Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - zimne powietrze w czasie jazdy

Martin B - 2020-11-30, 18:48
Temat postu: zimne powietrze w czasie jazdy
Hallo!Od wielu lat jestem juz w drodze,jednak moj terazniejszy problem jest dla mnie nowy .Moze moze ktos cos doradzic...uzywam Kampera 90%w cieplych miesiacach,czasami robie wypady zimowe.Moj Kamper nie jest optymalny na zimno NIE JEST to Problem ....problem jest jazda zima!Ten nowy FIat jest moim zdaniem bardzo zle izolowany.W czasie jazdy pomimo ogrzewania wieje zimne powietrze na moje prawe kolano :( Jezeli decyduje sie na kamprrowanie mam na szybe ocieplenie na deske przykrywam kocem:Zabudowa z Laiki jest super ciepla jednak kabina fiata :gwm jest wam ten problem znany ewentualnie jak ten problem rozwiazaliscie ...dzieki za odpowiedz :spoko
Cyryl - 2020-11-30, 19:23

jaki to rocznik?
Martin B - 2020-11-30, 19:26

Hallo...najwezniejsze zapomnialem :oops: 2016
Cyryl - 2020-11-30, 19:41

ja mam 2014 jeżdżę cały rok nic mi nie dmucha zimnym.
rakro1 - 2020-11-30, 19:44

Miałem tak samo - Peugeot Boxer 2010r. Całe lata zawijałem w zimie prawe kolano. Sprawdzałem okienka i czy nie wieje z tyłu przez otwory dla lodówki. Zmieniłem auto 2 tyg. temu i teraz z sentymentem przeczytałem o tym problemie.
Przyłączam się do prośby o pomoc bo ciekawa to sprawa.

wlodo - 2020-11-30, 19:46

Ściana grodziowa każdego samochodu jest podziurawiona, węże, przewody, cięgna itp. muszą przez nią przejść. Przechodzą przez gumowe przelotki, a te nie zawsze są szczelne. Ja wygłuszając kabinę znalazłem wiele takich miejsc, na podłodze, w skrzyni akumulatora, na ścianie grodziowej, na słupkach przedniej szyby itd. Musisz popracować, odkręć fotele, usuń wykładzinę szoferki, rozkręć plastiki ile zdołasz i...zaklejaj wszystkie dziury, będzie i cieplej i ciszej.
HENRYCZEK - 2020-11-30, 19:50

Jakie masz grzanie-klima,auto czy manual?
Miałem podobny problem, w czasie jazdy grzałem przedział pasażerski oddzielną nagrzewnicą co powodowało zaburzenie czujnika ogrzewania w kabinie kierowcy, efektem było włączanie się klimy.

DI STEFANO - 2020-11-30, 20:02

Witam Martin
Kilka lat temu miałem podobnie, poradziłem sobie (w zimowej trasie) zwykłą taśmą pakową.
Fiat ma otwory wentylacyjne w drzwiach.
W mojej wersji zimowej fabrycznie wewnątrz drzwi była spec-kurtyna.
Takie fajne ocieplenie.
Fachowcy od alarmów po zakończeniu montażu ponownie prawidłowo jej nie założyli.
Latem nie przeszkadzało, zimą wiało jak cholera.
Taśmę zakleiłem fabryczne otwory na krawędzi drzwi.
Problemem było zdjęcie taśmy aby nie pozostawić śladów.
Poszukaj takiej która lekko i szybko można usunąć.
Pozdrawiam
Stefan

Martin B - 2020-11-30, 20:18

Mam klime manualna....oczywiscie najlepiej bylo by wszystkie plastyki odkrecic i pouszczelniac...problem ze teraz troche zimno plastyki moga pekac(to chce robic ja bedzie cieplo) od wewnatrz malo miejsca :( moze ktos z was jakies maty izolacyjne (pokrowce )juz poszyl?? oczywiscie uzywane na napostoju :ok do polowy drzwi i kampletny przod od szyby do podlogi ,,,,,mozna kompletne izolacje kupic te jednak wisza jak worki za siedzeniami :evil: napewno jest szoferka ciepla Ale !!!ja przez dzien chce slonce widziec :ok Na noc mam ocieplenie zewnetrzne....i normalnie jestem z tylu w lozku :szeroki_usmiech a tam jest cieplo ,,,czasami :-P
Martin B - 2020-11-30, 20:21

oczywiscie te boczne ocieplenie drzwi musi przykryc ten Prog drzwiowy ,,,,ten stopien :-P jest w moim kamperze jak lodowka :mrgreen:
darek 61 - 2020-11-30, 20:30

