Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Obrysówki Fiat Talento 92r zabudowa Burstner

Maniek0508 - 2020-11-21, 00:45
Temat postu: Obrysówki Fiat Talento 92r zabudowa Burstner
Witam

Mam problem z obrysowkami w moim kamperku - a mianowicie nie świeca
Po ściągnięciu obudowy jednej z obrysowek zauważyłem że żarówka jest ok
Sprawdziłem sprawna okazało się że brak prądu na przewodzie +.
Może ktoś wie czy to ma osobny bezpiecznik i gdzie mogę go szukać?
Dodam że ten kabelek plusowy jest zaśniedziały trochę nawet pod izolacją, jeżeli chodzi o minus który idzie z poszycia zabudowy jest ok.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Fordek - 2020-11-21, 11:24

W moim - nowszym - bezpiecznik jest pod siedzeniem kierowcy . Naszukałem się - u Ciebie niestety nie wiem. :-/
Szukaj bezpiecznika .

Monter - 2020-11-21, 15:25

Ja bym też proponował sprawdzić miernikiem czy nie ma zwarcia - bezpiecznik, gdziekolwiek jest, bez powodu się nie przepala.
@ndrzej - 2020-11-21, 15:37

Proponuję sprawdzić masę.
smok_wawelski - 2020-11-21, 17:39

Cześć Maniek0508,
Talento jest na Ducato 1 ?

@ndrzej napisał/a:
Proponuję sprawdzić masę.

masa na pewno nie zaszkodzi ale
Maniek0508 napisał/a:
okazało się że brak prądu na przewodzie +
więc bardziej bym w pierwszej kolejności poszedł drogą podpowiadana przez kol. Monter, i sprawdził bezpiecznik jeśli pali trzeba szukać gdzie

To może troszkę Ci pomoże https://www.camperteam.pl...ht=bezpieczniki
lub przejrzyj wyniki wyszukiwania wpisując bezpieczniki lub bezpieczniki+ducato w wyszukiwarce coś tam wyrzuca

Wojciechu - 2020-11-21, 20:24

@ndrzej - mając Birstnera t604 (jak dobrze pamiętam)może mieć rację. Ja mam T603. Banalna fatalna sprawa - kabel do obrysówki wpuszczony jest jest w ciasną rurkę, umieszczoną po wysokości w rogu kampera a masa jest wzięta z obudowy kampera. Ludziska ratują się wkręcając w obrysówkę śrubę do obudowy na masę - ale po pewnym czasie obudowa pracując podczas jazdy niszczy śrubę i klapa. Chcąc poprowadzić masę kablem trzeba np. rozmontować od środka obudowę natrysku - co jest karkołomną pracą. Dlatego ludziska często mają to w d... ;)
Monter - 2020-11-21, 20:34

Autor pisał jeszcze o kiepskim stanie przewodów. Czyli może najprościej będzie to wyciąć w diabły, dać nowe przewody a masę z ramy lub z lampy tylnej (włącznie z + z postojowych). No chyba, że jak w Ducato II są puszki na ramie z przewodami do tylnych lamp (osobno prawa i lewa strona), wtedy byłoby jeszcze prościej.
Nowe obrysówki dać oczywiście LED-owe.

MILUŚ - 2020-11-22, 14:26

Monter napisał/a:
..... w Ducato II są puszki na ramie z przewodami do tylnych lamp (osobno prawa i lewa strona), .......

No właśnie nie tak do końca :-/ u mnie przynajmniej to kable idą do lewej lampy a stamtąd do prawej :-P

Monter - 2020-11-22, 19:36

To już wiadomo co jeszcze się zmieniło po lifcie :-)