Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Wielka Brytania - Irlandia - Którędy do Irlandii?

andrzej627 - 2020-11-21, 13:57
Temat postu: Którędy do Irlandii?
Zaczynam przymierzać się do planowania trasy na Irlandię. Kupiłem przewodnik Ireland's Best Trips (w wersji elektronicznej teraz tylko €7,87).

Zanim jednak wytyczę trasę objazdową, chcę zacząć od zaplanowania w jaki sposób dostać się na tę wyspę.

Widzę z grubsza takie możliwości: Którędy do Irlandii?.

Którędy najlepiej płynąć, aby zminimalizować czas spędzony na morzu?

wbobowski - 2020-11-21, 14:15

My minimalizowaliśmy czas na promie ze względu na sunię, która płynęła z nami i spędzała czas w kamperze.
Dlatego w jedną stronę płynęliśmy z Fishguard w Walii do Rosslare Harbour w Irlandii.
Z powrotem płynęliśmy z Belfastu do Stranrae w Szkocji.

A w Irlandii warto zobaczyć Cliffs of Moher oraz Ring of Kerry na zachodzie, ale tylko przy ładnej pogodzie. A przy okazji kilka zamków czy fortów albo innych kamiennych ruin.

Ale skoro masz przewodnik po Irlandii, to co się będę wymądrzał. Sam znajdziesz ciekawe miejsca.
Życzę miłych wrażeń z podróży.

andrzej627 - 2020-11-21, 14:40

wbobowski napisał/a:
w jedną stronę płynęliśmy z Fishguard w Walii do Rosslare Harbour w Irlandii.
Z powrotem płynęliśmy z Belfastu do Stranrae w Szkocji.

A więc prawie dokładnie tak jak na mojej mapie. :spoko

wbobowski - 2020-11-22, 02:21

andrzej627 napisał/a:
A więc prawie dokładnie tak jak na mojej mapie.

Masz rację... prawie.

ZbigStan - 2020-11-22, 06:14

Jak długo płynie prom na wymienionych przeprawach? Jakie to koszty? Dla mnie interesujące bo tam nie byłem. Pozdrawiam.
andi at - 2020-11-22, 08:21

Andrzeju nie zapomnij o bimbrowniach :haha:

https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g186591-Activities-oa30-Ireland.html
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g186591-Activities-oa30-Ireland.html#MAPVIEW

https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g186217-Activities-England.html

:spoko

andrzej627 - 2020-11-22, 09:08

ZbigStan napisał/a:
Jak długo płynie prom na wymienionych przeprawach? Jakie to koszty?

Rzuciłem okiem na aferry.pl.

andrzej627 - 2020-11-22, 09:14

andi at napisał/a:
nie zapomnij o bimbrowniach

:spoko

andrzej627 - 2020-11-22, 09:26

W przewodniku mam 34 trasy. Najpopularniejsze są takie:
andrzej627 - 2020-11-22, 10:44

andi at, jakoś nie mogę się przekonać do Tripadvisora. Nie ma tam współrzędnych atrakcji, za to dużo restauracji i hoteli. :gwm
RadekNet - 2020-11-22, 11:27

Jak bedziecie w rejonie Sligo to zapraszamy ;) Ile sobie dajecie czasu na objazd wysypy?

Żeby zminimalozować czas spędzony na promach to chyba najlepiej wziąć pociąg do UK, a potem fast ferry do Dublina z Hollyhead. Nigdy nie patrzyłem pod tym kątem - staramy się pływać tym 18-godzinnym promem z Cherbourga do Rosslare (pies w aucie lub w kennelu).
Jesli chodzi o ceny to warto sprawdzać kazdy prom oddzielnie i porównać do ofert land bridge (https://www.stenaline.ie/europe-by-car i https://www.irishferries....and/landbridge/ )

andrzej627 - 2020-11-22, 11:56

RadekNet napisał/a:
fast ferry do Dublina z Hollyhead

Sprawdzam:

andrzej627 - 2020-11-22, 11:59

RadekNet napisał/a:
Jak bedziecie w rejonie Sligo to zapraszamy Ile sobie dajecie czasu na objazd wysypy?

