|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Wielka Brytania - Irlandia - Którędy do Irlandii?
andrzej627 - 2020-11-21, 13:57 Temat postu: Którędy do Irlandii? Zaczynam przymierzać się do planowania trasy na Irlandię. Kupiłem przewodnik Ireland's Best Trips (w wersji elektronicznej teraz tylko €7,87).
Zanim jednak wytyczę trasę objazdową, chcę zacząć od zaplanowania w jaki sposób dostać się na tę wyspę.
Widzę z grubsza takie możliwości: Którędy do Irlandii?.
Którędy najlepiej płynąć, aby zminimalizować czas spędzony na morzu?
wbobowski - 2020-11-21, 14:15
My minimalizowaliśmy czas na promie ze względu na sunię, która płynęła z nami i spędzała czas w kamperze.
Dlatego w jedną stronę płynęliśmy z Fishguard w Walii do Rosslare Harbour w Irlandii.
Z powrotem płynęliśmy z Belfastu do Stranrae w Szkocji.
A w Irlandii warto zobaczyć Cliffs of Moher oraz Ring of Kerry na zachodzie, ale tylko przy ładnej pogodzie. A przy okazji kilka zamków czy fortów albo innych kamiennych ruin.
Ale skoro masz przewodnik po Irlandii, to co się będę wymądrzał. Sam znajdziesz ciekawe miejsca.
Życzę miłych wrażeń z podróży.
andrzej627 - 2020-11-21, 14:40
wbobowski napisał/a: | w jedną stronę płynęliśmy z Fishguard w Walii do Rosslare Harbour w Irlandii.
Z powrotem płynęliśmy z Belfastu do Stranrae w Szkocji. |
A więc prawie dokładnie tak jak na mojej mapie.
wbobowski - 2020-11-22, 02:21
andrzej627 napisał/a: | A więc prawie dokładnie tak jak na mojej mapie. |
Masz rację... prawie.
ZbigStan - 2020-11-22, 06:14
Jak długo płynie prom na wymienionych przeprawach? Jakie to koszty? Dla mnie interesujące bo tam nie byłem. Pozdrawiam.
andi at - 2020-11-22, 08:21
Andrzeju nie zapomnij o bimbrowniach
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g186591-Activities-oa30-Ireland.html
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g186591-Activities-oa30-Ireland.html#MAPVIEW
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g186217-Activities-England.html
andrzej627 - 2020-11-22, 09:08
ZbigStan napisał/a: | Jak długo płynie prom na wymienionych przeprawach? Jakie to koszty? |
Rzuciłem okiem na aferry.pl.
andrzej627 - 2020-11-22, 09:14
andi at napisał/a: | nie zapomnij o bimbrowniach |
andrzej627 - 2020-11-22, 09:26
W przewodniku mam 34 trasy. Najpopularniejsze są takie:
andrzej627 - 2020-11-22, 10:44
andi at, jakoś nie mogę się przekonać do Tripadvisora. Nie ma tam współrzędnych atrakcji, za to dużo restauracji i hoteli.
RadekNet - 2020-11-22, 11:27
Jak bedziecie w rejonie Sligo to zapraszamy Ile sobie dajecie czasu na objazd wysypy?
Żeby zminimalozować czas spędzony na promach to chyba najlepiej wziąć pociąg do UK, a potem fast ferry do Dublina z Hollyhead. Nigdy nie patrzyłem pod tym kątem - staramy się pływać tym 18-godzinnym promem z Cherbourga do Rosslare (pies w aucie lub w kennelu).
Jesli chodzi o ceny to warto sprawdzać kazdy prom oddzielnie i porównać do ofert land bridge (https://www.stenaline.ie/europe-by-car i https://www.irishferries....and/landbridge/ )
andrzej627 - 2020-11-22, 11:56
RadekNet napisał/a: | fast ferry do Dublina z Hollyhead |
Sprawdzam:
andrzej627 - 2020-11-22, 11:59
RadekNet napisał/a: | Jak bedziecie w rejonie Sligo to zapraszamy Ile sobie dajecie czasu na objazd wysypy? |
Dzięki za zaproszenie. Na razie to będzie plan bez żadnych ograniczeń, ani co do terminu, ani długości.
