Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Dethleffs - Energoblok EBL a solar

kubryk1 - 2020-11-24, 16:02
Temat postu: Energoblok EBL a solar
Nie mogę doszukać się sposobu łączenia solara przez energoblok. Mam EBL 99 a na nim gniazdo oznaczone "solar". Ale jest problem - z tego co mi wiadomo to z solara wychodzą dwa kabelki a to gniazdo ma trzy otworki. To jak to wszystko połączyć i czy potrzebny jest sterownik czy też ten temat ogarnia sam energoblok ? Można poprosić jakiś schemacik - tak aby ładowały si e oba akumulatory i aby nie następowało ich przeładowanie.
Fason - 2020-11-24, 18:03

Proszę.

http://ourbumble.com/wp-c...bloc-EBL99K.pdf

https://www.campingcar-br...9C-francais.pdf

kubryk1 - 2020-11-24, 19:00

Dzięki za schematy ! Niestety nie rozwiało to moich wątpliwości - z solara idą 2 kable, z regulatora solara 2 kalble a na energobloku sa 3 wejścia. Jak to połączyć - o taki schemat mi chodzi
Socale - 2020-11-24, 19:29

W EBL można w różny sposób, opiszę Ci ten typowy:
Na foto masz zaznaczone m. in. blok6: Solar Charge Regulator.
Pozycja 3 to Plus/+/active/ect
Pozycja 2 zostawiasz wolną
Pozycja 1 to minus/-/masa ect
Pozycja 9 zostawiasz wolną
Pozycja 12 zostawiasz wolną

kubryk1 - 2020-11-24, 19:48

Socale, jesteś wielki ! Teraz naweet taki antytalent elektryczny zrozumiał - łączę solar z regulatorem a regulator z energoblikiem. Czyli do samego akumulatora się nie dotykam, tak?
Kurcze, chyba po 8 latach używania tego kamperka założe solara ! Dzięki.
Postawił bym Ci piwko ale nie wiem jak to zrobić, więc może gdzies kiedyś w realu...

Banan - 2020-11-24, 19:52

kubryk1, pod postem Socale masz ikonkę z kufelkiem, tylko klikasz i prawie gotowe :ok
Obok kufelka masz też takiego zielonego ptaszka, gdzie możesz kliknąć również "pomógł" - mają go jedynie autorzy tematu, który założyli i chcieliby kogoś wyróżnić :spoko

kubryk1 - 2020-11-24, 20:04

Dzięki, mój wiek usprawiedliwia , że nie zauważyłem. Dzięki
Banan - 2020-11-24, 20:07

kubryk1 napisał/a:
Dzięki, mój wiek usprawiedliwia , że nie zauważyłem. Dzięki

Po to ma się kolegów na forum, by sobie pomagać :spoko

I przy okazji i ja dostałem piwko :mrgreen:
Dziękuję :kwiatki:

Socale - 2020-11-24, 20:30

kubryk1 napisał/a:
...
Czyli do samego akumulatora się nie dotykam, tak?
...
Postawił bym Ci piwko ale nie wiem jak to zrobić
...

Możesz pominąć podłączanie się do EBL z regulatorem i solarem, możesz bezkolizyjnie podłączyć się zamiast do 1 i 3 to do - i + bezpośrednio do akumulatora pokładowego ale w ten sposób, nie dasz możliwości doładowania akumulatora rozruchowego z nadwyżek generowanych przez zestaw solarny.
Ja podłączyłbym się do EBL, są to wejścia dedykowane i warto z mądrości urządzenia skorzystać.
.
.
Piwko czy Pomógł - jedno i drugie cieszy i motywuje.

Socale - 2020-11-24, 21:32

Monter napisał/a:
Mam EBL104 (bez dopisków, więc wersja 1.0 najpewniej).
...
Jest wejście na solar
...

Nie nie, wersja nie może różnić modelu/konstrukcji ... druga część cytatu to potwierdza.
.
.
.
O qrde, nie nadążam normalnie, Kubryk dzięki za uznanie i piwka. Skorzystałem z pierwszego linku kol. Fason i wykorzystałem, pozwól że piwko ode mnie mu przekażę bo
Fason napisał/a:
Proszę.

http://ourbumble.com/wp-c...bloc-EBL99K.pdf
...

Fason, proszę:

Monter - 2020-11-24, 23:30

Kolego Fason, drugi link stał się martwy - błąd 403 wyskakuje.
Banan - 2020-11-24, 23:37

Monter napisał/a:
Kolego Fason, drugi link stał się martwy - błąd 403 wyskakuje.

Dziwne, bo u mnie działają, ale dołączę tutaj te pliki:

suzu4x4 - 2020-11-25, 12:05

Socale napisał/a:
kubryk1 napisał/a:
...
Czyli do samego akumulatora się nie dotykam, tak?
...
Postawił bym Ci piwko ale nie wiem jak to zrobić
...