Dzięki za zaproszenie. Na razie to będzie plan bez żadnych ograniczeń, ani co do terminu, ani długości. :lol:

RadekNet - 2020-11-22, 12:16

andrzej627 napisał/a:
RadekNet napisał/a:
fast ferry do Dublina z Hollyhead

Sprawdzam:

Chodziło mi o https://www.irishferries.com/uk-en/ships/swift/, ale widzę, że "z powodu wirusa" jest zawieszony :( On 2 godziny płynie. I leci jak mała motorówka ;)

andrzej627 - 2020-11-22, 12:18

RadekNet napisał/a:
Sligo

Widzę Cię tutaj. Mam ten punkt w mojej bazie danych. :spoko

RadekNet - 2020-11-22, 12:45

andrzej627 napisał/a:
RadekNet napisał/a:
Sligo

Widzę Cię tutaj. Mam ten punkt w mojej bazie danych. :spoko

Takich miejsc jest u nas bardzo duzo i w sumie dlatego pytałem na jak długo przyjeżdzacie. Bo w ciągu dwutygodniowego urlopu można zaliczyć główne turystyczne punkty, a na dwumiesięcznej włóczędze poznać "prawdziwą" Irlandię.

andrzej627 - 2020-11-22, 14:15

RadekNet napisał/a:
w ciągu dwutygodniowego urlopu można zaliczyć główne turystyczne punkty, a na dwumiesięcznej włóczędze poznać "prawdziwą" Irlandię.

Nie mam ograniczeń czasowych, ale lubię być w ruchu i zwykle przemieszczam się codziennie. Na innej wyspie, trochę większej, której nazwa różni się jedną literą, zrobiłem 5000 km w 4 tygodnie.

Masz może jakąś gotową trasę dwumiesięcznej włóczęgi?

RadekNet - 2020-11-22, 15:21

andrzej627 napisał/a:
RadekNet napisał/a:
w ciągu dwutygodniowego urlopu można zaliczyć główne turystyczne punkty, a na dwumiesięcznej włóczędze poznać "prawdziwą" Irlandię.

Nie mam ograniczeń czasowych, ale lubię być w ruchu i zwykle przemieszczam się codziennie. Na innej wyspie, trochę większej, której nazwa różni się jedną literą, zrobiłem 5000 km w 4 tygodnie.

Masz może jakąś gotową trasę dwumiesięcznej włóczęgi?

Hmmm.... Zobacz sobie Wild Atlantic Way (https://www.discoverireland.ie/wild-atlantic-way). 2500km i sugerowane 4 tygodnie na jej spenetrowanie. Jeśli lubisz eksplorować dzikie zakątki trzeba by zaczac mając 20 lat, zeby się nacieszyć ;)
Jeslibyś wpływał do Dublina lub Belfastu to pojechałbym wybrzeżem na północ (po drodze parę fajnych miejsc, więc bez sensu byłoby gnać autostradą) i zaczął WAW jeszcze w Północnej Irlandii od https://en.wikipedia.org/wiki/Giant%27s_Causeway i https://en.wikipedia.org/wiki/Carrick-a-Rede_Rope_Bridge . Tak generalnie to, moim zdaniem, skupić się na zachodnim wybrzeżu.

Na pewno warto też "zaliczyć" Dublin (Guiness) i Belfast (Titanic), ale jakby co to ja moge Ci podsyłać "dzikie" miejsca - miasta nie są w naszym stylu.

andrzej627 - 2020-11-22, 16:53

RadekNet, dzięki za informacje. Dopiero rozpoczynam rozpoznanie. W razie czego spróbuję się z Tobą skontaktować Skypem.
Mavv - 2020-11-23, 02:07

W sumie Radek już trochę podpowiedział. Dorzucę swoje trzy grosze.

Najkrótszy czas na morzu to coś, co nam się podoba. Wielokrotnie sprawdzone przez nas jest takie połączenie:
1. Dublin <-> Holyhead, przewoźnik Irish Ferries, szybki prom Dublin Swift 1g45m na wodzie. Ale zimą nie pływa.
2. Folkestone <-> Calais, Eurotunnel. Tani nie jest, ale szybki. 35 minut i jesteś na drugiej stronie. Pociągiem. Pod wodą.
3. Jeśli rozważasz opcję Irlandii Północnej, to Belfast <-> Cairnryan, Stena Line, chyba ok 2,5 godziny.

