Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Lodówka w 5 minut

Artix - 2020-10-22, 20:44
Temat postu: Lodówka w 5 minut
Witam wszystkich.
Gratuluję świetnego forum 💪

Czytam forum od jakiegoś czasu i postanowiłem że może mogę pomóc w jakiś sposób.

Jeżeli było, sorry.

Uważam że prostota często może zaoszczędzić dużo pracy, czasu i kosztów.
Może kiedyś marzenia się spełnią i zbuduje coś dla siebie, a na razie siedząc w pracy wymyślam jak by to mogło wyglądać 😉

Zatem do brzegu.
Przedstawiam lodówkę na 12/24 volt która można podłączyć w pięć minut.
Czy to do zapalniczki, czy do instalacji za pomocą dwóch kabli.
Sprzęt pochodzi z ciężarówki. Można go pewnie znaleźć u wielu producentów. Gdy ktoś będzie zainteresowany mogę podać markę auta jak i lodówki.
Krótki film.

Comsio - 2020-10-23, 21:43

Posiadam dwie lodówki, orginała i na 24v.
Do tego nie ryżowa przetwornica,która mi jak trzeba, zasila webasto 5kw i wspomnianą lodówkę.
Hula że ho ho juz 6-sezon :ok

chris_66 - 2020-10-25, 21:59

lodówka ładowana od góry ma większą sprawność , bo nie wypuszczamy zimna przy każdym otwarciu dołem tylko wszystko zostaje wewnątrz 8-)

sporo jachtów ma takie rozwiązania

OldPiernik - 2020-10-26, 08:25

Wiele lat jeździłem z lodówką ładowaną od góry i o ile taki sprzęt może i ma większą sprawność, to łatwiej jest wyciągnąć coś z "normalnej" lodówki. Szczególnie małe rzeczy lubią spadać na samo dno i żeby je wygrzebać to trzeba pół lodówki czasem opróżnić. Na szybko, w razie potrzeby taki sprzęt na pewno zda egzamin, ale nad montażem na stałe to mocno bym się zastanawiał.
Comsio - 2020-10-26, 11:10

:kawka:
Dziś są do nabycia różnie pojemniki,na różnie pierdoły.
Odnośnie lodówki 24v to zabieram jak wiem że będzie mi przydatna.
W niej mogę również zamrozić :ok
Nap św rybki :szeroki_usmiech .

MAWI - 2020-10-26, 11:26

Witam kolegę Atrix. Gratuluję świetnego pomysłu . Nadmienię tylko ,że ja mam taką domową w 1 minutę . Bo wystarczy ją do sieci podłączyć. A mobilną :-/ :-/ :-/ .koła to ty nie odkryłeś.
Chyba że chciałeś cokolwiek napisać ,aby zaistnieć. Ale to proponuję do działu powitań . i wszystko będzie tak jak się należy .

Artix - 2020-10-26, 14:52

MAWI napisał/a:
Witam kolegę Atrix. Gratuluję świetnego pomysłu . Nadmienię tylko ,że ja mam taką domową w 1 minutę . Bo wystarczy ją do sieci podłączyć. A mobilną :-/ :-/ :-/ .koła to ty nie odkryłeś.
Chyba że chciałeś cokolwiek napisać ,aby zaistnieć. Ale to proponuję do działu powitań . i wszystko będzie tak jak się należy .

Nie jest to lodowka mobila. Jest montowana na stale w autach ciezarowych.

No i chyba zapomniales o przetwornicy, ale jak nie wiesz co to przetwornica to chetnie pomoge.

Tez Cie pozdrawiam.

Artix - 2020-10-26, 14:57

OldPiernik napisał/a:
Wiele lat jeździłem z lodówką ładowaną od góry i o ile taki sprzęt może i ma większą sprawność, to łatwiej jest wyciągnąć coś z "normalnej" lodówki. Szczególnie małe rzeczy lubią spadać na samo dno i żeby je wygrzebać to trzeba pół lodówki czasem opróżnić. Na szybko, w razie potrzeby taki sprzęt na pewno zda egzamin, ale nad montażem na stałe to mocno bym się zastanawiał.

Orginalnie montowana jest na szynach i jest wysuwana, mozna by to zaadaptowac i umiescic ja w jakiejs przestrzeni, np pod lozkiem. Kwestia wyobrazni :)

adaml61 - 2020-10-27, 20:35

Ale to jest bez sensu , taka lodówka używana to kupa kasy , chyba że w Szwecji rozdają za darmo . Taniej wychodzi domowa , przerobiona na 12 V , i masz taką jak chcesz . A tematów o lodówkach na tym forum jest pełno , i tak jak napisał kol. MAWI koła to ty nie odkryłeś .
Socale - 2020-10-27, 20:43

Artix napisał/a:
...
chyba zapomniales o przetwornicy, ale jak nie wiesz co to przetwornica to chetnie pomoge.
...

