| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Instalacja gazowa - Irlandia
Karolinairlandia - 2020-11-25, 15:09 Temat postu: Instalacja gazowa - Irlandia Hej wszystkim!
Przerabiam forda transits mini busa. Tak naprawde jest wszystko skonczone jednak nadzialam sie na wielki problem. Gaz.czy moglabym uzyskac jakies podpowiedzi jak zainstalowaliscie butle? Wedlug inspektorow musi sie znajdowac na zewnatrz. Ale jak? Gdzie? Bardzo prosze o podpowiedzi poniewaz nie moge przeskoczyc tego problemu. Serdecznie pozdrawiam ❤️
---------------------------------
smok_wawelski - dodałem do tytułu wątku słowo Irlandia
MILUŚ - 2020-11-25, 15:20
Witaj ;
W kamperach są wydzielone schowki/bakisty z osobnym lukiem/włazem. Ten schowek jest dostepny tylko z zewnątrz. Najprościej wydzielić takie miejsce ,w ścianie zamontować drzwiczki. Nie zapomnij o wentylacji .
Banan - 2020-11-25, 15:26
Witaj Karolina
Musi być wydzielony, wentylowany schowek na butle otwierany z zewnątrz.
Zapoznaj się z ABCampera, ikonka na samej górze forum, sporo Ci wyjaśni.
Znajdę jakieś fotki, to podeślę
Edit;
Schowek wygląda jak na tym foto, tu masz na dwie butle, ale można zrobić na jedną. Należy pamiętać, aby były otwory wentylacyjne w podłodze i najlepiej również na drzwiczkach, oraz by butla(e) była zamocowana do pojazdu, jak na załączonym obrazku.
NINED - 2020-11-25, 15:43
| MILUŚ napisał/a: | Witaj ;
W kamperach są wydzielone schowki/bakisty z osobnym lukiem/włazem. Ten schowek jest dostepny tylko z zewnątrz. Najprościej wydzielić takie miejsce ,w ścianie zamontować drzwiczki. Nie zapomnij o wentylacji . |
Niekoniecznie, w moim Knausie dostęp do butli gazowych jest od wewnątrz , z części bagażowej. Wentylacja jest.
Banan - 2020-11-25, 15:52
| Karolinairlandia napisał/a: | | Wedlug inspektorow musi sie znajdowac na zewnatrz. |
| NINED napisał/a: | | Niekoniecznie, w moim Knausie dostęp do butli gazowych jest od wewnątrz |
Tu chodzi o przepisy z Irlandii, nie z Ciechanowa
Socale - 2020-11-25, 15:58 Temat postu: Re: Instalacja gazowa
| Karolinairlandia napisał/a: | Hej wszystkim!
Przerabiam forda transits mini busa.
...
czy moglabym uzyskac jakies podpowiedzi jak zainstalowaliscie butle? Wedlug inspektorow musi sie znajdowac na zewnatrz. Ale jak? Gdzie?
... |
Witay.
W tak malutkim auteczku chyba najlepszym rozwiązaniem jest instalacja butli a właściwe zbiornika na gaz pod podwoziem pojazdu.
Sądzę że w fordziku rama i poprzeczki to klasyczna i powtarzająca się konstrukcja.
Zerknij na moje dzieło wykonane już 3 razy w moich kamperach, z opisem i zdjęciami:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=33842
Karolinairlandia - 2020-11-25, 19:38
| MILUŚ napisał/a: | | Nie zapomnij o wentylacji . |
Tak to tez jeszcze musze zamontowac
Karolinairlandia - 2020-11-25, 19:42
hej Darek . Dziekuje za photo. I porade. Jest tutaj w Irlandi Malo inzynierow ktorzy sie tego podejma. A niestety ze wzgledu na przepisy nie moze to byc samorobka. Ale zawsze moge podeslac pomysl do inzyniera
Karolinairlandia - 2020-11-25, 19:44
niestety tutaj przepisy mowia ze musi byc butla na zewnatrz zrobiona przez inzyniera. Problem w tym ze taki inzynierow co sie podejma jest bardzo Malo.
Karolinairlandia - 2020-11-25, 19:46
naprawde swietnie zrobiles ! Tak wlasnie chodzi mi po glowie ze najbezpieczniej I Bez rozcinania metalu bedzie hey bedzie zalozony pod spodem
Banan - 2020-11-25, 20:18
| Cytat: | naprawde swietnie zrobiles ! Tak wlasnie chodzi mi po glowie ze najbezpieczniej I Bez rozcinania metalu bedzie hey bedzie zalozony pod spodem
|
Jak tamtejsze przepisy na to pozwalają, to najlepiej zamontować taki zbiornik jak pisał Sokale.