Co zwiedzić? Jak trafisz na pogodę, to tu jest wszystko piękne i urokliwe. Normandia mi przypomina Irlandię - jedynie w Irlandii kamienie, z których się budowało są szare, a w Normandii brązowo-szare :)
Ciekawa jest trasa WAW, Wild Atlantic Way. Prowadzi ona wzdłuż wybrzeża Atlantyku. W każdym niemal pubie często są tzw. trad sessions, czyli lokalni muzycy przy kufelku Guinnessa śpiewają i grają na instrumentach. Niektóre puby oferują naukę tańca irlandzkiego.
Niestety sporo miejsc ma barierkę wysokości na 1,9-2 metry, ale chyba Twój samochód się zmieści.
W Irlandii jest sporo ruin zamków. Bardzo tutaj reklamowanych i promowanych, aczkolwiek według mnie nie warto do każdego zaglądać. Warto zobaczyć destylarnie whisky, wziąć udział w degustacji na koniec zwiedzania. Warto skosztować Guinnessa w rożnych miejscach, bo potrafi smakować wszędzie inaczej. No i warto spróbować tutejszej kuchni - sposób, w jaki Irlandczycy potrafią przyrządzić jagnięcinę... Mniam! Albo zjeść solidnego steka wołowego - jedne z najlepszych krów w Europie :) Albo zasmakować fish&chips prosto z foodtrucka nad brzegiem oceanu. Można zobaczyć, skąd wypłynął Titanic.

Jest tu wiele do zobaczenia.

No i oczywiście zapraszam do siebie, na piękne jezioro Lough Derg w małej malowniczej Ballinie :)

andrzej627 - 2020-11-23, 13:33

Mavv, dzięki za informacje i za zaproszenie. Nie wiem, kiedy będę mógł skorzystać z zaproszenia. :spoko Mam jeszcze niezrealizowany plan na Szkocję. :lol:
JanusS - 2021-06-10, 10:14

No to Twoje plany pokrywają się po części z moimi. Dwa lata temu objechałem Szkocję z wnukiem na motocyklu. Nie całą - więc chciałem tam wrócić w ub. roku. Covid pokrzyżował plany. Został mi voucher na prom Rotterdam - Hull. Ale teraz promy z EU do GB zdrożały astronomicznie więc chyba wybiorę tunel. Dalej miała być Irlandia Holehead - Dublin ale też został voucher. Potem Do Północnej Szkocji i Hebrydy. Czekam. Irlandia ma się 19. 07 otworzyć dla turystyki więc może jeszcze coś się da zrealizować. Mam podobne preferencje jak Twoje. Też raczej przemieszczanie się niż siedzenie w jednym miejscu!
andrzej627 - 2021-06-10, 18:48

JanusS napisał/a:
Irlandia ma się 19. 07 otworzyć dla turystyki

:spoko :spoko :spoko

JanusS - 2021-12-26, 15:35

Mavv napisał/a:
No i oczywiście zapraszam do siebie, na piękne jezioro Lough Derg w małej malowniczej Ballinie :)

Z odwiedzinami to się chyba raczej wstrzymam ale skorzystam być może z Twojej znajomości kamperowania w Irlandii ponieważ szukam odpowiedzi na pytanie: Jakiego klubu karawaningowego kartę członkowską najlepiej zakupić by nie zderzyć się z napisem "for members only"??? Z góry dzięki za głębsze rozkninienie tematu bo pewnie jest tych klubów kilka!!!

RadekNet - 2021-12-26, 22:02

JanusS napisał/a:
Mavv napisał/a:

Z odwiedzinami to się chyba raczej wstrzymam ale skorzystam być może z Twojej znajomości kamperowania w Irlandii ponieważ szukam odpowiedzi na pytanie: Jakiego klubu karawaningowego kartę członkowską najlepiej zakupić by nie zderzyć się z napisem "for members only"??? Z góry dzięki za głębsze rozkninienie tematu bo pewnie jest tych klubów kilka!!!

Po pierwsze - u nas (chyba) czegoś takiego nie ma.
Po drugie - dlaczego myślisz o kempingach? W Irlandii cały fun to dzikie miejscówki.