Możesz pominąć podłączanie się do EBL z regulatorem i solarem, możesz bezkolizyjnie podłączyć się zamiast do 1 i 3 to do - i + bezpośrednio do akumulatora pokładowego ale w ten sposób, nie dasz możliwości doładowania akumulatora rozruchowego z nadwyżek generowanych przez zestaw solarny.
Ja podłączyłbym się do EBL, są to wejścia dedykowane i warto z mądrości urządzenia skorzystać.
.
.
Piwko czy Pomógł - jedno i drugie cieszy i motywuje.

Podłączając się do EBL przy pomocy kabla dwużyłowego wykorzystując jedynie piny 1 i 3 w złączu "solar regler" nie masz możliwości ładowania aku rozruchowego z solara ;)

Aby ładować z solara również aku rozruchowe należy zakupić regulator z taką funkcją ( np. Votronic Solar-Regler MPP 430 Duo 12V ) i kabel trzy żyłowy i wykorzystać wszystkie trzy wejście w bloku " solar regler" (środkowy pin to "+" z regulatora ładowania aku rozruchowego "-" wspólny dla obu)
Ja celowo nie wykorzystałem możliwości ładowania aku rozruchowego bo i po co mam tracić prąd z solarów na akumulator z którego nie ma żadnego poboru podczas postoju.

kaimar - 2020-11-25, 13:22

Podłączanie solara do EBL-a gdy nie mamy na panelu kontrolnym amperomierza jest bez sensu.
Niczego nie wnosi a tylko komplikuje instalację.

kubryk1 - 2020-11-25, 15:11

Chodzi o amperomierz na regulatorze czy na EBL -u? I czemu to takie ważne i nie rozumiem, dlaczego komplikuje sprawę ?
suzu4x4 - 2020-11-25, 17:54

kaimar napisał/a:
Podłączanie solara do EBL-a gdy nie mamy na panelu kontrolnym amperomierza jest bez sensu.
Niczego nie wnosi a tylko komplikuje instalację.

zupełnie się nie zgodzę. Nie tylko nic nie komplikuje a upraszcza.
wkładasz wtyczkę do gniazdka i tyle . Działa od razu , bez konieczności lutowania , zarabiania konektorów odkręcania klem itd. A amperomierz nie ma tu nic do rzeczy.

kaimar - 2020-11-30, 14:00

suzu4x4 napisał/a:
wkładasz wtyczkę do gniazdka i tyle . Działa od razu , bez konieczności lutowania , zarabiania konektorów odkręcania klem itd.

Wtyczkę wkładasz "i tyle" jeżeli podłączasz oryginalny regulator solara z firmy Schaudt z kablami wyposażonymi w oryginalny wtyk.. W przeciwnym wypadku musisz na kablu z regulatora założyć wtyk z zaciskanymi pinami i dla przeciętnego użytkownika a nawet niektórych warsztatów nie jest to już takie proste.
A co do amperomierza, to każdy EBL ma bocznik prądowy na linii zasilającej z akumulatora "mieszkalnego" i napięcie to jest przekazywane do wskaźnika na panelu kontrolnym o ile panel jest w takowy wyposażony. W takiej sytuacji gdy regulator solara jest podłączony wtyczką do EBL to prąd ładowania z solara jest wskazywany na amperomierzu. Gdy panel nie posiada amperomierza to czy podłączymy to do EBL-a przez dedykowane gniazdo czy bezpośrednio do akumulatora nie ma większego znaczenia.

suzu4x4 - 2020-11-30, 14:40

kaimar napisał/a:

Wtyczkę wkładasz "i tyle" jeżeli podłączasz oryginalny regulator solara z firmy Schaudt z kablami wyposażonymi w oryginalny wtyk.. W przeciwnym wypadku musisz na kablu z regulatora założyć wtyk z zaciskanymi pinami i dla przeciętnego użytkownika a nawet niektórych warsztatów nie jest to już takie proste.
(...)

z tym też się nie zgodzę ;)

regulatory Votronic też mają w opcji kabel do EBL Schaudta .

a regulator wcale nie musi być ani Votronica ani Schaudta, może być najtańszy chińczyk bo sam kabel możesz kupić w firmie z solarami za 60 zł :
https://www.4sun.eu/akces...z-energoblokiem

więc pomijając czynności czysto mechaniczne podłączenie solara od strony elektrycznej sprowadza się do wpięcia kabla z solara do regulatora, wpięcia kabla do EBL do regulatora i podłączenia wtyczki do EBL.

co moim skromnym zdaniem jest prostsze niż zarabianie konektorów i podpinanie się bezpośrednio pod akumulator.

A już na pewno w przypadku mojej zabudowy gdzie żeby dostać się do aku mieszkalnego trzeba demontować fotel pasażera z obrotnicą a EBL jest na wierzchu.

Ale jak ktoś chce zaoszczędzić 60 zł na kablu to nic nie stoi na przeszkodzie żeby podpiąć się bezpośrednio do akumulatora

Oczywiście trzeba pamiętać wówczas o zastosowaniu odpowiedniego zabezpieczenia a w przypadku wpięcia do EBL o maksymalnym prądzie jaki EBL może przyjąć ze strony solara ( w moim EBL jest to 15A) ;)