - 2020-10-19, 09:14

4x4camper napisał/a:

Nieładnie. czyżbyś się chciał sam przekonać?

grzegorz_wol - 2020-10-19, 09:58

slawwoj napisał/a:
grzegorz_wol napisał/a:
slawwoj napisał/a:

A co ja mu przeszkadzam ?!

Chyba kazdy z nas planuje jakieś wyjazdy.I wszyscy maja nadzieję że obecna sytuacja ulegnie poprawie, że zrealizujemu te plany. Ale na dzień dzisiejszy wirus jet i nie zniknie . I ten aspekt trzeba uwzględnić przy PLANOWANIU.

.
No chyba że padnie takie oświadczenie w TVP - to wtedy zniknie.

Ok teraz wyjaśniłeś.

Nie byłem pewny czy pod pojęciem niesprawnych umysłowo kryje się wg. Ciebie autor wątku.

:bigok

grzegorz_wol - 2020-10-19, 10:01

Miałem pewną retrospekcję poszukałem i znalazłem

25.02.2020 w watku o Włoszech napisałem:

"Ja osobiście nie mam ochoty ani dworować z ludzkich zachowań w obliczu strachu ani nawoływać do empatii na tym forum.

Jeżeli jednak to gówno rozprzestrzeni się po Europie to znacznie utrudni nam życie i ewentualnie podróżowanie. Krzywa przyrostu nowych przypadków jest już wykładniczą co wróży źle.

Być może przepisy o kwarantannach itp będą za chwilę na porządku dziennym jak przepisy o np ważeniu

Może dobrze by było wiedzieć jakie mamy prawa na terenie objętym kwarantanną w danym kraju jak by się komuś trafiło.
to art. z polskiej ustawy:(...)"

grzegorz_wol - 2020-10-19, 10:07

Kolega Socale odpisał:
"
grzegorz_wol napisał/a:
...
Jeżeli jednak to gówno rozprzestrzeni się po Europie to
...
Też chce by ten wątek się zakończył jak najszybciej z braku zainteresowania. :spoko

Za 2 miesiące ulżysz, bo to gówno zdechnie, a wówczas popatrz na akcje giełdowe. Dziś średnio + 300%
Warto było? Warto!
I nikt nie pójdzie siedzieć za śmierć tych których tym bizpomysłem uśmiercono."

Ja lubię ludzi o niezmiennych poglądach... wiadomo czego się spodziewać :lol:
Socale nic do Ciebie nie mam tak tylko przypomniało się mi coś z przed paru miesi.

andrzej627 - 2020-10-19, 10:14

grzegorz_wol napisał/a:

Ja tak samo. :spoko :spoko :spoko

ZbigStan - 2020-10-19, 12:30

Jeśli celem jest podróż, to zawsze znajdzie się miejsce do którego można pojechać, choć nie koniecznie to do którego planowałeś. Do końca roku jeszcze dwa miesiące i wiele może się wydarzyć, dlatego można przygotowywać plany, tylko czy będzie można je zrealizować? Pozdrawiam.
K125 - 2020-10-20, 21:42

Panowie celem nadrzędnym z założenia miało być pogadanie, takie merytoryczne gdzie można, gdzie fajnie .
Miała być to taka dyskusja na luzie bynajmniej taki był plan , tymczasem jak na typowym polskim podwórku odjechaliśmy od tematu.
Ja rozumiem szanuję to, że każdy może inaczej postrzegać temat owego wątku. jestem nawet pewien że przebywające tu osoby mają nieodkryte jeszcze pokłady inteligencji :-)))) które można wykorzystać w fajny sposób .
Dlatego nie ma co się nakręcać czy C-19 będzie czy jest groźny czy nie, jest groźny ale nie ma co wariować .
Lepiej poopowiadać o fajnych podróżach, zapomnieć o troskach dnia codziennego, czyż nie ????
Dlatego padło pytanie gdzie jechać na przełomie grudnia i stycznia by pogadać :-)

Pozdr[/list]

yamah - 2020-10-20, 22:19

K125 napisał/a:

Dlatego padło pytanie gdzie jechać na przełomie grudnia i stycznia by pogadać :-)

W obecnym czasie kiedy na froncie covidowym sytuacja zmienia się z dnia na dzień to myślę że najstarsi (zaprawieni) kamperowcy nie wiedzą gdzie pojadą i nie odpowiedzą ci na to pytanie :bajer ..np.wielu miało jechać na targi do Nadarzyna a tu :shock: tydzień przed.. odwołane.
Jak napisał ZbigStan..pojadę :bigok tylko jeszcze nie wiem gdzie :ok tzn.gdzie będzie można :spoko aby przed siebie :spoko :spoko :spoko

chris_voyager - 2020-10-21, 00:55

Rozmyślać, marzyć i planować jak najbardziej należy.
W tym terminie byliśmy dwa razy we Włoszech i raz w Chorwacji. Dwa z wyjazdów opisałem na forum:

Włochy:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20496
Chorwacja:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=17649

spełniania marzeń życzę :ok

Neno - 2020-10-21, 07:22

ZEUS napisał/a:
Neno napisał/a:

K125 napisał/a:

Uzasadnisz ?