RadekNet - 2020-11-22, 12:16
andrzej627 napisał/a: | RadekNet napisał/a: | fast ferry do Dublina z Hollyhead |
Sprawdzam: |
Chodziło mi o https://www.irishferries.com/uk-en/ships/swift/, ale widzę, że "z powodu wirusa" jest zawieszony On 2 godziny płynie. I leci jak mała motorówka
andrzej627 - 2020-11-22, 12:18
RadekNet napisał/a: | Sligo |
Widzę Cię tutaj. Mam ten punkt w mojej bazie danych.
RadekNet - 2020-11-22, 12:45
andrzej627 napisał/a: | RadekNet napisał/a: | Sligo |
Widzę Cię tutaj. Mam ten punkt w mojej bazie danych. |
Takich miejsc jest u nas bardzo duzo i w sumie dlatego pytałem na jak długo przyjeżdzacie. Bo w ciągu dwutygodniowego urlopu można zaliczyć główne turystyczne punkty, a na dwumiesięcznej włóczędze poznać "prawdziwą" Irlandię.
andrzej627 - 2020-11-22, 14:15
RadekNet napisał/a: | w ciągu dwutygodniowego urlopu można zaliczyć główne turystyczne punkty, a na dwumiesięcznej włóczędze poznać "prawdziwą" Irlandię. |
Nie mam ograniczeń czasowych, ale lubię być w ruchu i zwykle przemieszczam się codziennie. Na innej wyspie, trochę większej, której nazwa różni się jedną literą, zrobiłem 5000 km w 4 tygodnie.
Masz może jakąś gotową trasę dwumiesięcznej włóczęgi?
RadekNet - 2020-11-22, 15:21
andrzej627 napisał/a: | RadekNet napisał/a: | w ciągu dwutygodniowego urlopu można zaliczyć główne turystyczne punkty, a na dwumiesięcznej włóczędze poznać "prawdziwą" Irlandię. |
Nie mam ograniczeń czasowych, ale lubię być w ruchu i zwykle przemieszczam się codziennie. Na innej wyspie, trochę większej, której nazwa różni się jedną literą, zrobiłem 5000 km w 4 tygodnie.
Masz może jakąś gotową trasę dwumiesięcznej włóczęgi? |
Hmmm.... Zobacz sobie Wild Atlantic Way (https://www.discoverireland.ie/wild-atlantic-way). 2500km i sugerowane 4 tygodnie na jej spenetrowanie. Jeśli lubisz eksplorować dzikie zakątki trzeba by zaczac mając 20 lat, zeby się nacieszyć
Jeslibyś wpływał do Dublina lub Belfastu to pojechałbym wybrzeżem na północ (po drodze parę fajnych miejsc, więc bez sensu byłoby gnać autostradą) i zaczął WAW jeszcze w Północnej Irlandii od https://en.wikipedia.org/wiki/Giant%27s_Causeway i https://en.wikipedia.org/wiki/Carrick-a-Rede_Rope_Bridge . Tak generalnie to, moim zdaniem, skupić się na zachodnim wybrzeżu.
Na pewno warto też "zaliczyć" Dublin (Guiness) i Belfast (Titanic), ale jakby co to ja moge Ci podsyłać "dzikie" miejsca - miasta nie są w naszym stylu.
andrzej627 - 2020-11-22, 16:53
RadekNet, dzięki za informacje. Dopiero rozpoczynam rozpoznanie. W razie czego spróbuję się z Tobą skontaktować Skypem.
Mavv - 2020-11-23, 02:07
W sumie Radek już trochę podpowiedział. Dorzucę swoje trzy grosze.
Najkrótszy czas na morzu to coś, co nam się podoba. Wielokrotnie sprawdzone przez nas jest takie połączenie:
1. Dublin <-> Holyhead, przewoźnik Irish Ferries, szybki prom Dublin Swift 1g45m na wodzie. Ale zimą nie pływa.
2. Folkestone <-> Calais, Eurotunnel. Tani nie jest, ale szybki. 35 minut i jesteś na drugiej stronie. Pociągiem. Pod wodą.
3. Jeśli rozważasz opcję Irlandii Północnej, to Belfast <-> Cairnryan, Stena Line, chyba ok 2,5 godziny.
Co zwiedzić? Jak trafisz na pogodę, to tu jest wszystko piękne i urokliwe. Normandia mi przypomina Irlandię - jedynie w Irlandii kamienie, z których się budowało są szare, a w Normandii brązowo-szare
Ciekawa jest trasa WAW, Wild Atlantic Way. Prowadzi ona wzdłuż wybrzeża Atlantyku. W każdym niemal pubie często są tzw. trad sessions, czyli lokalni muzycy przy kufelku Guinnessa śpiewają i grają na instrumentach. Niektóre puby oferują naukę tańca irlandzkiego.
Niestety sporo miejsc ma barierkę wysokości na 1,9-2 metry, ale chyba Twój samochód się zmieści.
W Irlandii jest sporo ruin zamków. Bardzo tutaj reklamowanych i promowanych, aczkolwiek według mnie nie warto do każdego zaglądać. Warto zobaczyć destylarnie whisky, wziąć udział w degustacji na koniec zwiedzania. Warto skosztować Guinnessa w rożnych miejscach, bo potrafi smakować wszędzie inaczej. No i warto spróbować tutejszej kuchni - sposób, w jaki Irlandczycy potrafią przyrządzić jagnięcinę... Mniam! Albo zjeść solidnego steka wołowego - jedne z najlepszych krów w Europie Albo zasmakować fish&chips prosto z foodtrucka nad brzegiem oceanu. Można zobaczyć, skąd wypłynął Titanic.
Jest tu wiele do zobaczenia.
No i oczywiście zapraszam do siebie, na piękne jezioro Lough Derg w małej malowniczej Ballinie
andrzej627 - 2020-11-23, 13:33
Mavv, dzięki za informacje i za zaproszenie. Nie wiem, kiedy będę mógł skorzystać z zaproszenia. Mam jeszcze niezrealizowany plan na Szkocję.
JanusS - 2021-06-10, 10:14
No to Twoje plany pokrywają się po części z moimi. Dwa lata temu objechałem Szkocję z wnukiem na motocyklu. Nie całą - więc chciałem tam wrócić w ub. roku. Covid pokrzyżował plany. Został mi voucher na prom Rotterdam - Hull. Ale teraz promy z EU do GB zdrożały astronomicznie więc chyba wybiorę tunel. Dalej miała być Irlandia Holehead - Dublin ale też został voucher. Potem Do Północnej Szkocji i Hebrydy. Czekam. Irlandia ma się 19. 07 otworzyć dla turystyki więc może jeszcze coś się da zrealizować. Mam podobne preferencje jak Twoje. Też raczej przemieszczanie się niż siedzenie w jednym miejscu!
andrzej627 - 2021-06-10, 18:48
JanusS napisał/a: | Irlandia ma się 19. 07 otworzyć dla turystyki |
JanusS - 2021-12-26, 15:35
Mavv napisał/a: | No i oczywiście zapraszam do siebie, na piękne jezioro Lough Derg w małej malowniczej Ballinie |
Z odwiedzinami to się chyba raczej wstrzymam ale skorzystam być może z Twojej znajomości kamperowania w Irlandii ponieważ szukam odpowiedzi na pytanie: Jakiego klubu karawaningowego kartę członkowską najlepiej zakupić by nie zderzyć się z napisem "for members only"??? Z góry dzięki za głębsze rozkninienie tematu bo pewnie jest tych klubów kilka!!!
RadekNet - 2021-12-26, 22:02
JanusS napisał/a: | Mavv napisał/a: | No i oczywiście zapraszam do siebie, na piękne jezioro Lough Derg w małej malowniczej Ballinie |
Z odwiedzinami to się chyba raczej wstrzymam ale skorzystam być może z Twojej znajomości kamperowania w Irlandii ponieważ szukam odpowiedzi na pytanie: Jakiego klubu karawaningowego kartę członkowską najlepiej zakupić by nie zderzyć się z napisem "for members only"??? Z góry dzięki za głębsze rozkninienie tematu bo pewnie jest tych klubów kilka!!! |
Po pierwsze - u nas (chyba) czegoś takiego nie ma.
Po drugie - dlaczego myślisz o kempingach? W Irlandii cały fun to dzikie miejscówki.
JanusS - 2021-12-27, 09:02
[quote="Po pierwsze - u nas (chyba) czegoś takiego nie ma.
Po drugie - dlaczego myślisz o kempingach? W Irlandii cały fun to dzikie miejscówki.[/quote]
Jest chyba i nazywa się "IRISH FEDERATION OF CAMPING, CARAVANNING AND MOTOR-CARAVANNING" czyli odpowiednik Polskiej Federacji - jak przeglądałem te nieliczne tam umieszczone z Irlandii na wildcamping to niektóre miały takie info. Dzikie miejscówki tak tylko, że trzeba gdzieś "wypłukać kota", nabrać i zrzucić wodę. Zastanawiałem się nad tym, czy np. nie wyprowadzać kota do publicznej toalety. W GB na mapie znalazłem sporo takich publicznych toalet przy różnych parkingach. Jak to jest w Irlandii???
W uzupełnieniu: na stronie IFCC jest 14 kempingów udzielających zniżki na kartę Federacji. Zniżki różne ale 5 % w sezonie jest normą.
RadekNet - 2021-12-27, 11:38
JanusS napisał/a: | [quote="Po pierwsze - u nas (chyba) czegoś takiego nie ma.
Po drugie - dlaczego myślisz o kempingach? W Irlandii cały fun to dzikie miejscówki. |
Jest chyba i nazywa się "IRISH FEDERATION OF CAMPING, CARAVANNING AND MOTOR-CARAVANNING" czyli odpowiednik Polskiej Federacji - jak przeglądałem te nieliczne tam umieszczone z Irlandii na wildcamping to niektóre miały takie info. Dzikie miejscówki tak tylko, że trzeba gdzieś "wypłukać kota", nabrać i zrzucić wodę. Zastanawiałem się nad tym, czy np. nie wyprowadzać kota do publicznej toalety. W GB na mapie znalazłem sporo takich publicznych toalet przy różnych parkingach. Jak to jest w Irlandii???
W uzupełnieniu: na stronie IFCC jest 14 kempingów udzielających zniżki na kartę Federacji. Zniżki różne ale 5 % w sezonie jest normą.[/quote]
Nie mam co prawda wielkiego doświadczenia z kempingami w Irlandii, ale - jesli jest miejsce (a to w dzisiejszych dziwnych czasach może być problemem) to po prostu wjeżdzasz za opłatą i tyle. Żadna karta klubowa Ci potrzebna nie jest. Michał pewnie wkrótce uzupełni informacje
Na wielu dzikusach są toi-toje. Raczej Cię nikt nie pogoni jeśli będziesz mieć płyn "ekologiczny" (tzn. dla świętego spokoju lepiej wylewać dyskretnie ).
JanusS - 2021-12-28, 15:57
Dzięki Radek za uzupełnienie. No tak - dyskretnie! Ale przecież to są te same "rzeczy", które wydalają inni tam stojący! Czy to Irlandczyk czy angol czy też hans - wszyscy mniej więcej sr..my tym co zjemy! W czym więc problem z tą dyskrecją. Zaznaczam - płyn EKO, no bo jakże by inaczej! Skoro gnój spod świni to nawóz EKO to mój "nawóz" tym bardziej!!!
RadekNet - 2021-12-29, 10:42
Po prostu wychodzę z załozenia, że jeśli uzywam czegoś nie przygotowanego do pewnych czynności, to nawet jesli nie powoduję tym szkody, to po co mam się narażać na krzywe spojżenia? Ot co.
JanusS - 2021-12-29, 14:02
Jak już mamy tu rezydujących w Irlandii to powiedzcie jak to jest z biletami komunikacji publicznej bo już widzę, że korzystania z tego nie uniknę. Np. stoję gdzieś za miastem i chcę zwiedzić jakiś ciekawy obiekt w mieście. Staję na odszukanym przystanku i co dalej? Mogę kupić bilet u kierowcy? Muszę kupić przez internet - nie wiedząc jak nazywa się przystanek w centrum??? Jak to wygląda w praktyce???
Mavv - 2021-12-29, 21:33
Nie spotkałem się w Irlandii z kempingami tylko dla członków jakiegoś klubu. W Anglii owszem. A o IFCC nawet nie słyszałem
W sezonie sporo kempingów nie pozwalało wjechać tylko na serwis, nawet za opłatą. Jak Radek wspomniał, na parkingach czasem sa ToiToie i można by tam wylać kibelek, najlepiej wieczorem, gdy już ludzie nie chodzą. Po co ma się komuś nie spodobać.
Komunikacja miejska - korzystałem tylko w Dublinie. Pobrałem aplikację z rozkładem jazdy. Na niej masz rzeczywisty czas do przyjazdu autobusu. Za bilet płaciłem u kierowcy - mówisz, gdzie jedziesz i kierowca wylicza ile płacisz. Kiedyś tylko monety, teraz pewnie można kartą zapłacić. Irlandzki przewoźnik to Bus Eireann.
Unikaj komunikacji miejskiej poza miastami. To nie działa tak, jak powinno Dobrsa komunikacja pewnie jest w Dublinie (masz i tramwaje i autobusy), Limerick, Cork i pewnie Galway. Reszta miasteczek jest do przespacerowania w pół godziny Zresztą status miast ma ponoć tylko pięć miejsc w Irlandii - Dublin, Cork, Galway, Limerick i może Derry. Reszta to towns, nie cities
Irlandia Północna ma pewnie swoich przewoźników.
andi at - 2022-01-03, 06:30
https://www.caramaps.com/...56421729989&z=7
JanusS - 2022-01-13, 20:47
Jakoś bardziej przyjazna dla mnie jest park4night! Miescówki w zasadzie te same ale w park4night lepiej opisane. Przynajmniej tak mi się wydaje.
JanusS - 2022-03-27, 22:36
No i plany na Irlandię i Szkocję się krystalizują. Jesteśmy mocno zmotywowani wyjechać w trzeciej dekadzie kwietnia na około miesiąc. Może ktoś też się tam wybiera w tym czasie???
Mavv - 2022-03-28, 15:41
JanusS napisał/a: | No i plany na Irlandię i Szkocję się krystalizują. Jesteśmy mocno zmotywowani wyjechać w trzeciej dekadzie kwietnia na około miesiąc. Może ktoś też się tam wybiera w tym czasie??? |
No, ja będę na bank
RadekNet - 2022-03-28, 17:21
Mavv napisał/a: | JanusS napisał/a: | No i plany na Irlandię i Szkocję się krystalizują. Jesteśmy mocno zmotywowani wyjechać w trzeciej dekadzie kwietnia na około miesiąc. Może ktoś też się tam wybiera w tym czasie??? |
No, ja będę na bank |
Co za zbieg okoliczności!! Ja też
JanusS - 2022-04-02, 00:12
OK chłopaki. Wy "na pewno" i "na bank" a ja na pewno i na bank to tylko drewnianą jesionkę założę jak Opatrzność się upomni. Na razie jest głębokie postanowienie. Bilety promowe kupię raczej na ostatnią chwilę z uwagi na zawodowe układy. Nie wiem więc kiedy postawię stopę na irlandzkiej ziemi ale fajnie by było gdzieś tam Was spotkać! Na pewno się odezwę po starcie!
Mavv - 2022-04-06, 10:28
JanusS napisał/a: | Na pewno się odezwę po starcie! |
No to czekamy!
JanusS - 2022-05-01, 23:39
No i w końcu jesteśmy! Stoimy w Dublinie. Podroż promem do Hull dalej zwiedzanie Manchesteru i z Holyhead do Dublina! Będziemy tu dwa dni i ruszamy na południe! Dziś „nyny” bo jutro sporo chodzenia! Pozdrówka!!!
RadekNet - 2022-05-01, 23:58
JanusS napisał/a: | No i w końcu jesteśmy! Stoimy w Dublinie. Podroż promem do Hull dalej zwiedzanie Manchesteru i z Holyhead do Dublina! Będziemy tu dwa dni i ruszamy na południe! Dziś „nyny” bo jutro sporo chodzenia! Pozdrówka!!! |
Cytując klasyka ... czekamy na relację I ponawiamy zaproszenie do Sligo.
Mavv - 2022-05-02, 07:33
JanusS, witamy na Zielonej Wyspie! Do zobaczenia wkrótce!
