|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Remontujemy kampera - Wykonanie nowego łóżka francuskiego do Dethleffsa
wbobowski - 2020-11-12, 14:45 Temat postu: Wykonanie nowego łóżka francuskiego do Dethleffsa Poszukuję wykonawcy nowego łóżka francuskiego w miejsce dotychczasowego, zmęczonego czasem i starą konstrukcją, na dodatek jeszcze przerabianą pewnie przez poprzednich właścicieli. 8 lat wytrzymało nasze wymagania, ale dość już.
2.ch potencjalnych wykonawców (członków naszego forum) odmówiło, jeden z poważnych powodów zdrowotnych, drugiego opuścili wyuczeni pracownicy a sam nie da rady.
Przy tej okazji chciałbym to łóżko podnieść wyżej o 30 cm. Pozwoliłoby to zamontować pod nim przenośną klimatyzację. To był m.in. pomysł na nowe łóżko. Materac może zostać ten sam co był.
Umiejscowienie dotychczasowego łóżka na zdjęciu.
Bazyli - 2020-11-12, 14:55
Andrzej73
Wojciechu - 2020-11-12, 16:43
wbobowski napisał/a: | łóżka francuskiego w miejsce dotychczasowego, zmęczonego czasem i starą konstrukcją, |
..."W starym piecu diabeł pali".....
Włodek - przemyśl podwyższanie łóżka. Ja mam - prawie na wysokości okna (bok i tył) - to nie jest wygodne, gdy poduszka jest na oknie i bokiem dotykasz okna.
I jeszcze jedno - "mirekliny" - ma małą manufakturę z kamperami w Lublinie - może on coś pomoże.
SlawekEwa - 2020-11-12, 17:10
Wojciechu napisał/a: | "mirekliny" |
Mirek stolarkę dorabia w Świdniku
zbyszekwoj - 2020-11-12, 17:54
SlawekEwa napisał/a: | Wojciechu napisał/a: | "mirekliny" |
Mirek stolarkę dorabia w Świdniku |
Już sam działa na Diamentowej .
Swidnik zarobiony.
wbobowski - 2020-11-13, 13:04
Tych 2.ch wyżej opisanych to Chełm i Świdnik.
Nemo72 - 2020-11-15, 15:11
Mam stolarza u siebie , Spytam czy będzie miał czas .Tylko my w Łodzkim
MAWI - 2020-11-15, 16:53
Cześć Włodek. Pamiętasz na naszym forum był kiedyś b. czynny stolaż z twoich strom Wiesiu . Numer el wyśle Ci sms.
wbobowski - 2020-11-15, 22:01
MAWI napisał/a: | Cześć Włodek. Pamiętasz na naszym forum był kiedyś b. czynny stolaż z twoich strom Wiesiu . Numer el wyśle Ci sms. |
Wiesiu, dzięki za tel. > miałem go, to jeden z tych opisanych w 1. poście, jest po poważnej operacji serca.
Socale - 2020-11-15, 23:46
Nic nie wniosę do tematu Włodka, ale chociaż:
Wojciechu napisał/a: | ...
podwyższanie łóżka. Ja mam - prawie na wysokości okna (bok i tył) - to nie jest wygodne, gdy poduszka jest na oknie i bokiem dotykasz okna.
... |
Ja rozwiązałem to dyskretnymi dystansami:
wbobowski - 2020-11-16, 00:33
Socale napisał/a: | Ja rozwiązałem to dyskretnymi dystansami: |
I słusznie.
Dystanse mam również, widać to trochę na ostatnim zdjęciu. W razie podwyższenia łóżka muszę te dystanse bardziej odsunąć od ściany i tym samym okna.
zbyszekwoj - 2020-11-16, 12:35
Ja mam francuskiego kampera to chyba łóżko też jest francuskie? Jak się podwyzszy to będzie Ela miała kłopot ze schodzeniem. Dlatego ja zrezygnowałem z podwyższania.
Wojciechu - 2020-11-16, 14:55
zbyszekwoj napisał/a: | mam francuskiego kampera to chyba łóżko też jest francuskie |
Zbyszek tylko Ci zazdrościć - ja mam niemieckiego kampera z francuskim łożem - to i to i ekscesy są na baczność przy boku z Édith Piaf.
Socale - 2020-11-16, 20:58 Temat postu: Re: Wykonanie nowego łóżka francuskiego do Dethleffsa
wbobowski napisał/a: | ...
Przy tej okazji chciałbym to łóżko podnieść wyżej o 30 cm. Pozwoliłoby to zamontować pod nim przenośną klimatyzację.
... |
Troszkę nie po kolei zabieram głos w temacie, ale dopiero teraz doznałem swoistego dejavu.
Robiłem dokładnie to samo co w cytacie, i zamieściłem kilka postów wyżej efekt.
Tam w narożniku był wywiew z klimatyzatora w górę pod kątem 45st
Podjąłbym się bez wahania oczekiwanej przebudowy Włodek, ale dzieli nas ogromna odległość.
Ja unosiłem łóżko dla pozyskania bagażnika pod nim i wstawienia klimy, poszło około +20cm w górę, w narożniki wstawiłem nowe pionowe kantówki, na listwie nad drzwiczkami wstawiłem pionowe podpórki i na niej oparłem podwyższenie, zatem nie w styropianie a na fabrycznych listwach w ścianach spoczywało obciążenie, tak jak to zrobiła fabryka. Samo łóżko było jednoosobowe ale poszerzyłem je około 15cm wydłużając poprzeczki i zakupiłem odpowiedni materac.
O tym łóżku chyba była tu jakaś wzmianka ale już nie pamiętam gdzie.
Zerknij, może czymś coś foto podpowie.
zbyszekwoj - 2020-11-16, 21:56
Socale napisał/a: | obiłem dokładnie to samo co w cytacie, |
Twoje raczej nie wygląda na francuskie.
Socale - 2020-11-16, 22:29
Zbyszku, nie o kształt i położenie łóżka chodzi lecz o technikę, sposób. Każde da się unieść, na różne sposoby, ja przedstawiłem swój ówczesny
Poza tym coś órwałeś bo w cytacie wyszło że coś/kogoś "obiłem" a powinno być Robiłem...
Andrzej 73 - 2020-11-16, 23:37
Wojtek łóżko mało doskonałe. Gdzie zawiasy w użebrowaniu , gdzie mechanizm podnoszenia tegoż użebrowania. Przyczepie się wysokości łóżka , to też bym poprawił. Poza tym dobrze.
Socale - 2020-11-17, 09:55
Andrzej 73 napisał/a: | Wojtek łóżko mało doskonałe. Gdzie zawiasy w użebrowaniu , gdzie mechanizm podnoszenia tegoż użebrowania. Przyczepie się wysokości łóżka , to też bym poprawił. Poza tym dobrze.
|
Nawet nie próbuję porównywać swojej myśli z Twoim doświadczeniem.
Bardzo wygodne było, unoszenie docelowo miało być tapczanowe by od góry do bagażnika zaglądać lecz mechanizm nadal leży w "szwagrowej stodole", śpieszyłem się z tymi pracami na urlop a zaraz po nim sprzedałem. Miałem go zaledwie nie cały rok.
No ale to temat Włodka
Andrzej 73 - 2020-11-17, 10:48
Socale napisał/a: | unoszenie docelowo miało być tapczanowe by od góry do bagażnika zaglądać lecz mechanizm nadal leży |
Tutaj też nie ten kierunek , mechanizm jest OK , ale do tapczanu. Tu się nie sprawdzi , bo nie ma bocznych ścianek przeznaczonych do montażu.
Wystarczy zwykły siłownik gazowy , ale to nie ten temat i nie ma co go tu wcinać.
Tadeusz - 2020-11-17, 10:55
Czy ja mogę zapytać dlaczego takie łóżko nazywa się "francuskie"?
Czy to ze względu na specjalne przeznaczenie?
Andrzej 73 - 2020-11-17, 11:37
Tadeusz napisał/a: | Czy ja mogę zapytać dlaczego takie łóżko nazywa się "francuskie"? |
Jest to łóżko o jednolitej powierzchni spania. Nie jest ona dzielona czy składana z wielu części.
Poza tym łóżko francuskie powinno posiadać wezgłowie i mieć dostęp choćby z dwóch stron.
Socale - 2020-11-17, 16:13
Andrzej 73 napisał/a: | ...
wezgłowie
... |
Gdy córka do mnie o tym mówiła przez telefon to kazałem jej to przeliterować a potem napisać whatsappem
Serio bo jestem na etapie składania mebli w tym łóżek
Andrzej 73 - 2020-11-17, 16:47
Też jestem na tym samym etapie i nie mogę nic ruszyć do przodu
Tylko łóżka i łóżka.
Wojciechu - 2020-11-17, 17:20
Andrzej 73 napisał/a: | Tadeusz napisał/a: | Czy ja mogę zapytać dlaczego takie łóżko nazywa się "francuskie"? |
Jest to łóżko o jednolitej powierzchni spania. Nie jest ona dzielona czy składana z wielu części.
Poza tym łóżko francuskie powinno posiadać wezgłowie i mieć dostęp choćby z dwóch stron.
|
To jak ja teraz tą nazwę odkręcę u mojej kobiety - pomyśli, że ja tak celowo
zbyszekwoj - 2020-11-17, 19:37
Andrzej 73 napisał/a: | Poza tym łóżko francuskie powinno posiadać wezgłowie i mieć dostęp choćby z dwóch stron.
|
Takie to w kamperze królewskie.
zbyszekwoj - 2020-11-17, 19:41
Rozpatrywałem podniesienie łózka i wydawało sie to proste.Wystarczy mocowania przesunać do góry na takiej samej szerokości aby trafić na pionowe wzmocnienia.Pozostaje problem uzupełnienia zabudowy od przodu.
Andrzej 73 - 2020-11-17, 19:52
Królewskie to pośrodku.
wbobowski - 2020-11-20, 15:56
Andrzej 73 napisał/a: | Królewskie to pośrodku. |
Tak jest...
a francuskie to usytuowanej wzdłuż (najczęściej) prawej ściany, a wtedy wzdłuż drugiej ściany bywa WC z łazienką.
zbyszekwoj - 2020-11-21, 13:41
wbobowski napisał/a: | Andrzej 73 napisał/a: | Królewskie to pośrodku. |
Tak jest...
a francuskie to usytuowanej wzdłuż (najczęściej) prawej ściany, a wtedy wzdłuż drugiej ściany bywa WC z łazienką. |
U mnie po feancusku odwrotnie.
wbobowski - 2020-11-21, 13:45
zbyszekwoj napisał/a: | U mnie po feancusku odwrotnie. |
Dlatego zaznaczyłem w nawiasie, że (najczęściej), tzn. nie zawsze.
Tadeusz - 2020-11-21, 14:20
A ja i tak nie rozumiem dlaczego ono nazywa się francuskie.
wbobowski - 2020-11-21, 14:28
Tadeusz napisał/a: | A ja i tak nie rozumiem dlaczego ono nazywa się francuskie. |
Może Francuzi pierwsi tak ułożyli łóżka w kamperze
Banan - 2020-11-21, 15:36
wbobowski napisał/a: | Tadeusz napisał/a: | A ja i tak nie rozumiem dlaczego ono nazywa się francuskie. |
Może Francuzi pierwsi tak ułożyli łóżka w kamperze |
A mi się jednak bardziej podoba Tadeusza tok myślenia...
Andrzej 73 - 2020-11-21, 16:56
Tadeusz napisał/a: | A ja i tak nie rozumiem dlaczego ono nazywa się francuskie. |
Napisałbym inne wyjaśnienie , ale wstydliwy jestem więc odpuszczę.
zbyszekwoj - 2020-11-22, 13:49
Jak wiecie , łóżko francuckie jest z jednej strony szersze i tam głowę ma facet. Po węższej stronie analogicznie...
wbobowski - 2020-11-22, 14:45
Banan napisał/a: | wbobowski napisał/a: | Tadeusz napisał/a: | A ja i tak nie rozumiem dlaczego ono nazywa się francuskie. |
Może Francuzi pierwsi tak ułożyli łóżka w kamperze |
A mi się jednak bardziej podoba Tadeusza tok myślenia... |
Łoj tam łoj tam... można i tak...
PiotrHer - 2021-03-25, 04:45
U mnie też podnioslem łóżko wyżej aby zwiększyć bagażnik... stelarz wykorzystałem typowy z łóżka domowego z regulowanym nagłówkiem.
Jeszcze muszę powiększyć zewnętrzny otwór do bagażnika.
zbyszekwoj - 2021-03-25, 12:26
PiotrHer napisał/a: | stelarz wykorzystałem typowy z łóżka domowego z |
A istniejący nie mógł pójść wyżej?
PiotrHer - 2021-03-25, 15:03
Istniejący był stary , metalowy i zmęczony po 30 latach 😉😀
|
|