ZbigStan - 2020-10-21, 08:07

K125, Sam piszesz, że temat założony aby pogadać i tak został potraktowany. Jeśli przywołujesz, żeby pogadać o kierunkach podróży, to też jest ciekawy wątek. Od kilku lat na początku grudnia jeździłem na Jarmarki Adwentowe do Niemiec. Pisałem o tym "ZbigStan, jedziemy na Weihnachtsmarkt 2019". Nie wiem czy w tym roku będą otwarte. Jeśli było by to możliwe, to zamierzałem pojechać przez Niemcy do Alzacji.Tam też są stare tradycje Jarmarków. Podróż na dwa tygodnie. Pozdrawiam.
ZEUS - 2020-10-21, 09:04

Neno napisał/a:
ZEUS napisał/a:
Neno napisał/a:

K125 napisał/a:

Uzasadnisz ?

zestawienie: dystans do pokonania w zakładanym dostępnym przedziale czasowym , gdzie circa 2 dni "odpadną" na przeprawę przez Bałtyk...
pozostanie 9 dni...
oczywiście jest możliwe (przy sprzyjających "wiatrach"🤪) dojechać i wrócić...
wg. mnie (i tak powinienem był napisać🤗) taki pomysł jest słaby :spoko
to raczej przejażdżka a nie wycieczka🤣

andrzej627 - 2020-10-21, 15:14
Temat postu: Re: Pomysł Na podróż na przełomie Grudnia /Stycznia
K125 napisał/a:
od 27.12 do 06.01

A nie lepiej ruszyć w trasę jeszcze przed Świętami?

Cyryl - 2020-10-21, 18:08

ja za tydzień w środę (28.10) ruszam do Świnoujścia na parę dni.

taki na razie mamy plan.

K125 - 2020-10-22, 19:28

Kolego Chris dziękuje za odpowiedz właśnie o to chodzi przeczytałem fajnie opisałeś wyjazd do Chorwacji masz lekkie pióro - szacun . Naprawdę miło było przeczytać te dwie relacje.

Pozdr

K125 - 2020-10-22, 19:30

A nie lepiej ruszyć w trasę jeszcze przed Świętami?

Oczywiście że lepiej ale wypadało by wigilię spędzić w rodzinnym gronie.

K125 - 2020-10-22, 19:41

Neno napisał/a:

Norwegia, Nordkapp od zawsze chodził mi po głowie kiedyś chciałem pojechać , samochodem terenowym zimą .Ale na planach się skończyło. Jakoś zawsze pchało mnie w innym kierunki Afryka - choć za upałem nie przepadam.

yamah - 2020-12-10, 22:47

Powiedzcie koledzy czy może robił ktoś z was test PCR na Covid w Bielsku lub Cieszynie na wyjazd zagraniczny ?..bo jeśli po 15-tym nic się nie zmieni w obostrzeniach np.Chorwacji to zastanawiam się (kombinuję) nad testem gdzieś w przygranicznych miejscowościach aby czasowo zaoszczędzić..co wy na to ? :chytry
yamah - 2020-12-16, 18:29

Mam zamiar zrobić taki test jak na zdjęciu + tłumaczenie na angielski..wynik po 2 godz. :-/ w laboratorium zapewniają że ludzie robią takie testy do wyjazdów zagranicznych :roll:
Wytłumaczcie może czy to prawidłowe będzie :idea :-/

Cyryl - 2020-12-16, 19:46

Świnoujście nie przyjmuje.
yamah - 2020-12-21, 07:24

:mikolaj Wczoraj był rzut monetą :ok padło na polskie wybrzeże ..jutro ruszamy.
Cyryl wyjaśnij co z tym Świnoujściem :-/

Cyryl - 2020-12-22, 06:55

Dzwoniłem do nich 4 dni temu i dostałem odpowiedź, że nie przyjmują. Wczoraj wieczorem przyjechaliśmy do Alexa i wygląda na to, że jesteśmy sami. Czy będziemy musieli wyjechać z placu 27 czy 28 rano jeszcze nie wiemy.
SlawekEwa - 2020-12-22, 08:44

Cyryl napisał/a:
Wczoraj wieczorem przyjechaliśmy do Alexa i wygląda na to, że jesteśmy sami.

Jakieś tam przyczepy widać, ale to raczej zimujące.

Cyryl - 2020-12-22, 14:19

Jesteśmy do 27.12, ale z tego co wyczytałem potem mogą być czynne między innymi hotele pracownicze, więc gdybym hipotetycznie zatrudnił się w tym kempingu do prac np porządkowych, to mógłbym zastać do Sylwestra.
chris_voyager - 2020-12-25, 23:51

K125 napisał/a:
Kolego Chris dziękuje za odpowiedz właśnie o to chodzi przeczytałem fajnie opisałeś wyjazd do Chorwacji masz lekkie pióro - szacun . Naprawdę miło było przeczytać te dwie relacje.

Pozdr

Zatem trzeba przejść od czytania do czynów :)

Z tych dwóch kierunków (Włochy, Chorwacja) pozostaje tylko Chorwacja.
https://www.gov.pl/web/dyplomacja/chorwacja

Do Włoch trzeba badania, a dodatkowo prognozy podają nieco lepszą pogodę na bałkanach.
Na Chorwację wjazd i poruszanie się bez problemowe. Czarnogóra i Albania też bez problemów.
Może ktoś rusza ?

andi at - 2020-12-26, 13:13

Nie zapomnij zielonej karty i powodzenia :spoko
Artur.Dell - 2020-12-27, 17:53

chris_voyager napisał/a:
K125 napisał/a:

Pozdr

Zatem trzeba przejść od czytania do czynów :)

Z tych dwóch kierunków (Włochy, Chorwacja) pozostaje tylko Chorwacja.
https://www.gov.pl/web/dyplomacja/chorwacja

Do Włoch trzeba badania, a dodatkowo prognozy podają nieco lepszą pogodę na bałkanach.
Na Chorwację wjazd i poruszanie się bez problemowe. Czarnogóra i Albania też bez problemów.
Może ktoś rusza ?

Ja chętnie bym się wybrał do Chorwacji. Tylko czy w dzisiejszych czasach jest to możliwe?