|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
meble, zamki i zawiasy - Jak naprawić plisowaną moskitierę?
Robold - 2020-12-03, 18:20 Temat postu: Jak naprawić plisowaną moskitierę? Mam pytanie, czy ktoś może ma sposób na naprawę pogniecionej siatki moskitiery?
Chodzi o to, że jest to plisowana siatka (składająca się w "harmonijkę") która długo stała źle złożona i pomarszczyła się nie równo z plisowaniem.
izola - 2020-12-03, 21:57
Dla cierpliwych ( sposob domowy ) : ostrożnie na nowo plisy zaprasować prostownicą do włosow , ale uwaga na temperature - czy siatka to wytrzyma.
Temperatura najniższa prostownicy to ca. 140° jest podobna do najniższej temp. do prasowania syntetyku na żelazku.
Wszystko zależy od ilości i miejsca zagniecień ...by efekt był jako taki
rakro1 - 2020-12-03, 22:23
Złóż ją porządnie i daj czas na ułożenie się prawidłowe. Bałbym się podgrzewać.
Andrzej 73 - 2020-12-03, 22:40
Ponowne ułożenie w plisę i temperatura , ale żadne opalarki czy prostownice.
Wystarczy suszarka do włosów.
Robold - 2020-12-04, 13:22
Wielkie dzięki za podpowiedzi.
Złożyłem poprawnie i docisnąłem plisy, trzymałem tak trzy dni - niestety efekt mizerny.
Spróbuję jeszcze raz z lekkim podgrzaniem, zobaczymy co będzie.
ZbigStan - 2020-12-04, 13:46
Robold, Czekam na Twoje doświadczenia. Napisz co pomogło naprawić moskitierę. Pozdrawiam Was serdecznie.
Andrzej 73 - 2020-12-04, 19:21
Robold napisał/a: | Spróbuję jeszcze raz z lekkim podgrzaniem, zobaczymy co będzie. |
Tylko nie grzej zbyt mocno , rób to etapami i w odstępach czasowych od krótkich kilku sekund , po kilkanaście.
Jak chcesz o tym porozmawiać , to kontakt telefoniczny.
Socale - 2020-12-04, 22:38
Stopi się inny fragment zanim temperaturka dotrze do zaciśniętego wnętrza.
To tak jak kurczak z grilla na niekontrolowanym ogniu, zewnątrz węgiel a wewnątrz surowy.
Odkształconej żyłki wędkarskiej nie da się już przywrócić, mimo to ja bym to zrobił tak:
Złożyć poprawnie, stworzyć "klimat" w jakim nastąpiło odkształcenie i utrzymać go w podobnym czasie, posługując się np farelką.
Andrzej 73 - 2020-12-05, 08:59
Nie stopi się jeśli będzie wykonane ostrożnie. Zagiecia są na krawędziach , a te po złożeniu idą pod strumień ciepłego powietrza jako pierwsza.
krzlac - 2020-12-05, 17:10
Robold napisał/a: | ...trzymałem tak trzy dni... |
Trzy dni?. Potrzymaj tak do wiosny! Dobrze ściśnij i jeśli to możliwe w ogrzewanym pomieszczeniu.
darek 61 - 2020-12-05, 22:28
A może gorąca para.
ZbigStan - 2020-12-06, 09:04
Jest taki urządzenie do odświeżania garderoby na parę. Może tu było by przydatne. Pozdrawiam.
Robold - 2020-12-06, 10:40
Dziękuję za wszystkie porady ale w moim wypadku nie będę "eksperymentował".
Ta pognieciona siatka moskitiery jest w dopiero co kupionych drzwiach więc postanowiłem odesłać je do sprzedającego.
|
|