JanusS - 2021-12-27, 09:02

[quote="Po pierwsze - u nas (chyba) czegoś takiego nie ma.
Po drugie - dlaczego myślisz o kempingach? W Irlandii cały fun to dzikie miejscówki.[/quote]

Jest chyba i nazywa się "IRISH FEDERATION OF CAMPING, CARAVANNING AND MOTOR-CARAVANNING" czyli odpowiednik Polskiej Federacji - jak przeglądałem te nieliczne tam umieszczone z Irlandii na wildcamping to niektóre miały takie info. Dzikie miejscówki tak tylko, że trzeba gdzieś "wypłukać kota", nabrać i zrzucić wodę. Zastanawiałem się nad tym, czy np. nie wyprowadzać kota do publicznej toalety. W GB na mapie znalazłem sporo takich publicznych toalet przy różnych parkingach. Jak to jest w Irlandii???
W uzupełnieniu: na stronie IFCC jest 14 kempingów udzielających zniżki na kartę Federacji. Zniżki różne ale 5 % w sezonie jest normą.

RadekNet - 2021-12-27, 11:38

JanusS napisał/a:
[quote="Po pierwsze - u nas (chyba) czegoś takiego nie ma.
Po drugie - dlaczego myślisz o kempingach? W Irlandii cały fun to dzikie miejscówki.

Jest chyba i nazywa się "IRISH FEDERATION OF CAMPING, CARAVANNING AND MOTOR-CARAVANNING" czyli odpowiednik Polskiej Federacji - jak przeglądałem te nieliczne tam umieszczone z Irlandii na wildcamping to niektóre miały takie info. Dzikie miejscówki tak tylko, że trzeba gdzieś "wypłukać kota", nabrać i zrzucić wodę. Zastanawiałem się nad tym, czy np. nie wyprowadzać kota do publicznej toalety. W GB na mapie znalazłem sporo takich publicznych toalet przy różnych parkingach. Jak to jest w Irlandii???
W uzupełnieniu: na stronie IFCC jest 14 kempingów udzielających zniżki na kartę Federacji. Zniżki różne ale 5 % w sezonie jest normą.[/quote]

Nie mam co prawda wielkiego doświadczenia z kempingami w Irlandii, ale - jesli jest miejsce (a to w dzisiejszych dziwnych czasach może być problemem) to po prostu wjeżdzasz za opłatą i tyle. Żadna karta klubowa Ci potrzebna nie jest. Michał pewnie wkrótce uzupełni informacje :)

Na wielu dzikusach są toi-toje. Raczej Cię nikt nie pogoni jeśli będziesz mieć płyn "ekologiczny" (tzn. dla świętego spokoju lepiej wylewać dyskretnie ;) ).

JanusS - 2021-12-28, 15:57

Dzięki Radek za uzupełnienie. No tak - dyskretnie! Ale przecież to są te same "rzeczy", które wydalają inni tam stojący! Czy to Irlandczyk czy angol czy też hans - wszyscy mniej więcej sr..my tym co zjemy! W czym więc problem z tą dyskrecją. Zaznaczam - płyn EKO, no bo jakże by inaczej! Skoro gnój spod świni to nawóz EKO to mój "nawóz" tym bardziej!!!
RadekNet - 2021-12-29, 10:42

Po prostu wychodzę z załozenia, że jeśli uzywam czegoś nie przygotowanego do pewnych czynności, to nawet jesli nie powoduję tym szkody, to po co mam się narażać na krzywe spojżenia? Ot co.
JanusS - 2021-12-29, 14:02

Jak już mamy tu rezydujących w Irlandii to powiedzcie jak to jest z biletami komunikacji publicznej bo już widzę, że korzystania z tego nie uniknę. Np. stoję gdzieś za miastem i chcę zwiedzić jakiś ciekawy obiekt w mieście. Staję na odszukanym przystanku i co dalej? Mogę kupić bilet u kierowcy? Muszę kupić przez internet - nie wiedząc jak nazywa się przystanek w centrum??? Jak to wygląda w praktyce???
Mavv - 2021-12-29, 21:33

Nie spotkałem się w Irlandii z kempingami tylko dla członków jakiegoś klubu. W Anglii owszem. A o IFCC nawet nie słyszałem :shock:

W sezonie sporo kempingów nie pozwalało wjechać tylko na serwis, nawet za opłatą. Jak Radek wspomniał, na parkingach czasem sa ToiToie i można by tam wylać kibelek, najlepiej wieczorem, gdy już ludzie nie chodzą. Po co ma się komuś nie spodobać.