JanusS - 2022-05-05, 22:50
Na bieżącą relacje raczej nie ma czasu! Jest tyle do zobaczenia! Pewnie będzie jakiś filmik na moim kanale w zamian tradycyjnej dla tego forum relacji zdjęciowej! Ale tak po krótce to z Dublina po odwiedzeniu kilku pabów pojechaliśmy na południe zobaczyć Joyce’s Tower. Niestety w środy zamknięte. Dalej przejechaliśmy Old Military Road z przełęczą Sally Gap i obejrzeliśmy najstarszą, działającą latarnie morską Hook Lihgthouse. Następnie Cobh i wszystko co tam można zobaczyć a jutro na krótko wpadniemy do Cork i do Blarney pocałować kamień. W międzyczasie raczymy się Guinessem i podziwiamy piękno Zielonej Wyspy. Mielismy tez mały problem bo chcieliśmy być bardzo „eko” i zaopatrzyliśmy się w saszetki „eko” do toalety. Niestety ekosaszetki dawały całkiem „swojski ekosmrodek”. Nie pomogły dwie a nawet trzy by się go pozbyć! Dopiero zakup „porządnego” płynu w sklepie żeglarskim załatwił sprawę! Ale niestety nie jesteśmy już tacy „eko”. Nie wiem czy nas wpuszczą na Hebrydy? Będziemy sie o to martwić za miesiąc. I to na razie tyle!
Mavv - 2022-05-06, 17:18
Guinness i jakiś cydr - polecam! Rockshore Cider jest dobry, Bulmers chyba najbardziej znany Nocujecie na dziko czy na kempingach?
orys - 2022-05-06, 18:00
JanusS napisał/a: | Nie wiem czy nas wpuszczą na Hebrydy? Będziemy sie o to martwić za miesiąc. I to na razie tyle! |
Z Hebrydami są jakieś jaja, bo jeden prom wypadł z systemu a oddanie drugiego się opóźnia... Cały system CalMaca się sypie, ludzie muszą sobie bookować na tygodnie naprzód...
JanusS - 2022-05-07, 16:34
Jak na razie to płaciliśmy tylko za postoj w Dublinie 2 x po 4,40 i w Cobh dwie noce po 10 Euro! Pozostałe bez opłat!
Mavv - 2022-05-07, 16:57
Ponoć w Cobh terminal płatniczy nie działa i pisze na nim, że nie trzeba płacić. Chyba że już naprawili. 10 euro w Cobh to normalna stawka, w Portumnie nad Lough Derg jak byś był, to jest tyle samo.
JanusS - 2022-05-07, 22:38
Naprawiony. Staliśmy dwie noce. Teraz Ladys viewpoint na N71. Jutro Killarney i okolice.
Mavv - 2022-05-08, 22:06
Byliście na Ring of Kerry?
JanusS - 2022-05-09, 20:22
Oczywiście przejechaliśmy całe wybrzeże Kerry!!! Jutro klify Moheru!
JanusS - 2022-06-01, 19:00
Irlandia niestety kilka dni temu pożegnana! Wiele mitów tu przedstawianych potwierdzonych i tyle samo zweryfikowanych negatywnie! Tak czy siak było przepięknie i jesteśmy bardzo szczęśliwi, z mogliśmy objechać wyspę i zobaczyć co najpiękniejsze! Na bieżące relacje nie było czasu bo tyle było do obejrzenia a wieczorami padaliśmy z nóg. Może, zimą zrobię jakiś film - jak znajdę czas - bo plany na ten rok są bardzo napięte!!! Mimo, że wydawało nam się, iż mamy sporo czasu to zabrakło czasu na interior! Wydaje się równie interesujący! Cóż - jak napisał mi jeden ze znajomych - nie można być wszędzie i mieć wszystkiego! Jak Bóg da może wrócę na wyspę jeszcze kiedyś motocyklem z synami i wnukami!!! To była by frajda!!! Pozdrówka!!!
Mavv - 2022-06-01, 21:31
Najważniejsze, że się Wam spodobało. A że nie udało nam się spotkać - trudno - może innym razem Trasa WAW Wam się podobała?
JanusS - 2022-06-14, 19:25
Oczywiście!!! Prowadzi po najpiękniejszych atrakcjach więc nie może się nie podobać!!! Jesteśmy już w domu. Objechaliśmy najciekawsze zakątki Szkocji ale niestety na Hebrydy nie było dane nam dotrzeć. W dniu w którym mieliśmy płynąć prom przydzwonił w nabrzeże i na ponad 10 dni poszedł do naprawy a rejsy z Uig były zawieszone. No cóż nie można mieć wszystkiego. Było wspaniale i być może jak Bozia da zdrowie to powtórzę Irlandię motocyklem z synami i wnukami.
|
|