Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Inteligentny alternator czyli parę kilo więcej w kamperze

kaimar - 2020-11-15, 18:36
Temat postu: Inteligentny alternator czyli parę kilo więcej w kamperze
Ostatnio w samochodach Fiat Ducato, Citroen Jumper i Peugeot Boxer montowany jest tak zwany inteligentny alternator. Co to jest to można sobie wygooglać. Niestety zastosowanie takiego alternatora wymaga przy przebudowie na kampera dołożenia dodatkowego urządzenia. Bez tego urządzenia akumulator "mieszkalny" będzie niedoładowany. Urządzenie to funkcjonuje pod nazwą "booster". Jest to w zasadzie przetwornica DC/DC. Produkują to producenci "elektrobloków" .
Darek Szczecin - 2020-11-15, 22:04
Temat postu: Re: Inteligentny alternator czyli parę kilo więcej w kamperz
kaimar napisał/a:
Ostatnio w samochodach Fiat Ducato, Citroen Jumper i Peugeot Boxer montowany jest tak zwany inteligentny alternator. Co to jest to można sobie wygooglać. Niestety zastosowanie takiego alternatora wymaga przy przebudowie na kampera dołożenia dodatkowego urządzenia. Bez tego urządzenia akumulator "mieszkalny" będzie niedoładowany. Urządzenie to funkcjonuje pod nazwą "booster". Jest to w zasadzie przetwornica DC/DC. Produkują to producenci "elektrobloków" .

Nadziałem się przy poprzedniej przebudowie na ten problem,
symulator D+ trzeba dokoptować jak chcemy bez boostera,
Boostery mają tą zaletę że można już wybrać taki który obsługuje LiFePo :spoko

marcincin - 2020-11-16, 11:08

kaimar napisał/a:

Ciekawy jestem jak w nowych elektroblokach współpracujących z boosterem jest rozwiązane zasilanie lodówki - czy zasilanie lodówki 12V "przechodzi" przez booster czy go omija - to dodatkowe 20A (upraszczając).

zyga63 - 2020-11-16, 13:29

Do sterowania ładowaniem akumulatora pokładowego można zastosować włącznik świateł dziennych który włancza się przy 13,5 V a przekaźnik można wykorzystać do różnych sterowań
koszt około 30 zł

krimar - 2020-11-16, 18:44

Nie wiem jak w Ducato, ale w wielu nowych autach system ten można zdezaktywować odpinając jeden kabelek od klemy plusowej, oprócz pełnego ładowania dodatkową zaletą takiej przeróbki jest wyłączenie się systemu start stop
kaimar - 2020-11-19, 10:19

marcincin napisał/a:
Ciekawy jestem jak w nowych elektroblokach współpracujących z boosterem jest rozwiązane zasilanie lodówki - czy zasilanie lodówki 12V "przechodzi" przez booster czy go omija - to dodatkowe 20A (upraszczając).

Na razie nie zauważyłem nowych modeli elektrobloków - to co widziałem u różnych producentów to różne kombinacje z przetwornicami DC/DC i jeszcze z przekaźnikami. Odnoszę wrażenie że temat trochę zaskoczył producentów kamperów a producenci elektroniki robią boostery będące czymś w rodzaju protezy.

kaimar - 2021-01-30, 10:10

Zaktualizuję trochę temat. Już są nowe modele "elektrobloków" skonstruowanych do współpracy z nowym typem alternatorów. Co do lodówki to jej zasilanie podczas jazdy nie przechodzi przez przetwornicę DC/DC.