Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Założenia do weryikacji. Plan na 3,5t

cupone - 2020-11-15, 18:24
Temat postu: Założenia do weryikacji. Plan na 3,5t
Witam :)
w planach miałem samochód typu TIR, ale parę lat temu nie zdałem prawka ( naprawię to ).

Zatem dzisiejsze możliwości to do 3,5t.
Założenia - motocykl ( ok100kg typu kross) rower, paralotnia, kite, snowboard, narty, sprzęt do kalisteniki. Laptop, łózko, prosta kuchnia, mikroWC z prysznicem.

Użytkowania - 3-4 miesiące HEL (czerwiec-wrzesień)
- 2-3 miesiące Alpy (grudzień- kwiecień - tu ciekawe czy da radę auto pod górki)
- pozostałe miesiące w kraju różne miejsca i w wolnym czasie jazda po europie różne kierunki

Całoroczny zatem.

Zależy mi na małych stratach energii. Dlatego pomysł na docieplenie cześć mieszkalnej dodatkowe 5cm. Chciałbym założyć fotowoltaikę + akumulować tyle energii by jej ilość radziła sobie w brzydkie dni - tygodnie (stosunek produkcji do zużycia). Dodatkowo rekuperator. Może ogrzewanie podłogowe ( tylko dla zużycia nadmiaru energii z paneli i ewentualnie dla komfortu, a lekkie jest). Grzanie wody, wstepnie myślałem o piecyku gazowym, ale szukam alternatyw. Może dużo fotowoltaiki i grzanie prądem?) Zużywam bardzo mało wody na mycie, w przypadku problemu-zagrzeję na kuchni gazowej wodę i umyję się w misce, bez problemu ( tu myślę o wadze). Wodę chciałem móc trzymać w środku, albo ocieplić zbiornik w podwoziu. Chciałbym lodówkę najlepiej dużą 190cm ( ale waga za duża). Sam mam 190 cm i chce stać wyprostowany, spać też dobrze-komfortowo. (w brzydkie dni potrzebuje miejsca w środku na regularne ćwiczenia - pompki i takie tam). Wolał bym by się nie rzucał w oczy - dodać tylko okno.

Zużycie prądu- to głównie laptop cały czas jak jestem w środku to pracuję na nim, poza czasem na spanie cały czas włączony. Kiedy ciemno to światełko może 2. Poza tym herbatka i jedzenie na gazie. Pozostaje grzanie wody i kubatury. Mam Webasto już, dodatkowe grzanie to wstępnie ogrzewanie podłogowe elektryczne.

Kupiłem Mastera 2006 2,5silnik z kontenerem 420x215x228 w środku. Z windą (na kross). Ma Webasto- ale na zewnątrz, a sterowanie w kabinie. W dowodzie niestety tylko 750kg załadunku.
Środek ma być prosty ascetyczny.

Z wstępnych, bardzo wstępnych wyliczeń, powinienem się zmieścić z wagą. Ale nigdy nie budowałem niczego licząc wagę w taki sposób. Zatem prosił bym o pomoc. Chciałbym by ktoś mi doradził, zwrócił uwagę na to, na co ja nie zwróciłem.

100 kg motor
100 kg woda ( można zejść do 50 )
100 kg fotowoltaika + konstrukcja ( albo ok 50kg przy lekkich panelach)
100 kg ogrzewanie + elektryka ( w tym akumulatory + pompy itp)
100 kg sprzęt sportowy + ubrania
100 kg ocieplenie
100 kg meble i wyposażenie
50 na żywność
---------------------------------------
= 750

100 kg ja ( tu myślę o fotowoltaice, elastyczne panele z 50kg i woda 50kg (może zbiornik będzie na 100 ale do połowy używany w trakcie jazdy)
50 kg ON ( nie mam pomysłu, ale jak będzie tragicznie wyjdzie to myślę o zmianie windy na taką typu BAR, jest o połowę mniejsza, w ostateczności sciągnę, a motor będę wciągał na linie)

Teraz samochód jedzie do mechanika, by sprawdził wszytko, muszę wymienić przednią szybę. Potrzebuję przerobić kilka rzeczy.

Chciałbym
- połączyć kontener dziurą choćby 90x90 z kabiną.
- przerobić drzwi izotermy na obsługiwane z obu stron ( obecnie tylko z zewnątrz można )
- wstawić max 2 okna, przy kuchni i od góry
- ocieplić dodatkowe 5cm w środku- ma to również na celu możliwość demontażu w razie potrzeby i używanie auta jako dostawcze.
- całą instalacje chciałbym prowadzić wewnątrz kampera/baraku, nie ukrywać, by móc zawsze ja przerobić.
- szukam pomysłu na zrobienie wysokiego brodzika o wymiarach z rysunku ( nie wiem tylko na zamówienie? )
- wszytko utrzymać w najprostszych możliwie rozwiązaniach ( może poza ładowaniem, gdzie chciałbym mieć obsługę, starowanie i kontrolę zdalną lub na sterownikach z wyświetlaczami- tak bym mógł kontrolować braki i nadmiary wykorzystywać - ale to temat na drugi post ).

System prac i etapów.
Chciałbym zacząć nim jeździć już zaraz po mechaniku, wrzucając łóżko, kuchnie gazową, baniki z wodą i miskę + klika mebli i testować sprawność auta oraz każdą kolejna rzecz w nim montowaną. Dlatego już zastanawiam się nad wagą, bo chciałbym założyć fotowoltaikę zaraz po zakończeniu prac z mechanikiem.

Proszę o wytknięcie wad, wskazanie o czym należy inaczej myśleć :) . A także chętnych do pomocy w podjęciu decyzji dotyczącej samej funkcji, instalacji.

Poszukuję także osób, które mogą pomóc dosłownie ( fizycznie i odpłatnie ) z pracami z okolic Śląsk/Małopolska/Świętokrzyskie. = wykonawcy do części lub całości prac.

H5.

Ps. pewnie na fb też będę z tym tematem.

Cyryl - 2020-11-15, 18:40

po pierwsze pojedź tym autem na wagę, bo może się okazać, że te 750kg ładowności to jest bardzo optymistyczne.

moim zdaniem pozbądź się windy załadowczej, bo to prawie tona, a zamiast tego można zastosować rozwiązanie Świstaka, zobacz w jego temacie Milka2.

Banan - 2020-11-15, 18:55

cupone napisał/a:
motocykl ( ok100kg typu kross) rower, paralotnia, kite, snowboard, narty, sprzęt do kalisteniki

Ty chcesz to wozić jednocześnie?

Jak dla mnie, szkoda przestrzeni w miejscu gdzie na rysunku stoi rower.
Jak masz tam mieszkać dłuższy czas, to jedno okienko to stanowczo za mało, pomyśl o dachowym.
I potwierdzam co Cyryl napisał.
:spoko

cupone - 2020-11-15, 19:09

Cyryl napisał/a:
po pierwsze pojedź tym autem na wagę, bo może się okazać, że te 750kg ładowności to jest bardzo optymistyczne.

moim zdaniem pozbądź się windy załadowczej, bo to prawie tona, a zamiast tego można zastosować rozwiązanie Świstaka, zobacz w jego temacie Milka2.

tak widziałem, tylko kupa pracy przy tym, do póki nie będę musiał, chciałbym jej nie usuwać dopiero w ostateczności.

Plan na wagę, zaraz po mechaniku i tankowaniu.

cupone - 2020-11-15, 19:12

Banan napisał/a:
cupone napisał/a:
motocykl ( ok100kg typu kross) rower, paralotnia, kite, snowboard, narty, sprzęt do kalisteniki

Ty chcesz to wozić jednocześnie?

Jak dla mnie, szkoda przestrzeni w miejscu gdzie na rysunku stoi rower.
Jak masz tam mieszkać dłuższy czas, to jedno okienko to stanowczo za mało, pomyśl o dachowym.
I potwierdzam co Cyryl napisał.

tam gdzie jest rower, będzie też motor i cały sprzęt sportowy.
Wozić będę wszytko na długie wyjazdy - na parę miesięcy
Na krótkie nie - tylko to co muszę. Ale projekt obejmuje jednak jazdę z pełnym załadunkiem na długie wyjazdy.

007jędruś - 2020-11-15, 19:41

Omijaj Austrię, bo na moje oko poniżej 4 ton nie zejdziesz :lol:
cupone - 2020-11-15, 19:45

007 napisał/a:
Omijaj Austrię, bo na moje oko poniżej 4 ton nie zejdziesz :lol:

tylko Austria ma takie restrykcje?

czemu tak myślisz? coś bardzo pominąłem?
( w ostateczności - jak będzie bardzo źle z wagą, to winda pewnie z 600kg)

007jędruś - 2020-11-15, 19:59

Restrykcje są wszędzie podobne ale Austriacy są nadgorliwi . Częstą praktyką przy sporej nadwadze jest solidny mandat i zakaz dalszej podróży.
Cyryl - 2020-11-15, 20:00

jakie zamierzasz wstawić ogrzewanie?

z ilości paneli i miejsca na akumulatory wychodzi na to, że zamierzasz grzać prądem.

możesz zrobić to na gaz, albo na ON, taniej, prościej, przede wszystkim - lżej.

w normalnym kamperze 300W panele i dwa akumulatory mieszkalne wystarczające są do stawania na dzikusa w zimie.

zobacz jak Świstak zastąpił akumulatory super kondensatorami.

nie połączysz kabiny z kontenerem, bo kabina chodzi sobie, a kontener sobie, więc będzie to źródło przecieków - nie opłaca się.