Korzyść z tego dodatkowa, bo tankujesz na każdej stacji LPG
decumanus - 2020-11-25, 23:07
Jesli piszez z Irlandii, a na dodatek twierdzisz ze już prawie skonczone to pewnie nie wygospodarujesz przestrzeni na schowek. Pomys Socale tani ale nie atestowany. Jesli musisz miec odbior przez irlandzki urzad to najpredzej podejdzie ci butla z LPGshop.co.uk jest atestowana, legalna, dostepna na wyspach. To ta sama firma ktora sprzedaje gasbanki. Zeby bylo smieszniej butle sa polskie, a firma chyba tez. Tylko cena brytyjska.
R
Karolinairlandia - 2020-11-26, 11:15
tak pisze I mieszkam w Irlandi. Bylam pewna ze wszystko to co zbudowalam jest wymogiem urzedu. Jednak popelnilam blad I sie do tego przyznaje. Inzynierowie I urzednicy podaja skape informacje czesto mylace poniewaz kazdy by se takiego campervana zrobil - tax I ubezpieczenie jest bardzo niskie .
Jednak nie poddaje sie I dzialam dalej . Dlatego tez I napisalam do was tutaj o porade . Moze ktos mieszkajacy w Irlandi moglby cos poradzic ?
MILUŚ - 2020-11-26, 11:45
| Karolinairlandia napisał/a: | | ..... Moze ktos mieszkajacy w Irlandi moglby cos poradzic ? |
Powinnaś skontaktować się z Mavv'em ; On też mieszka w Irladii
RadekNet - 2020-11-26, 12:06 Temat postu: Re: Instalacja gazowa - Irlandia
| Karolinairlandia napisał/a: | Hej wszystkim!
Przerabiam forda transits mini busa. Tak naprawde jest wszystko skonczone jednak nadzialam sie na wielki problem. Gaz.czy moglabym uzyskac jakies podpowiedzi jak zainstalowaliscie butle? Wedlug inspektorow musi sie znajdowac na zewnatrz. Ale jak? Gdzie? Bardzo prosze o podpowiedzi poniewaz nie moge przeskoczyc tego problemu. Serdecznie pozdrawiam ❤️
|
Mój inżynier (ten od papierów) przez cały proces budowy podpowiadał mi co i jak zrobić, a jak były wątplowości (mocowanie foteli) to dostałem skany z precyzyjnymi wymaganiami. Może poproś swojego o dokładne wymagania? Ja gazu nie mam (tzn tylko kartusze), więc tematu nie zgłębiałem, ale czy to nie starczy po prostu wentylowana szafka?
Karolinairlandia - 2020-11-26, 12:38
RadekNet, RadekNet, masz na kartusze? Ja rowniez mialam taki aldikowski I spytalam wlasnie tegoz inzyniera I powiedzial ze nie moze byc taki. Musi byc przymocowany na stale. Ten z aldiego nie moze byc uzywany w srodku. Jezeli moge spytac jaki Ty uzywasz ? Pozdrawiam
RadekNet - 2020-11-26, 12:45
| Karolinairlandia napisał/a: | RadekNet, RadekNet, masz na kartusze? Ja rowniez mialam taki aldikowski I spytalam wlasnie tegoz inzyniera I powiedzial ze nie moze byc taki. Musi byc przymocowany na stale. Ten z aldiego nie moze byc uzywany w srodku. Jezeli moge spytac jaki Ty uzywasz ? Pozdrawiam |
Ja mam patent Toscanera domowa kuchenka dwupalnikowa wbudowana w blat podłączona do kartusza przez reduktor.
Mavv - 2020-11-27, 22:29
Karolinairlandia, odpisałem Ci własnie na wiadomość Sprawdź proszę skrzynkę
| Cytat: | RadekNet, RadekNet, masz na kartusze? Ja rowniez mialam taki aldikowski I spytalam wlasnie tegoz inzyniera I powiedzial ze nie moze byc taki. Musi byc przymocowany na stale. Ten z aldiego nie moze byc uzywany w srodku. Jezeli moge spytac jaki Ty uzywasz ? Pozdrawiam |
Ludzie używają kuchenek domowych dwupalnikowych. Zresztą wymóg tu mówi, że kuchenka, zasilana z obojętnie jakiego źródła, musi mieć minimum dwa palniki i być trwale zamocowana.
Co według inzyniera nie może byc używane w środku? Kartusz czy kuchenka z Aldika?
|
|