Nie zagłębiam się w temat o lodówce, ale chyba nie zrozumiałeś przesłanki kol. Mawi i nie poznałeś jeszcze zakresu jego wiedzy i ogromnego doświadczenia :idea

MAWI - 2020-10-28, 00:10

Artix napisał/a:
No i chyba zapomniales o przetwornicy, ale jak nie wiesz co to przetwornica to chetnie pomoge

Bardzo miło że jesteś pomocny. Chociaż jesteś z Nami bardzo krótko to musisz jednak wiedzieć ,że rozmawiasz z inżynierem elektro-automatykiem. A powiem Ci jeszcze ,że mam kilka podobnych lodówek w ciężarówkach w mojej firmie .
Temat lodówek na tym forum jest wyczerpany , dopóki nie wynajdą lodówki zasilanej ze źródeł atomów rozczepialnych.

ZEUS - 2020-10-28, 07:00

Artix napisał/a:

No i chyba zapomniales o przetwornicy, ale jak nie wiesz co to przetwornica to chetnie pomoge. .

jeżeli to miała być ironia... to niestety wyszła arogancja☹️

słabo "wystartowałeś" na CT🤔

chris_66 - 2020-10-28, 08:18

MAWI napisał/a:
lodówki zasilanej ze źródeł atomów rozczepialnych.

bez sensu :diabelski_usmiech

wolał bym lodówkę żeby pracowała na jedzenie :haha: np piwo i dwie parówki na dzień, w weekend nóżka z kurczaka i kompot ekstra

MAWI - 2020-10-28, 09:12

Masz rację. Podobno Rosjanie już nad tym pracują. Ale czy to prawda?¿6 :pifko :haha:
reaven22 - 2020-10-28, 09:21

Artix napisał/a:
Zatem do brzegu.
Przedstawiam lodówkę na 12/24 volt która można podłączyć w pięć minut.
Czy to do zapalniczki, czy do instalacji za pomocą dwóch kabli.
Sprzęt pochodzi z ciężarówki. Można go pewnie znaleźć u wielu producentów. Gdy ktoś będzie zainteresowany mogę podać markę auta jak i lodówki.
Krótki film.

Używana z ciężarówki będzie droższa jak nowa kompresorowa 12/24V, chyba że gdzieś rozdają za darmo albo za piwo :)

Tu pierwsza z brzegu za niespełna tysiaka.
https://allegro.pl/oferta/lodowka-turystyczna-kompresorowa-ismart-12-24-230v-8991455073

Pomijam już kwestię estetyki, wyjęta z ciężarówki zazwyczaj wymaga dorobienia obudowy.

MAWI - 2020-10-29, 08:01

I jak z 24v ,to przetwornicy. :idea
Ale co jest , tą przetwornica??? :spoko

OldPiernik - 2020-10-29, 08:25

Oj, czepiacie się chłopaka. Chciał rozruszać towarzystwo, myślał, że my tu wszyscy z epoki późny Gomułka czy wczesny Gierek a wyszło mu jak wyszło. Lekki falstart :-P
Artix - 2020-10-29, 12:19

Chcialem najzwyczajniej pomoc, najwyrazniej nie wypalilo i nikomu sie to nie przyda.

No ale przynajmniej macie ubaw...

ZEUS - 2020-10-29, 12:27

Artix napisał/a:

Trzeba było tak od razu napisać...🤪 :spoko

darek 61 - 2020-10-29, 12:30

Artix napisał/a:
Chcialem najzwyczajniej pomoc, najwyrazniej nie wypalilo i nikomu sie to nie przyda.

W pierwszym poście napisałeś że ,,czytasz forum od jakiegoś czasu"to powinieneś wiedzieć że zaczynamy od ,,przywitalni " i przedstawienia samego siebie.
Zawsze jest czas by to naprawić.

Andrzej_Gdynia - 2020-10-29, 12:42

Pojechaliście po nim... a potem zdziwienie że fora umierają... Ale jak ktoś się odezwie i trafi kulą w płot to ... przydepnąc... Artix - witamy Cię bardzo serdecznie - nie przejmuj się powitaniem. To taki trochę chrzest - jak przejście przez równik... Dalej będzie już tylko lepiej :?
Artix - 2020-11-24, 19:38

Andrzej_Gdynia napisał/a:
Pojechaliście po nim... a potem zdziwienie że fora umierają... Ale jak ktoś się odezwie i trafi kulą w płot to ... przydepnąc... Artix - witamy Cię bardzo serdecznie - nie przejmuj się powitaniem. To taki trochę chrzest - jak przejście przez równik... Dalej będzie już tylko lepiej :?
:pifko
darek 61 - 2020-11-25, 20:37

Artix, piwko potrafisz postawić,ale przywitać się i przedstawić to już nie.Pamiętaj żę jeszcze możesz. :spoko
ZEUS - 2020-11-26, 19:02

darek 61 napisał/a:
Artix, piwko potrafisz postawić

tego też nie potrafi... :wyszczerzony: :spoko

Artix - 2020-11-30, 20:45

ZEUS napisał/a:
darek 61 napisał/a:
Artix, piwko potrafisz postawić

tego też nie potrafi... :wyszczerzony: :spoko

Potrzymam Was jeszcze troche w napieciu :lol: