Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Nowicjusze nad morzem w listopadzie - prośba o pomoc.

sebans - 2020-11-07, 19:09
Temat postu: Nowicjusze nad morzem w listopadzie - prośba o pomoc.
Witam Szanownych Forumowiczów.

Na wstępie chciałbym się przedstawić, na imię mam Sebastian i serdecznie witam jako zupełnie świeży forumowicz i zupełnie bez doświadczenia w kamperingu.

Z uwagi na korona wirusa, wpadliśmy z żona na pomysł aby wynająć sobie kamperka i samotnie podróżować po wybrzeżu Bałtyku w listopadzie na kilka dni (od 10 do 15 listopada).

Pomysł wydał się nam świetny jednak po dniu euforii przyszło otrzeźwienie. Z uwagi na to, że nie mamy żadnego doświadczania w podroży kamperem. Nie wiemy gdzie można się nim zatrzymywać i jakie miejsca odwiedzać? Dlatego chciałbym prosić szanownych forumowiczów o kilka porad, uwag i pomysłów jak i gdzie spędzić te kilka dni kamperem na pomorzu, szukając raczej samotności i odludzia, niż miejskiego czy kurortowego życia?

bert - 2020-11-07, 19:46

jedź zwyczajnie... przed siebie.
sebans - 2020-11-07, 19:56

bert napisał/a:
jedź zwyczajnie... przed siebie.

Dzięki bert, da się zrobić, choć liczyłem na więcej konkretów :-)

Ahmed - 2020-11-07, 19:59

Albo będzie z tego rozwód albo będą z tego dzieci ... :haha:
smok_wawelski - 2020-11-07, 20:00

Koledzy może nie tak ??? czy to warto się :box2 sebans zaczął może kapkę nie najlepiej wołając od razu o rybę na tacy ale przecież zrobił to całkiem grzecznie wiec proszę okażmy wyrozumiałość i dajmy wędkę a nie rybę - każdy przecież raczkował nim stanął na nogi

Cześć sebans, witaj na forum i w gronie pozytywnie zakręconych - czuj się tu dobrze

Proszę nie odbieraj mojej dalszej wypowiedzi jako kasowanie Świeżaka bo absolutnie nie mam takiego zamiaru - moim zamiarem jest ukierunkować i pomóc

Mam takie drobne sugestie - powitanko można popełnić https://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=26 gdzie zwyczajowo nowy user się wita i przedstawia - to by było lepsze miejsce aby się przywitać i przedstawić - oczywiście nie jest to obowiązkowe ale tam społeczność forum zauważy Cie szybciej :)

Piszesz że prosisz o pomysły gdzie spędzić czas na Pomorzu - to pojecie bardzo ogólne więc trudno na takie pytanie odpowiedzieć. Co więcej jak już zauważyłeś wołając o przysłowiową rybę podana na tacy rodzi to kąśliwe uwagi - swoja drogą trochę słusznie - ale pierwsze koty za płoty i jedźmy na to Pomorze :)

Piszesz to w jak najlepszym do tego dziale gdzie jest sporo relacji z Pomorza i info o ciekawych miejscach oraz miejscówkach dla kamperów - zapytam więc czy je przejrzałeś i zaproponuje może tak - przejrzyj je i dopytuj o szczegóły w wątkach tych miejsc, jeśli masz w planie jakieś miejsca o których nie znajdziesz info - pytaj tutaj z konkretniejszym określeniem lokalizacji. Myślę że ułatwi to userom znającym ten region udzielenie Ci odpowiedzi i w ten sposób szybciej uzyskasz potrzebną Ci pomoc

sebans - 2020-11-07, 20:26

smok_wawelski napisał/a:
Cześć sebans, witaj na forum i w gronie pozytywnie zakręconych - czuj się tu dobrze

Dziękuję.

smok_wawelski napisał/a:
Piszesz że prosisz o pomysły gdzie spędzić czas na Pomorzu - to pojecie bardzo ogólne.

Tak, bo nie mam konkretnie sprecyzowanego miejsca, pomyślałem że ktoś podrzuci coś ciekawego o tej porze roku.

smok_wawelski napisał/a:
Co więcej piszesz to w jak najlepszym do tego dziale gdzie jest sporo relacji z Pomorza i info o ciekawych miejscach i miejscówkach dla kamperów - zapytam więc czy je przejrzałeś i zaproponuje może tak - przejrzyj je i dopytuj o szczegóły w wątkach tych miejsc, jeśli masz w planie jakieś miejsca o których nie znajdziesz info - pytaj tutaj z konkretniejszym określeniem lokalizacji. Myślę że ułatwi to userom znającym ten region udzielenie Ci odpowiedzi i w ten sposób szybciej uzyskasz potrzebną Ci pomo

Jestem w trakcie przeglądania forum i szukania info, wyjazd wymyśliliśmy dziś i planujemy go na wtorek wiec wydaje się bardzo mało czasu na przekopanie całej otchłani internetu i "wygrzebaniu" wszystkich właściwych wskazówek, zawłaszcza że podróż kamperem planujemy pierwszy raz. Tym bardziej, wydawało mi się zasadne, że może tu znalazły by się jakieś osoby, które z chęcią zaproponowałyby rzetelnie gdzie można pojechać kamperem na te parę dni z dala od dużych miast.

Komplecik - 2020-11-07, 20:33
Temat postu: Re: Nowicjusze nad morzem w listopadzie - prośba o pomoc.
sebans napisał/a:
Dlatego chciałbym prosić szanownych forumowiczów o kilka porad, uwag i pomysłów jak i gdzie spędzić te kilka dni kamperem na pomorzu, szukając raczej samotności i odludzia, niż miejskiego czy kurortowego życia?

Część :spoko
Może określi w jakim mniej więcej chcecie być rejonie, wtedy będzie łatwiej podrzucić Wam jakieś fajne miejscówki na postój a wo ogarnięcie co chcecie tam zobaczyć :)

Moja relacja z Kaszub może coś Wam podpowie, lub inne teg typu

andi at - 2020-11-07, 20:37

Sorki ale nikt nie będzie ci opisywał całego wybrzeża
Podaj jakąś trasę ,gdzie jesteś ?

Czy Wiedeń czy pipidówa ja korzystam z tego w całej Europie

Np. Gdansk .https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g274725-Activities-Gdansk_Pomerania_Province_Northern_Poland.html

Witamy no i fajnego :kamp :bukiet:

smok_wawelski - 2020-11-07, 20:44

Spoko - może trochę logistycznie to zacząłeś do :dupa - ale czasu masz jeszcze trochę
Drugi aspekt to to że spontany są zazwyczaj najfajniejsze - szukaj pytaj do bólu i będzie fajnie. A po powrocie poprosimy Cie o relacje :)
Dokładnie jak Koledzy piszą - podaj planowany region lub planowana trasę od do to - podaj też czy to dorosła ekipa czy z dzieckami i w jakim wieku to pewnie Ci ktoś coś podrzuci, ja polecam np. Hel ale niestety chwile nie byłem wiec bez aktualnie zweryfikowanych miejscówek
z atrakcji np. Muzeum Obrony Wybrzeża, Wieza Kierowania Ogniem, Fokarium
https://www.helmuzeum.pl/pl/
https://fokarium.pl

Student - 2020-11-07, 20:50

Jak kolega napisał wyżej ja też polecam Hel.Na końcu cypla Helkamp raczej działa i jest co zwiedzać nawet o tej porze roku.
rakro1 - 2020-11-07, 20:51

Witaj. Stawać możecie wszędzie. O tej porze roku nikt was nie przegoni. Musi być sprawne ogrzewanie w aucie, bez tego porażka. Możesz zacząć od Helu. Miejscówki blisko morza. Koło Władysławowa w miejscowości Łebcz jest super hurtownia rybna. Ryby do smażenia i marynowane, wędzone do wyboru. I ceny bajecznie niskie w porównaniu do knajp. Ale knajpy będą zamknięte, więc nie porównasz. I ciepłe ubrania. I tyle chyba...jeśli ma być przygoda.
sebans - 2020-11-07, 21:02

Komplecik napisał/a:
Część
Może określi w jakim mniej więcej chcecie być rejonie, wtedy będzie łatwiej podrzucić Wam jakieś fajne miejscówki na postój a wo ogarnięcie co chcecie tam zobaczyć

andi at napisał/a:
Sorki ale nikt nie będzie ci opisywał całego wybrzeża
Podaj jakąś trasę ,gdzie jesteś ?

smok_wawelski napisał/a:
Dokładnie jak Koledzy piszą - podaj planowany region lub planowana trasę od do to ktoś coś podrzuci, ja polecam np. Hel ale niestety chwile nie byłem wiec bez aktualnie zweryfikowanych miejscówek

Macie racje.
Dobrze będzie jak się określimy.

Po krótkiej naradzie z żoną :diabelski_usmiech konkrety są takie:

Mamy 5 dni, pierwszy dzień na dojazd ze Śląska a potem... Będziemy podróżować od okolic Międzyzdroje do... ...dokąd wyjdzie. Ile się da przejechać na spokojnie bez napinki w 4 dni. Zobaczyć co się da, pospacerować po plażach, lasach, wydmach itd i tp. Tak aby kamperem można dojechać i nie przepaść bez śladu :wyszczerzony:
Wiem że dużo nie naprowadziłem, ale jest listopad i sam naprawdę nie wiem co tam można robić i co zobaczyć o tej porze roku. Do miast nam się nie chce, chcemy os tego uciec raczej.

grzegorz_wol - 2020-11-07, 21:04

Student napisał/a:
Jak kolega napisał wyżej ja też polecam Hel.Na końcu cypla Helkamp raczej działa i jest co zwiedzać nawet o tej porze roku.

Może być problem z legalnym noclegiem.

RO ZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 6 listopada 2020 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów
w związku z wystąpieniem stanu epidemii

w § 6:
a) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Do dnia 29 listopada 2020 r. prowadzenie usług hotelarskich w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 8 ustawy
z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
(Dz. U. z 2019 r. poz. 238 oraz z 2020 r. poz. 374 i 568) jest dopuszczalne, z wyłączeniem działalności, o której
mowa w ust. 1 pkt 1 i 3, wykonywanej na terenie prowadzenia usług hotelarskich, wyłącznie:
1) w zakresie działalności hoteli robotniczych lub hoteli dla pracowników sezonowych (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 55.90.Z);
2) dla gości:
a) korzystających z tych usług w ramach podróży służbowej, o której mowa w art. 775 § 1 ustawy z dnia
26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy, lub podróży wykonywanej w związku z czynnościami służbowymi
lub zawodowymi, lub związanymi z wykonywaniem działalności gospodarczej,
b) będących zawodnikami korzystającymi z tych usług w czasie zgrupowań i współzawodnictwa sportowego,
c) będących osobami wykonującymi zawód medyczny w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia
15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej,
d) będących pacjentami i ich opiekunami, jeżeli konieczność zapewnienia im zakwaterowania wynika
z warunków określonych dla danego świadczenia opieki zdrowotnej.”,

a art 3:
8) usługi hotelarskie – krótkotrwałe, ogólnie dostępne wynajmowanie domów,
mieszkań, pokoi, miejsc noclegowych, a także miejsc na ustawienie namiotów
lub przyczep samochodowych oraz świadczenie, w obrębie obiektu, usług
z tym związanych;

Czyli by legalnie stać na polu nawet całorocznym w listopadzie trzeba spełniać warunki a,b,c,d :spoko

sebans - 2020-11-07, 21:07

rakro1 napisał/a:
Witaj. Stawać możecie wszędzie. O tej porze roku nikt was nie przegoni. Musi być sprawne ogrzewanie w aucie, bez tego porażka. Możesz zacząć od Helu. Miejscówki blisko morza. Koło Władysławowa w miejscowości Łebcz jest super hurtownia rybna. Ryby do smażenia i marynowane, wędzone do wyboru. I ceny bajecznie niskie w porównaniu do knajp. Ale knajpy będą zamknięte, więc nie porównasz. I ciepłe ubrania. I tyle chyba...jeśli ma być przygoda.

OK, Dziękuję.

To naprawdę dobra podpowiedź, o takie coś chodziło.

Wszytko się da jeszcze zaplanować :wyszczerzony: :-)

sebans - 2020-11-07, 21:12

grzegorz_wol napisał/a:
Student napisał/a:

Może być problem z legalnym noclegiem.

RO ZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 6 listopada 2020 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów
w związku z wystąpieniem stanu epidemii

w § 6:
a) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Do dnia 29 listopada 2020 r. prowadzenie usług hotelarskich w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 8 ustawy
z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
(Dz. U. z 2019 r. poz. 238 oraz z 2020 r. poz. 374 i 568) jest dopuszczalne, z wyłączeniem działalności, o której
mowa w ust. 1 pkt 1 i 3, wykonywanej na terenie prowadzenia usług hotelarskich, wyłącznie:
1) w zakresie działalności hoteli robotniczych lub hoteli dla pracowników sezonowych (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 55.90.Z);
2) dla gości:
a) korzystających z tych usług w ramach podróży służbowej, o której mowa w art. 775 § 1 ustawy z dnia
26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy, lub podróży wykonywanej w związku z czynnościami służbowymi
lub zawodowymi, lub związanymi z wykonywaniem działalności gospodarczej,
b) będących zawodnikami korzystającymi z tych usług w czasie zgrupowań i współzawodnictwa sportowego,
c) będących osobami wykonującymi zawód medyczny w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia
15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej,
d) będących pacjentami i ich opiekunami, jeżeli konieczność zapewnienia im zakwaterowania wynika
z warunków określonych dla danego świadczenia opieki zdrowotnej.”,

a art 3:
8) usługi hotelarskie – krótkotrwałe, ogólnie dostępne wynajmowanie domów,
mieszkań, pokoi, miejsc noclegowych, a także miejsc na ustawienie namiotów
lub przyczep samochodowych oraz świadczenie, w obrębie obiektu, usług
z tym związanych;

Czyli by legalnie stać na polu nawet całorocznym w listopadzie trzeba spełniać warunki a,b,c,d :spoko

Da się zrobić jako podróż służbową, załaduje trochę sprzętu do auta i już będę w pracy... choć wolałbym na chwilę od niej się oderwać.

grzegorz_wol - 2020-11-07, 21:14

Kolega Sebas będzie pięć dni z żoną.

Pytania:
1. Gdzie wypróżnić kota na drodze nr 1?
2. Serwis nr 2 gdzie.
3 Serwis nr 3 gdzie.

Serwis na polach całorocznych może być niemożliwy.
Ot cała logistyka. :spoko

sebans - 2020-11-07, 21:23

grzegorz_wol napisał/a:
Kolega Sebas będzie pięć dni z żoną.

Pytania:
1. Gdzie wypróżnić kota na drodze nr 1?
2. Serwis nr 2 gdzie.
3 Serwis nr 3 gdzie.

Serwis na polach całorocznych może być niemożliwy.
Ot cała logistyka. :spoko

He he :wyszczerzony:
Myślałem, że od Was się do wiem :-/

grzegorz_wol - 2020-11-07, 21:35

Oj tam przecież to nie było do Ciebie. :-P

Musisz trochę poczekać ja tego nie wiem.

Jedynką to przeważnie od Torunia na południe jadę. Wydaje się mi że jakiś MOP z WC bus jest.
Kiedyś ktoś meldował że w Kołobrzegu jest możliwość zrzutu szarej przy wodociągach chyba ale nie jestem pewien.

rakro1 - 2020-11-07, 21:41

Skupiasz się na szczegółach technicznych, to oczywiste ale to nieistotny szczegół. Zazdroszczę Wam młodości, możliwości w tak młodym wieku i tego co czeka Was na tym wyjeździe. Super pomysł. Jak tu dziękować Bogu, że zesłał tak straszną epidemię aby młodzi nie mogli polecieć na weekend do Egiptu i wybierają kamperowanie ???
P.S. Wodę zawsze da się nabrać przy cmentarzu.

KACPERKI 2 - 2020-11-07, 21:52

sebans napisał/a:
Myślałem, że od Was się do wiem

W Ustroniu Morskim, przy DK 11 na stacji paliw "PB" przy myjni samochodowej jest zrzut kota i woda. Bezpłatnie.

A co do planu gdzie i co?

Brachu! Kup winko ( lub co tam lubicie z żoną ) wbij w nawigacji " z pominięciem autostrad" i jedź. Nic nie musisz planować. To nie hotel i nie wycieczki fakultatywne. Powiedz sobie coś w stylu "witaj przygodo!" i czerpcie ile wlezie z kamperowego stylu życia.
Ogrzewanie - ktoś podkreślał i miał rację.
Woda - musisz mieć bo prysznic itp...
Stawaj o tej porze ( prawie) gdzie chcesz nad morzem - mieszkam tu 30 lat i musiałby ktoś być naprawdę nad wyraz złośliwy, żeby sprawiać Ci problemy...

Najważniejsze - nie planuj od Świnoujścia długich przebiegów... Mniej jazdy = więcej wypoczynku i satysfakcji.
Świoujście - bardzo dobry plan. Stanąć na ulicy Żeromskiego przy promenadzie. Nie potrzeba kempingu. Free w weeendy i nocki.

Kołobrzeg - fajne miejsce - stanąć na ul. Rzecznej przy Muzeum Oręża Wojska Polskiego przy Parsęcie - super miejsce do zwiedzania najciekawszych miejsc w mieście. Free

Koszalin - odpuść sobie ;-)

Darłowo i Darłówko - można na jedno popołudnie ;-)

Ustka - fajnie i polecam. Stanąć można albo w porcie rybackim po zachodniej stronie i mostem albo po wschodniej stronie. Przy zbiegu ulic Zaruskiego i Bieniowskiego masz fajny parking. Przy samej plaży, restauracjach, latarni i promenadzie. Bezpiecznie i spokojnie. Z resztą wszystkie miejscówki nigdy mnie nie zawiodły...

Po prostu jedź! :spoko

sebans - 2020-11-07, 21:53

grzegorz_wol napisał/a:
Oj tam przecież to nie było do Ciebie. :-P

Musisz trochę poczekać ja tego nie wiem.

dzięki , spoko he he, ale i tak jako nowicjusz nie zakumałem od razu i musiałem sprawdzić co to "wypróżnić kota na drodze" :wyszczerzony:

daro35 - 2020-11-07, 21:56

leć do Świnoujścia,tam jest bosko
grzegorz_wol - 2020-11-07, 21:56

sebans

Dobrze coś kojarzyłem:

https://polskicaravaning.pl/miejscowki/miejscowka-307-kolobrzeg-punkt-obslugi-kampera,4210

Zadzwoń sobie czy aktualne i jeden punkt masz.

Jakiej pojemności będziesz miał zbiorniki na wodę czystą i szarą? Może jedno miejsce wystarczy. Kołobrzeg ładny jest.

bert - 2020-11-07, 21:59

a ja zupełnie serio pisałem jedź przed siebie, to w "domach na kołach" jest najfajniejsze. Włóczęga bez określonych celów.
sebans - 2020-11-07, 22:00

rakro1 napisał/a:
Skupiasz się na szczegółach technicznych, to oczywiste ale to nieistotny szczegół. Zazdroszczę Wam młodości, możliwości w tak młodym wieku i tego co czeka Was na tym wyjeździe. Super pomysł. Jak tu dziękować Bogu, że zesłał tak straszną epidemię aby młodzi nie mogli polecieć na weekend do Egiptu i wybierają kamperowanie ???
P.S. Wodę zawsze da się nabrać przy cmentarzu.

Ok, dzięki. Jednak może nie tyle skupiam się, a zastanawiam się nad tymi szczegółami ponieważ pierwszy raz w kamperze i poza sezonem i ten listopad. A z ta młodością to bym nie przesadzał :wyszczerzony: Mam nadzieję że wszystko wypali.

KACPERKI 2 - 2020-11-07, 22:02

bert napisał/a:
a ja zupełnie serio pisałem

Bert jest skarbnicą wiedzy w zakresie turystyki po pomorzu zachodnim. Rejon Drawska Pomorskiego, Złocieńca, Kalisza Pomorskiego, Barlinka ... to też piękne i "nieoklepane" miejsca... Polecam ;-)

sebans - 2020-11-07, 22:04

KACPERKI 2 napisał/a:
sebans napisał/a:
Myślałem, że od Was się do wiem

W Ustroniu Morskim, przy DK 11 na stacji paliw "PB" przy myjni samochodowej jest zrzut kota i woda. Bezpłatnie.

A co do planu gdzie i co?

Brachu! Kup winko ( lub co tam lubicie z żoną ) wbij w nawigacji " z pominięciem autostrad" i jedź. Nic nie musisz planować. To nie hotel i nie wycieczki fakultatywne. Powiedz sobie coś w stylu "witaj przygodo!" i czerpcie ile wlezie z kamperowego stylu życia.
Ogrzewanie - ktoś podkreślał i miał rację.
Woda - musisz mieć bo prysznic itp...
Stawaj o tej porze ( prawie) gdzie chcesz nad morzem - mieszkam tu 30 lat i musiałby ktoś być naprawdę nad wyraz złośliwy, żeby sprawiać Ci problemy...

Najważniejsze - nie planuj od Świnoujścia długich przebiegów... Mniej jazdy = więcej wypoczynku i satysfakcji.
Świoujście - bardzo dobry plan. Stanąć na ulicy Żeromskiego przy promenadzie. Nie potrzeba kempingu. Free w weeendy i nocki.

Kołobrzeg - fajne miejsce - stanąć na ul. Rzecznej przy Muzeum Oręża Wojska Polskiego przy Parsęcie - super miejsce do zwiedzania najciekawszych miejsc w mieście. Free

Koszalin - odpuść sobie ;-)

Darłowo i Darłówko - można na jedno popołudnie ;-)

Ustka - fajnie i polecam. Stanąć można albo w porcie rybackim po zachodniej stronie i mostem albo po wschodniej stronie. Przy zbiegu ulic Zaruskiego i Bieniowskiego masz fajny parking. Przy samej plaży, restauracjach, latarni i promenadzie. Bezpiecznie i spokojnie. Z resztą wszystkie miejscówki nigdy mnie nie zawiodły...

Po prostu jedź! :spoko

Dzięki. Pomyślimy.
Winko własnie kończymy i chyba jeszcze otworzymy jedną buteleczkę. Bo fajnie się tak jedzie palcem po mapie puki co :-) Od tego się zaczyna a dzień zero już coraz bliżej :spoko

sebans - 2020-11-07, 22:10

bert napisał/a:
a ja zupełnie serio pisałem jedź przed siebie, to w "domach na kołach" jest najfajniejsze. Włóczęga bez określonych celów.

No masz racje, oczywiście tak to planujemy, tak to sobie wyobrażamy, pojedziemy przed siebie przy okazji zaglądając tu i tam i ciesząc się wolnością. A tu szukamy że tak powiem inspiracji :-) A co będzie zobaczymy. :spoko

sebans - 2020-11-07, 22:14

grzegorz_wol napisał/a:
sebans

Dobrze coś kojarzyłem:

https://polskicaravaning.pl/miejscowki/miejscowka-307-kolobrzeg-punkt-obslugi-kampera,4210

Zadzwoń sobie czy aktualne i jeden punkt masz.

Jakiej pojemności będziesz miał zbiorniki na wodę czystą i szarą? Może jedno miejsce wystarczy. Kołobrzeg ładny jest.

Dziękuję za info. Warto zapamiętać, zadzwonię.

Nie mam pojęcia jakiej pojemności będzie zbiornik :shock: Jeszcze nie widzialem samochodu :wyszczerzony: Jutro może będę wiedział coś więcej. :wyszczerzony:

grzegorz_wol - 2020-11-07, 22:18

Zaryzykuje pytanie: masz aplikację park4night?
sebans - 2020-11-07, 22:21

grzegorz_wol napisał/a:

:shock: No co ty. Nie wiedziałem o jej istnieniu. Wiem, wiem, ale naprawdę raczkuję w tej dziedzinie.

grzegorz_wol - 2020-11-07, 22:46

Ja do mojej pierwszej wyprawy wypożyczonym kamperem przygotowywałem się jak do bitwy.

Pierwsze wrażenie jest najważniejsze czasami przesądza o przyszłości.

Musisz pamiętać o wodzie czystej, zużytej, kiblu i prądzie.

W wypożyczalni cię poinstruują co na ile starczy.

Aplikacja fajna rzecz.

Reszta to jak Bert napisał. "Przed siebie" Jak wrócisz to napisz jak wyszło :spoko

andi at - 2020-11-07, 22:54

Rybki z Bałtyku to nie nie .Podobno jakieś beczki po 1945 rozczelniają sie i kaplica z rybkami .Za trucizne jeszcze płacić :haha:
sebans - 2020-11-07, 23:06

grzegorz_wol napisał/a:
Ja do mojej pierwszej wyprawy wypożyczonym kamperem przygotowywałem się jak do bitwy.

Pierwsze wrażenie jest najważniejsze czasami przesądza o przyszłości.

Musisz pamiętać o wodzie czystej, zużytej, kiblu i prądzie.

W wypożyczalni cię poinstruują co na ile starczy.

Aplikacja fajna rzecz.

Reszta to jak Bert napisał. "Przed siebie" Jak wrócisz to napisz jak wyszło :spoko

Zgadza się, pierwsze wrażenie najważniejsze. Nie boimy się, nie mamy tez zbyt wielkich oczekiwać, chcemy spróbować. Bierzemy pod uwagę, że jest listopad, po sezonie, ale to może być na plus tej krótkiej podróżny, zobaczymy.

Co do tych wszystkich zbiorników i pojemności to jutro będę coś wiedział więcej. Jeśli jest coś o co mogę jeszcze dopytać właściciela od którego wypożyczam, a co pomoże mi być bardziej świadomy to podpowiedzcie.

Aplikację ogarnę,

Oto link, jednego z tych trzech muszkieterów jutro wybiorę, jakieś podpowiedzi?

https://www.olx.pl/oferta...19-IDFEVqI.html

grzegorz_wol - 2020-11-07, 23:20

:haha: Ale się wbiłeś tym zdjęciem.

Tu na forum od lat toczy się dyskusja który kamper lepszy: Integra, pół czy alkowa.
Ja bym brał takiego w którym będzie najcieplej. Moja żona ciepłolubna jest.

Ogrzewanie samochodowe może niedogrzać całego kampera. Może odezwie się akurat właściciel danego modelu.

bert - 2020-11-07, 23:32

grzegorz_wol napisał/a:

większość leśnych parkingów i miejsc postoju (niektóre przepięknie położone) w swoim regulaminie umieszczonym na tablicy informacyjnej ma punkt "J".
Punkt "J" prawi o tym, że 24 godziny można korzystać pobytu kamperem (;ub cepką) co nie oznacza, że można tam budować obozowisko z dostawkami, hamakami i leżakami, ale możemy tam spokojnie zjeść posiłek i zostać na noc, ew kolejny dzień (reg stanowi o 24 h). Zdecydowana większość tych miejsc ma fajne wiaty ze stołami i siedziskami. Ma też kosze na śmieci, ale tu usilnie namawiam do zabierania swoich śmieci do cywilizacji i tam ich wyrzucanie np na stacjach paliw.
LP olbrzymie pieniądze wykładają na wywóz śmieci z takich miejsc, nie dokładajmy swoich śmieci do tej obciążającej puli. Nam, z dużymi autami, łatwiej te śmieci zabrać na stacje paliw.

KACPERKI 2 - 2020-11-08, 08:15

andi at napisał/a:
Podobno jakieś beczki po 1945

Dawno nie uczestniczyłem aktywnie w życiu forum - już sobie przypomniałem dlaczego...

andi at - A Ty żyj, pracuj, kłaniaj się i rozmawiaj w języku ludzi, którzy te beczki tam zostawili... i neguj Bałtyk bo PODOBNO...

Jest taki temat dlaczego umiera forum? Może właśnie dlatego...

Przepraszam autora tematu za OT.

Nie jedź nad Bałtyk. Prócz tych wspomnianych beczek PODOBNO ma być elektrownia atomowa, PODOBNO będzie padać, PODOBNO będą korki na mierzei wiślanej ze względu a wzmożony ruch statków oceanicznych wpływających do Elbląga więc sam rozumiesz... Może jedź do ... Wiednia? ! :roll:

Dlatego całe to nasze forumowie gadulenie to często o kant.... rozbić.
Każdy ma swoja receptę a udany wyjazd - Ty i tak będziesz miał też swoją - i tego Ci życzę bo najważniejsze jest to, abyście po powrocie mieli ochotę na kolejne wyjazdy a już wracajac do domu szukali w ogłoszeniach kampera. :spoko

LukF - 2020-11-08, 08:56

Amen :bukiet:
moskit - 2020-11-08, 09:37

Na pierwszy raz dojazd powyżej 600 km w jedną stronę może bardzo negatywnie wpłynąć na Waszą ocenę uprawiania turystyki mobilnej, będzie się tyle działo już w samym kamperze, będzie tyle pytań czy tak to się robi, tyle niepewności że odległość do 200 km w zupełności wystarczy aby cieszyć się sobą i otaczającą naturą i nową sytuacją. Aby uzyskać średnią prędkość 80 km/h to musisz jechać dobrze powyżej 100 km/h , a po co lepiej delektować się widokami, sobą i nową formą podróżowania a naprawdę warto, jak pisze kolega z Kołobrzegu Kamperowanie to "Najwspanialsze hobby Świata"
Życzę pięknych, wspaniałych podróży, pełnego baku i pogody ducha na każdą pogodę

KACPERKI 2 - 2020-11-08, 09:54

moskit napisał/a:
Na pierwszy raz dojazd powyżej 600 km w jedną stronę może bardzo negatywnie wpłynąć na Waszą ocenę uprawiania turystyki mobilnej,

Święte słowa.

moskit napisał/a:
odległość do 200 km w zupełności wystarczy

Te też :spoko

I jeszcze może dodam - jak nie chcesz na maxa i od razu zniechęcić się do wyprowadzania kota - nie oszczędzaj na chemii i nie zwlekaj zbyt długo.
Serwis na oczyszczalni w Kołobrzegu może być problematyczny a samo miejsce i ogólnie panujący tam zapach nie sprzyja. Oczywiście to fajnie, że to miejsce istnieje wysiłkami kol. Endi :spoko ale gdybyście podróżowali DK 11 w kierunku Koszalina to tak jak pisałem w Ustroniu Morskim przy głównej drodze na stacji paliw zrobisz to samo.

Ad fajnych miejscówek - przypomniało mi się - Mrzeżyno po zachodniej stronie Regi - stoisz praktycznie na plaży i to jedno z nielicznych na wybrzeżu takich miejsc. To akurat polecam. Latem opłata kosmiczna - za betonowy parking 80 zł + 15 za prąd i wodę a czy teraz? Nie wiem - ale jak na Waszą pierwszą podróż miejsce fajne i bezpieczne.
Ustronie Morskie przy Czerwonej Rzece - na dziko, bez opłat. Starzy kamperowcy lubią to miejsce.
Sarbinowo - przy ul. Nadmorskiej ok 200 m przed "Rondem" po prawej fajny spokojny parking przy samej promenadzie i plaży.
Łazy - do końca drogą w stronę wschodnią do "ronda". Są tam spokojne parkingi przy wydmie.

We wszystkich tych miejscach często spotkasz inne "samotne kamperki". Często dzieje się tak że "przykleja się" do takiego niekoniecznie z opcją poznawania się załóg ale na noc jakoś raźniej :spoko

Kempingów Ci nie polecę bo ich nie znam. Nie korzystam :szeroki_usmiech

AHA!!!! MOJA RADA! . Bierz kampera bez telewizora. Najlepiej też bez radia. :spoko

Brodacz77 - 2020-11-08, 10:01

KACPERKI 2 napisał/a:
I jeszcze może dodam - jak nie chcesz na maxa i od razu zniechęcić się do wyprowadzania kota - nie oszczędzaj na chemii i nie zwlekaj zbyt długo.
Serwis na oczyszczalni w Kołobrzegu może być problematyczny a samo miejsce i ogólnie panujący tam zapach nie sprzyja.

Testowane latem, nie było jakoś strasznie, czynne też w święta. A teraz mamy zimno i nie wydaje mi się, żeby było tam strasznie zapachowo.

orkaaa - 2020-11-08, 10:07

Poczytaj co pisze Moskit - święta prawda. 600 km dla kampera to jakiej 1000 dla osobówki. Inne zmęczenie kierowcy/ szczególnie ze pierwszy raz siedzisz za kierownicą/ inne zmęczenie bo trzeszczą meble a wygłuszenie kabiny jest kiepskie i nie da się porównać z osobówka. Te 600 km będziesz jechał cały dzień, dzień wracał i .... zostaną trzy dni. Czy warto ? Może jeśli już chcesz na północ wybrać coś bliżej np.okolice Poznania . Można podjechać nad jeziora albo nad Wartę. Sporo miejscówek na Park4night albo grupie biwakowej. Zostają Ci miejscówki na dziko, bo kempingi pewnie zamknięte . Woda warto szukać na większych stacjach benzynowych i nie czekać jak się skończy. Ogrzewanie jeśli akumulatory nowe nie powinno być problemu, jeśli słabe pozostaje ich doładowanie silnikiem przed pójściem spać. O tej porze roku na solary nie ma co liczyć. To techniczne rzeczy ale bez ich ogarnięcia okaże się ze zmarnujesz godziny szukając wody albo obudzisz się nocą w zimnym kamperze. Powodzenia .
LukF - 2020-11-08, 11:11

Po wypowiedziach wyżej: jeszcze raz AMEN :mikolaj

Za długa trasa to nie jest dobrze. A może Dolny Śląsk. Jest również cudowny...Dolina Ogrodów i Pałaców. Jest gdzie spacerować, ludzi powinno być mało i masz z BB bliżej???

grzegorz_wol - 2020-11-08, 11:21

Ta... Do Wiednia ma faktycznie bliżej. :haha:
sebans - 2020-11-08, 19:21

Ufff Ale jestem podjarany :wyszczerzony:
Widziałem dziś naszego Sharkyego. :-)))
Jest świetny. Nie najnowszy ale tego nie oczekiwałem. Wygląda na schludnego, zadbanego. Mam nadzieję że będzie sprawny i niezawodny. Dużo sprzętów, akumulatory, podgrzewacze, pompy zbiorniki dla mnie to zupełnie nowość, ciekawe jak będzie z obsługą tego wszystkiego? Jestem zielony, ale właściciel jest mega miły i cierpliwy powiedział, że mamy się niczym nie martwić wszystko mi jeszcze raz wytłumaczy przed podróżą, a w razie co to mam dzwonić.

Proszę, doradźcie co warto by sprawdzić jeszcze w Sharkym przed wyjazdem?

Tak, wiec jedziemy Sharkym. Juz planuje trasę. Nie wkurzajcie się, że nie posłucham was i nie wybiorę krótszej trasy ale jesteśmy mega podjarani i chcemy jechać na północ nad morze. Pobyć z dala od miast, zgiełku itd. Tylko my, droga, ładne widoki, morze las i wydmy. :-))
Dzięki za wszystkie rady i miejscówki. Na pewno się przydadzą!!! Czekam na więcej!

Plan jest taki, że wyruszamy w środę rano i jedziemy na Wrocław a potem zachodnią granica dokąd nam się będzie chciało. Najlepiej byłoby aby dojechać w okolice Gorzowa może Szczecina a jak się da to nad morze, ale bez napinki.

Następny dzień to wizyta nad Bałtykiem i powoli przemieszczamy się na wschód zatrzymując się gdzie się spodoba :-P i tak aż do poniedziałku. I tu jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na biwak, zwiedzanie lub po prostu oblukanie jakiejś fajnego miejsca nad morzem to proszę jeszcze o propozycję. W poniedziałek niestety nieunikniony powrót do domku.

Co o tym myślicie?

SlawekEwa - 2020-11-08, 21:05

sebans napisał/a:
Co o tym myślicie?

Temat ma 3 strony i jeszcze się dalej pytasz co o tym myślimy. :shock:
Jak podjarany jesteś to jedż i nie pytaj :spoko

sebans - 2020-11-08, 21:38

SlawekEwa napisał/a:
sebans napisał/a:
Co o tym myślicie?

Temat ma 3 strony i jeszcze się dalej pytasz co o tym myślimy. :shock:
Jak podjarany jesteś to jedż i nie pytaj :spoko

To chyba dobrze?
Poza tym fajnie sobie pogadać, z kimś kto ma na to ochotę?

Banan - 2020-11-08, 21:45

Chcesz zacząć od Świnoujścia, czy od razu kierunek wschód i Międzyzdroje?
grzegorz_wol - 2020-11-08, 21:45

Sebans powiem ci jak jest.

Aktualnie przechodzimy na forum ogólną resocjalizację :lol:

Staramy się traktować nowych forumowiczów z większą atencją niż dotychczas czego wyrazem w Twoim przypadku są aż 4 strony wątku. Weźcie trochę cieplejszych ubrań poszperaj w necie zaplanuj i zrealizuj.

Nie panikuj nie jedziesz na Nordkapp w styczniu.
Będziesz w zasięgu telefonu i netu w Polsce.

Tak jak napisał Sławek jedź i jak Wam się spodoba to napisz jak było. :spoko

sebans - 2020-11-08, 21:57

grzegorz_wol napisał/a:
Staramy się traktować nowych forumowiczów z większą atencją niż dotychczas czego wyrazem w Twoim przypadku są aż 4 strony wątku.

Wow, to naprawdę mam szczęście. co za ulga... Dzięki.

grzegorz_wol napisał/a:
Weźcie trochę cieplejszych ubrań poszperaj w necie zaplanuj i zrealizuj.

Spoko, własnie to robię.

grzegorz_wol napisał/a:
Nie panikuj nie jedziesz na Nordkapp w styczniu.
Będziesz w zasięgu telefonu i netu w Polsce.

Nie panikuje kolego. Po prostu zapytałem grzecznie o fajne miejscówki, porady, tudzież inne uwagi dla osoby podróżującej pierwszy raz takim samochodem. I tyle :-)

Banan napisał/a:

Raczej Międzyzdroje i kierunek wschód.

Banan - 2020-11-08, 22:27

W tym roku dwukrotnie byłem na Wybrzeżu- od Świnoujścia do Kołobrzegu, a druga trasa do Gdańska. Żeby sobie bezpiecznie stanąć na dziko, jest spory problem, bo ich prawie niema. Ja korzystałem z campingów, bo podróżuję z dzieckiem i cenię sobie spokój, bezpieczeństwo i odrobinę komfortu.
Z racji, że jedziesz wynajętym kamperem, Tobie też radzę korzystać z campingów. Zawsze można trafić na "wesołe" towarzystwo tubylców w trzydziestoletnim BMW i możesz mieć np przerysowanego kampera, czy zaznać innych przygód. A naprawa, to są drogie rzeczy... cytując klasyka.
Koszt campingu jest niewiele większy poza sezonem, jak chociażby opłata parkingowa za cały dzień w Międzyzdrojach.
:spoko

aviator - 2020-11-09, 06:23

Camping albo przynajmniej jakieś pewne miejsce na serwis zaplanuj sobie w połowie pobytu po 2-3 dniach. Jadac na wschód, nie rozpędzaj się za bardzo aby nie wracać „na szybko” Gierkowka, bo dziury i korki wykończą Ciebie, samochód i odbiorą przyjemność z tych całych kilku dni camperowania.
SlawekEwa - 2020-11-09, 07:52

Banan napisał/a:
Tobie też radzę korzystać z campingów.

Niestety kampingi zamknęli :placz
Czy kamperparki też podpadają pod ten zakaz?

KACPERKI 2 - 2020-11-09, 08:22

sebans napisał/a:
Banan napisał/a:

Raczej Międzyzdroje i kierunek wschód.

Może nie pomijaj Świnoujścia? Moim zdaniem jest zdecydowanie ciekawsze i ładniejsze niż Międzyzdroje które są tylko rozreklamowane ( przereklamowane ).

dulare - 2020-11-09, 08:48

Znajomi podróżowali po sezonie szklakiem latarni morskich. Pisali gdzie nocowali, może część z tego Wam spasuje:

https://www.kakemi.pl/szlakiem-latarni-morskich/

Jak już pisali przedmówcy, wodę spokojnie nabierzecie, choćby przy cmentarzu :) , kota idzie wynieść do toalety na stacji albo napotkanego toi-toia. Na Waszym miejscu celował bym w campingi, ale w obecnej sytuacji może być z tym problem.

Banan - 2020-11-09, 09:16

KACPERKI 2 napisał/a:
Może nie pomijaj Świnoujścia? Moim zdaniem jest zdecydowanie ciekawsze i ładniejsze niż Międzyzdroje które są tylko rozreklamowane ( przereklamowane ).

Też jestem tego zdania :bigok

grzegorz_wol - 2020-11-09, 09:38

"Nie panikuje kolego. Po prostu zapytałem grzecznie o fajne miejscówki, porady, tudzież inne uwagi dla osoby podróżującej pierwszy raz takim samochodem. I tyle :-)"

Miejscówki powiadasz?

W Darłówku Wschodnim przed Campingiem 243 masz duży parking albo drogą do centrum i pierwsza przecznica w lewo do Wieprzy (taka krótka ulica) albo na ul. Słowiańskiej parking wzdłuż ulicy.

Darłówko Zachodnie. Parking przy nabrzeżu koniec ulicy Dorszowej. Uwaga na nierówne płyty na wjeździe.
Dobra ryba zapiekana w Pizzerni Cosa Nostra( kiedyś).

O takie cuś chodziło? :spoko

Endi - 2020-11-09, 14:22

sebans napisał/a:
...

Tak, bo nie mam konkretnie sprecyzowanego miejsca, pomyślałem że ktoś podrzuci coś ciekawego o tej porze roku.

Jestem w trakcie przeglądania forum i szukania info, wyjazd wymyśliliśmy dziś i planujemy go na wtorek wiec wydaje się bardzo mało czasu na przekopanie całej otchłani internetu i "wygrzebaniu" wszystkich właściwych wskazówek, zawłaszcza że podróż kamperem planujemy pierwszy raz. Tym bardziej, wydawało mi się zasadne, że może tu znalazły by się jakieś osoby, które z chęcią zaproponowałyby rzetelnie gdzie można pojechać kamperem na te parę dni z dala od dużych miast.

Jeśli w planie jest Kołobrzeg...https://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=20018

:spoko

Funio - 2020-11-09, 20:24

Ale daliście człowiekowi do wiwatu... :gwm
Jeszcze się przestraszy i sprzeda kampera. :aniolek

Tak w skrócie.
Helkamp czynny, byliśmy w ten weekend, 4 kampery, luzik telefon 606388184 jakbyś chciał się upewnić.
W Jastarni coś tam z cyprysami w tytule czynne, w okolicach Biedry.
Na dzikusa parkingi wzdłuż półwyspu helskiego, otwarte poza jednym.
Na zachód:
W Łebie na pewno czynny Rafael, bo zawsze jest czynny, nie byłem poszukaj w necie.
Jakby co zawsze zostaje zachodni falochron, tylko zapukaj do Bosmanatu Portu, symboliczne opłaty ale na dzikusa.
W Gdyni Polanka Redłowska nad Bulwarem.
Stilo parking pod latarnią.
Smołdzino parking pod latarnią albo w dawnym dywizjonie rakietowym.
Bardziej na zachód Łazy, Mielno na dzikusa, możesz przebierać w miejscówkach.
Czekam na relację. :lol: :lol: :lol:

Bim - 2020-11-09, 20:30

Funio napisał/a:
Jeszcze się przestraszy i sprzeda kampera.

Żeby coś sprzedać to czeba coś mieć

Nie doczytałeś od początku :bajer

Piasek1 - 2020-11-09, 20:57

U nas baza turystyczna niestety mocno sezonowa. Z dzieciakami często w maju się jeździmy nad Morze, tak do 15 czerwca, albo we wrześniu, październiku czasami, generalnie nad Bałtykiem zawsze jest super pod warunkiem unikania lipca i sierpnia.
Szkoda że "hotelarze" nie wychodzą z tego samego założenia i wszystko na 4 spusty pozamykane.

Ale i też nie ma się co dziwić kiedy tam 90% lokalizacji w posiadaniu ludzi "z Polski" którzy są tam może raz w roku rzucić okiem czy jeszcze stoi zainteresowani jedynie stanem konta.
W tym roku byliśmy w jednym takim, jakieś papierki wystawiają (bo ich skarbowy ścigać zaczął), z ciekawości dane z pieczątki w googla wrzuciłem: właścicielem obiektu w którym nocowaliśmy był człowiek z Łodzi, firma zarejestrowana w Łodzi, który był właścicielem jeszcze 7 czy 8 podobnych lokalizacji na całym wybrzeżu. To samo nazwisko ale albo żony albo córki widniało przy podobnej liczbie posesji zlokalizowanych na południu kraju.
Wszędzie (pewnie to samo) co u nas: "szefowa" przybytku to kulejąca 80tka która jeszcze bystro gada a cała obsługa zza wschodniej granicy. Standard: późny PRL, niby nowocześnie ale w poszwie która miała być pościelą koc z pieczątką AMW Grudziądz.
To i nie dziwi potem że wyskoczysz na weekend i w takim Wiciu czy Łazach na ulicy stoisz bo nie ma gdzie kiedy tam wszystko dechami (płytami OSB) zabite i plandekami zaciągnięte i jak nie posiadasz namiarów (choćby stąd) na jakieś mety gdzie można spokojnie stać możesz się załapać na nocne nawiedzenie napier...ych lokalesów kontrolujących mocowanie bagażnika z rowerami.

andi at - 2020-11-09, 21:16

https://www.eurocampings....h/regionID/662/

https://www.google.com/ma...ta=!4m2!2m1!6e1

Komplecik - 2020-11-09, 23:44

Funio napisał/a:
Ale daliście człowiekowi do wiwatu... :gwm
Czekam na relację. :lol: :lol: :lol:

Zdało by się,
ciekawe oczami nowicjusza :szeroki_usmiech

Funio - 2020-11-10, 08:16

Bim napisał/a:
Funio napisał/a:
Jeszcze się przestraszy i sprzeda kampera.

Żeby coś sprzedać to czeba coś mieć

Nie doczytałeś od początku :bajer

Ups... :wyszczerzony: