|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Kamera cofania i monitor mają różne gniazda 4PIN i 5 PIN
AndreLech - 2020-11-28, 09:05 Temat postu: Kamera cofania i monitor mają różne gniazda 4PIN i 5 PIN Szukam rozwiązania problemu połączenia kamery cofania z monitorem w lusterku. Monitor kupiłem osobno z dołączoną do niego małą kamerą która nie spełniała moich oczekiwań. Dokupiłem więc dedykowaną kamerę cofania do Fiata Ducato i ..zauważyłem swój błąd. Gniazda połączeniowe są rożne - Kamera ma duży wtyk 4 PIN-owy, monitor malutki wtyk 5 PIN-owy zakończony Mini Jack-iem.
Czy jest sposób aby te wtyki jakoś ze sobą połączyć? Szukałem w internecie kabli z odpowiednimi końcówkami, niestety bezskutecznie. W międzyczasie dowiedziałem się, że jeden z pinów w kamerze jest audio. Zależy mi tylko na obrazie bez dźwięku.
Proszę o jakieś wskazówki, pozdrawiam
Banan - 2020-11-28, 12:07
Szukam z Tobą...
lechd - 2020-11-28, 13:55
U mnie przy wymianie kamery też nie pasowały wtyczki, ale człowiek z serwisu metodą prób i błędów ustalił który kabel jest do czego i wlutował do nowej wtyczki zgodnej z tą od monitora. I działa.
smok_wawelski - 2020-11-28, 15:21
czy w komplecie z monitorem nie dostałeś jeszcze jednego kabla z giazdem 5pin i wyjściami na zasilanie oraz RCA ?
Droga wyjścia z Twojej sytuacji wydaje mi sie być zastosowanie przełączek w nast sposób
monitor DIN 5pin - DIN 5pin RCA - RCA kabel przez auto RCA - RCA-DIN 4pin - DIN 4 pin kamera (uprościłem pisząc DIN tu będzie mini DIN)
Takie przełączki kupisz bez problemu
Mam podobny monitor na 2 kamery bo u mnie jeszcze idzie 2-ga w prawe lustro zewn. - przydatna sprawa jak się raz na 1000 człowiek zapomni i stanie puszka za bardzo skośnie na skrzyżowaniu
Zerknij na fotę z instrukcji co prawda u mnie jest w złączu więcej pin ale wykorzystywane jest właśnie 5
Jeśli wyeliminowac tę drugą - jak widać z uproszczonego schematu mamy potrzebne 4 pin
Wrzuc foty z Twoich instrukcji podłączenia i napisz lub sfoć co dostałeś z kamerą i monitorem - mysle że da się to ogarnąć nawet bez cięcia i lutownicy
Banan - 2020-11-29, 12:00
Szukałem...
Znalazłem chyba wszystkie możliwe przejściówki, z wyjątkiem Twojej
Ja bym zaniósł do jakiegoś fachowca, który by wymienił jeden, bądź drugi kabel, koszt niewielki i ograniczy ilość złączek.
AndreLech - 2020-11-29, 12:47
Banan, No to ci zazdroszczę, a u tzw. fachowców też byłem, po trzech tygodniach stwierdzili, że nie potrafią sobie poradzić.
AndreLech - 2020-11-29, 12:50
smok_wawelski, dostałem tylko tyle, bez instrukcji, do kamery jest jeszcze 6m kabel, który jest pod podsufitką. Końcówka 4PIN-owa.
smok_wawelski - 2020-11-29, 13:17
To był albo słaby fachowiec albo po prostu nie chciał sie za to brać
Spoko coś już wiemy - po stronie kamery wszystko jest normalnie. mini din na rca już jest to co leży pod kamerka z czerwona i żółta końcówka
Przewód przez auto ma z obu stron ma 4 pin a nie RCA - dobrze rozumiem ?
W monitor idzie mini jack ? daj na niego fote ile on ma styków widzi mi się ze 4 a do mini din 5 pin dochodzi jeszcze czerwony zapewne + zasilania
Pozostaje rozszyfrować tylko stronę 5 Din lusterka - skąd kupowałeś ? masz jakiś kontakt ze sprzedającym ? możesz poprosić o schemat podłączenia ? Takie coś powinno być z wyrobem i bardzo by ułatwiło.
Ewentualnie podaj namiar do oferty z lusterkiem - może coś udałoby się wyczytać
edit: post jest zmieniony bowiem ciut przede mną wrzuciłeś fote
Spax - 2020-11-29, 13:52
Może w czymś pomoże »»» https://pl.wikipedia.org/wiki/Mini-DIN
Przy 4 i 5 są odnośniki (pinout diagram) do tego jak wyprowadzone są piny.
AndreLech - 2020-11-29, 14:19
smok_wawelski napisał/a: | To był albo słaby fachowiec albo po prostu nie chciał sie za to brać |
Pewnie to drugie
smok_wawelski napisał/a: | Przewód przez auto ma z obu stron ma 4 pin a nie RCA - dobrze rozumiem ? |
Tak, 4 PIN
smok_wawelski napisał/a: | W monitor idzie mini jack ? daj na niego fote ile on ma styków widzi mi się ze 4 a do mini din 5 pin dochodzi jeszcze czerwony zapewne + zasilania |
Mini jack, din 5 pin
smok_wawelski napisał/a: | Pozostaje rozszyfrować tylko stronę 5 Din lusterka - skąd kupowałeś ? |
Lusterko A950, to pierwsze Lusterko z Aliexpress
smok_wawelski napisał/a: | masz jakiś kontakt ze sprzedającym ? |
Proponowali inną kamerkę, tez z mini jack 5 PIN
Dzięki za zainteresowanie
Socale - 2020-11-29, 15:39
AndreLech napisał/a: |
...
u tzw. fachowców też byłem, po trzech tygodniach stwierdzili, że nie potrafią sobie poradzić.
... |
Przyślij to wszystko do mnie, po 3 dniach będziesz miał z powrotem z intuicyjnymi złączami. Przecie to proste jak...
AndreLech - 2020-11-29, 16:55
Socale napisał/a: | AndreLech napisał/a: |
...
u tzw. fachowców też byłem, po trzech tygodniach stwierdzili, że nie potrafią sobie poradzić.
... |
Przyślij to wszystko do mnie, po 3 dniach będziesz miał z powrotem z intuicyjnymi złączami. Przecie to proste jak... |
Chętnie
smok_wawelski - 2020-11-29, 17:16
Socale napisał/a: | Przecie to proste jak... | Napisz proszę Wojtek rozwiązanie problemu - ciekawi mnie czy dobrze kombinowałem a może też komuś się przyda w przyszłości
Socale - 2020-11-29, 19:13
Tak, zrobię parę fotek i zapodam tu w temacie dla potomnych na przyszłość.
.
Andrzej, napisz jeszcze jaki kabel przeciągnąłeś w podsufitce, jakie są jego zakończenia, może foto jakieś uda się zrobić bo spodziewam się że ów kabel będziesz musiał wyjąć i również mi wysłać.
.
Gdy uzbrajałem swojego kampera w bieżący monitoring, jedną z kamer zamontowałem w lusterku prawym, właśnie dlatego, że obszar tył prawo skos nie był widziany ani w prawym lusterku ani nawet jak się wychylałem, ta kamerka załatwiła sprawę ogromnego martwego pola.
AndreLech - 2020-11-29, 20:42
Socale napisał/a: |
Andrzej, napisz jeszcze jaki kabel przeciągnąłeś w podsufitce, jakie są jego zakończenia, może foto jakieś uda się zrobić bo spodziewam się że ów kabel będziesz musiał wyjąć i również mi wysłać. |
Jutro zrobię zdjęcia tego kabla
Socale napisał/a: | Gdy uzbrajałem swojego kampera w bieżący monitoring, jedną z kamer zamontowałem w lusterku prawym, właśnie dlatego, że obszar tył prawo skos nie był widziany ani w prawym lusterku ani nawet jak się wychylałem, ta kamerka załatwiła sprawę ogromnego martwego pola. |
Swietny pomysł, u mnie jest podobnie, na dojeździe do skrzyżowania nie widzę prawej strony. Mam jeszcze jedną kamerkę (oryginalną z lusterka) oraz nówkę monitor 7 cali do kamery cofania, których nie używam i faktycznie mógłbym je wykorzystać do monitorowania prawej strony
smok_wawelski - 2020-11-29, 22:23
AndreLech napisał/a: | Swietny pomysł, u mnie jest podobnie, na dojeździe do skrzyżowania nie widzę prawej strony. | To może jeszcze pokombunuj w tę strone - uważam że warto. Jak stoisz skośnie to nie masz szans w puszcze widzieć prawej - dlatego kilka postów wcześniej napisałem smok_wawelski napisał/a: | Mam podobny monitor na 2 kamery bo u mnie jeszcze idzie 2-ga w prawe lustro zewn. - przydatna sprawa jak się raz na 1000 człowiek zapomni i stanie puszka za bardzo skośnie na skrzyżowaniu | Podpatrzyłem to u busiarzy i od razu kupiłem na 2 kamery i takie małe oczko do prawego lustra
SlawekEwa - 2020-11-29, 22:35
smok_wawelski napisał/a: | takie małe oczko do prawego lustra |
moja kamera ma dwa oczka, siedzi na prawym fotelu i jest glośnomówiąca
smok_wawelski - 2020-11-29, 22:45
W takim przypadku dwa oczka załatwiają sprawę
Moja dwuoczna umie kierować tylko kosiarką i czasem smokiem samcem więc jej głośnomówiącym oczkom specjalnie nie wierze
Często też jeżdżę służbowymi busami sam i brakuje tych dwu oczek - wiec i tu i tu mi potrzebna jednooczna a to że nie głośnomówiąca to w sumie czasem plus
yamah - 2020-11-30, 00:02
smok_wawelski napisał/a: | Podpatrzyłem to u busiarzy i od razu kupiłem na 2 kamery i takie małe oczko do prawego lustra |
Można trochę większe ślepka martwego pola..mam takie i jest ok
https://allegro.pl/oferta/dodatkowe-lusterko-martwy-punkt-martwe-pole-tir-7524881237
Monter - 2020-11-30, 12:32
Kolego yamah, a jak te lustereczka są montowane?
Trzyma się to, nie drży?
SlawekEwa napisał/a: | moja kamera ma dwa oczka, siedzi na prawym fotelu i jest glośnomówiąca |
Jeśli jest opcja "mute" to powinno być
pawko13 - 2020-11-30, 14:26
Ja używam takich - rys. 1,2 mocowane na taśmie dwustronnej, nie odpadły nawet na Litewsko-Łotwskich dziurach. Drgań nie zauważyłem, ale ich się używa przy minimalnej prędkości jazdy. Tak było. Do nowego już kupione czekają na wiosnę,
Ekran na 4 kamerki ( rys. 3) w lusterku mocowanym na org mocowanie samochodu . Dwie kamerki do tyłu (blisko, daleko) trzecia na zrzut szarej, czwarta do przodu - wjazd w niskie dziury tak było a jak będzie to się okaże wiosną
AndreLech - 2020-11-30, 18:39
SlawekEwa, smok_wawelski, I za takie podteksty lubię to forum, ludzie " jajami" i o to chodzi
AndreLech - 2020-11-30, 18:51
Socale napisał/a: |
Andrzej, napisz jeszcze jaki kabel przeciągnąłeś w podsufitce, jakie są jego zakończenia, może foto jakieś uda się zrobić bo spodziewam się że ów kabel będziesz musiał wyjąć i również mi wysłać. |
Tu są zdjęcia zakończenia kabla w podsufitce. Czy mam ten kabel wyjąć i wysłać?
Socale - 2020-11-30, 21:32
Tak, wyjmij i spakuj wszystko.
Uruchomię wszystko na stole i jak zajdzie potrzeba to będziemy konsultować rozwiązania.
yamah - 2020-12-01, 06:59
Monter napisał/a: | Kolego yamah, a jak te lustereczka są montowane?
Trzyma się to, nie drży?
|
Montaż bez żadnych wierceń,na ścisk dwoma płaskowniczkami..nie drży..dość stabilne i widok pola szeroki w porównaniu do tych małych oczek.W poprzednim kamperze miałem identyczne-sprawdzają się
AndreLech - 2020-12-01, 08:23
Socale, Wyślę dzisiaj po południu
Socale - 2020-12-01, 20:05
Ok, jeśli z Wrocławia to jest szansa że jutro będzie już u mnie.
AndreLech - 2020-12-01, 20:40
Cytat: | Ok, jeśli z Wrocławia to jest szansa że jutro będzie już u mnie. |
Wysłane z ...Głogowa gdzie wynajmuję miejsce do przebudowy
Socale - 2020-12-04, 21:48
Paczka przyjechała, zawartość zgodna.
Zacząłem od naprawienia żył przeciętego kabla kamery i uruchomienia monitora by wykryć funkcje żył. Niestety obrazu nie uzyskałem, musi być jakieś uszkodzenie w torze AV IN w tym lusterku/monitorze.
Tor kamery tylnej:
Po podaniu 12V (w punkcie światła biegu wstecznego), pojawiają się dziwne napięcia na tych żyłach, na inicjującej są jakieś cykliczne próbkowania co sekundę 3,9V, a biały i zielony zwarte do masy ale nie między sobą - to nie naturalne. Mimo starań nie udało mi się uzyskać obrazu z tej kamerki również na swoim monitorze.
Teraz odwrotnie:
Podałem obraz ze swojej sprawnej nowej kamery na 2 monitory, mój wyświetlił od razu, a lusterkowy nie zareagował nawet mrugnięciem, tak jakby tego obrazu nie "dostrzegał" (przełączanie tylko automatyczne).
Obraz z kamery przedniej, wbudowanej w lusterko jest, nagrywa się (włożyłem kartę), odtwarza = ok.
.
Myślę że nastąpiło jakieś uszkodzenie w torze AV tego zestawu bo ani oryginalna kamera nie generuje obrazu, ani monitor nie wyświetla obrazu z podłączonej innej kamery.
Nie jest więc problemem bagatelne połączenie kablowe, lecz wewnętrzna niesprawność w lusterku/monitorze.
Kamerę tylną w sumie można odpuścić bo i tak podlegała wymianie, ale problem jest w tym że lusterko/monitor nie "widzi" sygnału z innej kamery.
W tym momencie stoję w jednym szeregu z poprzednimi fachowcami z tą różnicą że mi to zajęło niecałą godzinę.
AndreLech - 2020-12-05, 13:30
Socale, Serdeczne dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Tak to jest jak się kupuje oddzielnie kamerę i monitor i nie zwraca uwagę na wtyczki. Mam co prawda w Ducato oryginalną kamerę z monitorem lecz ich jakość jest b. zła.
Czas mnie goni, ponieważ 17 grudnia muszę wyjechać więc chciałbym w końcu obkleić podsufitkę materiałem. I tu rodzi się mój dylemat. Rozciągnąć w podsufitce jakiś kabel i po powrocie poszukać do niego kamerę do Ducato z monitorem w lusterku? Jakie są tradycyjne połączenia 4 PIN, 5 PIN, 6 PIN? Czy mógłbyś mi doradzić jak postąpić ewentualnie jaki zestaw kupić?
Socale - 2020-12-05, 17:25
Andrzej, ja w poniedziałek odeślę paczkę, zdążysz.
Lampa stop z kamerą jest nowa i ładnie wygląda, ja bym ją zamontował i przeciągnął dedykowany do niej kabel z powrotem.
I teraz tak, jeśli zależy Ci na podobnym lusterku/monitorze z rejestratorem i wbudowaną przednią kamerą, to wybierz model, który ma możliwość ręcznego przełączania kamer, wówczas każda kamera podająca obraz będzie akceptowana.
Połączenia 4/5/6 pin nie ma co patrzeć, nie ma unifikacji a nawet jak fizycznie pasują, to nie ma pewności że są kompatybilne i tu rzeźba będzie konieczna zawsze, są jednakowe zasady tylko producenci stosują różne rozwiązania połączeń.
Ja u siebie nie montowałem żadnego rejestratora, w myśl by nie wywoływać wilka z lasu/nie kusić losu. Zamontowałem klasyczny monitor 9" z 4 kanałami dla kamer, wybieram ręcznie i bardzo przydatna jest kamera patrząca w tył prawo skos.
AndreLech - 2020-12-05, 18:03
Socale, To się nazywa profeska !
Mam jeszcze taki monitor jak na zdjęciu, też nówka, chciałem go zamontować w sypialni i mieć podgląd na to co się dzieje na zewnątrz. Podobno można do niego podłączyć 2 kamery. Czy tymczasowo mógłbym go podłączyć do tej kamery? Oba posiadają wtyk cinch. Mnie nie zależy na wideorejestracji ani na dźwięku, tylko na dobrym podglądzie przy cofaniu. Wzrok już nie ten co dawniej. Jest to monitor 7 calowy. W styczniu poszukam monitora w lusterku.
ps. edit
Czyli kamera jest ok?
Socale - 2020-12-05, 20:40
Tak, oczywiście Twoja kamera wbudowana w lampę jest ok, podłączałem ją pod swój monitor, obraz był natychmiast lecz zamglony bo folia jest przyklejona.
Widzisz, Twój monitor jest inny niż ten na schemacie z kabelkami i ich opisami.
Wolne tłumaczenia na j.polski są czasami mylne i nie wiem o co chodzi z tymi pasmami
U mnie tymi kolorowymi kabelkami aktywuje się kanał przyporządkowany do danej kamery, wówczas monitor przełącza się na tą kamerę, która jest skonfigurowana np z fioletowym kabelkiem, gdy na niego poda się +12V czyli tak jak aktywowanie ze światła wstecznego. Monitor włącza tą kamerę gdzie pojawi się napięcie, pod żółtym inną kamerę, pod niebieskim jeszcze inną, pod zielonym jeszcze inną itd.
Po RCA monitor powinien pokazywać obraz z kamery do tego wejścia podłączonej, ale wybór właśnie tej odbywa się ręcznie lewym przyciskiem.
rakro1 - 2020-12-05, 21:04
Socale - napisałeś o swoich czterech kamerach i monitorze. Czy mógłbyś opisać jak masz umieszczone kamery ? Przygotowuję się do montażu kamer i myślę nad ich ilością i rozmieszczeniem.
Wiem, że to troszkę poza tematem. Wybaczcie.
A może nawet mógłbyś doradzić jakiś zestaw?
Socale - 2020-12-05, 21:38
Jeśli Andrzej nie ma nic przeciwko...
Monitor 9" 4 kanałowy z możliwością łączenia obrazów z kamer, lecz wykorzystuję tylko 3 kamery, dwie na tył: obszar bliski i dalszy, wbiłem obydwie do jednej obudowy oraz jedna kamerka która widzi to czego ja nie widzę w prawym lusterku.
Gdzieś o tym pisałem ze szczegółami ale nie potrafię teraz odnaleźć.
Monitor mam dokładnie ten: https://allegro.pl/oferta/monitor-do-kamery-cofania-lcd-9-12v-24v-z-9603562976
Niby dobra rozdzielczość ale z kontrastem to daleko mu do HD - bowiem HD to nie tylko piksele, tak jak HI-FI to nie tylko pasmo przenoszenia
Kamery dobierałem sobie z osobna i trafiłem kompromis by mi się dwie w jednej obudowie zmieściły.
AndreLech - 2020-12-06, 09:27
Socale napisał/a: | Po RCA monitor powinien pokazywać obraz z kamery do tego wejścia podłączonej, ale wybór właśnie tej odbywa się ręcznie lewym przyciskiem. |
Reasumując:
Monitor
a/ podłączam wtykiem RCA do kamery
b/ z monitora czarny + czerwony do wtyczki USB (zasilanie), a niebieski do ...?
Kamera
a/ wtyk RCA do monitora
b/ wiązka z kamery - czerwony do zasilania lampy cofania, czarny do masy
c/ wiązka z kabla - czerwony do zasilania tylnych lamp, czarny do masy
Uff, czy będzie dobrze?
Socale - 2020-12-06, 12:29
Nie nie, na odwrót wg rysunku.
Do lampy ciągniesz obydwie wiązki, jeden czerwony łączysz do przewodu żarówki STOPu a drugi czerwony łączysz na przykład do żarówki światła cofania*, **, ***, ****
Masy czarne wszystkie łączysz ze sobą i z masą auta.
* Kamera będzie miała zasilanie tylko podczas wrzuconego biegu wstecznego.
**Można podłączyć się do żarówki światła pozycyjnego, wówczas będzie kamera działała podczas włączonych świateł = podgląd co dzieje się z tyłu lecz jeśli pojazd na światła dzienne fabryczne i podczas jazdy tylne pozycyjne nie świecą się, to mija się z celem.
*** Można i najlepiej będzie by zasilanie kamery i monitora było "po stacyjce", wówczas obraz z kamery jest do dyspozycji w każdej chwili a kamera wyłączy się po wyłączeniu silnika.
**** Ja cały swój system zasilam z lampki nad lusterkiem, wykryłem bowiem to, że po wyłączeniu silnika i wyjściu z auta, napięcie zasilające ową lampkę (tym samym cały mój system) wyłącza po około 10 minutach (nie mylić z wygaszaniem się lampki) a załącza się samoczynnie po jakimkolwiek ruchu inicjującym, np. po odryglowaniu pilotem lub otwarciu dowolnych drzwi.
AndreLech - 2020-12-06, 13:03
Socale,
|
|