Myślę że ogrzewanie silnikiem nie jest dostosowane do ogrzania całego kampera.Po prostu kubatura jest o wiele większa od typowego dostawczaka.Mój był prawdopodobnie robiony na Skandynawie wnioskuje po nalepce Szwecji dlatego ma dodatkowe ogrzewanie pod fotelem kierowcy.Być może dlatego jest bez klimy,mimo mocnego silnika 2,8.Ale jak są przeciągi to dobrze by było zależ dziurę i po sprawie.
Martin B - 2020-11-30, 20:40

hallo Darek 61 ogrzewanie silnikiem nie jest moim problemem .....mizerna izolacja kabiny mojego fiata ,przeciag powietrzny w trakcie jazdy i zimno na postoju(to jest trn glowny problem) :spoko
darek 61 - 2020-11-30, 20:54

Martin B napisał/a:
moim problemem .....mizerna izolacja kabiny mojego fiata

O ile masz auto wyposażone w fabryczną w izolacje i nie jest ona uszkodzona, to nie jest to twój problem tylko standard firmowy.Ta izolacja jest wystarczająca w przypadku dostawczaka,który ma do ogrzania tylko szoferkę,a na kubaturę kampera jest zbyt mało ciepła dostarczane by było ciepło.Może nagrzewnica w twoim aucie jest częściowo zatkana.Ja tylko wiem że w moim przypadku mam dodatkowo dołożone źródełko ciepła, być może na kraje północne to standard.
Doczytałem że zimno na postoju,może jednak jakieś oczyszczenie układu chłodzącego by pomogło.
A jak jest po drugiej stronie,też dmucha?

Martin B - 2020-11-30, 21:05

hi....ogrzewanie dziala super,klima terz mimo tego sa szczeliny gdzie w czasie jazdy jak i na postoju ciagnie zimnem po prawej stronie jest lepiej :ok
moskit - 2020-11-30, 21:09

Ja zastanawiałem się czy nie zastosować już wiele lat wcześniej sprawdzonej metody "ogacania silnika kartonem " stary ale skuteczny sposób
darek 61 - 2020-11-30, 21:19

Martin B napisał/a:
hi....ogrzewanie dziala super,klima terz mimo tego sa szczeliny gdzie w czasie jazdy jak i na postoju ciagnie zimnem po prawej stronie jest lepiej :ok

Zapewne w drzwiach masz uszczelki,posmaruj je jakąś kreda i zamknij drzwi.Tam gdzie jest ok kreda będzie starta ,tam gdzie źle zostanie.W ten sposób zlokalizujesz jakiś feler.

Martin B - 2020-11-30, 21:25

dzieki :bukiet: to moge zrobic ....nie wierze jednak ze moje prawe kolano bedzie cieplejsze :haha:
darek 61 - 2020-11-30, 21:27

Martin B napisał/a:
nie wierze jednak ze moje prawe kolano bedzie cieplejsze

Kocyk zawsze pomoże.

Andrzej 73 - 2020-11-30, 21:37

Jak we wszystkich Fiatach Dukato. Wieje otworem pod klamką drzwi. Taka przypadłość. trzeba wyizolować drzwi w taki sposób aby od wewnątrz otwór przy dźwigni klamki był uszczelniony.
:spoko

darek 61 - 2020-11-30, 21:40

Andrzej 73 napisał/a:
Jak we wszystkich Fiatach Dukato. Wieje otworem pod klamką drzwi. Taka przypadłość. trzeba wyizolować drzwi w taki sposób aby od wewnątrz otwór przy dźwigni klamki był uszczelniony.

Pod tapicerką nie powinno być foli.

Andrzej 73 - 2020-11-30, 22:39

Pod jaką tapicerka? Co masz na myśli?
Wieje pod klamką, trzeba uszczelnić drzwi od środka. Tyle w temacie. Wylotów powietrza do drzwi jest kilka i trzeba byłoby uszczelnić wszystkie to lepiej zrobić jeden.

darek 61 - 2020-11-30, 22:59

Andrzej 73 napisał/a:
Pod jaką tapicerka? Co masz na myśli?

Tu na tej aukcji jest porozrywana,ale wyraźnie ją widać.
https://allegro.pl/oferta/drzwi-lewe-ducato-jumper-boxer-06-14-kompletne-9422957907

Andrzej 73 - 2020-12-01, 08:27

To kawałek plastiku , a tapicerka to choćby plastikowa nie wiele wygłusza/ uszczelnia.
Ten element w kamperze jest stanowczo do poprawy. Sam jeszcze w swoim tego nie robiłem , ale w cudzym kilkakrotnie.

DI STEFANO - 2020-12-01, 08:42

Martin
Dziś pójdę do garażu zrobi fotkę drzwi w moim camperze i prześlę abyś wiedział w którym miejscu zakleić taśmą.
Miłego dnia :spoko

darek 61 - 2020-12-01, 16:01

DI STEFANO napisał/a:
Martin
Dziś pójdę do garażu zrobi fotkę drzwi w moim camperze i prześlę abyś wiedział w którym miejscu zakleić taśmą.
Miłego dnia :spoko

Wklej byśmy wszyscy wiedzieli.
Doczytałem że to chodzi o prawe kolano,nie wiem dlaczego jakaś dziura w lewych drzwiach miała właśnie na to kolano oddziaływać.