Banan - 2020-11-15, 20:05

cupone napisał/a:
Na krótkie nie - tylko to co muszę. Ale projekt obejmuje jednak jazdę z pełnym załadunkiem na długie wyjazdy.

Na Twoim miejscu rozważył bym podróżowanie z przyczepką - 3500+750 daje Ci 4250kg

Cyryl - 2020-11-15, 20:13

oszczędzanie na prysznicu na rzecz miski, gdzie zamierzasz mieszkać w nim dłużej niż tydzień uważam za bezsens.

moim zdaniem bojler z kampera/przyczepy, ogrzewanie na ON, mniej kłopotu z butlami gazowymi lub opcjonalnie duży (60-80l) zbiornik LPG.

darek 61 - 2020-11-15, 20:20

cupone, moje sugestie są takie ,ogrzewanie stara Truma działająca bez poboru prądu,ogrzewanie wody też stary poczciwy bojler z pierwszych wersji Ducato.O nadmiarze prądu zimą zapomnij,te solarny podziel przez cztery może to będzie realna moc jaką uzyskasz i weź po uwagę stosunek dnia do nocy,wszystko to daje kiepski wynik.W dni zamglone energii brak,podobnie jak pada śnieg.Konieczna drabinka na dach w celu odśnieżania.Miejsce na przynajmniej dwie duże butle z gazem.Ja jak jadę na tydzień biorę cztery,wykorzystuje niecałe trzy,ale mam spokój ducha,tym bardziej że używam butle typu DOM, nie wszędzie są dostępne.
Inną sprawą o której nikt nie piszę ,ile wzrasta spalanie z solarami na dachu,ale może to nie jest tak ważne.

andi at - 2020-11-15, 20:29

LPG https://www.google.com/se...=8IG3TCx0WokwMM
Cyryl - 2020-11-15, 20:32

jak się robi od podstaw to chyba lepiej wstawić zbiornik LPG, można zaopatrzyć się w końcówki i tankować wszędzie.
aviator - 2020-11-15, 21:30

A widziałeś już ElCampera? https://youtu.be/IbDe_EUwYwU
cupone - 2020-11-15, 21:44

Cyryl napisał/a:
jakie zamierzasz wstawić ogrzewanie?

z ilości paneli i miejsca na akumulatory wychodzi na to, że zamierzasz grzać prądem.

możesz zrobić to na gaz, albo na ON, taniej, prościej, przede wszystkim - lżej.

w normalnym kamperze 300W panele i dwa akumulatory mieszkalne wystarczające są do stawania na dzikusa w zimie.

zobacz jak Świstak zastąpił akumulatory super kondensatorami.

nie połączysz kabiny z kontenerem, bo kabina chodzi sobie, a kontener sobie, więc będzie to źródło przecieków - nie opłaca się.

dzięki za podpowiedzi
1.Panele po to by swobodnie korzystać z prądu właśnie w te trudne tygodnie bez dużego nasłonecznienia - czyli laptop + jakieś światło, liczyć trzeba 15h użytkowania non stop. Dlatego myślałem o ok 310W x4 i liczę na to że 1/4 będzie produkowana w złych warunkach. Ale jak dojdzie do dnia słonecznego, to będzie dużo energii i chciałbym wtedy włączyć abo grzałkę do wody, albo ogrzewanie podłogowe.

2.Grzanie- mam już Webasto tylko na zewnątrz auta, a sterowanie w kabinie. Więc z tego chce korzystać tylko uszczelnić i ocieplić. Dodatkowo chciałem piecyk gazowy do wody, jak na rysunku. Nie mam pomysłu jak grzać wodę, gdy będzie dużo słońca, ale najwyżej będę grzał podłogę.

Jeśli chodzi o gaz, to chętnie bym go trzymał nawet w zbiorniku pod podwoziem, pytanie brzmi - co będzie lżejsze, czy 3 x butla GASBANK czy zbiornik o tej samej pojemności co te dwie butle. wstępnie planowałem ok 50kg na gaz ( ale do 80kg może bym znalazł)

3.Nie znam super kondensatorów, ale rozumiem, że to magazyn prądu z większymi zaletami niż aku. Myślałem wstępnie o ok 300Ah. Zależy jak z wagą będę stał.

4.Wiem o problemach z łączeniem kabiny i kontenera. Kolega mi mówił, że w wozach strażackich widział przejścia takie, jakąś gruba folią. Mi zależny na możliwości przejścia, nie koniecznie stałego.Mógłby by to być kalpy, drzwiczki, może dwa okna. Może połączone taką folią ocieploną? nie wiem jeszcze, tu się nie upieram. Chociaż brakuje mi tej możliwości.

cupone - 2020-11-15, 21:47

Banan napisał/a:
cupone napisał/a:

Na Twoim miejscu rozważył bym podróżowanie z przyczepką - 3500+750 daje Ci 4250kg

chciałem tego uniknąć, miałem nadzieję na takie rozwiązanie. Jeśli wagi braknie, pójdzie najpierw winda i się zmieszczę na pewno. Ale póki co, chodzi o to, by zmieścić plan a nie rezygnować z windy - po to taki wóz kupiłem, miał wygodnie sprzęty ładować.

cupone - 2020-11-15, 21:51

Cyryl napisał/a:
oszczędzanie na prysznicu na rzecz miski, gdzie zamierzasz mieszkać w nim dłużej niż tydzień uważam za bezsens.

moim zdaniem bojler z kampera/przyczepy, ogrzewanie na ON, mniej kłopotu z butlami gazowymi lub opcjonalnie duży (60-80l) zbiornik LPG.

nie, nie chcę oszczędzać na prysznicu, po prostu mało zużywam na co dzień.
Ogrzewania mam już na ON - webasto. Zbiornik tylko wtedy jeśli jest lżejszy niż butle.

darek 61 - 2020-11-15, 21:53

cupone napisał/a:
. Ale jak dojdzie do dnia słonecznego, to będzie dużo energii i chciałbym wtedy włączyć abo grzałkę do wody, albo ogrzewanie podłogowe.

To będzie lato,ogrzewanie zbędne.
cupone napisał/a:
Grzanie- mam już Webasto tylko na zewnątrz auta, a sterowanie w kabinie

Ile zużywa prądu.
cupone napisał/a:

Jeśli chodzi o gaz, to chętnie bym go trzymał nawet w zbiorniku pod podwoziem

Zimą tylko propan,do zbiornika nie zatankujesz.
cupone napisał/a:

3.Nie znam super kondensatorów, ale rozumiem, że to magazyn prądu z większymi zaletami niż aku

Przydaje się do dużych prądów,ale popytaj znawców.

cupone - 2020-11-15, 21:59

darek 61 napisał/a:
cupone, moje sugestie są takie ,ogrzewanie stara Truma działająca bez poboru prądu,ogrzewanie wody też stary poczciwy bojler z pierwszych wersji Ducato.O nadmiarze prądu zimą zapomnij,te solarny podziel przez cztery może to będzie realna moc jaką uzyskasz i weź po uwagę stosunek dnia do nocy,wszystko to daje kiepski wynik.W dni zamglone energii brak,podobnie jak pada śnieg.Konieczna drabinka na dach w celu odśnieżania.Miejsce na przynajmniej dwie duże butle z gazem.Ja jak jadę na tydzień biorę cztery,wykorzystuje niecałe trzy,ale mam spokój ducha,tym bardziej że używam butle typu DOM, nie wszędzie są dostępne.
Inną sprawą o której nikt nie piszę ,ile wzrasta spalanie z solarami na dachu,ale może to nie jest tak ważne.

dzięki za odp.
Nie znam tematu Truma, ale mam webasto już, był gość woził kwiatki w aucie i grzał zimą.
Jak działa stary bojler z Dukato? to na prąd? wiesz ile waży?
O prądzie wiem, dlatego 4 sztuki po 310 albo te 110 x 12 się mieści - zatem liczę na jakieś zyski w słabe dni, a montować chce je tak, bym mógł zmieniać kąt ( jak nie będzie wiało ). czyli liczę na te 300W na dzień, w słaby dzień. A z prądu chce - laptop i światełko ok 15h używać.
Drabinka będzie, albo szczeble na windzie.
Ten gaz dla mnie do przemyślenia, ile waży i co lepsze czy butle czy zniornik, nie znam wagi i porównania.
A żeby tak nie grzać, to właśnie chce ocieplić izotermę w środku i mieć rekuperator :) . Liczę na znacznie mniejsze zużycie gazu i ewentualnie On czy prądu.

cupone - 2020-11-15, 22:03

aviator napisał/a:
A widziałeś już ElCampera? https://youtu.be/IbDe_EUwYwU

Ooo :)
tylko ja chce crossa :) i mam windę, i podobnie prosto w środku.

cupone - 2020-11-15, 22:10

darek 61 napisał/a:
cupone napisał/a:
. Ale jak dojdzie do dnia słonecznego, to będzie dużo energii i chciałbym wtedy włączyć abo grzałkę do wody, albo ogrzewanie podłogowe.