Komunikacja miejska - korzystałem tylko w Dublinie. Pobrałem aplikację z rozkładem jazdy. Na niej masz rzeczywisty czas do przyjazdu autobusu. Za bilet płaciłem u kierowcy - mówisz, gdzie jedziesz i kierowca wylicza ile płacisz. Kiedyś tylko monety, teraz pewnie można kartą zapłacić. Irlandzki przewoźnik to Bus Eireann.
Unikaj komunikacji miejskiej poza miastami. To nie działa tak, jak powinno :mrgreen: Dobrsa komunikacja pewnie jest w Dublinie (masz i tramwaje i autobusy), Limerick, Cork i pewnie Galway. Reszta miasteczek jest do przespacerowania w pół godziny :) Zresztą status miast ma ponoć tylko pięć miejsc w Irlandii - Dublin, Cork, Galway, Limerick i może Derry. Reszta to towns, nie cities ;)
Irlandia Północna ma pewnie swoich przewoźników.

andi at - 2022-01-03, 06:30

https://www.caramaps.com/...56421729989&z=7
JanusS - 2022-01-13, 20:47

Jakoś bardziej przyjazna dla mnie jest park4night! Miescówki w zasadzie te same ale w park4night lepiej opisane. Przynajmniej tak mi się wydaje.
JanusS - 2022-03-27, 22:36

No i plany na Irlandię i Szkocję się krystalizują. Jesteśmy mocno zmotywowani wyjechać w trzeciej dekadzie kwietnia na około miesiąc. Może ktoś też się tam wybiera w tym czasie???
Mavv - 2022-03-28, 15:41

JanusS napisał/a:
No i plany na Irlandię i Szkocję się krystalizują. Jesteśmy mocno zmotywowani wyjechać w trzeciej dekadzie kwietnia na około miesiąc. Może ktoś też się tam wybiera w tym czasie???

No, ja będę na bank :)

RadekNet - 2022-03-28, 17:21

Mavv napisał/a:
JanusS napisał/a:

No, ja będę na bank :)

Co za zbieg okoliczności!! Ja też :)

JanusS - 2022-04-02, 00:12

OK chłopaki. Wy "na pewno" i "na bank" a ja na pewno i na bank to tylko drewnianą jesionkę założę jak Opatrzność się upomni. Na razie jest głębokie postanowienie. Bilety promowe kupię raczej na ostatnią chwilę z uwagi na zawodowe układy. Nie wiem więc kiedy postawię stopę na irlandzkiej ziemi ale fajnie by było gdzieś tam Was spotkać! Na pewno się odezwę po starcie!
Mavv - 2022-04-06, 10:28

JanusS napisał/a:
Na pewno się odezwę po starcie!

No to czekamy! :spoko

JanusS - 2022-05-01, 23:39

No i w końcu jesteśmy! Stoimy w Dublinie. Podroż promem do Hull dalej zwiedzanie Manchesteru i z Holyhead do Dublina! Będziemy tu dwa dni i ruszamy na południe! Dziś „nyny” bo jutro sporo chodzenia! Pozdrówka!!!
RadekNet - 2022-05-01, 23:58

JanusS napisał/a:
No i w końcu jesteśmy! Stoimy w Dublinie. Podroż promem do Hull dalej zwiedzanie Manchesteru i z Holyhead do Dublina! Będziemy tu dwa dni i ruszamy na południe! Dziś „nyny” bo jutro sporo chodzenia! Pozdrówka!!!

Cytując klasyka ... czekamy na relację ;) I ponawiamy zaproszenie do Sligo.