DI STEFANO - 2020-12-01, 16:21

darek 61 napisał/a:

Doczytałem że to chodzi o prawe kolano,nie wiem dlaczego jakaś dziura w lewych drzwiach miała właśnie na to kolano oddziaływać.

a to widzę Kolego, że nie znacie obiegu powietrza w ducato szczególnie w wersji camperowej. :diabelski_usmiech :ok :spoko

darek 61 - 2020-12-01, 16:39

DI STEFANO napisał/a:

a to widzę Kolego, że nie znacie obiegu powietrza w ducato szczególnie w wersji camperowej. :diabelski_usmiech :ok

Jeżdżę II, jest mi ciepło, dlatego nigdy nie musiałem się zastanawiać nad obiegiem powietrza.To tak jak z oddychaniem,puki nic nie dolega to nie wiesz że oddychasz.

DI STEFANO - 2020-12-01, 17:59

No cóż ja nie produkuję ducato.
Robią je "makaroni" a budy dla camperów montują maszyny i obsługa w Portugalii
i ......jest jak jest

DI STEFANO - 2020-12-01, 18:37

Niestety dziś nie udało mi się wyjechać z garażu, za mało sił po chorobie.
Spróbuję jutro z rano może sił wystarczy.

Martin sprawdź zamknięcie pokrywy akumulatora, tego pod nogami, może jest niedomknięta i cienki dywanik puszcza zimne powietrze.

Tak na marginesie zapytam.
Założyłeś zewnętrzne osłony zimowe na kratki lodówki?
Tam też potrafi zimno przechodzić.
Pozdrawiam.

darek 61 - 2020-12-01, 19:18

Przeciągi w czasie jazdy to jeszcze rozumiem,ale dlaczego mu zimno na postoju.
DI STEFANO - 2020-12-01, 20:50

darek 61 napisał/a:
Przeciągi w czasie jazdy to jeszcze rozumiem,ale dlaczego mu zimno na postoju.

Wcześniej napisałem, że budy ducato do campera składają poza włoską wytwórnią a tam różnie z dbałością, choć za campera biorą coraz więcej :diabelski_usmiech
Brak dbałości producenta kosztował mnie 5 tysia które musiałem wybulić bo ujawniła się po okresie gwarancyjnym.
Martin chyba ma zwykłą wersję, nie zimową, im mniej ocieplenia tym lepiej wewnątrz.
W moim komora silnika, akumulator jest oddzielona podwójną izolacją (od strony silnika i od kabiny) wszystkie otwory i przelotki zabezpieczone są gumowymi uszczelkami.
Drzwi zabezpieczono grubą folią. i jakimś wygłuszeniem. Właśnie tego nie założono po montażu systemu alarmowego i dlatego pierwszej zimy podczas jazdy qrewsko ziębiło w nogi.
Zaklejenie kratek w drzwiach pomogło i wiosną po rozkręceniu drzwi poprawiłem zabezpieczenie foliowo-wygłuszeniowe i teraz jest ciepło.

Martin B - 2020-12-02, 09:44

Hallo! Dzieki za uwagi ...Jak widze mam lelniego Fiata :ok
Sprobuje Plastyki odkrecic i ocieplic....I ewentualne dziury pozatykac
Na razie musi koc wystarczyc :?
Pozdrawiam Martin

DI STEFANO - 2020-12-02, 13:04

Martin
Nie rozkręcaj, szkoda czasu i zniszczonych zapinek w tapicerce drzwi.

-Zaklej taśmą (koniecznie w lewych i prawych drzwiach) te kratki (foto), taśmy nie widać przy zamkniętych drzwiach.

-Zaklej 3/4 powierzchni kratki zewnętrzne(dolną i górną) w ścianie przy lodówce,
ale NIE CAŁE.
-Zleć wykrojenie i obszycie grubych dywanów w kabinie (wg wzoru) .
Koszt nie taki duży i kłopot mały gdyż zrobi Ci wg wzóru każdy sklep z wykładzinami,
-Sprawdź czy masz zamknięty (dokręcona metalowa pokrywa i ocieplona plastikowa) pojemnik
z akumulatorem - tym przy Twojej prawej nodze.
-Zaklej otwory wentylacyjne (dwa) przy wejściu do campera.
Zamkniesz wymuszoną wentylację odczuwaną szczególnie podczas jazdy.

Roboty nie tak dużo ale powinno pomóc i ocieplić pobyt w camperze.

Pozdrawiam. :spoko

Martin B - 2020-12-02, 19:51

hallo ...Di Stefano dzieki :spoko