To będzie lato,ogrzewanie zbędne.
cupone napisał/a:
Grzanie- mam już Webasto tylko na zewnątrz auta, a sterowanie w kabinie

Ile zużywa prądu.
cupone napisał/a:

Jeśli chodzi o gaz, to chętnie bym go trzymał nawet w zbiorniku pod podwoziem

Zimą tylko propan,do zbiornika nie zatankujesz.
cupone napisał/a:

3.Nie znam super kondensatorów, ale rozumiem, że to magazyn prądu z większymi zaletami niż aku

Przydaje się do dużych prądów,ale popytaj znawców.

dni słoneczne - mam na myśli zima, będę w Aplach :)

a websto sprawdzę ile zjada - włączę w tygodniu i zobaczymy.
tam naprawdę czasem wypala :)

dzięki bardzo za uwagę do zbiornika, to już zbliżam się do butli :) - chyba też lepiej, bo siadam na motor auto zostawiam na górze, zjeżdżam do miasta i tankuje :)

darek 61 - 2020-11-15, 22:45

cupone napisał/a:

Na gaz podgrzewa 10 L,waży pewnie poniżej 5Kg

cupone - 2020-11-15, 23:05

darek 61 napisał/a:
cupone napisał/a:

Na gaz podgrzewa 10 L,waży pewnie poniżej 5Kg

ok
to jest boiler na gaz, a czy nie ma czegoś co by przy okazji też miało funkcje grzania ? ( poza ubocznym skutkiem)

andi at - 2020-11-15, 23:42

Cyryl napisał/a:
jak się robi od podstaw to chyba lepiej wstawić zbiornik LPG, można zaopatrzyć się w końcówki i tankować wszędzie.

Jak komu pasuje a tu pierdoły piszesz bo butle też do tankowania przez końcówki .Wstawiasz w środku ciepełko i spalasz wszystko z butli zimą

Banan - 2020-11-16, 00:10

cupone napisał/a:
a czy nie ma czegoś co by przy okazji też miało funkcje grzania ?

Jest, np. Truma Combi :spoko

decumanus - 2020-11-16, 11:39

Wkrótce MarcinPK będzie sprzedawał jej chińskie kopie JP Heater, z tego co wiem zarówno na gaz jak i diesel. Cena nieznana.
R

Cyryl - 2020-11-16, 16:27

andi at napisał/a:
...Jak komu pasuje...

masz rację - jak komu pasuje, więc ja, gdybym budował kampera od podstaw, wstawiłbym zbiornik LPG.

nie mogę przedstawiać zdania innych, bo ich nie znam, więc piszę co mi pasuje lub by pasowało.

ZbigStan - 2020-11-16, 19:10

Cyryl, Zbiornik LPG jest dobrym pomysłem na lato, ale zimą mogą być problemy. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2020-11-16, 19:17

cupone, Butle gazowe we Włoszech, jeśli tam pojedziesz a narty, mają inny gwint, a na polską nie wymienisz. Ja kupiłem butlę włoską i adapter i wymieniam co 3 dni, mając inną jako rezerwową. Pozdrawiam.
Gżegżółka - 2020-11-18, 14:44

ZbigStan napisał/a:
Cyryl, Zbiornik LPG jest dobrym pomysłem na lato, ale zimą mogą być problemy. Pozdrawiam.

Dlaczego? Czy zmieniony skład mieszanki w czymś szkodzi?

darek 61 - 2020-11-18, 14:51

Gżegżółka napisał/a:
ZbigStan napisał/a:

Dlaczego? Czy zmieniony skład mieszanki w czymś szkodzi?

W ujemnych temperaturach butan nie paruje.Nie ma to znaczenia gdy w instalacji jest parownik.

andi at - 2020-11-18, 18:51

Propan do -20
Butan do -5
Dlatego te butle bo je możesz napełnić na CPN . W razie czego podgrzać butle ,doprowadzić ciepłe powietrze
Butla 11 starcza na około 3 dni zimą .Dlatego lepsze jest webasto :spoko