Mavv - 2022-05-02, 07:33

JanusS, witamy na Zielonej Wyspie! Do zobaczenia wkrótce! :spoko
JanusS - 2022-05-05, 22:50

Na bieżącą relacje raczej nie ma czasu! Jest tyle do zobaczenia! Pewnie będzie jakiś filmik na moim kanale w zamian tradycyjnej dla tego forum relacji zdjęciowej! Ale tak po krótce to z Dublina po odwiedzeniu kilku pabów pojechaliśmy na południe zobaczyć Joyce’s Tower. Niestety w środy zamknięte. Dalej przejechaliśmy Old Military Road z przełęczą Sally Gap i obejrzeliśmy najstarszą, działającą latarnie morską Hook Lihgthouse. Następnie Cobh i wszystko co tam można zobaczyć a jutro na krótko wpadniemy do Cork i do Blarney pocałować kamień. W międzyczasie raczymy się Guinessem i podziwiamy piękno Zielonej Wyspy. Mielismy tez mały problem bo chcieliśmy być bardzo „eko” i zaopatrzyliśmy się w saszetki „eko” do toalety. Niestety ekosaszetki dawały całkiem „swojski ekosmrodek”. Nie pomogły dwie a nawet trzy by się go pozbyć! Dopiero zakup „porządnego” płynu w sklepie żeglarskim załatwił sprawę! Ale niestety nie jesteśmy już tacy „eko”. Nie wiem czy nas wpuszczą na Hebrydy? Będziemy sie o to martwić za miesiąc. I to na razie tyle!
Mavv - 2022-05-06, 17:18

Guinness i jakiś cydr - polecam! Rockshore Cider jest dobry, Bulmers chyba najbardziej znany :) Nocujecie na dziko czy na kempingach?
orys - 2022-05-06, 18:00

JanusS napisał/a:
Nie wiem czy nas wpuszczą na Hebrydy? Będziemy sie o to martwić za miesiąc. I to na razie tyle!

Z Hebrydami są jakieś jaja, bo jeden prom wypadł z systemu a oddanie drugiego się opóźnia... Cały system CalMaca się sypie, ludzie muszą sobie bookować na tygodnie naprzód...

JanusS - 2022-05-07, 16:34

Jak na razie to płaciliśmy tylko za postoj w Dublinie 2 x po 4,40 i w Cobh dwie noce po 10 Euro! Pozostałe bez opłat!
Mavv - 2022-05-07, 16:57

Ponoć w Cobh terminal płatniczy nie działa i pisze na nim, że nie trzeba płacić. Chyba że już naprawili. 10 euro w Cobh to normalna stawka, w Portumnie nad Lough Derg jak byś był, to jest tyle samo.
JanusS - 2022-05-07, 22:38

Naprawiony. Staliśmy dwie noce. Teraz Ladys viewpoint na N71. Jutro Killarney i okolice.
Mavv - 2022-05-08, 22:06

Byliście na Ring of Kerry?
JanusS - 2022-05-09, 20:22

Oczywiście przejechaliśmy całe wybrzeże Kerry!!! Jutro klify Moheru!
JanusS - 2022-06-01, 19:00

Irlandia niestety kilka dni temu pożegnana! Wiele mitów tu przedstawianych potwierdzonych i tyle samo zweryfikowanych negatywnie! Tak czy siak było przepięknie i jesteśmy bardzo szczęśliwi, z mogliśmy objechać wyspę i zobaczyć co najpiękniejsze! Na bieżące relacje nie było czasu bo tyle było do obejrzenia a wieczorami padaliśmy z nóg. Może, zimą zrobię jakiś film - jak znajdę czas - bo plany na ten rok są bardzo napięte!!! Mimo, że wydawało nam się, iż mamy sporo czasu to zabrakło czasu na interior! Wydaje się równie interesujący! Cóż - jak napisał mi jeden ze znajomych - nie można być wszędzie i mieć wszystkiego! Jak Bóg da może wrócę na wyspę jeszcze kiedyś motocyklem z synami i wnukami!!! To była by frajda!!! Pozdrówka!!!
Mavv - 2022-06-01, 21:31

Najważniejsze, że się Wam spodobało. A że nie udało nam się spotkać - trudno - może innym razem :) Trasa WAW Wam się podobała?
JanusS - 2022-06-14, 19:25

Oczywiście!!! Prowadzi po najpiękniejszych atrakcjach więc nie może się nie podobać!!! Jesteśmy już w domu. Objechaliśmy najciekawsze zakątki Szkocji ale niestety na Hebrydy nie było dane nam dotrzeć. W dniu w którym mieliśmy płynąć prom przydzwonił w nabrzeże i na ponad 10 dni poszedł do naprawy a rejsy z Uig były zawieszone. No cóż nie można mieć wszystkiego. Było wspaniale i być może jak Bozia da zdrowie to powtórzę Irlandię motocyklem z synami i wnukami.